Groningen Marathon 2020

Mens sana in corpore sano’
een gezonde geest in een gezond lichaam

Bewegen is gezond; daar is iedereen het wel over eens. Fit zijn betreft echter niet alleen de fysieke gezondheid, ook de mentale gezondheid is erg belangrijk om je fit te voelen. Tijdens de Groningen Marathon 2020 worden beiden gecombineerd en gaan we op zoek naar..... de fitste mens.

Een marathon in deze tijd en van deze tijd

Terwijl wereldwijd (bijna) alle marathons en andere evenementen worden afgelast, ziet de Groningen Marathon juist in deze tijd het levenslicht. Deelnemers volgen via de app allemaal dezelfde virtuele route van Der Aa-kerk in Groningen naar de Mariakerk in Uithuizermeeden.

Groningen Marathon

Terwijl je in je eigen omgeving aan het wandelen of hardlopen bent, houdt de app jouw stappen bij en beweeg je voort op de virtuele route. Onderweg passeer je verschillende doorkomstplaatsen, zoals Bedum, Winsum en Uithuizen. In elke doorkomstplaats krijg je een opdracht voorgeschoteld die betrekking heeft op die locatie en waarbij je zintuigen aan het werk worden gezet. Op die manier waan je je daadwerkelijk op de route.

Uitdaging voor lichaam en geest

Onderzoek toont aan dat het erg lastig is om bijvoorbeeld rekensommen te maken, vragen te beantwoorden, opdrachten uit te voeren terwijl je fysiek een behoorlijke inspanning levert. Lukt het jou om zowel lichamelijk als geestelijk een topprestatie te leveren? Tijdens de Groningen Marathon nemen wij de proef op de som!

Kies zelf hoe lang en waar je wilt lopen!

Niet iedereen is in staat om de afstand van een hele marathon te volbrengen. Dat is ook niet nodig. Je kiest namelijk zelf het aantal uren dat je wilt lopen of wandelen. Je kunt kiezen uit minimaal 1 tot maximaal 8 uren.

Helaas kunnen we (ivm corona) nog niet de echte marathonroute van Groningen naar Uithuizermeeden lopen. De route, die je op 28 juni gaat lopen, kies je daarom volledig zelf. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een mooie route in eigen omgeving, maar je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een deel van het Pronkjewailpad te wandelen, dan vang je 2 vliegen in 1 klap.

De virtuele route

 
Der Aa-Kerk, Groningen
Der Aa-Kerk, Groningen

 

 

 
Mariakerk, Uithuizermeeden
Mariakerk, Uithuizermeeden

 

De virtuele route van Der Aa-kerk in Groningen naar de Mariakerk in Uithuizermeeden is niet toevallig gekozen. De torens van beide kerken zijn namelijk zo’n 300 jaren geleden ontworpen door dezelfde stadsbouwmeester: Allert Meijer.

Bovendien symboliseert deze route, die exact 42,195 meter is, de verbinding tussen stad en ommeland. Daarmee wordt gelijk duidelijk dat de Groningen Marathon niet alleen van de stad, maar van de gehele provincie is.

Route Groningen Marathon
Route Groningen Marathon

Concept Tocht om de Noord

De eerste versie van de Groningen Marathon zal zowel fysiek en virtueel plaatsvinden. Het (grotere) plan is om, zodra het weer kan, ook een echte Groningen Marathon te organiseren. Bij de ontwikkeling hiervan gaan we vasthouden aan het concept van Wandelfestival Tocht om de Noord, dat betekent:

 • Ieder jaar een andere route van Stad naar Ommeland (of vice versa). Dus de Groningen Marathon gaat ook door of naar jouw dorp!
 • Ontdekken en zintuigen krijgen een belangrijke plaats in het evenement
 • De organisatie en verdere ontwikkeling vindt plaats in nauwe samenwerking met lokale (loop en wandel)verenigingen en doorkomstplaatsen.

 

Wandelverenigingen & Loopgroepen

Wandelverenigingen en (hard)loopgroepen worden opgeroepen om in hun eigen omgeving een route van 1 tot 5KM uit te zetten. Voor deze groepen stelt de organisatie startpakketten ter beschikking. Dit pakket bestaat uit:

 • Pijlen voor de route
 • Faciliteiten voor de start & finish
 • Lekkere streekproducten (te gebruiken bij de vragen/opdrachten)
 • Opdrachten
 • En nog veel meer verrassingen!

Op deze manier wordt een echte 'event-sfeer' gecreeerd, waarbij je in een kleinere (veilige) setting toch onderdeel uitmaakt van een groter geheel. Bovendien ontvangt elke loopgroep voor de fitste deelnemer een gratis startbewijs voor de eerstvolgende fysieke editie van de Groningen Marathon!

Klassementen

De virtuele Groningen Marathon kent verschillende competitie elementen. Waar mogelijk zal de winnaar per categorie (1-8 uren) na afloop bekend worden gemaakt:

 • De snelste mens – deelnemer met het meeste totaal aantal stappen
 • De slimste mens – deelnemer met de meeste vragen goed beantwoord

Hoofdcategorie:

 • De fitste mens – deelnemer met de meeste stappen i.c.m. de meeste vragen goed beantwoord

Tot slot is er ook een categorie waarbij groepen (hardloopverenigingen, loopgroepen, wandelclubs) tegen elkaar strijden voor de titel:

De fitste loopgroep en wandelvereniging van Groningen

Houd Groningen fit

Natuurlijk is de zorg voor onze fysieke en mentale gezondheid op dit moment prioriteit één. We moeten echter niet vergeten dat Toerisme, Recreatie, Sport en Cultuur de voeding is voor onze geest. Willen we Groningen fit houden, dan is het van groot belang dat we deze sector overeind en gezond houden. Daarom vragen we bij inschrijving een kleine vrijwillige bijdrage voor de Groningen Toerisme Coöperatie.

Printvriendelijke versie! Print mij alleen indien nodig a.u.b.Praktische informatie en inschrijven

Datum evenement: 28 juni vanaf 9:00 uur

Kosten per deelnemer: €10,- incl. gebruik van de app, startnummer op het inschrijfbewijs, herinnering + voor groepen: gebruik van het startpakket.

 • Optioneel €10,- voor een collector item: Groningen Marathon T-shirt (v/d 1e editie!)
 • Optioneel €2,50 voor het goede doel (toeristische sector Groningen)

Inschrijving is geopend Verlopen

Maximum aantal inschrijvingen: 1500

Maak bij inschrijving een keuze voor het aantal uren dat je wilt lopen: 1 uur tot maximaal 8

 

Groeten uit Groningen