Tocht om de Noord 2021

75 jaar vrijheid

Tocht om de Noord 2021

Canadese militairen versieren een bren carrier met tulpen.

Het Wandelfestival Tocht om de Noord vindt dit jaar plaats op 17 t/m 19 september 2021.

U kunt zich nog na-inschrijven op 1 juni 2021 (vanaf 18.00 uur), kijk voor verdere informatie op de pagina: inschrijven.

 

75 jaar vrijheid

Groningen viert en herdenkt 75 jaar vrijheid. De 15e editie van de Tocht om de Noord staat dit jaar ook in het teken van dit thema en daarom vieren we 75 jaar vrijheid tijdens de TodN maar liefst 75 keer.

....maar eerst een klein stukje historie, zodat iedereen (weer) weet hoe die bevrijding tot stand is gekomen.

Opmars via Groningen naar Delfzijl

De 2e infanteriedivisie onder leiding van Majoor-Generaal A.B. Matthews trok op naar het noorden met als doel de bevrijding van Groningen. Op 1 april 1945 werden de Duitsers verdreven uit Doetinchem. Vervolgens trokken de Canadezen over het Twentekanaal om Holten op 8 april te bevrijden. Op 11 april volgde Ommen, Assen werd bevrijd op 13 april, waarna de stad Groningen in beeld kwam.

De slag om Groningen duurde 3 dagen en kostte het leven aan 40 Canadese soldaten.

Foto rechtboven!:  Canadese militairen versieren een bren carrier met tulpen. - Foto Dan Guravich, Library and Public Archives Canada, Groninger Archieven. 

De opmars naar Delfzijl kon beginnen. Vanaf twee kanten rukten de Canadezen op om Delfzijl te ontzetten. De Duitse bezetter had zich echter stevig ingegraven in Delfzijl. Grote gebieden ten noorden van het Afwateringskanaal en ten zuiden van het Damsterdiep waren geïnundeerd door het openen van de zeesluizen. De Canadezen konden dus alleen via het zuiden (en zuidoosten) en via het noordwesten oprukken. In deze gebieden werden mijnenvelden, mitrailleurnesten, geschutsstellingen en onder andere tankgrachten, loopgraven, prikkeldraadversperringen en wegversperringen aangelegd om de opmars te vertragen en de havenstad te beschermen. De Duitsers hadden daarnaast een "outer perimeter" of buitenste verdedigingslinie gedefinieerd om aldaar de serieuze verdediging van Delfzijl ter hand te nemen. Deze lijn, bestaande uit een prikkeldraadversperring met loopgraven, liep grofweg van de Punt van Reide via Woldendorp, Wagenborgen, Meedhuizen, Appingedam, Jukwerd, Bierum en Hoogwatum naar de kust.

De Slag om Delfzijl is de laatste slag in Nederland in de Tweede Wereldoorlog en staat in de militaire geschiedenis ook bekend als Operation Canada. De slag begon op 23 april 1945 en eindigde 10 dagen later op 2 mei 1945. Verantwoordelijk voor de bevrijding was de 5e Canadese Pantserdivisie (bron: Wikipedia).

 

Foto: Haren, militairen en kinderen bovenop tank, foto 493; Fotograaf Bosscher, Groningen Archieven/OVCG
Haren, militairen en kinderen bovenop tank, foto 493; Fotograaf Bosscher, Groningen Archieven/OVCG

Wandelfestival Tocht om de Noord 2021

De Tocht om de Noord bestaat vijftien jaar en dat gaan we dubbel vieren! Net als vorige jaren staan de zintuigen centraal, echter in dit jubileumjaar gaat niet één zintuig, maar gaan alle vijf zintuigen meedoen!

De jubileumeditie van Tocht om de Noord valt samen met 75 jaar vrijheid en daarom worden de zintuigen 75 keer geprikkeld. Zo zullen o.a. 75 bands en koren de wandelaars onderweg aanmoedigen. Verhalen worden verteld door middel van grote foto’s over de vrijheid langs de route. Er wordt door veel bijzondere historische locaties gewandeld en natuurlijk krijg je onderweg letterlijk en figuurlijk te proeven van oorlog en vrijheid.

Bevrijdingsroutes

De Tocht om de Noord loopt in 2021 via 2 bevrijdingsroutes, die beide eindigen in Delfzijl. Farmsum en Delfzijl waren de laatste plekken in de provincie Groningen waar de Duitsers nog lang stand hielden, alvorens te capituleren. De eerste route (zaterdag 18 september 2021) loopt globaal vanaf Uithuizen door de kop van Groningen naar Delfzijl, vooral in het Groningse dorp Holwierde is in het voorjaar van 1945 nog hevig strijd geleverd. De tweede route (zondag 19 september 2021) gaat vanaf de Stad Groningen langs het Damsterdiep naar Delfzijl, waar o.a. bij Ten Post, Winneweer en Garrelsweer nog stevig is gevochten.

Vrijheidstocht en Kennedytocht

Wie meer kilometers aandurft, kan meedoen aan de vrijheidstocht à 75 kilometer. Deze moet gelopen worden in maximaal 15 uur, waarmee een gemiddelde van 5 kilometer per uur nodig is. Lukt dat niet? Geen probleem! Dan kun je onderweg nog besluiten er een Kennedymars van te maken. Deze is weliswaar 5 kilometer langer, maar mag binnen 20 uur volbracht worden, waarmee een gemiddelde van vier kilometer per uur volstaat.

Muziekfestival Delfzijl

De boventoon bij TodN 2021 wordt gevoerd door 75 jaar vrijheidsfeest met veel muziek. Hierbij wordt nadrukkelijk samengewerkt met het (eveneens) jubilerende Muziekfestival Delfzijl. Het wandelfestival belooft daarmee weer een prachtig spektakel te worden.

Samenwerking

TodN werkt in het jaar 2021 nauw samen met de gastgemeente Delfzijl. Hier wordt op beide dagen gestart en gefinisht. Verder wordt onder meer samengewerkt met Provincie Groningen, Marketing Groningen, de Verhalen van Groningen, het Bevrijdingsfestival Groningen, Groninger Archieven, alle dorpen op de route en vele anderen.

Praktische Informatie

Data: (17) 18 en 19 september 2021
Kennedytocht (80km in 20 uur) en Vrijheidstocht (75km in 15 uur)

Data: (17) 18 en 19 september 2021
Wandelfestival Tocht om de Noord

Starttijden: van 06:00 uur tot 11:00 uur
Start- en Finishplaats: Delfzijl
Route: 2 bevrijdingsroutes naar Delfzijl

Afstand: 80 kilometer in twee dagen. Ook kortere etappes mogelijk van 40 en ca. 20 kilometer
Karakter: historische routes waarbij deelnemers niet langs, maar dwars door bijzondere locaties gaan
Zintuig 2021: horen (ruiken, voelen, proeven, zien)
Thema: We vieren 75x vrijheid in Groningen
Maximum aantal deelnemers: 6.000
Informatie en inschrijven (vanaf 1 juni 2021 om 18:00 uur):
www.TochtomdeNoord.nl
De inschrijving voor TodN 2021 bedraagt: € 45,00 voor 2 dagen en € 25,00 voor 1 dag

 

 

Groeten uit Groningen