TodN Noordnijs december 2019

Beste TodN Ontdekkingsreizigers,

Het jaar 2020 nadert!

Komend jaar belooft een druk wandeljaar te worden met veel bijzondere activiteiten.

Allereerst natuurlijk het feit dat het wandelfestival Tocht om de Noord dit jaar haar 15e editie viert .... en dat gaan we dubbel vieren met onder andere een Bevrijdingstocht én een TodN in het teken van 75 Jaar Vrijheid. In de onderstaande nieuwsbrief lichten we alvast een tipje van de sluier!

Vrouwenmars

Vrouwenmars
Vrouwenmars uit WO II

Verder kijken we in samenwerking met Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen en Herinneringscentrum Kamp Westerbork naar de organisatie van de Vrouwenmars uit WO II.

In april 1945 zat in Kamp Westerbork een groep van 116 vrouwelijke politieke gevangenen opgesloten. Met de bevrijding in zicht werden deze vrouwen in de nacht van 11 op 12 april op een mars gestuurd, begeleid door een groot aantal bewakers. Ze liepen via Assen naar Groningen en vanuit daar richting Visvliet. Daar werden ze op 14 april 1945 bevrijd.

In de volgende Noordnijs meer hierover.

Wat vindt u nog meer in deze TodN Noordnijs?

 • Bevrijdingstocht 5 mei 2020
 • Vooruitblik TodN 2020
 • TodN is verhuisd
 • Terugblik Camino 2019
 • Meest gastvrije stempelpost
 • Pronkjewailpad genomineerd als mooiste pad in de Benelux
 • Verloren ...en gevonden bij TodN 2019

Op weg naar TodN 2020 in de gastgemeente DELFZIJL met als thema: 75x Vrijheid in Groningen

75x Vrijheid in GroningenBevrijdingstocht | 5 mei 2020

Op dinsdagochtend 5 mei 2020 arriveert het Bevrijdingsvuur in het Stadspark te Groningen. De Tocht om de Noord wil met een Bevrijdingstocht het vuur in álle dorpen in de provincie Groningen ontsteken.

We zijn daarom op zoek naar individuen en/of teams (zoals sportverenigingen en vriendengroepen) die willen helpen om het Bevrijdingsvuur naar hun dorp te brengen. Dit gaat in estafettevorm en kan bijvoorbeeld wandelend, hardlopend, fietsend, skeelerend, enz. Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te doen  – ook al is het voor een paar honderd meter.

Er is van alles mogelijk en ludieke acties zijn van harte welkom! Wij zorgen ervoor dat alle personen die voor een bepaald dorp willen lopen aan elkaar gekoppeld worden. Uiteindelijk gaat het om verbindingen en ontmoetingen, en samen herdenken en vieren.

De aankomst in het dorp is een feestelijke gebeurtenis. Hoe dit eruit komt te zien, is aan het dorp zelf. Hier wordt het vuur op een centrale plek ontstoken. Helemaal leuk is om de aankomst in het dorp te koppelen aan andere lokale activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid.

Meer weten of meedoen? Kijk op www.Bevrijdingstocht.nl

75

15e editie Tocht om de Noord | 26 en 27 september 2020

Canadese militairen versieren een bren carrier met tulpen. Foto Public Archives Canada, Groninger Archieven
Canadese militairen versieren een bren carrier met tulpen.
Foto Public Archives Canada, Groninger Archieven

De jubileumeditie van Tocht om de Noord valt dit jaar samen met 75 jaar vrijheid in Groningen, een mooie reden voor een dubbel feest!!. Naast de Bevrijdingstocht op 5 mei viert de organisatie de vrijheid op 26 en 27 september 2020 door 75 keer feest te vieren. Onderweg passeren de wandelaars onder meer 75 bands en koren. Grote foto’s over de vrijheid staan langs de route en er worden vele verhalen over de vrijheid gedeeld. Er wordt gewandeld door bijzondere locaties, die een belangrijke rol hebben gespeeld bij de bevrijding. Ook zul je op vele plekken letterlijk en figuurlijk gaan proeven van oorlog en vrijheid. 

Bevrijdingsroutes

De Tocht om de Noord loopt in 2020 via 2 bevrijdingsroutes, die beide eindigen in Delfzijl. Farmsum en Delfzijl waren de laatste plekken in de provincie Groningen waar de Duitsers nog lang stand hielden, alvorens te capituleren. De eerste route (zaterdag 26 september 2020) loopt globaal vanaf Uithuizen door de kop van Groningen naar Delfzijl, vooral in het Groningse dorp Holwierde is in het voorjaar van 1945 nog hevig strijd geleverd. De tweede route (zondag 27 september 2020) gaat vanaf de Stad Groningen langs het Damsterdiep naar Delfzijl, waar o.a. bij Ten Post, Winneweer en Garrelsweer nog stevig is gevochten.

Vrijheidstocht (75km)

Wie meer kilometers aandurft, kan meedoen aan de Vrijheidstocht van 75 kilometer. Deze moet echter gelopen worden in maximaal 15 uur, waarmee een gemiddelde van 5 kilometer per uur nodig is. Het idee is om hiervoor max. 75 Vrijheidsstrijders toe te laten. Ben je geinteresseerd en kan je dit aan? Geef het dan zsm door op info@TodN.nl onder vermelding van 75km Vrijheidstocht.

Kennedytocht (80km)

Lukt de Vrijheidstocht niet? Geen probleem! Je kunt natuurlijk ook meedoen aan onze Kennedytocht om de Noord. Deze is weliswaar 5 kilometer langer, maar mag binnen 20 uur volbracht worden, waarmee een gemiddelde van vier kilometer per uur volstaat. 

Met Ron Wubs :)
De 100 km van het Grunnens Laid

Vergelijkbare start: de 100 km van het Grunnens Laid maar nu bij de Vrijheidstocht 75 km in 15 uur

Muziekfestival Delfzijl

De boventoon bij TodN 2020 wordt gevoerd door 75 jaar vrijheidsfeest met veel muziek. Hierbij wordt nadrukkelijk samengewerkt met het (eveneens) jubilerende Muziekfestival Delfzijl. Het wandelfestival belooft daarmee weer een prachtig spektakel te worden.

Samenwerking

TodN werkt in het jaar 2020 nauw samen met de gastgemeente Delfzijl. Hier wordt op beide dagen gestart en gefinisht.

Verder wordt onder meer samengewerkt met Provincie Groningen, Marketing Groningen, de Verhalen van Groningen, het Bevrijdingsfestival Groningen, Groninger Archieven, alle dorpen op de route en vele anderen.

Tocht om de Noord is verhuisd

 

 De organisatie van de Tocht om de Noord is verhuisd.

Vanaf 1 december werken we nauw samen met Loopsportcentrum Noord. Een mooie aanleiding om tegelijkertijd ons nieuwe wandelsportcentrum Nova Zembla te openen! Gezamenlijk bieden we de wandelaar alles op het gebied van wandelen. Het doel is wandelaars e.a. loopsporters zo goed en breed mogelijk te ondersteunen. Je vindt hier onder andere de (sport)disciplines: fysiotherapie, massage, sportgeneeskunde, pedicure, podotherapie, diëtetiek, sport-psychologie, sportkleding en sportschoenenwinkel.

Logo

UIteraard vind je hier ook alle informatie over wandelevenementen, wandelclinics, inschrijfmogelijkheden rondom TodN evenementen, zoals: North Sea Walk, TodN, Noorder Rondtochten, Pronkjewailpad, enz.

Op 10, 11 en12 januari 2020 is de officiële opening van het Loopsportcentrum Noord. Waarbij vrijdag 10 januari specifiek is ingeruimd voor allerlei wandelactiviteiten, zoals de opening om 10.00 uur, een (kleine) wandeltocht, workshops sportmassage en voetklachten.

De Tasmantoren; mooi orientatiepunt in Groningen

WSC Nova Zembla 

TodN en WSC Nova Zembla zijn ondergebracht in het Loopsportcentrum Noord en bevindt zich aan de Regattaweg 5 in Groningen, pal tegenover de Tasmantoren.

Het wandelsportcentrum Nova Zembla is op donderdag en vrijdag geopend (zie ook: NovaZembla.gr). Loopsportcentrum Noord is uiteraard elke dag geopend, maandag t/m zaterdag: 9.00 - 17.00 uur.

Tot 10 januari!!

Camino Groningen 2019

Camino Groningen

Op zaterdag 9 november werd het Pronkjewailpad-seizoen 2019 afgesloten met de Camino Groningen. Tijdens deze slotetappe en huldiging van het Pronkjewailpad wandelden de wandelaars van de Maartenskerk in Middelbert naar de Martinikerk in Groningen. 

De Camino Groningen stond geheel in het teken van St. Maarten: hét symbool van gastvrijheid en daarmee van het Pronkjewailpad. St. Maarten staat niet voor niets afgebeeld op de voorkant van de stempelkaart waarmee de wandelaars het pad lopen.

Onderweg hebben de wandelaars St. Maarten ook ontmoet. Zittend op zijn paard deelde hij repen van zijn roodfluwelen mantel uit. Een eindje verderop, in Noorddijk, ontvingen de wandelaars een lichtje die zij onderweg uit moesten delen. Delen en gastvrijheid: daar ging het om. 

en zo ziet een volle stempelkaart eruit!

Martinikerk

Rondom de Martinikerk was het feest! Wandelaars liepen met vlaggen en vaandels rondom het Martinikerkhof, voorafgegaan door een fanfare. Bij binnenkomst in de kerk ontvingen zij hun medaille uit handen van twee lakeien. Vervolgens waren er de felicitaties en het zingen van het Gronings volkslied. Ook stelden Marketing Groningen en Stichting Oude Groninger Kerken ieders een cadeau ter beschikking. De Camino Groningen werd afgesloten met een Grunneger Proeverij: kaas, worst, mollebonen en een eierbal – en natuurlijk een heerlijk Pronkjewail biertje, met medewerking van Café De Toeter.

In de laatste groep werden speciale prijzen uitgereikt aan wandelaars die de Noord- en Zuidroute in één seizoen hebben gewandeld; aan nieuwe PWP-ambassadeurs. Stichting Oude Groninger Kerken reikte een schitterend boek uit aan de wandelaars die alle 50 kerkenstempels of het volledige kwartetspel hadden verzameld.  

De prijs voor de meeste stempels van 2019 (Ms. en Mr. Pronkjewail) ging dit jaar naar Caroline Benz en John Scheerhoorn, Gefeliciteerd!!

John Scheerhoorn en Caroline Benz

Meest gastvrije Pronkjewailpost 2019

...... en de winnaars zijn

Evenals vorig jaar konden alle Pronkjewailers weer stemmen op hun favoriete stempelpost van de Zuidroute. Er is massaal gestemd en De Postwagen in Tolbert kwam als grote winnaar uit de bus. Het restaurant en partycentrum bood de wandelaars een voorproefje van hun escaperoom. De wandelaars moesten de code van een kluis kraken om de stempel te bemachtigen, ondertussen kregen ze een kopje soep.

Huis

Restaurant en partycentrum De Postwagen

De Postwagen laat daarmee ruim 140 stempelposten achter zich. De top 10 (in willekeurige volgorde) bestaat verder uit Partycentrum Finnewold (Finsterwolde), Weefcentrum Golden Haand (Finsterwolde), B&B en Camperplaatsen Het Knooppunt (Nuis), Koffie- en Theetuin De Woldhoeve (Sebaldeburen), Galerie Waarkunst (Het Waar), Camping Roelage (Ter Apel), Camping Moekesgat (Ter Apel), Lekker Anderz (Stadskanaal) en LocLoods 1877 (Bad Nieuweschans).

Winnaars van harte gefeliciteerd namens alle wandelaars!!!

Pronkjewailpad, Diemerscheg en Nieuwe Waterlinie zijn de kanshebbers voor de  wandelrouteprijs.

Klinker bospad

De longlist van Wandelroute van het Jaar 2020, een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs, is bekendgemaakt. De prijs geldt voor de hele Benelux. In totaal staan er zes routes op de lijst, waarvan drie geheel in Nederland: Wandelnetwerk Diemerscheg, het Nieuwe Waterliniepad (beide rondom Amsterdam) en het Pronkjewailpad (in de provincie Groningen).  De longlist bestaat geheel uit Nederlandse en Belgische wandelroutes, waaronder een aantal grensoverschrijdende. Luxemburg dingt dit jaar helaas niet mee.

NIEUWE OF INGRIJPEND VERANDERDE WANDELROUTES

Iedereen die wilde kon tot 1 september zijn of haar favoriete wandelroute aanmelden bij de organisatie van de Fiets en Wandelbeurs. Hierbij moest het om trajecten gaan die geheel nieuw waren, of recent ingrijpend waren veranderd. Na de sluitingsdatum is een jury bestaande uit ervaren wandelaars een trits aan paden gaan testen en beoordelen, onder meer op zaken als bewegwijzering, natuurschoon en type ondergrond. 

NIEUWE WATERLINIEPAD

De langste route die op de longlist staat is het Nieuwe Waterliniepad. Dit Lange Afstand Wandelpad (LAW) van Wandelnet loopt in een ruime boog om Amsterdam, en leidt de wandelaar langs twee verdedigingslinies van weleer: de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De route van 350 kilometer voert dwars door het stedelijk gebied van de Randstad (van Volendam via Haarlem, Utrecht en Gorinchem naar Dordrecht) maar de natuur is voortdurend aanwezig. Daarnaast volop vertegenwoordigd: forten en vestingstadjes.

DIEMERSCHEG

De kortste route die op de lijst staat is het Wandelnetwerk Diemerscheg, dat 33 kilometer lang is en langs de zuidoostrand van Amsterdam loopt. De route maakt onderdeel uit van Wandelnetwerk Noord-Holland en loodst de participant door een regio rijk aan natuur, cultuur en geschiedenis.

PRONKJEWAILPAD

En dan is er het Pronkjewailpad in de provincie Groningen. De naam schept verwachtingen: ‘pronkjewail’ betekent namelijk ‘pronkjuweel’ in het Gronings. Het betreft een interactief wandelpad van 250 kilometer lang, dat langs de mooiste gebouwen, musea en kerken van Stad en Ommeland voert. Bij alle pronkjuwelen – onder meer zichtbaar gemaakt via een app –  is een voorproefje en stempel te halen. Zo verzamel je al wandelend de hoogtepunten van Groningen.

GRENSOVERSCHRIJDEND

Op de longlist staan ook twee grensoverschrijdende paden: het Gilbert van Schoonbekepad (ontwikkeld door de Wandelmaker) dat over een afstand van 244 kilometer van Antwerpen naar Veenendaal (bij Utrecht) loopt, en het Streek-Grote Route pad Waas- en Reynaertland, dat over 175 kilometer een wandelverbinding vormt tussen Lokeren in Oost-Vlaanderen naar Hulst in Zeeland. Tot slot dingt het Wandelnetwerk Demer en Dijle mee, dat exclusief door Vlaanderen loopt en maar liefst 340 kilometer lang is.

Begin januari maakt de jury de shortlist bekend. Tijdens de Fiets en Wandelbeurs, op 15 en 16 februari in Gent, wordt de winnaar onthuld.

Wij wensen jullie allemaal fijne feestdagen en .... een heel voorspoedig wandeljaar 2020!!

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er oa inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies. 
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn!  Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!  

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen