TodN Noordnijs september 2023 Klaar voor de start?

Beste TodN wandelvrienden,

Volgende week is het al zover: editie 17 van Wandelfestival Tocht om de Noord! Vanaf afgelopen dinsdag (12 september) is het mogelijk om alle startinformatie te downloaden via Mijn TodN. Hier vind je: 

 • TodN Startkaart (met exacte starttijd)
 • TodN Welkomstbrief
 • Routebeschrijving zaterdag
 • Routebeschrijving zondag
 • Routekaart zaterdag
 • Routekaart zondag
 • Links naar afstandmeten.nl

Route zaterdag 2023

Welkomstbrief

Lees de TodN Welkomstbrief goed door, zodat je goed voorbereid aan de tocht kunt beginnen. Nog een paar (extra) praktische tips voor onderweg:

 • Download de (laatste versie van de) Tocht om de Noord App. Heb je een oudere versie op jouw telefoon staan? Dan kan het zijn dat niet de juiste info wordt getoond bij het inloggen via de App. Na updaten of opnieuw downloaden van de App vind je de juiste gegevens. 
 • Neem contant geld mee tijdens de wandeltocht. Pinnen/contactloos betalen is niet overal mogelijk (zeker in Duitsland niet)  
 • Heb geduld op smalle wandelpaden. De route loopt door mooie natuurgebieden, maar ter afscheiding van deze gebieden wordt regelmatig gebruik gemaakt van klaphekjes. Deze hekjes kunnen niet altijd open worden gezet, vanwege vee of andere dieren die in dat gebied rondlopen. Het één voor één passeren van deze hekjes kan op sommige locaties zorgen voor enig oponthoud. 
 • Neem voldoende water mee. Aangezien er op zaterdag (in Duitsland) geen watertappunten van Waterbedrijf Groningen geïnstalleerd kunnen worden, zijn er die dag minder tappunten dan normaal. Natuurlijk is het wel mogelijk om je bidon/flesje te vullen bij de diverse rustpunten op de route. 

Finish momenten op zaterdag en zondag

Op zaterdag 23 september vanaf 16:30 uur wordt de 'Walk&Dance to Fight cancer' afgesloten in de finishtent in Bourtange. De cheque met het opgehaalde geldbedrag zal worden overhandigd aan Prof. Helfrich Wijnand, kankeronderzoeker in het UMCG. Naast de deelnemers aan de 'Walk&Dance' zijn ook alle andere wandelaars van harte welkom om dit moment mee te maken. 

Op zondag 24 september vanaf 16:45 uur wordt TodN 2023 officieel afgesloten en zal bekend worden gemaakt wat volgend jaar de gastgemeente zal worden van Wandelfestival Tocht om de Noord 2024. Wil jij hiervan als eerste op de hoogte zijn? Zorg dan dat je tijdig aanwezig bent in de finishtent te Bourtange. 

Route 2023 zondag

Annuleren

Het is helaas (na 31 augustus) niet meer mogelijk om je inschrijving te annuleren. Je kunt je startkaart echter wel overdoen aan iemand anders. Je hoeft deze wijziging niet door te geven aan de organisatie. 

Wijzigen

Inmiddels is iedereen ingedeeld in definitieve startgroepen en tijden, we kunnen hier gaan veranderingen meer in aanbrengen. Indien je toch graag wilt veranderen van afstand kun je dat eigenhandig doen (je hoeft dat niet te melden). Je start dan met de nieuw gekozen afstand op de laatste starttijd. Deze laatste starttijden staan vermeld in de TodN Welkomstbrief

Wat vind je nog meer in deze Noordnijs:

 • NVM Finishstraat
 • Pouw Rent: partner in autovervoer
 • Het verhaal van water
 • Oproep: feestvierders bij de finish

NVM Finishstraat

NVM finishstraatNVM Groningen is trots op de provincie Groningen en wil dat graag uitdragen tijdens Wandelfestival Tocht om de Noord. Normaal gesproken wegen de laatste loodjes altijd het zwaarst, maar dat geldt dit jaar niet voor de laatste meters van TodN.  Alle wandelaars worden namelijk op beide dagen extra feestelijk binnengehaald via de 'NVM Finishstraat'. 
NVM Afdeling Groningen wenst alle wandelaars een hele mooie ontdekkingstocht en ziet alle wandelaars graag terug bij de finish in Bourtange!

Pouw Rent - partner in autovervoer

Pouw Rent 1U heeft de auto's van Pouw Rent Autoverhuur vast wel eens voorbij zien rijden tijdensTocht om de Noord. De organisatie maakt namelijk al jaren gebruik van diverse huurauto's tijdens het evenement. Ook de vrijwilligers op de route, zoals de route-uitzetters, EHBO en de bezemwagen rijden rond in auto's van Pouw Rent. 

Pouw Rent Autoverhuur Groningen

Pouw Rent 2

Als één van de grootste autoverhuurbedrijven in Groningen, is Pouw Rent Autoverhuur bij uitstek de aangewezen partner voor al uw autoverhuur in de regio met een ruim aanbod huurauto’s. Pouw Rent Autoverhuur verzekert u van een veilige, comfortabele en probleemloze reis, zodat u zorgeloos op weg kunt. Service zoals u dat wenst met een persoonlijk karakter, dát is Pouw Rent Autoverhuur.

Water: wat proef jij?

Waterbedrijf SellingenOf u nu een busje wilt huren om met vrienden op vakantie te gaan, lekker een weekendje weg wilt in een ruime huurauto of busje of op zoek bent naar een verhuiswagen, door het grote wagenpark en divers assortiment merken en modellen is er altijd wel een huurauto beschikbaar die voldoet aan uw wensen. U kunt bij Pouw Rent Autoverhuur gemakkelijk en snel online een auto, verhuiswagen, bestelbus of 9-persoons busje huren. 

Meer weten over de geschiedenis van het water? Hier lees je meer.

Oproep voor feestvierder bij de finish

Kun je dit jaar niet meelopen maar wil je wel graag onderdeel zijn van het wandelfeest? Kom dan helpen in de finishstraat! Wat is de bedoeling? Veel lachen, veel klappen en zwaaien (met sierlijke vlaggen). Haal met elkaar alle wandelaars binnen met een lach op je gezicht en bezorg hen onvergetelijke laatste meters. 

Finish feestvierder
Meer weten of meehelpen? Mail naar info@tochtomdenoord.nl

Grensoverschreidende samenwerking

InterregDeze grensoverschrijdende editie van Tocht om de Noord 2023 wordt mogelijk gemaakt door het Interreg Programma Deutschland-Nederland en medegefinancierd door de Europese Unie (EU) en de programmapartners: gemeente Westerwolde en gemeinde Rhede. 

BELANGRIJKE DATA

Noteer alvast in de agenda

 • Donderdag 6 april t/m zondag 29 oktober: Pronkjewailpad (nieuwe Noordroute)
 • Zaterdag 23 en zondag 24 september: Wandelfestival Tocht om de Noord 2023
 • Zaterdag 7 oktober 2023: Openingsdag Etappe van de Maand oktober
 • Woensdag 1 t/m 11 november: Opening Gulden Martinusweg
 • Zaterdag 11 november: Camino Groningen & Finish Gulden Martinusweg

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er o.a. inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies.
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn! Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen