TodN 2021 was nait maal

Beste TodN ontdekkingsreizigers

Het wandelfestival Tocht om de Noord 2021 zit er weer op!   We hadden 2 zonovergoten dagen (sommigen zelfs 3) met mooie dorpen, routes en activiteiten. TodN 2021 was een van de eerste grote wandelevenementen, die in coronatijd weer is doorgegaan. Vele andere organisaties (4 daagse, Dam tot Dam, Airborne, enz) durfden het nog niet aan en schoven hun wandeltocht een jaartje door.

Natuurlijk was Tocht om de Noord ook nog niet (het oude) normaal. Niet alles was weer optimaal, zoals: het wandelen door verrassende locaties, bijzondere proeverijen en ook vele artiesten durfden het nog niet aan.   

Maar jullie waren er wel....dank!

Dorpen, artiesten en deelnemers jullie zijn weer terug van weggeweest en dat stellen we erg op prijs!! Samen hebben we weer kunnen genieten van een gastvrij Groningen, een van de mooie eigenschappen waar Groningers bekend om staan.    

Todn

Foto's en video's van TodN 2021
We hebben inmiddels op TodN 2021 de eerste foto- en video-links geplaatst, die worden in de komende dagen steeds verder aangevuld. Hebben jullie ook mooie foto- of videoreportages gemaakt?  Aarzel dan niet en stuur ons je mooiste opnames in een link (svp geen losse foto's) via info@TochtomdeNoord.nl, dan plaatsen we ook jouw digitale kunstwerk!!

Kennedytocht, Vrijheidstocht en Ultramarathon

St. Vincentiusgebouw, Start en doorkomstplek bij de Ultratochten

Dit jaar was het alweer (meer dan) 5 jaar geleden, dat we de Kennedytocht om de Noord hebben georganiseerd. Het werd tijd dat we onze belofte van 1x in de 5 jaar zouden inlossen. We deden er zelfs nog een schepje bovenop. Naast de Kennedytocht was er ook een Vrijheidstocht, 75 km in 15 uur, een tocht voor de echte diehards!! Rond 23.30 uur verzamelden de (ultra) lange afstandlopers zich in de Jacobnus de Meerderekerk voor de laatste inzegeningen. Daarna was de start; eerst 4 lussen van 10 km lopen rondom Uithuizen om vervolgens aan te sluiten bij de reguliere TodN 40 km, van Uithuizen naar Delfzijl. Het werd een mooie tocht, met 's nachts bijna volle maan en overdag een lekker zonnetje en feestende dorpen, die de lange afstandlopers letterlijk naar Delfzijl droegen!

In totaal hebben ongeveer150 lopers de Kennedy- of Vrijheidstocht volbracht. Hiernaast waren er nog 69 wandelaars, die ultramarathon hebben gedaan en dat betekent: de Kennedy- of Vrijheidstocht en daarna nog de TodN zondag 40 km. In totaal 120 km, een prachtige prestatie!!

Monique Loppersum

Superwoman

De Ultra-vrouw van het weekend werd Monique Loppersum met ruim 160 km wandelen in 3 dagen.

Zij presteerde het om op vrijdag te starten met de Vrouwenmars (42 km), aansluitend om 23.30 uur de Kennedytocht (80 km), met als toetje op de zondag de TodN (40 km) vanaf de stad Groningen naar Delfzijl.

Een ware ULTRA prestatie, proficiat Monique!!!

Terug naar Tocht om de Noord. Zoals eerder gezegd was niet alles optimaal, zo hebben we een aantal (corona) ingrepen moeten doen om alles volgens geldende maatregelen te laten verlopen. Ook liepen een aantal zaken anders dan gewenst.

We kregen bijvoorbeeld een aantal opmerkingen over (foutieve) medailles. Wat is er gebeurd?

Wij bestellen jaarlijks 3 maanden van tevoren de TodN medailles, dat zijn circa 1000 TodN (2x 40 km) medailles en dit jaar 150 Kennedytocht medailles extra. Wat schetst onze verbazing dat we een paar weken geleden een verkeerde zending binnen krijgen. De fabrikant heeft (per ongeluk) de bestelling omgedraaid, ipv 150 Kennedytocht medailles ontvangen we 1000 Kennedytocht medailles en slechts 150 TodN medailles!!!   Wat nu????   1000 medailles weggooien en 1000 nieuwe bestellen met kans op een te late levering en waarschijnlijk een mindere kwaliteit, of aankondigen dat we dit jaar een zgn. 'all in one' (alles in 1: Kennedytocht, Vrijheidstocht en 80 km) medaille uitdelen? We hebben voor het laatste gekozen, omdat het toch wel heel zonde is om 1000 dure medailles weg te gooien.

Een andere ingreep was met de trein ipv met de bus

Aangezien we niet mochten verzamelen met grote groepen, waren we genoodzaakt jullie rechtstreeks te laten starten. We hebben in overleg met Arriva gezocht naar een passende oplossing en hieruit zijn 2 (gratis) dagtickets gerold. Deze oplossing was niet voor iedereen optimaal. Sommigen konden bv met de trein niet de eerste starttijd halen. Bedenk echter wel dat dit natuurlijk vaker het geval is bij TodN, soms moet je eerst met je eigen vervoer naar de verzamelplek en ga je vandaar pas met een bus naar de startplek.

.....en dan de wandelhap

Ook hier was een extra ingreep noodzakelijk omdat het ons verboden was om met zoveel mensen op één locatie (de evenementenhal) een hapje te eten. Vandaar dat we bedacht hebben om dit te verspreiden over de route. Achteraf vinden we dat de variatie in aanbod te groot was en dat sommige wandelaars niet datgene kregen waarop ze gehoopt hadden.

Tja .... en we noemen dan lang niet alles wat door corona een (laatste) aanpassing nodig had.

Echter..... Wij zijn blij dat we weer een wandelevenement voor jullie konden organiseren, met alle ups en downs. Het was mooi om elkaar te kunnen ontmoeten, samen te te kunnen wandelen, te kunnen genieten van het Groninger land en zijn bijzondere gastvrijheid.

Wat vindt u nog meer in deze Noordnijs?

 • Een indrukwekkende Vrouwenmars.
 • Camino Groningen, finish Pronkjewailpad, zaterdag 6 november.
 • Geef molen de Dellen haar vleugels terug.

Vrouwenmars 1945 - 2020/21

De Vrouwenmars was de aftrap van een lang TodN weekend. Het werd ook het meest indrukwekkende evenement van TodN in 2021. Het begon met een gezamenlijke reis van Groningen naar Westerbork waar in de bus de podcast van Westerbork werd afgespeeld een duidelijke opmaat naar de dag die zou komen. Aangekomen op het parkeerterrein werd ca. 2 kilometer gewandeld langs aangrijpende beelden van kamp Westerbork. UIteindelijk kwamen de 116 vrouwen aan op een met prikkeldraad omheind veld.

tVrouwenmars

Hier werd door Guido Abuys (Curator · Herinneringscentrum Kamp Westerbork) als eerste een fragment voorgelezen van getuigen uit Westerbork. Hierna volgde Wilma Stoelinga (kleindochter) met een verhaal over de huiveringwekkende belevenissen van haar oma Willempje Burger - Boeve. De rij werd gesloten door het voorlezen van de namen en nummers van de 116 vrouwen door Anna van der Molen (OVCG).

Alle deelneemsters aan de vrouwenmars was gevraagd om een witte armband te maken met een van de nummers van de 116 vrouwen. Door middel van het voorlezen van de nummers en namen wisten de deelneemsters in wiens naam en in welke schoenen de vrouwenmars zou worden gelopen.

Onderweg waren er allerlei historische activiteiten gepland, die een relatie hadden met de vrouwenmars van weleer. De eerste activiteit was al bij de theaterboerderij in Ekehaar, het was een indrukwekkend optreden van Marlot Akkermans met beelden en haar lied: Lopen door de nacht. Klik op de foto hieronder om haar optreden nogmaals terug te zien.

Hierna volgen nog activiteiten met verhalenvertellers en theateracts, waarna op circa 42 km uiteindelijk het voormalige Huis van Bewaring wordt bereikt. Dit gebouw speelde een vooraanstaande rol in de vrouwenmars. Vele politieke vrouwelijke gevangenen werden vanaf hier naar Kamp Westerbork gestuurd. De meeste vrouwen waren opgepakt vanwege verzetsactiviteiten.

Het voormalige Huis van Bewaring was het eindpunt van de vrouwenmars en hier kregen alle vrouwen een bijzondere (tulpen) medaille en kreeg iedereen een zakje met 10 tulpenbollen, herinnerend aan de belangrijke rol  van tulpen in WO II.

Alle vrouwen werden bij de finish opgewacht door Anna van der Molen (OVCG), die een bijzondere anekdote voordroeg over tulpen in de tweede Wereldoorlog. CdK René Paas benadrukte in zijn toespraak nogmaals de belangrijke en moedige rol van vrouwen in WO II.

Zo kwam een einde aan een enerverende dag voor 116 vrouwen.

Samenwerking

De TodN organiseerde de Vrouwenmars in nauwe samenwerking met het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. We willen verder graag het Forensisch Psychiatrisch Centrum bedanken voor hun hulp en ondersteuning bij het voormalige Huis van Bewaring.

Uiteraard gaat veel dank uit naar de 116 deelneemsters, de vrijwilligers, de catering en alle anderen tijdens de Vrouwenmars 2021!

Camino Groningen, zaterdag 6 november

Camino Groningen, zaterdag 6 november

Op zaterdag 6 november is al weer de 3e Camino Groningen. De afsluitende Pelgrimstocht van het Pronkjewailpad, deze keer vanaf Bedum naar de Martinikerk in Groningen. Er wordt gewandeld in groepen van circa 30 wandelaars en de tocht beslaat ongeveer 12 a 13 km. Er wordt gestart tussen 10.00 en 12.00 uur en de finish is tussen 14.00 en 16.00 uur.   Het is, zoals gezegd, de afsluiting van het Pronkjewailpad. Als u het Pronkjewailpad Noord, Zuid of Oost dit of vorig jaar heeft afgerond stuur dan een email naar Pronkjewailpad@TodN.nl en geef aan dat u het Pronkjewailpad volledig hebt uitgelopen. U krijgt dan binnnekort van ons een uitnodiging om dmv de Camino Groningen, het Pronkjewailpad op een feestelijke manier af te sluiten. U dient de (volle) stempelkaart mee te nemen en te tonen bij de start van de Camino Groningen.  

Dus niet vergeten! Stuur vandaag nog een email, als u klaar bent met het Pronkjewailpad!

Geef molen de Dellen zijn vleugels terug!!

 Geef molen de Dellen zijn vleugels terug!!

Molenaar André was net zijn poldermolen ingelopen om te kijken hoe laat het was, toen het noodlot toesloeg en één van de roeden van De Dellen met een knal afbrak. De molen met de dubbele vijzel schudde zo hard dat zelfs de mooie oude klok er van stilviel. André: “De wijzers staan nog steeds op de tijd dat het gebeurde. Ik zet ze pas weer in beweging als ook de wieken weer draaien”. Bekijk ook Andre's verslag op YouTube.   Het gebeurde bij rustig weer in september 2020, dus De Dellen staat er alweer een jaar treurig bij zonder haar wieken. Maar als het aan de Molenstichting Midden- en Oost-Groningen ligt duurt dat niet lang meer. Met een grote groep vrijwilligers is er al veel gedaan om geld in te zamelen voor het herstel van de schade. Voorzitter Reint: “Het zou fantastisch zijn om de Vriendenloterij Molenprijs te winnen. Natuurlijk allereerst om De Dellen te herstellen.

Maar ook als kroon op al het werk van onze mensen”.

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er oa inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies. 
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn!  Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!  

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen