TodN Noordnijs September 2021

Beste TodN ontdekkingsreizigers

Eindelijk is het dan zo ver, we hebben er bijna 2 jaar op gewacht, het wandelfestival Tocht om de Noord. Dit jaar is het de 15e editie, een lustrum en dat willen we vieren met vele evenementen in het weekend van 17 t/m 19 september. In deze nieuwsbrief vindt u uitgebreide informatie over alle evenementen, die gaan plaatsvinden, beginnend met de vrouwenmars en eindigend met de alom geliefde Tocht om de Noord. U kunt vanaf 8 september alle documenten: de TodN Startkaart, routebeschrijvingen, vervoersbewijs en meer vinden op uw persoonlijke pagina op Mijn.TodN.nl. Inloggen doet u met uw e-mailadres en wachtwoord (zie bevestiging van inschrijving). Als u de bevestiging (en wachtwoord) kwijt bent, kunt u bij Mijn.TodN.nl een nieuw wachtwoord opvragen met uw mailadres (vanaf 8 september).

TodN en corona

We kunnen er niet omheen, ook TodN heeft te maken met corona! De activiteiten van TodN spelen zich echter af voor 99,9 % in de buitenlucht, vandaar dat wij u niet vragen om een coronacheck (app) of negatieve coronatest. Wel hanteren wij de 1,5 meter maatregel, zie ook verderop in deze nieuwsbrief bij TodN 2021.

Wat vindt u verder in deze TodN Noordnijs:

  • Het wandelfestival Tocht om de Noord 2021
  • Speciale TodN tochten
  • De Vrouwenmars
  • Malle molen(s) in Groningen
  • De Fivelstadtocht in Appingedam
  • Haim, muziektheater in de Eemshaven

Wandelfestival Tocht om de Noord 2021

Wandelfestival Tocht om de Noord 2021

Van harte welkom bij de 15e editie van het Wandelfestival Tocht om de Noord (TodN). U gaat dit jaar 75 jaar (+ 1) terug in de tijd. U loopt u in de voetsporen van onze bevrijders in het jaar 1945. U viert de bevrijding anno 1945. U viert dit bevrijdingsfeest in elk dorp opnieuw!

TodN en corona

We kunnen er niet omheen, ook TodN heeft te maken met corona! De TodN speelt zich af voor 99,9 % in de buitenlucht, vandaar dat wij u niet vragen om een coronacheck (app) of negatieve coronatest. Wel hanteren wij de 1,5 meter maatregel, zie de verdere maatregelen op onze website. Om te voorkomen dat er (te) grote groepsvorming plaatsvindt hebben we een aantal ingrepen gedaan, zoals:

  • U gaat dit jaar rechtstreeks naar de startplaats, waarbij de treinstations fungeren als startplek! (We verzamelen dus niet bij de finish en gaan niet met de bus naar de startplaats). Alle startplaatsen en de finishplaats (Delfzijl) liggen dit jaar vlakbij een treinstation.
  • U kunt het best vanuit uw woonplaats (of verblijfplaats) met de trein naar het dichtstbijzijnde treinstation reizen. Vervolgens reist u met de trein naar de startplaats. Wij vragen u nadrukkelijk om dus niet met de auto af te reizen naar de startplaatsen of finish, omdat hier geen parkeergelegenheid is voorzien. Halen en brengen kan natuurlijk wel.
  • Alle deelnemers krijgen van ons een gratis Arriva treinticket, waarmee ze de gehele dag kunnen reizen in de provincie Groningen (en traject Leeuwarden - Groningen). U kunt hiermee reizen naar het station, waar uw start gepland is en bij de finish kunt u de trein weer terugnemen naar de auto, of rechtstreeks naar huis. Het treinticket is alleen geldig in combinatie met (de barcode van) uw TodN startkaart. Uw treinticket kunt u ophalen via Mijn.TodN.nl.
  • Traditiegetrouw is er op beide dagen een afsluitend hapje, dit jaar wordt een wandelhap op de route aangeboden. U kunt dit jaar op beide dagen op één aangewezen plek uw traktatiekaart inleveren en een wandelhap ontvangen.
  • De na-zit bij de finish (Eemsdeltahal) is dit jaar heel summier, omdat we geen (groepen) wandelaars willen verzamelen in de hal. Massages ed zijn wel mogelijk.
  • De rustplaatsen op de route zullen dit jaar alleen buiten te vinden zijn.

Het TodN Raaisbewies

  1. Het Raaisbewies (de stempelkaart) krijgt u dit jaar uitgereikt op vertoon van uw geprinte startkaart (met barcode) bij binnenkomst op uw startplaats. Bij ontvangst schrijft u onmiddellijk uw naam en startgroep bij Aigender (neem zelf een pen mee).
  2. In het Raaisbewies treft u aan: een TodN Startbewijs (met logo 2021) en op de achterkant een traktatiekaart met nummer. De traktatiekaart (de andere zijde van het startbewijs) kunt u op de route inleveren voor een wandelhap op de route. Op de traktatiekaart vindt u een nummer 1, 2, 3, enz. U kunt de traktatiekaart inleveren op de route bij het dorpshuis of cateringpunt, dat hetzelfde nummer heeft als op uw traktatiekaart.
  3. Deelnemers aan de Kennedytocht, Vrijheidstocht en of 2x 40km krijgen één Raaisbewies voor beide dagen.

Startkaart en Startgroep

Alle deelnemers krijgen via Mijn.TodN.nl een digitale startkaart (met barcode). Deze moet u printen en meenemen. De startkaart wordt gescand en in ruil ontvangt u een Raaisbewies voor zaterdag en/of voor zondag. Op de startkaart staat uw startgroep vermeld en de aankomsttijd van de trein, zodat u weet hoe laat u op het station cq startplek moet zijn. Ook wandelaars, die met eigen vervoer (fiets of auto) komen, moeten via het desbetreffende treinstaion beginnen!

Het nummer van de startgroep op de zondag is hoger dan op de zaterdag, dat komt omdat er wordt doorgenummerd.

Let op!

Vergeet niet uw startkaart (met barcode) ook mee te nemen op zondag, deze wordt op beide dagen gescand.

Routes en Afstanden

De routebeschrijving en routekaartjes voor vrijdag, zaterdag en of zondag 17 t/m 19 september 2021 kunt u downloaden en printen vanaf Mijn.TodN.nl vanaf 8 september.

  • Klik op 40 km route zaterdag 18 september, deze route loopt vanaf het station Uithuizen naar Delfzijl.
  • Klik op 26 km route zaterdag 18 september, deze loopt vanaf het station Uithuizermeeden naar Delfzijl.
  • Klik op 41 km route zondag 19 september, deze loopt vanaf het centraal station Groningen naar Delfzijl.
  • Klik op 21 km route zondag 19 september, deze loopt vanaf het station Loppersum naar Delfzijl.

LIMIETTIJD (TodN):

  • De limiettijd voor de finish op zaterdag is: 18.00 uur!
  • De limiettijd voor de finish op zondag is: 18.00 uur!

Let op!

U dient zich te houden aan de verkeersregels die gelden voor voetgangers!

De route wordt aangegeven op verschillende manieren, namelijk d.m.v.:

  • Routebordjes;
  • Routebeschrijving (downloaden vanaf 13 sept. via: Mijn.TodN.nl);
  • De TodN app, deze geeft de route exact weer.

Wat doen bij (kleine) calamiteiten?

Wij adviseren u om (vanaf 13 sept) de TodN App te downloaden. Wij kunnen u via deze applicatie in bepaalde (nood)gevallen snel en adequaat informeren over gewijzigde omstandigheden. Hiernaast zullen we u tijdens TodN 2021 op alle wandeldagen (17 t/m 19 sept) informeren via onderstaande sociale media kanalen:

Twitter.com/TochtomdeNoord en Facebook.com/TochtomdeNoord.

Wijzigen

Op 1 september 2021 is iedereen ingedeeld in startgroepen en tijden, na 1 september kunnen wij niets meer wijzigen. Indien u toch graag wilt veranderen van afstand kunt u dat eigenhandig doen (u hoeft dat niet te melden). U vertrekt dan naar de nieuw gekozen startplaats en u vertrekt op de laatste aankomsttijd van de trein, bijvoorbeeld:

  • Zaterdag 40 km naar zaterdag 26 km, uw (trein) aankomsttijd cq starttijd is dan 12.00 uur.
  • Zondag 41 km naar zondag 21 km, uw (trein) aankomsttijd cq starttijd is dan 11.42 uur .

Speciale TodN tochten

De inzegening van de Kennedytocht in 2015
De inzegening van de Kennedytocht in 2015

Deze 15e TodN editie staat in het teken van de bevrijding en dat vieren we met verschillende activiteiten, waaronder de speciale TodN tochten. Dit zijn onder meer de Vrijheidstocht (75 km in 15 uur), de Kennedytocht om de Noord (80 km in 20 uur) en de Ultramarathon (ca. 120 km in 1 weekend).

De Kennedytocht en Ultramarathon zullen starten op vrijdagavond 17 september om 23.00 uur; de Vrijheidstocht start een half uur later. Vlak voorafgaand aan de start zullen alle deelnemers voor een veilige tocht worden ingezegend in de Jacobus de Meerderekerk in Uithuizen.

De eerste 40 km vanaf 23.00 uur tot 6.00 worden gelopen in 4 lussen van elk 10 km. Na elke lus komen de wandelaars terug in het Vincentiusgebouw (Uithuizen) om daar iets te nuttigen of andere kleren aan te trekken (de bagage wordt daarna vervoerd naar de finish). Tussen 6.00 en 7.30 uur stromen de speciale TodN tochten in bij de 1e dag van de TodN naar Delfzijl.

Deelnemers aan de Vrijheidstocht dienen te finishen voor 14.30 uur.

Deelnemers aan de Kennedytocht en Ultramarathon dienen te finishen voor 19.00 uur.

Vrouwenmars 1945 - 2020 / 21

Vrouwenmars 1945 - 2020 / 21

De Vrouwenmars

De Vrouwenmars is het eerste evenement van TodN op vrijdag 17 september. Hiervoor hebben zich inmiddels 116 vrouwen aangemeld en daarmee is het streven van 116 deelneemsters exact gehaald!

Samenwerking

De TodN organiseert de Vrouwenmars in nauwe samenwerking met het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) en Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Vervoer naar Kamp Westerbork

Alle deelneemsters krijgen de mogelijkheid aangeboden om zich te laten vervoeren met een bus vanaf Centraal Station Groningen (instappen naast bruggetje Groninger museum). De bussen vertrekken vrijdag 17 september exact om 6.30 uur.

Start en finish

De aankomst op Kamp Westerbork is rond 7.15 uur. Om 7.30 uur verzamelen alle vrouwen zich op het kampterrein en zal er een openingsceremonie zijn tot even voor 8.00 uur. De start van de Vrouwenmars is om 8.00 uur.

Langs de ca. 40 km route naar Groningen staan allerlei historische activiteiten gepland, die de wandelaarsters terugvoeren in de tijd van 1945. De finish is gepland om 19.30 uur bij het oude Huis van Bewaring aan de Helperlinie 2 in Groningen. Hier zal de Commissaris van de Koning René Paas de vrouwen ontvangen met een korte speech en sluitingsceremonie.

Het voormalige Huis van Bewaring speelde een belangrijke rol in de oorlogsjaren, van hieruit werden alle vrouwelijke politieke gevangenen doorgestuurd naar Kamp Westerbork.

Alle 116 deelneemsters krijgen nog persoonlijke informatie via de mail toegestuurd.

De foto is gemaakt door Anjo de Haan.
 de drie 'Malle Molenmeiden' van molen Hollands Welvaart in Mensingeweer.

De malle molen(s) in Groningen

Tijdens het wandelen van het Pronkjewailpad kom je ze tegen: die stoere windmolens die zo'n belangrijke rol hebben gespeeld bij de economische welvaart van Nederland.

Zoals molen Hollands Welvaart (what's in a name!) in Mensingeweer

zie afbeelding hiernaast

Moe van het wandelen? Fietsen kan ook.

Ontdek molens in Noord-Groningen op de fiets, klik op: fietsroute

De route is 52 km lang en voert langs zeven molens (en een aantal andere bezienswaardigheden in deze regio).

De route is ook te vinden op de site van het Routebureau Groningen.

Hier kunt u de route opslaan/printen en ook de coördinaten downloaden.

de drie 'Malle Molenmeiden' van molen Hollands Welvaart in Mensingeweer.

De foto is gemaakt door Anjo de Haan.

Fivelstadtocht, zaterdag 11 september

Fivelstadtocht, zaterdag 11 september

Op zaterdag 11 september 2021 wordt er vanuit Appingedam de zevende historisch culturele Fivelstadtocht georganiseerd in het gebied Fivelingo voor de afstanden 5-15-25 en 40 kilometer. Telkens wordt vanuit het oude stadscentrum een andere windrichting genomen als wandelgebied waarbij voor 2021 een westelijke route is uitgezet.

Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.fivelstadtocht.nl

Haim, Muziektheater in en over de Eemshaven

Haim: muziektheater in en over de Eemshaven, 8 t/m 19 september 2021
Haim: muziektheater in en over de Eemshaven, 8 t/m 19 september 2021

De Eemshaven: een gebied waar gedurende één mensenleven alles veranderde. In het hart van de zeehaven, met zeecontainers, havenkranen en windmolens als decor, speelt PEERD Theater haar 10e voorstelling: HAIM. Een muziekziektheaterstuk met een 12-koppig koor, een live band, videoprojecties en in de hoofdrollen Max Sietsema, Janneke Jager en Roger Goudsmit.

Voor meer informatie, zie: peerdtheater.nl

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er oa inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

  • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
    Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
  • Fysiotherapie 
    Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
  • Diëtisten
    Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
  • Pedicure
    Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
  • Sportmassage
    Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies. 
  • Sportpsycholoog
    Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
  • Blijf fit
    Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn!  Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
  • Podotherapie
    Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!  

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen