TodN Noordnijs december 2018

Beste TodN'ers en Pronkjewaillopers,

Op de valreep van dit jaar in deze Noordnijs een vooruitblik naar TodN 2019 en een terugblik op de Camino Groningen van 17 november. We zien hierboven het nieuwe TodN Campagnebeeld, dat een prachtige overgang vormt van 2018 naar 2019. Het is een schilderij van Ploeglid Jan Altink (particuliere collectie), dat het beeld toont van een zaagfabriek van Wilkens (Veendam/Wildervank). Een prachtige weergave van het TodN Thema van het aankomende jaar:

"Adem de sfeer van het industriële erfgoed". 

Verder vindt u een mooie terugblik op de laatste Pronkjewail etappe, de Camino Groningen. Natuurlijk hebben we de Camino Groningen vastgelegd in een mooie 'aftermovie'

Ook vermelden we in deze Noordnijs de 3 wandelaars, die uiteindelijk de fotowedstrijd van afgelopen jaar gewonnen hebben: Wie maakten de meest treffende composities tussen Ploeg beeld en het huidige beeld (zie verder op).   Hiernaast een laatste update over de North Sea Walk naar Zweden in april 2019.

Wat staat er nog meer in deze TodN Noordnijs?

 • Tocht om de Noord 2019
 • Pronkjewailpad 2018 eindigt met Camino Groningen
 • Huldiging: (Meest) Gastvrije Stempelpost en Miss en Mister Pronkjewail 2018
 • Pelgrim gastenboek
 • Fotowedstrijd rondom De Ploeg heeft 3 winnaars
 • Update over de North Sea Walk Zweden

Wandelfestival Tocht om de Noord 2019

Adem de sfeer van het industriële erfgoed

Honderden zeeschepen, tientallen scheepswerven, en tientallen karton- en zetmeelfabrieken, die werden allemaal gemaakt in Groninger Veenkoloniën van de 19de eeuw. Veel is verdween, maar de sporen zijn er nog. TodN 2019 gaat langs en door oude fabrieken in Groningen die werden opgericht door tientallen ondernemers. Eén van die ondernemers groeide uit tot de eerste multinational van Europa;  Willem Albert Scholten. Het geboortejaar van W.A. Scholten (1819), precies 200 jaar geleden is een ijkpunt voor het begin van de industriële revolutie in de Veenkoloniën. Hierdoor is het een prachtige aanleiding om de Tocht om de Noord in het teken te stellen van het industriële erfgoed.De Groninger Veenkoloniën behoorden tot zo'n 150 jaar geleden tot eén van de rijkste plekken van Nederland. Toen had je vanuit Veendam uitzicht over een landschap dat bezaaid was met schoorsteenpijpen. Fabrieken voor strokarton, aardappelmeel, scheepswerven en  houtzagerijen.

Terug in de tijd

In Tocht om de Noord 2019 gaan de deelnemers op zoek naar die periode van welvaart. 'In deze editie gaan de wandelaars door de historische locaties die er nu nog zijn'. 'Ieder dorp gaat ruim 100 jaar terug in de tijd, want op veel plekken zijn die fabrieken of restanten nog te zien. Dit jaar adem je de sfeer van het industriële erfgoed en kom je op je tocht door al die historische locaties nog steeds die kenmerkende geuren tegen.' 

Veendam

De nieuwe route van TodN 2019 loopt globaal via Stadskanaal, Pekela, Veendam, Borgercompagnie en Hoogezand- Sappemeer. De gastgemeenten van het komende jaar zijn: Veendam, in nauwe samenwerking met de gemeenten Stadskanaal, Pekela en Midden Groningen. De start en finish van het Wandelfestival Tocht om de Noord is op beide dagen in de plaats Veendam.   Informatie en inschrijven op TodN 2019 Op TodN.nl vindt u vanaf half januari alle informatie over deze 14e TodN editie. De inschrijving op TodN 2019 vindt tradittiegetrouw weer plaats op 1 maart (om 18.00 uur).  

De laatste etappe Pronkjewailpad 2018: de Camino Groningen

Het Pronkjewailpad is ‘wandelen nieuwe stijl’. Onderweg bepaalt de wandelaar zelf de tijd en de afstand en beleeft  diverse vormen van gastvrijheid. Het Pronkjewailpad is een evenement en pad tegelijkertijd. Dat maakt het Pronkjewailpad onder­scheidend van alle andere paden en routes. ‘We noemen het wel de “alternatieve Tocht om de Noord”, maar dan in een individuele variant.    Op zaterdag 17 november werd het evenementenpad officieel afgesloten met de laatste etappe: de Camino Groningen. We hadden geen enkele ver­wachting wat het zou gaan worden.

We hadden gehoopt op minimaal 100 wandelaars, die de eindstreep in één jaar zouden halen, het werden er vier keer zoveel!

Alle wandelaars zijn gestart in de Sint Maartenskerk in Middelbert en liepen vervolgens een route van circa 13 km naar de Sint Maartenskerk (Martinikerk) in de stad Groningen. Vlakbij de kerk verzamelden alle wandelaars zich en vond er een ereronde plaats met natuurlijk het lijfslied van de wandelaar: You never walk alone. Vlakbij de ingang van de kerk was een erehaag geformeerd van familie en vrienden en onder luid applaus liep iedereen de Martinikerk in.

In de Martinikerk werd iedereen gehuldigd met een medaille (een rijzende PW Ster), een Caminobandje en een mooie Oorkonde. Hiernaast waren er enkele sprekers, waaronder burgemeester Den Oudsten, die de 400 nieuwbakken Grunnegers feliciteerde met hun prestatie. Verder werden de wandelaars gecomplimenteerd door Paul Sanders (directeur KWBN) en was er een prachtige Pelgrimsvesper van Ds. Pieter Versloot. De bijeenkomst werd uiteraard afgesloten met het Grunnens Laid en daarna was er buffet met soep en broodjes.

Wil je graag de Camino Groningen nogmaals beleven?
Klik dan op video (versie) Camino kort of Camino lang  (veel plezier)

Huldiging: Meest Gastvrije Stempelpost(en); Miss en Mister Pronkjewail 2018

Waarover ook geen enkele twijfels over waren, was de meest gastvrije stempelpost. Met ruim de helft meer stemmen als nummer twee, werd Café het Hemeltje in Woudbloem de Meest Gastvrije PW  Stempelpost 2018!

Tijdens de Camino Groningen werden diverse wandelaars en stempelpost(en) gehuldigd.  Een van die huldigingen was voor de PW Loper, die de meeste stempels heeft gehaald.

Hierover was geen enkele twijfel, want Wanda Torrenga (Diever) en Gerko Dijkstra (Enschede) hebben het PW Pad 2x volledig gelopen en behaalden daarmee de meeste stempels. Ze ontvingen het Golden PW Shirt met de titel: Miss en Mister Pronkjewail 2018!

Een mooie uitdaging voor volgend jaar: Wie zowel de Noord- als de Zuidroute loopt, verdient het Golden PW Shirt; wie worden de Miss(en) of Mister(s) Pronkjewail 2019!

In totaal, inclusief de meest gastvrije Stempelpost, zijn er 10 locaties gehuldigd als Gastvrije PW Stempelpost. Hieronder ziet u de andere (6) stempelposten nog even op een rijtje, te weten: Het Huiskamercafé in Westerwijtwerd, Abraham's Mosterdmakerij in Eenrum, De Otter aan het Schildmeer, het Kaas en Notenhuysch in Winsum, Visrestaurant de School in Oosterwijtwerd, het Knuppelpad & Wildemansheerd in 't Roegwold,

 

Allemaal van harte gefeliciteerd en op naar 2019!!

Het Pronkjewail Pelgrimsboek

Natuurlijk willen we allemaal graag dat alle wandelaars gastvrij Groningen gaan ontdekken!  We hebben daarom een Pelgrim gastenboek aangemaakt (zie ook: Pelgrim.gr), waarin alle aanstaande Pronkjewaillopers kunnen lezen hoe bijzonder deze nieuwe law Groningen is.  We stellen het daarom bijzonder op prijs als je in een paar regels omschrijft welke mooie ontmoetingen je hebt gehad op jouw Pronkjewailpad, ga daarvoor naar: Pelgrim.gr en voeg je verhaal (bericht) toe.

Alvast bedankt!!

 Ontdek de Ploegplekken, ....and the Winners are:

Tijdens TodN 2018 hebt u de Vergezichten van de Kunstkring De Ploeg ontdekt.

De organisatie van TodN heeft fotograferende wandelaars uitgedaagd om zoveel mogelijk schilderijen in beeld te brengen in combinatie met de omgeving waarin ze getoond worden. Na lang zoeken en puzzelen zijn er 3 wandelfoto's en fotografen uitgekozen, die voor ons gevoel de mooiste composties hebben gemaakt. Dat zijn geworden:   Bernie Benz met een prachtige foto van der Aa-Kerk op de Vismarkt met daarvoor de marktkraampjes. Vergelijk hierbij het mooie schilderij van Johan Dijkstra, de Vismarkt. 

George Huitema met hieronder een hele mooie foto van het prachtige schilderij van H.N. Werkman, de Steenfabriek. Deze steenfabriek ligt nog steeds aan het Winsumerdiep (Onderdendam - Winsum). Als je goed kijkt, dan zie je nog steeds de half afgebroken schoorsteen van de steenfabriek de Griffioen. 

De uiteindelijke winnaars van de fotowedstrijd van TodN 2018 zijn dus geworden:   Bernie Benz, George Huitema en Albert Dubben   Zij ontvangen als prijs: Een gratis startbewijs op TodN 2019!     GEFELICITEERD!!

Albert Dubben heeft hierboven het schilderij van Jan van der Baan (Kerkje Oostum) gecombineerd met een realistisch beeld tijdens TodN 2018.   Verder heeft Albert hieronder (geen Ploeg combi) een mooie foto gemaakt van een molen in wording, ook een prachtige compositie.

Informatieavond North Sea Walk Zweden 2019

Start inschrijving NSW Zweden + informatiebijeenkomst

Volgend jaar in april staat er weer een onvergetelijke wandelreis naar Zweden op het programma. We wilden hiervoor dit jaar nog een informatiebijeenkomst organiseren, maar dat gaat helaas niet meer lukken. Er is wel een datum vastgesteld begin volgend jaar, namelijk op: dinsdagavond 22 januari 2019.

Je kunt je aanmelden voor deze bijeenkomst via info@northseawalk.nl. De exacte locatie zal later nog bekend worden gemaakt.

Mocht je zeker willen zijn van deelname, dan hoef je deze bijeenkomst niet af te wachten. De inschrijving voor de North Sea Walk Zweden opent namelijk al op donderdag 20 december 2018. Meer informatie over de reis vindt u op onze website www.northseawalk.eu.

Benieuwd naar een impressie van de reis in april 2018?  Klik hier voor de aftermovie NSW 2018

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er oa inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies. 
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn!  Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!  

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen