Zuidhorn gastheer van wandelfestival Tocht om de Noord

ZUIDHORN – Zuidhorn is 27 en 28 september is de start- en finishplek van de 9e editie van de Tocht om de Noord (TodN). Verspreid over twee dagen doen ca. 5.000 wandelaars mee aan dit wandelfestival met een duidelijk Groningse cultuurhistorische achtergrond.

Dit jaar staat de Tocht om de Noord in het teken van het zintuig ‘ruiken’. Het thema is: ‘Ontdek de ziel van de Groninger molen’. Burgemeester Bert Swart geeft zaterdag 27 september om 5.30 het startschot en loopt de eerste kilometers mee van de B&W-estafette. Hij geeft daarna het stokje door aan collegeleden van Grootegast en Zuidhorn. De route op de eerste dag loopt door deze twee gemeenten.

De route van de TodN 2014 voert door ruim 20 dorpen. De wandelaar waant zich in een doorlopende voorstelling met de Groninger molen in de hoofdrol. Alle dorpen die de wandelaars aandoen, vertellen ieder op geheel eigen en creatieve wijze wat er schuil gaat achter de molen en wat de verhalen zijn achter het ontstaan van de Groninger molen. Al deze verhalen komen tot leven bij de Tocht om de Noord 2014.

Oudste molen

De laatste kilometers vanaf de gemeentegrens lopen burgemeester Bert Swart (Zuidhorn) en Kor Dijkstra (Grootegast) gezamenlijk op. Omstreeks 17.30 uur leggen zij daarbij de laatste hand aan een reproductie (van lego) van de oudst bekende molen van Groningen (waarvan althans nog foto’s zijn). Dit vindt plaats aan het Sarriespad in Zuidhorn, de plek waar deze molen ooit heeft gestaan.