Geschiedenis North Sea Walk

De ontwikkeling van de Tocht om de Noord begon in 2005 toen de provincie Groningen ondernemers benaderde om een ideeën aan te dragen ter promotie van Groningen. Tegelijkertijd (2005) kwam het internationale Noordzeekustpad gereed. Dit pad loopt ook door Groningen en heet het Wad en Wierdenpad.

Het Noordzeekustpad loopt na Groningen verder door via de Duitse waddenkust en langs de Deense westkust. In Fredikshaven kan men de boot nemen om het pad verder te volgen in Zweden en Noorwegen. Vanuit het meest Noordelijke deel van Noorwegen, vervolgt het pad zich via de Shetland eilanden naar Schotland en zuidwaarts richting Engeland. Na Engeland steekt het weer de Noordzee over, terug naar het vasteland. Op de afbeelding hieronder is te zien dat de Noordzee is omzoomd door zeven Europese landen.

Logo Noorder Rondtochten met Kaart en Vlaggen

Passage om de noord lonktDe Tocht om de Noord heeft de ambitie om in al deze landen aan elkaar te linken, door in ieder land afzonderlijk een wandelevenement te organiseren.

De naam Tocht om de Noord stamt natuurlijk af van de stoere ontdekkingstochten van Barentsz en Van Heemskerck, die een nieuwe route door de noordelijke ijszee naar China wilden ontdekken (zie de rode lijn in de afbeelding naast de tekst). Pas sinds de laatste jaren varen de eerste schepen ‘om de noord’.

Groeten uit Groningen