TodN Noordnijs oktober 2018

Tocht om de Noord Aal Goud!!

Beste TodN Ontdekkingsreizigers en andere contacten,

Enigszins later dan jullie van ons gewend zijn, maar daardoor wel compleet met een mooie (eigen) filmimpressie en terugblik op TodN 2018, met als thema: de Vergezichten van De Ploeg.

Het is al weer bijna twee weken geleden dat het prachtige wandelfeest rondom Tocht om de Noord plaatsvond. Het thema in 2018 was Vergezichten van De Ploeg en dat was ook duidelijk zichtbaar. Op veel wegen en paden werd het landschap verbeeld door schilderijen van De Ploeg. Ruim 100 reproducties van De Ploeg werden teruggeplaatst op dezelfde locatie in het landschap waar ooit werd geschilderd. De wandelaars zagen het landschap als het ware door de ogen van honderd jaar geleden en konden zien hoe het landschap was veranderd.

Op de zaterdag, vlakbij het eindpunt, was de wijk de Brake in Winsum omgetoverd tot de Ploegwijk. Alle straten dragen daar de namen van de Ploegschilders, zoals: Hendrik Werkmankade, Johan Dijkstrasingel, Jan Altinkstraat, Ekke Kleimahof, enz. Alle 100 schilderijen op de route vond je (op het eind van de dag) hier weer terug, maar nu gesorteerd op schilder, zodat je mooi de verschillen tussen de Ploegers kon vaststellen.

Vlakbij de 20km startlocatie op zondag (Sportcentrum, Groningen) hing bijvoorbeeld een levensgroot schilderij (25 bij 4m) van Alida Pott waar de wandelaars letterlijk dwars doorheen liepen. Op exact dezelfde plek, waar nu dit grote schilderij hing, stond vroeger het Blauwbörgje, de plek waar de Ploegers verzamelden, inspiratie opdeden en erop uit trokken het Groninger land in.

Filmimpressie Tocht om de Noord 2018

Natuurlijk hebben we ook zelf onze TodN Cameraman Anne van Slageren (Andere Vertoningen) weer op pad gestuurd om de mooiste activiteiten en plekjes van TodN 2018 vast te leggen, beoordeel zelf het resultaat, klik op onderstaande afb:

Wat staat er nog meer in deze TodN Noordnijs?

 • Fotowedstrijd rondom De Ploeg.
 • Neem het Reitdiepdal mee naar huis.
 • Tocht om de Noord 2019.
 • Concept Tocht om de Noord.
 • Pronkjewailpad 2018 loopt op zijn eind.
 • North Sea Walk Zweden in de herkansing.

Ontdek de Top 100 Ploegplekken!!

Tijdens TodN 2018 hebt u de Vergezichten van de Kunstkring De Ploeg ontdekt.

De organisatie van TodN heeft fotograferende wandelaars uitgedaagd om zoveel mogelijk schilderijen in beeld te brengen in combinatie met de omgeving waarin ze getoond worden.

Bijvoorbeeld zoals hiernaast het schilderij van Jan van der Baan en dat gecombineerd met een realistisch beeld tijdens TodN 2018. We zien nog steeds het witte huisje met daarachter (nu door bomen verscholen) het kerkje van Oostum. Vroeger waren de bomen klaarblijkelijk nog niet zo hoog als tegenwoordig.

Als je ook mooie foto composities hebt gemaakt met Ploeg schilderijen, aarzel dan niet om deze op te sturen naar ons. We loven een mooie prijs uit voor de beste combinatie!!!

Video en foto(links) opsturen

Je kunt je foto composities van De Ploeg maar ook je andere (foto)links en video's sturen naar info@tochtomdenoord.nl, wij plaatsen deze dan op de website: TodN.nl.

Ontvang het Reitdiepdal als herinnering aan TodN 2018 thuis

 

Al jaren geeft het Grafisch Centrum Groningen de Koppermaandagprent uit op het traditionele drukkersfeest op de eerste maandag na Driekoningen.

Ter gelegenheid van de Tocht om de Noord heeft het Grafisch Centrum dit jaar de Prent om de Noord uitgegeven: een reproductie van het schilderij Oude Reitdiepsdijken van Johan Dijkstra, het boegbeeld van deze editie van TodN.

U kunt de prent nog nabestellen tot 1 november. De Prent om de Noord is exclusief bestemd voor deelnemers aan de Tocht om de Noord! Prijs: €15 (inclusief koker), hierbij komen nog €2,50 bij voor de verzendkosten

Formaat prent: 42 x 59 cmFormaat reproductie: ca. 31 x 53 cmBestellen? Stuur uiterlijk eind oktober een email naar: info@TochtomdeNoord.nl en wij zorgen dat u via het Grafisch Centrum Groningen de Prent krijgt thuis gestuurd.

Veel dank gaat uit naar al die partijen die Tocht om de Noord 2018 hebben mogelijk gemaakt!! Zoals onze Hoofdpartners: Gastgemeente Winsum, St. 100 jaar De Ploeg, Het Groninger Museum, Provincie Groningen, de Rabobanken in Groningen, Louwman Groningen, Zalsman Groningen en vele andere (natura) partners! Natuurlijk ook naar alle vrijwilligers en de dorpen, want zonder hun zou TodN 2018 niet mogelijk zijn geweest!! Verder willen we alle deelnemers bedanken, dat ze wederom gekozen hebben om in het laatste weekend van september te gaan wandelen in Groningen!!

Iedereen nogmaals BEDANKT!!

....en op naar TodN 2019

Wandelfestival Tocht om de Noord 2019

Traditioneel wordt er op zondagmiddag bekend gemaakt waar de TodN volgend jaar naar toe gaat en wat het thema gaat worden. Ook dit jaar was dat het geval, al ging het deze keer iets anders dan verwacht. Willem Albert Scholten (1819 - 1892) was voor deze gelegenheid opgestaan uit het graf en gaf eigenhandig toelichting op het thema TodN 2019: "Adem de sfeer van het industriële erfgoed". Een thema waarin W.A. Scholten uitermate goed past, want hij wordt beschouwd als 's werelds eerste landbouw-industrieel.

Hij stichtte zo'n 24 fabrieken, in binnen- en buitenland, op het gebied van o.a. aardappelmeel, strokarton, suiker, turf, enz. Een mooi thema waarbij de wandelaars volgend jaar de Veenkoloniën (gemeenten: Veendam, Stadskanaal, Pekela en Midden-Groningen) vooral van binnenuit gaan ontdekken!

Concept Wandelfestival Tocht om de Noord

Ontdekken doe je via de zintuigen

De TodN heeft ervaren en ontdekken (het beleven) van Groningen hoog in het vaandel staan! De 5 zintuigen spelen daarin de hoofdrol. Daarom is ook geen enkele editie van Tocht om de Noord met elkaar te vergelijken en blijft het spannend!

Veel evenementen beleef je elk jaar opnieuw via veel muziek en theater. TodN kiest, zoals u waarschijnlijk weet, elk jaar voor een nieuwe (zintuig) invalshoek. Zo hadden we een aantal jaar geleden het thema: Laat je leiden door het geluid van Groningen met bijna 85 bands. Het jaar daarna met het thema: Proef het Groninger landschap met overal (letterlijke en figuurlijke) proeverijen. Vorig jaar was het thema: Voel de kracht van water met het accent vooral op beleving dmv theater. Dit jaar (2018) was het thema: Vergezichten van De Ploeg met natuurlijk de nadruk op het ontdekken van Groningen dmv kunst (zien).

Volgend jaar is het thema: Adem de sfeer van het industriële Erfgoed. In dit jaar ligt de nadruk op het laatste zintuig in de reeks: ruiken. Zoals u weet is het zintuig: de geur, onlosmakelijk verbonden aan de omgeving, zoals tuinen met bloemen, landerijen met landbouw en veeteelt, maar ook aan huizen en gebouwen. We hoeven alleen maar te denken aan bakkerijen, of suikerfabrieken, aardappelmeel-, zuivel- en strokartonfabrieken. Elk gebouw heeft zo zijn eigen kenmerkende geur en dat is wat de deelnemers het komende jaar gaan ontdekken.

De TodN gaat volgend jaar door heel veel verschillende locaties en (historische) gebouwen, waardoor de deelnemers de gouden eeuw van de Veenkoloniën gaan opsnuiven en ontdekken. Uiteraard wordt elk zintuig / jaar omlijst met muziek, theater en proeverijen (maar het is niet de hoofdzaak)!

Pronkjewailpad 2018 op zijn eind!!

Het eerste ‘seizoen’ van het Pronkjewailpad-Noord zit er bijna op! Ruim 2.500 wandelaars hebben de app gedownload en lieten zich verrassen door de schitterende Pronkjuwelen in onze provincie. Op 17 november a.s. huldigen we de wandelaars die het Pronkjewailpad dit seizoen hebben uitgelopen. Deze ‘Camino Groningen’ staat in het teken van Sint Maarten, die op de voorkant van de stempelkaart staat. Sint Maarten staat immers symbool voor gastvrijheid – en laat het Pronkjewailpad nou net ‘Gastvrij Groningen’ vieren. We lopen een pelgrimstocht van de Maartenskerk te Middelbert naar de Martinikerk in de stad Groningen, waar de wandelaars uiteindelijk op bijzondere wijze gehuldigd worden.

Wilt u meedoen? Dat kan! Stuur uw (volle) stempelkaart naar TODN Postbus 3104 9701DC Groningen. De laatste dag dat u de stempelkaart op de bus kunt doen is 31 oktober, want uiterlijk 1 november moeten we alle stempelkaarten binnen hebben. Lukt het niet om het Pronkjewailpad uit te lopen? Geen probleem! de stempelkaart voor de Noordroute is ook volgend jaar nog geldig en uiteraard vanaf april 2019 gewoon weer geopend.

.....en hiernaast openen we natuurlijk in april 2019 de nieuwe Zuidroute van het Pronkjewailpad!!

Extra kans op unieke belevenis: North Sea Walk Sweden 2019

Vorig jaar was het maximaal aantal deelnemers voor de wandelreis naar Zweden al binnen één dag bereikt. Sindsdien hebben we vaak de vraag gekregen of er nog een kans komt om deel te nemen aan de wandelreis naar Zweden. En het antwoord is.... Ja!

Van donderdag 25 t/m maandag 29 april 2019 organiseren wij weer een North Sea Walk Sweden. Meer informatie over deze bijzondere wandelreis en het programma vindt u hier .

In november zal er een informatiebijeenkomst plaatsvinden waarin we meer zullen vertellen over de North Sea Walk 2019. De datum en locatie hiervoor worden nader bepaald. Aanwezigen zullen de mogelijkheid krijgen om als eerste in te schrijven!

Om z.s.m. op de hoogte te worden gebracht van de informatiebijeenkomst en andere ontwikkelingen rondom de North Sea Walk 2019, kunt u uw naam en e-mailadres doorgeven via northseawalk@gmail.com.

Benieuwd naar een impressie van de reis in april 2018? Klik hier voor de aftermovie NSW 2018

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er oa inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies. 
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn!  Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!  

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen