TodN Noordnijs Januari 2019

TodN wordt dit jaar een moderne Kruistocht

Het afgelopen jaar was de TodN een Kunsttocht met bijna 200 schilderijen, die als bijzondere wegwijzers in het landschap de wandelaar in de juiste richting stuurden. TodN 2019 wordt een moderne Kruistocht, waarin de wandelaar in elk dorp vele locaties en gebouwen doorkruist. De wandelaar krijgt op een bijzondere manier een nieuwe inkijk naar de Gouden Eeuw van de Veenkoloniën.

Wat staat er nog meer in deze TodN Noordnijs?

 • TodN 2019, een ware Kruistocht.
 • Het Pronkjewail avontuur begint bij je voordeur ..
 • We ziin nog op zoek naar ....
 • Het Pronkjewail Pelgrimsboek.
 • ZDS Wandelreizen, TodN touroperator voor Zuidwest Nederland.
 • Laatste update over de North Sea Walk Zweden.

Tocht om de Noord 2019, een ware Kruistocht

Tientallen fabrieken, alleen al in Veendam rond 1923 (hoeveel ziet u?)
Tientallen fabrieken, alleen al in Veendam rond 1923 (hoeveel ziet u?)

Adem de sfeer van het industriële erfgoed

Elk jaar doet de TodN weer een andere regio aan met een nieuwe route. nieuwe dorpen en een nieuw thema. Dit jaar ontdekken de wandelaars het industriële erfgoed van de Veenkoloniën..... en zoals u gewend bent van TodN doen we dat weer op een bijzondere wijze. Dit jaar doorkruisen we in elk dorp historische en industriële erfgoedlocaties waardoor u een mooie indruk gaat krijgen hoe de Veenkoloniën er ruim 100 jaar geleden uitzagen.

Natuurlijk omlijsten we het geheel, zoals u van ons gewend bent, met muziek, theater, kunst en proeverijen. De nadruk ligt echter op het ontdekken van het industriële erfgoed ......van binnenuit!!

Honderden zeeschepen, tientallen scheepswerven, en tientallen karton- en zetmeelfabrieken, die werden allemaal gemaakt in Groninger Veenkoloniën van de 19de eeuw. Veel is verdween, maar de sporen zijn er nog. TodN 2019 gaat langs en door oude fabrieken in Groningen die werden opgericht door tientallen ondernemers. Eén van die ondernemers groeide uit tot de eerste multinational van Europa; Willem Albert Scholten. Het geboortejaar van W.A. Scholten (1819), precies 200 jaar geleden is een ijkpunt voor het begin van de industriële revolutie in de Veenkoloniën. Hierdoor is het een prachtige aanleiding om de Tocht om de Noord in het teken te stellen van het industriële erfgoed.

De Groninger Veenkoloniën behoorden tot zo'n 150 jaar geleden tot eén van de rijkste plekken van Nederland. Toen had je vanuit Veendam uitzicht over een landschap dat bezaaid was met schoorsteenpijpen. Fabrieken voor strokarton, aardappelmeel, scheepswerven en houtzagerijen.

Terug in de tijd

In Tocht om de Noord 2019 gaan de deelnemers op zoek naar die periode van welvaart. 'In deze editie gaan de wandelaars door de historische locaties die er nu nog zijn'. 'Ieder dorp gaat ruim 100 jaar terug in de tijd, want op veel plekken zijn die fabrieken of restanten nog te zien. Dit jaar adem je de sfeer van het industriële erfgoed en kom je op je tocht door al die historische locaties nog steeds die kenmerkende geuren tegen.'

Veendam

De nieuwe route van TodN 2019 loopt globaal via Stadskanaal, Pekela, Veendam, Borgercompagnie en Hoogezand- Sappemeer. De gastgemeenten van het komende jaar zijn: Veendam, in nauwe samenwerking met de gemeenten Stadskanaal, Pekela en Midden Groningen. De start en finish van het Wandelfestival Tocht om de Noord is op beide dagen in de plaats Veendam.

Informatie en inschrijven op TodN 2019

Op TodN.nl vindt u vanaf half januari alle informatie over deze 14e TodN editie. De inschrijving op TodN 2019 vindt tradittiegetrouw weer plaats op 1 maart (om 18.00 uur).

Het Pronkjewail avontuur begint dit jaar bij je voordeur!

Je hebt dit jaar geen excuus meer om niet te bewegen; zet het Pronkjewailpad op je Bucketlist en ...start!!

Afgelopen jaar is de 250 kilometer lange Noordroute van het Pronkjewailpad geopend. In totaal liepen bijna 400 wandelaars, de gehele route, 1000 wandelaars zijn gestart en ca. 3000 wandelaars hebben informatie ingewonnen en de Pronkjewail App gedownload. Een mooi begin van het meest gastvrijepad van Nederland.

Als je wilt beginnen met het Pronkjewailpad, dan start je natuurlijk met de Noordroute (250 kilometer). Deze route volgt eerst het Boterdiep, gaat langs de Waddenkust en door het NP Lauwersmeer, over het Hogeland met al zijn wierden om vervolgens via het waterrijke Gouden Pad terug te keren naar de Stad Groningen.

Als je de Noordroute hebt gedaan, dan ga je natuurlijk verder met de Zuidroute (350 kilometer), die dit jaar wordt geopend. Deze route voert je vanaf de Stad (Groningen) door het natuurrijke Midden-Groningen met vele molens en de prachtige Fraeylemaborg. Hierna ga je door de graanrepubliek van het Oldambt met o.a. de fraaie Ennemaborg en de historische Locloods 1877 (Bad Nieuwschans). Vervolgens duik je het intieme en bosrijke Westerwolde in en ontdek je de Burcht Wedde, vesting Bourtange en het eeuwenoude Klooster Ter Apel. Vandaar keer je via de historische Veenkoloniën met zijn aloude stoomtrein de Star en het Veenkoloniaal Museum weer terug naar de Stad.
Je bent er nog niet, want er wacht nog een lus door het Westerkwartier. Hier loop je door een prachtig coulissenlandschap, weilanden omzoomd met houtsingels. Je leert de wierden kennen via Museum Wierdenland en je ontdekt de pracht en praal van het Nationaal Rijtuigmuseum annex Borg Nienoord.

Pas dan ben je weer terug in 'Stad' (Groningen) en kun je terugkijken op een enerverende ontdekkingstocht. Je hebt niet alleen de natuur van Groningen ontdekt, je hebt vele hartelijke ontmoetingen gehad met gastvrije Groningers en bijzondere toeristische, recreatieve en culturele locaties gezien.

Je hebt veel gastvrijheid en vele pronkjewails verzameld. Soms moest je daar je best voor doen, zoals: "De stempel ligt boven op de zolder, aan het eind van het doolhof, aan de andere kant van het water, achterin de pronkkamer". Wat natuurlijk leidt tot leuke kennismakingen met de gastheer en zijn locatie!

GastvrijHet Pronkjewailpad is ‘wandelen nieuwe stijl’.

Het concept is gastvrijheid en alles wat gastvrijheid maakt, zie ook het bord op de foto links. Wat is...., wat maakt Gastvrijheid? Gastvrijheid is ...... Aandacht en begrip Respect en vertrouwen Vriendelijkheid en je welkom voelen..... en nog veel meer Bij het Pronkjewailpad bepaalt de wandelaar alles zelf, zoals de tijd, de afstand, het tempo en of je met iemand samen of juist alleen wilt lopen, alles is mogelijk. Het Pronkjewailpad is een evenement en pad tegelijkertijd. Dat maakt het Pronkjewailpad onder­scheidend van alle andere paden en routes. ‘Wij noemen het wel de alternatieve Tocht om de Noord”, maar dan in een individuele variant. De inschrijving op het PW-pad begint op de eerste lentedag van het jaar: 21 maart 2019. De start van een nieuw wandelseizoen

Veel plezier!!

We zijn nog op zoek ...... naar

De Zuidroute van het Pronkjewailpad is inmiddels uitgezet en getest door onze voorlopers en zal half maart verschijnen in de Pronkjewail-App. Vanaf 21 maart (1e lentedag) gaat dan de inschrijving op het Pronkjewailpad open en vanaf de 1e donderdag in april (04-04-2019) kunnen de eerste schreden gezet worden op de nieuwe Zuidroute.

Een hele mooie combinatie trouwens met de zgn. 'Wandel naar je werk-dag', die eveneens op 4 april landelijk wordt georganiseerd. Meer informatie hierover vind je op: wandelnaarjewerkdag.nl met daarbij een mooi filmpje van onze breinprofessor Erik Scherder, die uitlegt waarom wandelen zo goed is voor je brein.

Volgende week dinsdag 5 februari is de PW-Ondernemersbijeenkomst gepland en bekijken we samen met alle toeristische, recreatieve en culturele instellingen of we voldoende Pronkjewail-posten op de route hebben.

Op sommige delen van de route, zoals Scheemda, Oostwold, Musselkanaal, Kommerzijl zoeken we nog een mooie PW-post. Dus als je een idee hebt voor een mooie locatie in een van deze dorpen, laat maar weten. Pronkjewail-taxi Verder zijn we bezig met het opzetten van een Pronkjewail-taxi. Vooral in Westerwolde is het nog wel eens lastig om met het Openbaar Vervoer terug te gaan naar de plek waar de auto staat. In dat geval zou het mooi zijn als we een aantal mensen kennen in die streek, die het leuk zouden vinden om de Pronkjewailers weer terug te brengen.

Natuurlijk voor het gangbare onkostentarief. Vind je het leuk en heb je de tijd om af en toe Pronkjewaillopers terug te brengen (kan in de gehele provincie), meld je dan bij ons op: Pronkjewailpad@TodN.nl. De wandelaars zullen je dankbaar zijn!!

Het Pronkjewail Pelgrimsboek

Natuurlijk willen we allemaal graag dat alle wandelaars gastvrij Groningen gaan ontdekken! We hebben daarom een Pelgrim gastenboek aangemaakt (zie ook: Pelgrim.gr), waarin alle aanstaande Pronkjewaillopers kunnen lezen hoe bijzonder deze nieuwe law Groningen is.

 

We stellen het daarom bijzonder op prijs als je in een paar regels omschrijft welke mooie ontmoetingen je hebt gehad op jouw Pronkjewailpad, ga daarvoor naar: Pelgrim.gr en voeg je verhaal (bericht) toe.

Alvast bedankt!!!

ZDS Wandelreizen: TodN Touroperator voor Zuid Nederland

Zoals een aantal van jullie wellicht weet, werken we vanaf 2018 samen met ZDS Wandelreizen. Zij hebben onder meer de North Sea Walk reis verzorgd naar Zweden en het komende jaar werken we samen in de North Sea Walk Noorwegen (2020). Deze internationale samenwerking was tevens een mooie aanleiding om te kijken of we samen met ZDS ook een mooi TodN wandelarrangement zouden kunnen samenstellen. Vooral gericht op wandelaars vanuit Zuidwest Nederland. Dit heeft geresulteerd in een mooi TodN Pakket voor 100 wandelaars uit Zuidwest Nederland. Heb je ook interesse om deel te nemen aan TodN 2019 via ZDS wandelreizen, kijk dan snel op: ZDS Wandelreizen TodN 2019.

Veel plezier!!

Laatste kans op inschrijven voor de North Sea Walk Zweden!

Op 22 januari heeft de informatiebijeenkomst plaatsgevonden voor de tweede (en laatste!) wandelreis naar Zweden, in april 2019. Deelnemers en geïnteresseerden werden op de hoogte gebracht van de plannen in Gothenburg en Boras. Vanwege de winterse weeromstandigheden kon niet iedereen deze avond aanwezig zijn. Daarom hieronder een kort overzicht van de belangrijkste punten die aan de orde zijn gekomen.

Bij deelname aan 7 of meer North Sea Walk evenementen kom je in aanmerking voor de eretitel ‘Master of the North Sea Walk’ (i.s.m. de KNWB).

Dit jaar gaan we naar Zweden. In 2020 staat Noorwegen op het programma, daarna volgen nog Schotland, Engeland en België.

De reis naar Zweden; 25 t/m 29 april 2019:

 • Transfer met luxe touringcar van Groningen naar Kiel (Duitsland)
 • Buffet, overnachting en ontbijt aan boord van de Stena Line Kiel – Gothenburg
 • Ontdekkingstocht door Gothenburg, afgeleid van TodN en Pronkjewailpad
 • Deelname aan IML wandelevenement: LinnéMarschen in Boras
 • Terugreis weer aan boord van de Stena Line en per luxe touringcar.

Klik hier voor de aftermovie NSW 2018

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er oa inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies. 
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn!  Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!  

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen