Groningen Marathon 2021

Een marathon in deze tijd en van deze tijd

Terwijl wereldwijd (bijna) alle marathons en andere evenementen worden afgelast, ziet de Groningen Marathon juist in deze tijd het levenslicht. Nieuwe wereldrecords hoef je niet direct te verwachten, maar er worden wel hele bijzondere prestaties verwacht van deelnemers aan de Groningen Marathon. Prestaties waarbij je zowel je lichaam (fysiek) als je
verstand (mentaal) nodig hebt… Heb jij een gezonde geest in een gezond lichaam? Ga de uitdaging aan tijdens de Groningen Marathon!

 

Mens sana in corpore sano’
een gezonde geest in een gezond lichaam

 

Routebeschrijving en routekaart

Download hier de routebeschrijving

Download hier de routekaart

Inschrijving 

Via de onderstaande link kunt u zich inschrijven vanaf 1 maart (18.00 uur). Helaas kunnen we (ivm corona) niet meer dan 500 deelnemers toelaten.

Klik op inschrijfformulier Groningen Marathon (juni 2021)

Kosten voor deelname

De inschrijfkosten voor de Groningen Marathon bedragen € 22,00 voor 1 dag.  De na-inschrijving (o.a. via de wachtlijst) bedraagt voor 1 dag € 25,00.

De (na) inschrijving is inclusief:

 • Het treinvervoer naar de start- en finishplaatsen.
 • Stempelkaart (PDF).
 • Een mooie herinnering.
 • Verzorging onderweg.

Inschrijving individueel en groepen

Als u zich inschrijft kunt u kiezen voor individueel of met een groep (vanaf 2 t/m 10 personen) inschrijven. Als u graag wilt samen wandelen, is het verstandig om het groepsformulier in te vullen. Wij zorgen er voor dat u als (gezamenlijke) groep gaat starten!!

Wachtlijst Groningen Marathon

Voor degene die zich niet tijdig heeft kunnen inschrijven bieden we nog de mogelijkheid om in te schrijven via (klik op): Groningen Marathon Wachtlijst. De ervaring van de afgelopen jaren leert ons, dat vaak nog velen via de wachtlijst kunnen deelnemen.

Groningen Marathon logo bijgesneden

Onderzoek toont aan dat het erg lastig is om bijvoorbeeld rekensommen te maken, vragen te beantwoorden of opdrachten uit te voeren terwijl je fysiek een behoorlijke inspanning levert. Lukt het jou om zowel lichamelijk als geestelijk een topprestatie te leveren? Tijdens de Groningen Marathon nemen wij de proef op de som!

Verbinden van Stad & Ommeland

Het verbinden van Stad & Ommeland staat centraal bij de Groningen Marathon. Dat klinkt mooi, maar tegelijk ook heel vaag. Want hoe leg je die verbinding? Bij de Groningen Marathon doen we dat heel letterlijk: we verbinden de stad Groningen met andere plaatsen in de provincie door jaarlijks wisselende routes. Dus elk jaar nieuwe routes vanuit de stad Groningen naar een plaats ergens in de provincie. Daarmee wordt gelijk duidelijk dat de Groningen Marathon niet alleen van de stad, maar van de gehele provincie is.

In 2021 loopt de marathonroute van Groningen via Martenshoek naar Veendam. De halve marathon start in Martenshoek en finisht ook in Veendam. 

Route Groningen Marathon 2021 Groningen-Veendam

Concept Tocht om de Noord

De Groningen Marathon wordt al de 'Tocht om de Noord in het voorjaar' genoemd. Dat is ook niet gek, aangezien er veel gelijkenissen zijn: een wandeltocht over circa 40km, steeds wisselende routes, ontdekken van: landschap, locaties, lekkernijen en cultuur. Maar er zijn ook duidelijke verschillen. Bij de Groningen Marathon worden er namelijk boeiende elementen toegevoegd, waarbij je onderweg bijvoorbeeld leuke opdrachten kunt uitvoeren. Soms alleen, soms samen met andere deelnemers of in samenwerking met de omgeving. Daardoor word je als deelnemer vaak verrast en uitgedaagt, waarbij je niet alleen fysiek in orde moet zijn (snel), maar ook mentaal (slim).  

Coronaproof

De organisatie zorgt (dit jaar) voor een optimale verdeling van alle deelnemers over de beschikbare data.  Door het op deze manier in te richten, sluiten we mogelijke groepsvorming uit. Bovendien is er niet of nauwelijks sprake van onderling contact. Verder geldt dat alle deelnemers: 

 • de keuze hebben uit verschillende data, totdat het maximum voor een dag & route is bereikt. 
 • de stempelkaart ontvangen per mail
 • starten en finishen op eigen gelegenheid
 • individueel lopen of in kleine groepjes
 • bij aangewezen verzorgingsposten op de route versnaperingen kunnen afhalen of plaats kunnen nemen op een terras
 • opdrachten/vragen voorgeschoteld krijgen die (individueel) opgelost/uitgevoerd kunnen worden op diverse locaties

Wandelverenigingen & Loopgroepen

Wilt u deelnemen als wandelvereniging of (hard)loopgroep? Meld u dan via info@groningenmarathon.nl dan informeren we u over de mogelijkheden.

Printvriendelijke versie! Print mij alleen indien nodig a.u.b.Praktische informatie en inschrijven

Data: u kunt een keuze maken uit onderstaande data. U kunt zich inschrijven voor maximaal één datum

 • 5 juni
 • 6 juni
 • 12 juni
 • 13 juni
 • 19 juni
 • 20 juni
 • 26 juni 
 • 27 juni

Afstand: per dag kan er een keuze worden gemaakt voor één van onderstaande afstanden:

 • +- 21 KM (halve marathon)
 • +- 42 KM (hele marathon)

Route: de route start en finisht bij een Arriva treinstation, zodat u te allen tijde eenvoudig kunt reizen. 

Samen lopen: wilt u er zeker van zijn dat u op dezelfde dag en op dezelfde route wordt ingedeeld als uw wandelmaatje(s)? Schrijf u dan gezamenlijk in via het groepsinschrijfformulier. Op die manier wordt u automatisch bij elkaar ingedeeld. 

Kosten: per route per deelnemer: €22,- incl. gratis reizen met de trein, digitale stempelkaart, een mooie Groningen Marathon medaille en verrassingen/opdrachten op de route. Optioneel kunt u een uniek Groningen Marathon T-shirt bij bestellen voor €15,-.

Opening inschrijving: vanaf 1 maart 2021 vanaf 18:00 uur

Maximum aantal inschrijvingen: 500

 

Terugblik Testloop Groningen Marathon 2020 

Op zondag 28 juni 2020 heeft de Testloop van de Groningen Marathon plaatsgevonden. Vanaf 9:00 uur vertrokken 10 wandelaars en 10 hardlopers (om de 2 minuten) vanaf Der Aa-kerk in Groningen. Daarnaast vertrokken er vanaf 9:00 uur nog honderden andere lopers virtueel vanaf Der Aa-kerk om in 42.195 meter naar de Mariakerk in UIthuizermeeden te lopen. Het werd een zeer geslaagde eerste editie. 

Een aantal lopers hebben we gevraagd om een klein verslag te doen. Lees hieronder hun bevindingen:

Hardloper Niko Swart,  de Testmarathon
Wandelaar George Huitema, een nieuwe wandeltocht
Wandelaar Johan Koning, zondagmorgen 28 juni

Groeten uit Groningen