TodN Noordnijs februari 2023

Beste TodN wandelvrienden

Morgen (woensdag 1 maart) vanaf 18:00 uur start de inschrijving voor de 17e editie van het Wandelfestival Tocht om de Noord. Wees er snel bij, want deze bijzondere editie wil je niet missen!

Dit jaar gaan we op ontdekkingstocht in Westerwolde. Voor vele wandelaars hét favoriete gebied om te wandelen in Groningen. Daarnaast gaat TodN voor het eerst in de geschiedenis de grens over, Duitsland in. Onder de noemer 'gastvriendschap' gaan we proeven van gastvrijheid en bijzondere vriendschappen in dit gebied. Moi'n Westerwolde!

Dit jaar kan er gekozen worden uit onderstaande dagen en afstanden:

 • Zaterdag 23 september: +-15km of +-25km of +-40km (voornamelijk in Duitsland)
 • Zondag 24 september: +-25km of +-40km (voornamelijk in Westerwolde)

De routes zijn op beide dagen een lus, waarbij we zowel op zaterdag als op zondag 's ochtends vertrekken uit Bourtange en daar 's middags ook weer finishen. 

INSCHRIJVEN

Je kunt op verschillende manieren inschrijven voor TodN (vanaf 1 maart 18:00 uur):

 1. Via de website van Tocht om de Noord
 2. Rechtstreeks naar het inschrijfformulier via deze Noordnijs: TodN inschrijfformulier
 3. Via TodN Facebook

Dus lukt het niet onmiddelijk? Probeer dan een andere manier van inschrijven!

Wat vind je nog meer in deze Noordnijs:

 • Opening TodN 2023
 • Peter Velthuis kondigt vertrek aan 
 • Voorbereidingen TodN 2023 van start
 • Inschrijving North Sea Walk Noorwegen
 • Oproepje Duitstalige wandelaar
 • Vrouwenmars 2023

Opening Tocht om de Noord 2023 

Giny Luth bij Opening TodN 2023

Welkom! We zijn te gast in gemeente Westerwolde, zo opende wethouder Giny Luth afgelopen vrijdag bij de Opening van Tocht om de Noord 2023 in 't Kruispunt in Vlagwedde, Oost Groningen. Met aanstekelijk enthousiasme vertelde zij over geschiedenis, ontstaan, landschap, cultuur en gewoonten. En over 'gastvriendschap' met onze Duitse buren. 'Moi - Moin' is als begroeting alvast een mooie opening. Vanuit Bourtange gaan wandelaars dit jaar op de eerste dag dan ook door Duitsland op ontdekkingstocht.

Tijdens de presentatie blikte Ronald Hellinga (TodN) terug op 2022 en vooruit naar 2023. Naast het Wandelfestival in september, wordt dit jaar ook de nieuwe Noordroute van het Pronkjewailpad geopend en gaan wandelaars vanuit de Eemshaven - precies 50 jaar na het ontstaan - met de cruiseferry naar Noorwegen voor de North Sea Walk. Bij alle evenementen wordt ook de grens overgestoken en een buurland of buurprovincie begroet.

Peter Velthuis kondigt vertrek aan 

Peter Velthuis kondigt vertrek aan

Afgelopen vrijdag 24 februari was het dan zover, geestelijk vader en oprichter van Tocht om de Noord, Peter Velthuis, kondigde zijn vertrek aan. 

"Tijdens de jaarlijkse opening van het Tocht om de Noord jaar draag ik de ooit verkregen opdracht van de provincie Groningen: Maak iedereen “Verliefd op Groningen” over aan mijn opvolger Ronald Hellinga". De overdracht gebeurt symbolisch door overhandiging van een baseball cap met logo Verliefd op Groningen (zie ook scherm).

De Tocht om de Noord is inmiddels geen klein evenement meer. Wat ooit (kleine 20 jaar geleden) begon met 300 wandelaars verdubbelde elk jaar qua deelnemersveld. Het komende jaar kunnen zich weer maximaal 2x 6000 wandelaars inschrijven. De ervaring leert dat op 1 maart, na een half uur de inschrijving alweer moet sluiten omdat het vol zit. De Tocht om de Noord is ondertussen uitgegroeid tot een organisatie, die niet alleen het Wandelfestival Tocht om de Noord organiseert, maar ook het populaire Pronkjewailpad, de internationale North Sea Walk, Winter4daagse de Noorder Rondtochten, de Groningen Marathon en elk jaar een thema gericht evenement. Een organisatie, die één missie heeft en dat is Groningen!

Peter Velthuis: "Na een kleine 20 jaar aan het roer te hebben gestaan, verlaat ik deze mooie organisatie en geef ik het stokje door aan Ronald Hellinga. Hij werkt al meer dan 10 jaar bij Tocht om de Noord en weet als geen ander hoe de evenementen succesvol moeten worden neergezet. Waarbij uiteraard Groningen altijd de leidraad is. Ik heb altijd geleerd dat je moet stoppen op je hoogtepunt en dat ga ik doen. Op dit moment ben ik bezig een handboek te schrijven met als titel: SCOREN met Evenementen. Dit boek zal op 11 november 2023, bij mijn officiële afscheid, worden uitgereikt in de Martinikerk en valt samen met de Camino Groningen en de opening van het Gulden Martinuspad. Uiteraard blijf ik op afstand, als adviseur evenementen betrokken bij TodN".

Op naar het ontdekken van nieuwe uitdagingen!

Dorpenbijeenkomst Wedde

1e Dorpenbijeenkomst Westerwolde in dorpshuis De Voortgang te Wedde

Op dinsdagavond 21 februari werd de voorbereiding voor Wandelfestival Tocht om de Noord 2023 officieel afgetrapt door wethouder Giny Luth (gemeente Westerwolde). De wethouder vertelde blij te zijn met de komst van Tocht om de Noord en het bijzondere thema: proeven van 'gastvriendschap'. Daar kan op veel verschillende manieren invulling aan gegeven worden. De eerste kennismaking met de dorpen leerde dat er al diverse ideeën waren. Ook werden er onderling eerste contacten gelegd en werkgroepen gevormd. 

We gaan met veel enthousisme samen aan de slag zodat op 23 en 24 september 2023 de wandelschoenen weer gestrikt kunnen worden voor een prachtig wandelfestival!

Kennismaking TodN via interview bij RTV GORonald Hellinga bij RTV GO

Ronald Hellinga was onlangs te gast in de studio bij RTV GO om te vertellen over Tocht om de Noord 2023. Ook komt het ontstaan en de ontwikkeling van de TodN ter sprake.

Klik op de afbeelding of deze link om de video te bekijken. 

Ontdekkingsreizen 'Om de Noord'Vlaggen NL N

Zoals u wellicht weer vindt de Tocht om de Noord zijn feitelijk oorsprong in de ontdekkingsreizen 'Om de Noord' door Barentsz en Van Heemskerck anno 1596, ruim 400 jaar geleden. Deelnemers aan de TodN gaan ook op ontdekkinsreis en worden jaar in jaar uit verrast met een nieuwe Gronings avontuur. 

Met de North Sea Walk verleggen we de grens en ontdekken we nieuwe gebieden en nieuwe landen. Op dezelfde manier zoals we dat gewend zijn bij TodN en het Pronkjewailpad: met onze zintuigen. 

North Sea Walk Noorwegen

Na jaren van gedwongen uitstel gaan we dit jaar (eindelijk) naar Noorwegen. Benieuwd naar het programma? Zie NSW Noorwegen 2023.

Hier is ook meer informatie te vinden over o.a. de inschrijfprocedure en reissom.
Aanmelden voor de reis kan vanaf woensdag 1 maart om 19:00 uur.

KristiansandKanon Noorwegen

Oproepje Duitstalige wandelaar

NL D vlaggenBent of kent u een Duitstalige Nederlander of Nederlandstalige Duitser die het leuk zou vinden om de organisatie van Tocht om de Noord te helpen met de organisatie van het evenement in Duitsland? We zoeken iemand die contacten kan leggen en onderhouden met Duitse dorpen en locaties om samen met ons en hen een mooi programma samen te stellen. 

Bij interesse of vragen ontvangen wij graag een bericht via info@tochtomdenoord.nl

Vrouwenmars 2023

Verzamelplaats Vrouwenmars

In 2021 organiseerde Tocht om de Noord in het kader van 75 jaar vrijheid de Vrouwenmars als eenmalige herdenkingstocht. Rixt van Gosliga, één van de deelnemers aan deze tocht, heeft het initiatief genomen om van de Vrouwenmars een jaarlijkse wandeltocht van te maken. Vanaf vandaag kun je je inschrijven voor de De Vrouwenmars 2023.

Op de nieuwe website vrouwenmars1945.nl vind je naast het verhaal van 1945 alle informatie over deze bijzondere wandeltocht en de aanmelding daarvoor. Dit jaar herdenken we op zaterdag 8 april een groep van 116 vrouwen die dezelfde tocht liepen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. We doen dit met twee afstanden, van Kamp Westerbork naar Assen, zo’n 21 kilometer of ongeveer 42 kilometer naar Groningen. Tijdens deze wandeling loop je in de voetsporen van voornamelijk verzetstrijdsters die begin april 1945 onder schot van een grote hoeveelheid Duitse soldaten 3 nachten moesten lopen tot aan Grijpskerk.

Inschrijving

Wil je de route uit 1945 meelopen? Schrijf je dan nu in door het inschrijfformulier in te vullen op de website. 

Vrijwilligers

Er worden nog vrijwilligers gezocht die de organisatie op zaterdag 8 april willen helpen. Dit kan zijn door mee te lopen als begeleider, de Vrouwenmars pin uitreiken na afloop, dearmbanden uitdelen in kamp Westerbork, etc. Wil je helpen, mail dan via info@vrouwenmars1945.nl

 Vervoer en overnachting

Omdat de deelnemers op 8 april al verzamelen om 7:15 uur bij het herdenkingscentrum van Kamp Westerbork regelt de organisatie bussen die van het station Groningen via station Assen naar de locatie rijden. Wil je in verband met het vroege vertrekuur overnachten in Groningen of Assen? De organisati is nog op zoek naar een hotel in Groningen maar in Assen kun je bij aanmelding bij het City Hotel De Jonge (te Assen) vermelden dat je meedoet met de Vrouwenmars. Hierdoor is er de mogelijkheid om met korting een Comfort Twin kamer te boeken voor 89 euro bij 1 persoon of 99 euro voor 2 personen. Dit is exclusief toeristenbelasting en inclusief ontbijtpakket. 

Let op: de wandeltocht valt in het Paasweekend en dus zullen hotels snel volgeboekt zijn!

Na inschrijving

Als je bent ingeschreven ontvang je in de komende weken het laatste nieuws over de wandeltocht. Mocht je tot die tijd vragen hebben, mail gerust via info@vrouwenmars1945.nl

Bij interesse of vragen ontvangen wij graag een bericht via info@tochtomdenoord.nl

Noteer alvast in de agenda:                                  

 • Woensdag 1 maart 2023 om 18:00 uur: inschrijving Tocht om de Noord 2023 
 • Woensdag 1 maart 2023 om 19:00 uur: inschrijving North Sea Walk Noorwegen
 • Dinsdag 21 maart 2023: inschrijving Pronkjewailpad 2023
 • Donderdag 6 april t/m zondag 29 oktober: Pronkjewailpad (nieuwe Noordroute)
 • Woensdag 7 juni t/m zaterdag 10 juni: North Sea Walk Noorwegen
 • Zaterdag 23 en zondag 24 september: Wandelfestival Tocht om de Noord 2023

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er oa inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies. 
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn!  Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!  

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen