TodN Noordnijs April 2021

Beste TodN wandelvrienden,

Het Pronkjewailpad Oost is inmiddels van start gegaan en ruim 500 wandelaars hebben de eerste etappes achter zich liggen. Achter de schermen zijn we (i.s.m. ondernemers en Hanzehogeschool) hard bezig met leuke arrangementen. Hierbij kun je denken aan arrangementen in het kader van overnachtingen, vervoer, vakantie, lunches en veel meer. Binnenkort verschijnen deze op onze website Pronkjewailpad.nl. Verder zijn we bezig met zogenaamde Pronkjewail Ommetjes. Dit zijn korte dagwandelingen (15 tot 25 km) over het Pronkjewailpad. Ze zijn met name bedoeld voor wandelaars, die graag een eerste stap willen wagen op het Pronkjewailpad. Lijkt het jullie leuk om zo'n kort Pronkjewail Ommetje te proberen, stuur dan een mail naar Pronkjewailpad@TodN.nl.

Pronkjewailpad, stempelen en corona

Het Pronkjewailpad is een populair langeafstand wandel- en fietspad door de provincie Groningen, waarbij deelnemers op een verrassende en interactieve manier kennismaken met Gastvrij Groningen. Het coronavirus speelt ons nog steeds parten, maar gelukkig bereikt het vaccin steeds meer mensen. We gaan ervan uit dat er na de zomer weer allerlei wandelactiviteiten mogelijk zijn, al of niet met een corona paspoort. Op dit moment zijn er echter stempelposten, die het niet aan durven om wandelaars te ontvangen, sommigen leggen zelfs geen stempel neer. Uiteraard hebben wij (als organisatie) daar respect voor. Gelukkig is het mogelijk om digitaal te stempelen via de app en hopelijk volgen de fysieke stempels snel.

We hopen dat jullie (als wandelaars) ook begrijpen dat we in deze situatie niet van alle stempelposten kunnen eisen om open te zijn en stempels uit te delen. Aan de andere kant zijn we als wandelaars natuurlijk al heel erg blij, dat we onze sport nog steeds kunnen beoefenen. Sterker nog, het wordt ons juist aangeraden aan vooral buiten te blijven bewegen!!

Het Pronkjewailpad is daarbij een prachtige ambitie om in 2021 af te ronden......dus doe gezond, blijf fit en ontdek de Groningse Cultuurschat op het Pronkjewailpad! Je kunt dit jaar kiezen uit de Noord-, Zuid- of de nieuwe Oostroute. Meer informatie vind je op Pronkjewailpad.nl.

Molen

De UITDAGING van 2021: Ontdek de Groninger molens

Dit jaar zijn de molens het centrale thema van het Pronkjewailpad. Daarom dagen we alle Pronkjewailers uit, om zo veel mogelijk (van de 90) molens te bezoeken. Bij elke molen ligt een opdracht klaar in de Pronkjewail app. Klik op meer informatie (over de molen) en als je in een straal van niet meer dan 100 meter van de molen verwijderd bent, krijg je een vraag of een opdracht voorgelegd. Als je klikt op molenpagina, dan zie je waar alle molens liggen. ......... en uiteraard krijgt de wandelaar, die de meeste molens heeft en bezocht en de meeste goede antwoorden heeft gegeven op het eind van het jaar een hele mooie prijs.

We hopen dat jullie vele goede (molen) oplossingen aandragen.

Veel SUCCES!!!

Henri Floor wandelt meer dan 5000 km in Groningen

 Henri Floor
 Henri Floor

Vorig jaar zijn we in mei begonnen met het virtuele Pronkjewailpad; het zgn. Pronkjewailspel.

Het spel werd een inmens populaire bezigheid om zowel virtueel als via allerlei opdrachten de Provincie Groningen te ontdekken. Nog steeds wordt het wandelspel gewandeld en gespeeld, maar 1 wandelaar (speler) willen we graag uitlichten, te weten Henri Floor uit Driebergen-Rijsenburg (provincie Utrecht).

Henri is vorig jaar in mei begonnen met het Pronkjewailspel en loopt inmiddels voor de 21e keer het (virtuele) Pronkljewailpad. Een niet geringe prestatie, als je weet dat je voor elk spel minimaal 250 km moet wandelen, kortom: Henri heeft afgelopen jaar meer dan 5000 km virtueel in Groningen gewandeld!!!

Bevrijdingstocht 2021

Bevrijdingstocht 2021De Bevrijdingstocht is inmiddels in volle gang!! Op dit moment hebben al meer dan 100 van de 220 dorpen in Groningen het vrijheidsvuur ontvangen! In de komende dagen 1 t/m 5 mei volgt de rest van de Groninger dorpen. We kunnen nu al spreken van een overdonderend resultaat, waarin (vrijwel) alle dorpen in Groningen na 75 (+1) jaar symbolisch bevrijd zijn.

Een unieke gebeurtenis, die alleen in de provincie Groningen heeft plaatsgevonden! Het is ook juist bijzonder op dit moment, omdat we met name in dit (corona) jaar hebben ervaren hoe belangrijk VRIJHEID is. We hopen dat we als TodN een klein beetje hebben kunnen bijdragen aan dat belangrijke gevoel van vrijheid!

Wil je ook de finale van de Bevrijdingstocht in de stad Groningen meemaken? Kijk dan as woensdag 5 mei naar het Bevrijdingsfestival. Hier zullen we rond 16.30 uur namens alle 10 gemeenten in Groningen de vrijheid (lantaarns) overdragen aan de CdK René Paas. Ook zul je dan een video (compilatie) zien van alle dorpen, die in Groningen het vrijheidsvuur hebben ontvangen.

Natuurlijk wil je het bevrijdingsfestival meemaken en beleven op 5 mei! Dat kan via deze website, of zoek ons op via Local Heroes, Bevrijdingslopers: Timetable

We zien jullie graag op 5 mei!!

 

Groningen Marathon

 Groningen MarathonHet woord ‘fit’ vliegt je tegenwoordig om de oren. Iedereen is fit of wil fit worden. Maar wanneer ben je dan fit? Bestaat er een absolute ‘fit norm’ of ‘fit kader’? Volgens mij niet. Dat is voor ieder persoon verschillend. Maar wat wel een belangrijke bijdrage kan leveren aan de ‘fitheid’ is jouw geestelijke gesteldheid. Want wat heb je aan een fysiek fit lichaam zonder een fitte geest?

Survival of the fittest

Tijdens de Groningen Marathon nemen we de proef op de som. Wij zorgen voor een behoorlijke fysieke uitdaging: een halve of hele marathon afstand wandelen of hardlopen. Maar we voegen daar ook verrassende elementen aan toe. Je wordt uitgedaagd om, naast een fysieke inspanning, ook mentaal een topprestatie te leveren. Soms moet je het wandelen of hardlopen even onderbreken om een opdracht uit te voeren. Daar zit regelmatig een fysiek element aan vast, maar vaak moet je ook vooral goed nadenken, concentreren en/of samenwerken. Lukt jou dat nog, na 10, 20, 30 of 40 kilometer wandelen of hardlopen, dan ligt er op het eind een prachtige medaille voor je klaar (zie boven)!!

De fitste mens

Natuurlijk kunnen we het niet laten om ook een competitie-element toe te voegen aan de Groningen Marathon. Lukt het jou om de volledige afstand uit te lopen en een goede score neer te zetten bij alle opdrachten? Dan wordt je misschien wel uitgeroepen tot ‘de fitste mens’!

Doe mee aan deze unieke beleving van Stad naar Ommeland en schrijf je voor een zaterdag of zondag in juni 2021 via het inschrijfformulier op Groningen Marathon 2021 (tochtomdenoord.nl)

Nationale Molendag

De paden op, de lanen in!

Mooi

Natuurlijk staan dit jaar bij het Pronkjewailpad de molens centraal, vandaar nu een leuk berichtje over de Nationale Molendag 2021.

Speciaal voor Nationale Molendag 2021 heeft De Hollandsche Molen in het hele land molenwandelingen uitgezet. De molens zijn weliswaar niet te bezoeken maar wél te bewonderen in het landschap.

Dus, ga op pad (klik op:) https://www.molens.nl/nationalemolendag-2021/wandelroutes/ en geniet van ons iconisch erfgoed. Wie durft dan nog te beweren dat molens niet bij Nederland horen?!

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er o.a. inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies.
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn! Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen