Verslag Noorder Rondtochten 2017

Een verslag van onze Belgische wandelvrienden over de Noorder Rondtochten 2017

Gisteren zijn we met de trein vanuit Heist-op-den-Berg naar Groningen gereisd. Een lange rit, maar met de trein is altijd een beetje reizen he? En het verliep best vlot en zo konden we nog even uitrusten alvorens aan de uitdaging te beginnen: de Noorder Rondtochten, een uniek wandelevenement met vier dagen wandelen in schaatssfeer over het prachtige Hoogeland van Groningen. Dit evenement vond voor het eerst plaats in 2013 en dit is de tweede editie. De Noorder Rondtochten volgen nagenoeg de route van de beroemde Noorder Rondritten. Deze schaatsklassieker van 150 km werd voor het eerste gehouden in januari 1940 en is voor het laatst gereden in 1997.

We logeerden in Groningen bij een zeer vriendelijke dame: Wil van Vrienden op de Fiets en waren zo goed uitgerust voor de eerste wandeldag.

En zeker voor Inge al meteen een hele uitdaging want 30 km wandelen (of ‘lopen’ zoals ze in Nederland zeggen) op één dag, had ze nog nooit gedaan. 26 km was het persoonlijke record dat ze in november 2016 neerzette bij de Fjoertoer in Egmond-aan-Zee. De tocht moest ons van Groningen naar Appingedam brengen.

Dag 1

We vertrokken iets voor 9 uur voor wat een mooie wandeldag zou worden met zicht op de weidse Groningse landschappen. Het was een koude dag, maar de zon was wel mooi van de partij! Bij de tweede rustpost ging ‘De IJzeren Klap’ even toe voor onze neus voor een boot die moest passeren. Zo kwamen we 30 km later rond 15 uur in Appingedam aan. Een nieuw wandelrecord voor Inge!

s Avonds waren we te gast bij Jannneke (een top gastvrouw!), met wie we een heerlijk fijne avond beleefden vol met babbels en die ons zelfs trakteerde op een etentje in Delfzijl aan de zee met zicht op een stukje Duitse kust (toch de lichtjes daarvan want het was al donker). Een prachtig einde van een zeer mooie en geslaagde wandeldag!

Dag 2

Na een heerlijke nachtrust en een nog heerlijker ontbijt bij Janneke waren we weer klaar voor een mooie wandeling. Maar wat voor eentje: vandaag staan er 37 km op de teller! We zaten bij Janneke nog gezellig aan de ontbijttafel te praten toen we ons realiseerden dat het hoog tijd werd om te vertrekken naar de startplek. Janneke stond erop om ons met de wagen weg te brengen naar Centrum Kabzeël, waar we gisteren ook geëindigd waren.

En hopla, we waren weer snel vertrokken en op tempo en haalden heel wat wandelaars in al waren bij de laatste vertrekkers. In het dorpje Garrelsweer konden wij wandelaars ons echt heel welkom voelen want haast aan ieder huis hing de vlag uit! Ze hadden zelfs hun naam tijdelijk verander in het kader van de Noorder (Rond)tochten! Het was weer prachtig wandelweer vandaag! En opnieuw zulke mooie omgeving! Een aantal kilometer voor de finishplek kwamen we nog een dorpje tegen met een wel heel bijzondere naam, die werd uitgeroepen tot de mooiste plaatsnaam van Nederland: ‘Doodstil’. Vanaf dan begonnen de kilometers stilaan te wegen, maar gelukkig kwam Uithuizen in zicht en bereikten de finish. Alweer een wandelrecord gebroken voor Inge!

Toen we aankwamen, kregen we plots te horen: “Daar zijn de Belgen”. We waren namelijk bij Janneke aan de ontbijttafel nog wat vergeten en Janneke was zo vriendelijk om dat nog achterna te brengen in Appingedam bij de organisatie. Ze wisten ons zelfs te vertellen dat onze gastvrouw van gisteren anders nog naar onze volgende stop zou gereden zijn. Janneke is echt wel een schat van een dame! We waren inderdaad ook wel de enige Belgen die deelnamen aan de Noorder Rondtochten en de organisatie was best wel gecharmeerd dat we van zover kwamen om deel te nemen.

Om onze overnachtingsplek te bereiken, ‘strompelden’ we (allez, klein beetje toch) naar de trein waar we na 4 minuutjes sporen en 50 meter stappen aankwamen in Uithuizermeeden. Alweer een adresje van Vrienden op de Fiets. De eigenaar van deze overnachtingsgelegenheid baatte ook een soort van museum uit, namelijk ‘Oudheidkamer’ waar heel wat oude zaken terug te vinden waren die de man des huizes over de jaren heen had verzameld. Na een douche en avondeten in de plaatselijke snackbar, was het hoge bedtijd en we hebben dan geslapen als een roos!

Dag 3

Weeral uitstekend geslapen in onze overnachtingsplaats en ook hier een lekker ontbijt om er weer even tegen te kunnen. Weerom 50 meter stappen en 4 minuutjes met de trein om naar de startplek te trekken. Vandaag even een rustiger wandeldagje met 26 km voor de boeg. Weerom prachtig weertje! We waren snel in Warffum waar het ontvangstcomité klaar stond. Leuke bedoening daar in Warffum dus, waar die dag ook de mensen die 14 km deden al eerder op de dag gestart waren. In Onderdendam lekkere snertsoep gegeten en even gebabbeld met onze tafelgenoot George uit Groningen die vertelde over zijn ervaring met de behandeling van zijn hallux valgus, iets waar Yves ook mee kampt. Enfin, daarna liepen we ook weer erg vlotjes. We liepen een deel gezellig babbelend met een vader (met Yves) en zijn dochter (en Inge) die samen op wandel waren En zo bereikten we in een mum van tijd rond 15 uur het mooie Winsum.

Dag 4

Na een overnachting en een lekker ontbijt samen met nog twee andere wandelaars bij een 80-jarige kranige dame waren we klaar voor de laatste dag van de Noorder Rondtochten. Om een herinneringsmedaille te mogen ontvangen zouden we 41 km (!) moeten wandelen, maar gezien de voorbije dagen, Yves hallux en Inge die een lichtjes gezwollen voet had besloten we dat 22 km wel voldoende is. Ulrum en Zoutkamp stonden dus niet op onze wandelagenda. Vandaag ietsje minder met heel af en toe wat miezerige regen, maar al bij al viel het best mee! In Adventurepark Waddenfun trokken ze foto’s van de wandelaars in het noorderlicht en versterkten we ons opnieuw met de typisch Hollandse erwtensoep snert. Nog even voort en zo bereikte wij, ‘de twee Belgen’, de finish van deze vierdaagse wandeltocht.

We kregen van de organisatoren uit sympathie een extra cadeautje gelinkt aan hun andere initiatief: Tocht om de Noord. En ook dat ziet er een leuk initiatief uit dus wie weet komen we hier nog wel eens terug in deze mooie regio! 
Tijd om naar het verre België af te reizen met nog zo’n dikke 5 uur treinreis voor de boeg. Maar wie weet tot ziens daar in het verre Groningen?

Groeten uit Groningen