Tocht om de Noord 2023

Deutsche Wanderfreunde lesen hier über Tocht om de Noord in 2023  Duitse vlag

 

De Tocht om de Noord 2023 heeft het maximaal aantal inschrijvingen bereikt! Het is nog wel mogelijk om je in te schrijven voor de TodN Wachtlijst. De ervaring leert dat via de wachtlijst uiteindelijk nog honderden wandelaars kunnen deelnemen

 

TodN werkt in het jaar 2023 nauw samen met gastgemeente Westerwolde. In deze gemeente zal de start en finish plaatsvinden. Verder loopt een belangrijk deel van de route ook door Westerwolde. Daarnaast maakt TodN dit jaar een bijzonder uitstapje naar Duitsland. 

Wandelgemeente

Op zaterdag 23 en zondag 24 september 2023 is TodN te gast in Westerwolde. Deze gemeente in zuidoost Groningen werd in 2020 uitgeroepen tot Wandelgemeente van het Jaar. Niet alleen vanwege de ruim 300km aan prachtige wandelroutes, maar ook vanwege de verrassende variatie aan landschappen, oeroude glooiingen en aangezichten van majestueuze boerderijen.

Grenzen verleggen

Via de Vesting Bourtange zal de route deels door Duitsland lopen. We gaan erachter te komen waar de naam ‘Westerwolde’ vandaan komt; het ligt immers in Oost-Groningen...? Ook ontdekken we de vele overeenkomsten die er bestaan tussen inwoners en ondernemers in beide gebieden. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop men elkaar begroet: ‘moi’ in Groningen en ‘moin’ in Duitsland.

Gastfreundschaft

In Duitsland hebben ze een mooi woord dat alles te maken heeft met het thema van TodN 2023: Gastfreundschaft. Een kruisbestuiving tussen ‘gastvrijheid’ en ‘vriendschap’, oftewel: gastvriendschap. Een mooie manier om aan te duiden dat de beide gebieden vrienden zijn in gastvrijheid. Wat dat precies inhoudt, dat gaan we meemaken tijdens TodN 2023!

 

Praktische Informatie

Data: 23 en 24 september 2023

Inschrijving: 1 maart 2023 vanaf 18:00 uur (groepen vanaf 10 personen graag contact opnemen via info@tochtomdenoord)
Starttijden: van 06:30 uur tot 11:30uur.
Start- en finishplaats: Bourtange
Route: Zaterdag vanuit Bourtange grotendeels door Duitsland en zondag vanuit Bourtange langs o.a. Vlagtwedde en Wedde en weer terug. 

Afstand: 80 kilometer in twee dagen. Ook kortere etappes mogelijk:

  • Zaterdag: 40km, 25km of 15km 
  • Zondag: 40km of 25km

Karakter: bijzondere routes waarbij deelnemers niet langs, maar dwars door bijzondere locaties gaan.
Zintuig 2023: Proeven
Thema:
Moi'n Westerwolde, proeven van gastvriendschap
Inschrijfbedrag: €26 voor 1 dag en €46 voor 2 dagen 

Maximum aantal deelnemers: 6.000.

Parkeren (geen trein en/of bus)

In Westerwolde is het prachtig wandelen, maar helaas niet bereikbaar met de trein. Daarom is er voor gekozen om dit jaar op beide dagen een lus te wandelen. Dat betekent dat er dit jaar zowel op zaterdag als op zondag op dezelfde plek gestart en gefinisht zal worden. Parkeren kan op beide dagen in de buurt van de start-/finishlocatie. We vragen deelnemers nadrukkelijk om zoveel mogelijk samen (in één auto) te reizen, onder andere i.v.m. de beperkte parkeergelegenheid.

Groeten uit Groningen