Tocht om de Noord 2021

Foto's en video's van TodN 2021

Beste TodN deelnemers,

Het wandelfestival Tocht om de Noord 2021 zit er weer op! We hadden 2 zonovergoten dagen (sommigen zelfs 3) met mooie dorpen, routes en activiteiten. TodN 2021 was een van de eerste grote wandelevenementen, die in coronatijd weer is doorgegaan.
Vele anderen (4 daagse, Dam tot Dam, Airborne, enz) durfden het nog niet aan en schoven hun wandeltocht een jaartje door.

Natuurlijk was Tocht om de Noord ook nog niet (het oude) normaal. Niet alles kon optimaal plaatsvinden, zoals: wandelen door gebouwen, bijzondere proeverijen en ook vele artiesten (muzikanten en theaterspelers) durfden het nog niet aan. 

Maar jullie waren er wel! Samen hebben we weer kunnen genieten van een gastvrij Groningen, een van de mooie eigenschappen waar Groningers bekend om staan.

Hieronder vinden jullie vanaf 22 september 2021 alle foto en videolinks, die ons worden toegestuurd door wandelaars en andere contacten. Dus aarzel niet en stuur ons ook je mooiste opnames in een link (svp geen losse foto's) via info@TochtomdeNoord.nl; dan plaatsen we ook jouw digitale kunstwerk!! 

Vrijdag 17/9, Vrouwenmars

zaterdag 18/9, Kennedytocht om de Noord

zaterdag 18/9, TodN 

zondag 19/9, TodN

Informatie rondom TodN en (corona) maatregelen van de overheid

-13 september-

Ter verduidelijking van de treintijden, vertrektijden en starttijden vindt u onder de link: treinschema, een overzicht van treintijden voor de grootste groep wandelaars die vanuit Groningen centraal gaan reizen.

Treintijden / starttijden:

 • In enkele gevallen is het niet haalbaar om op uw persoonlijke starttijd op de startlocatie te zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval als u een overnachting heeft in Delfzijl. Kies in dat geval de voor u vroegst mogelijke optie. De stempelposten blijven op beide dagen geopend tot uiterlijk 8:00 uur. 
 • Let op! Als u gebruik maakt van de trein, dan moet u de trein nemen die exact arriveert op uw starttijd. Kies dus niet 'voor de zekerheid' een trein eerder, want daarmee kunnen er capaciteitsproblemen ontstaan. 
 • --> Hierop is één uitzondering: de vroegste startgroep op de zaterdag (Uithuizen) start om 5:56 uur. De aankomsttijd van de bijbehorende trein is 5:43 uur (ipv 5:56 uur). Deze trein vertrekt om 5:09 uur vanaf centraal station Groningen.
 • Loopt u de Kennedytocht of Vrijheidstocht? Dan neemt u de trein die om 22:22 uur vertrekt uit Groningen en om exact 22:56 arriveert in Uithuizen. Hier ontvangt u uw startkaart en start u uw route. Uw trein dagkaart voor zaterdag is ook geldig op vrijdagavond in deze trein.

Algemeen:

 • Op de startkaarten voor de kortere afstanden staat zowel op zaterdag als op zondag: 20KM. Dit wijkt af van de uiteindelijke afstanden op de zaterdag (+-26km) en de zondag (+-21km).
 • Download (of update) de nieuwste versie van de Tocht om de Noord App zodat u (onder andere) eenvoudig de routes kunt volgen!

-8 september-

-6 september-

 • Vanaf 8 september vindt u via Mijn.TodN.nl (uw persoonlijke pagina) alle informatie rondom TodN 2021, zoals:
  • uw TodN startkaart met barcode
  • de welkomstbrief met allle aanvullende informatie
  • de instructie en het wachtwoord voor het ophalen van uw gratis treinticket
  • de routebeschrijvingen

Wachtwoord vergeten?!

Wat te doen als u het wachtwoord bent vergeten?  Ga naar mijn.TochtomdeNoord.nl, rechts onder het blauwe balkje inloggen staat: wachtwoord vergeten? Klik hierop en u kunt het wachtwoord opnieuw opvragen (mbv uw e-mailadres)!

-3 september-

 • De TodN Noordnijs september is verschenen met alle (laatste) info over TodN 21, Vrouwenmars, enz. Zie: Noordnijs.nl

-1 september-

 • De inschrijving en annulering op TodN 2021 is m.i.v. 1 september gesloten.
 • We maken nu de definitieve indeling in startgroepen en vanaf 8 september kan iedereen op Mijn.TodN.nl inloggen via zijn e-mailadres en wachtwoord (vindt u in de bevestigingsmail). Hier vindt u alle documenten, zoals de TodN startkaaart, de routes, het vervoersbewijs, de routebeschrijving, enz.
 • Let op!!!
  Indien u de bevestigingsmail kwijt bent kunt u via Mijn.TodN.nl een nieuw wachtwoord opvragen!
  zie tekstje rechtsonder de blauwe balk: Wachtwoord vergeten?

-31 augustus-

 • Vrouwenmars 17 september
  Inmiddels is het aantal van 116 vrouwen aan de Vrouwenmars bereikt. U kunt zich hiervoor niet meer inschrijven. Deelnemers ontvangen deze week meer nieuws over de Vrouwenmars via de TodN Noordnijs, hiernaast krijgt u binnenkort nog persoonlijke informatie via e-mail.
 • Deelnemers aan de Vrouwenmars worden door TodN vervoerd met bussen naar Kamp Westerbork. Plaats van verzamelen en tijdstip volgt binnenkort via een persoonlijke e-mail.

-28 augustus-

 • Vrijdag 7 september ontvangen alle deelnemers de TodN Noordnijs september met daarin al het laatste TodN nieuws en info over starttijden, vervoer, routes, verzorging, enz. De (;aatste) TodN Noordnijs vindt u ook altijd op onze website via: Noordnijs.nl.

-23 augustus-

 • TodN 2021 gaat door op 17 t/m 19 september 2021
 • Alle inschrijvingen op TodN 2020 zijn automatisch doorgeplaatst. Iedereen, die ingeschreven stond voor 2020 staat nu voor dezelfde afstand op (vrijdag 17) zaterdag 18 en of zondag 19 september ingeschreven voor TodN 2021.

-19 augustus-

 • TodN 2021 gaat door. U kunt uw TodN Startkaart (E-ticket) vanaf dinsdag 7 september downloaden via Mijn.TodN.nl. Hier moet u uw mailadres en wachtwoord invullen (zie mail: inschrijving TodN 2021). Op deze persoonlijke pagina vindt u naast uw TodN Startkaart meerdere documenten, waaronder de welkomstbrief en de routebeschrijvingen.
 • Print de TodN Startkaart en neem deze mee naar de start. Uw Startkaart (met barcode) wordt bij de start gescand en hier ontvangt u het Raaisbewies (stempelkaart) om te starten met de Tocht om de Noord 2021.

-14 augustus-

 • TodN 2021 gaat door. de TodN wordt in 2021 eenmailig een doorstroomevenement met geen binnen activiteiten.
 • Het vervoer van de finish (verzamelplek Delfzijl) naar de startplaats, zal dit jaar andersom plaatsvinden. Dit jaar krijgt iedereen een gratis vervoersbewijs op de trein, waarmee hij of zij naar de eigen startplaats kan reizen en vanaf de finish weer terug naar huis (binnen de prov. Groningen).
 • Het afsluitende buffet (za en zo) wordt dit jaar vervangen door een zgn. wandelhap, onderweg gratis af te halen bij diverse dorpshuizen en andere locaties op de route.

-12 juli- 

 • TodN 2021 gaat door op 17 t/m 19 september 2021
 • Iedereen, die ingeschreven stond voor 2020 staat nu voor dezelfde afstand op zaterdag 18 en of zondag 19 september ingeschreven voor TodN 2021.

-10 juli 2021-

 • TodN 2021 gaat door. Welliswaar met aangepaste activiteiten, zoals:
 • gepaste afstand houden van andere deelnemers (de 1.5 meter maatregel),
 • er zijn alleen activiteiten in de buitenlucht,
 • verplicht mondkapjes dragen in het openbaar vervoer, 
 • iedereen krijgt een verplichte starttijd,
 • neem (igv nood) ook zelf desinfectiemiddelen (flesje) mee

-1 juni 2021-

 • Inschrijven en annuleren:
 • U kunt zich nog (na)inschrijven vanaf 1 juni t/m 31 augustus 2021 (24.00 uur), kijk voor verdere informatie op de pagina: inschrijven.
 • U kunt uw inschrijving op TodN 2021 nog annuleren t/m 31 augustus 2021 (24.00 uur). Stuur hiervoor een e-mail naar info@TodN.nl en uw inschrijfgeld wordt minus € 5,00 admin kosten zsm teruggeboekt.

Thema TodN 2021: 75 jaar vrijheid

Groningen viert en herdenkt 75 jaar vrijheid. De 15e editie van de Tocht om de Noord staat dit jaar ook in het teken van dit thema en daarom vieren we 75 jaar vrijheid tijdens de TodN maar liefst 75 keer.

....maar eerst een klein stukje historie, zodat iedereen (weer) weet hoe die bevrijding tot stand is gekomen.

Foto rechtboven!:  Canadese militairen versieren een bren carrier met tulpen. - Foto Dan Guravich, Library and Public Archives Canada, Groninger Archieven. 

Opmars via Groningen naar Delfzijl

De 2e infanteriedivisie onder leiding van Majoor-Generaal A.B. Matthews trok op naar het noorden met als doel de bevrijding van Groningen. Op 1 april 1945 werden de Duitsers verdreven uit Doetinchem. Vervolgens trokken de Canadezen over het Twentekanaal om Holten op 8 april te bevrijden. Op 11 april volgde Ommen, Assen werd bevrijd op 13 april, waarna de stad Groningen in beeld kwam.

De slag om Groningen duurde 3 dagen en kostte het leven aan 40 Canadese soldaten.

 

De opmars naar Delfzijl kon beginnen. Vanaf twee kanten rukten de Canadezen op om Delfzijl te ontzetten. De Duitse bezetter had zich echter stevig ingegraven in Delfzijl. Grote gebieden ten noorden van het Afwateringskanaal en ten zuiden van het Damsterdiep waren geïnundeerd door het openen van de zeesluizen. De Canadezen konden dus alleen via het zuiden (en zuidoosten) en via het noordwesten oprukken. In deze gebieden werden mijnenvelden, mitrailleurnesten, geschutsstellingen en onder andere tankgrachten, loopgraven, prikkeldraadversperringen en wegversperringen aangelegd om de opmars te vertragen en de havenstad te beschermen. De Duitsers hadden daarnaast een "outer perimeter" of buitenste verdedigingslinie gedefinieerd om aldaar de serieuze verdediging van Delfzijl ter hand te nemen. Deze lijn, bestaande uit een prikkeldraadversperring met loopgraven, liep grofweg van de Punt van Reide via Woldendorp, Wagenborgen, Meedhuizen, Appingedam, Jukwerd, Bierum en Hoogwatum naar de kust.

De Slag om Delfzijl is de laatste slag in Nederland in de Tweede Wereldoorlog en staat in de militaire geschiedenis ook bekend als Operation Canada. De slag begon op 23 april 1945 en eindigde 10 dagen later op 2 mei 1945. Verantwoordelijk voor de bevrijding was de 5e Canadese Pantserdivisie (bron: Wikipedia).

 

Foto: Haren, militairen en kinderen bovenop tank, foto 493; Fotograaf Bosscher, Groningen Archieven/OVCG
Haren, militairen en kinderen bovenop tank, foto 493; Fotograaf Bosscher, Groningen Archieven/OVCG

Wandelfestival Tocht om de Noord 2021

De Tocht om de Noord bestaat vijftien jaar en dat gaan we dubbel vieren! Net als vorige jaren staan de zintuigen centraal, echter in dit jubileumjaar gaat niet één zintuig, maar gaan alle vijf zintuigen meedoen!

De jubileumeditie van Tocht om de Noord valt samen met 75 jaar vrijheid en daarom worden de zintuigen 75 keer geprikkeld. Zo zullen o.a. 75 bands en koren de wandelaars onderweg aanmoedigen. Verhalen worden verteld door middel van grote foto’s over de vrijheid langs de route. Er wordt door veel bijzondere historische locaties gewandeld en natuurlijk krijg je onderweg letterlijk en figuurlijk te proeven van oorlog en vrijheid.

Bevrijdingsroutes

De Tocht om de Noord loopt in 2021 via 2 bevrijdingsroutes, die beide eindigen in Delfzijl. Farmsum en Delfzijl waren de laatste plekken in de provincie Groningen waar de Duitsers nog lang stand hielden, alvorens te capituleren. De eerste route (zaterdag 18 september 2021) loopt globaal vanaf Uithuizen door de kop van Groningen naar Delfzijl, vooral in het Groningse dorp Holwierde is in het voorjaar van 1945 nog hevig strijd geleverd. De tweede route (zondag 19 september 2021) gaat vanaf de Stad Groningen langs het Damsterdiep naar Delfzijl, waar o.a. bij Ten Post, Winneweer en Garrelsweer nog stevig is gevochten.

Download hier de routekaarten (gemaakt door Mathie Hoenjet: de wandelende cartograaf)

Zaterdagroute

Zondagroute

Vrijheidstocht en Kennedytocht

Wie meer kilometers aandurft, kan meedoen aan de vrijheidstocht à 75 kilometer. Deze moet gelopen worden in maximaal 15 uur, waarmee een gemiddelde van 5 kilometer per uur nodig is. Lukt dat niet? Geen probleem! Dan kun je onderweg nog besluiten er een Kennedymars van te maken. Deze is weliswaar 5 kilometer langer, maar mag binnen 20 uur volbracht worden, waarmee een gemiddelde van vier kilometer per uur volstaat.

Muziekfestival Delfzijl

De boventoon bij TodN 2021 wordt gevoerd door 75 jaar vrijheidsfeest met veel muziek. Hierbij wordt nadrukkelijk samengewerkt met het (eveneens) jubilerende Muziekfestival Delfzijl. Het wandelfestival belooft daarmee weer een prachtig spektakel te worden.

Samenwerking

TodN werkt in het jaar 2021 nauw samen met de gastgemeente Delfzijl. Hier wordt op beide dagen gestart en gefinisht. Verder wordt onder meer samengewerkt met Provincie Groningen, Marketing Groningen, de Verhalen van Groningen, het Bevrijdingsfestival Groningen, Groninger Archieven, alle dorpen op de route en vele anderen.

Praktische Informatie

Data: (17) 18 en 19 september 2021
Kennedytocht (80km in 20 uur) en Vrijheidstocht (75km in 15 uur)

Data: (17) 18 en 19 september 2021
Wandelfestival Tocht om de Noord

Starttijden: van 06:00 uur tot 11:00 uur
Start- en Finishplaats: Delfzijl
Route: 2 bevrijdingsroutes naar Delfzijl

Afstand: 80 kilometer in twee dagen. Ook kortere etappes mogelijk van 40 en ca. 20 kilometer
Karakter: historische routes waarbij deelnemers niet langs, maar dwars door bijzondere locaties gaan
Zintuig 2021: horen (ruiken, voelen, proeven, zien)
Thema: We vieren 75x vrijheid in Groningen
Maximum aantal deelnemers: 6.000
Informatie en inschrijven (vanaf 1 juni 2021 om 18:00 uur):
www.TochtomdeNoord.nl
De inschrijving voor TodN 2021 bedraagt: € 45,00 voor 2 dagen en € 25,00 voor 1 dag

 

 

Groeten uit Groningen