TodN Noordnijs juni 2022

Wandelzomer

Beste TodN wandelvrienden

Dat regelmatig wandelen heel gezond is hoeven we jullie niet te vertellen. Ook het sociale karakter van wandelen zal bekend zijn: gezellig kletsen met je wandelvriend/-vriendin terwijl je lekker in beweging bent. Maar bij een ander aspect van wandelen sta je misschien niet altijd even uitgebreid stil. Wandelen is namelijk ook een uitstekende manier om je omgeving te ontdekken.

In en aan het landschap valt van alles te zien. Datzelfde geldt voor de gebouwen en andere objecten die je onderweg tegenkomt. Ook is het mogelijk om als wandelaar eens een praatje te maken met een bewoner of voorbijganger. Grote kans dat je verrast wordt door een bijzonder verhaal. Op de fiets of in de auto krijg je deze gelegenheid niet (zo eenvoudig)...

Wandelfestival Tocht om de Noord staat dit jaar volledig is het teken van verhalen. Verhalen die het waard zijn om verteld te worden en gevierd te worden. Soms spannend of juist hilarisch. Alle doorkomstplaatsen in het Westerkwartier zijn al volop bezig om er een onvergetelijk weekend vol verhalen van te maken!

Ook bij de Tocht van Bommen Berend kom je overal verhalen tegen. Zo worden alle deelnemers benoemd tot bevrijders en komen ze onderweg allerlei locaties en verhalen tegen die nog terugverwijzen naar 350 jaar geleden. Door waarnemingen met je zintuigen komen verhalen weer te leven. Denk aan het ruiken van stinkbommen uit 1672 of het proeven van speciaal Bommen Berend bier.

Een kleine groep voorlopers heeft alvast kennis mogen maken met een aantal verhalen tijdens De Opmars van 2 t/m 4 juni 2022. Verderop in deze nieuwsbrief kun je hiervan een kort verslag lezen en compilatie filmpje bekijken.

Wat vind je nog meer in deze Noordnijs:

 • Tocht van Bommen Berend - De Opmars
 • Pronkjewailpad - Etappe van de Maand juli
 • North Sea Walk 2023 - eerste aankonding
 • Open Dagen SPNA

Tocht van Bommen Berend - De Opmars

Poephemeltje Met Ron Wubs en Paul Daalhuisen

Terugblik: 'De Opmars'

Op 2 juni werd ‘Een Schricklijck Jaer’, het boek van schrijfster Ineke den Hollander gepresenteerd. Het boek werd vervolgens wandelend via Coevorden naar Groningen gebracht. Op 4 juni kwamen de wandelaars met het boek aan in Leek, waar uiteindelijk de officiële overhandiging plaatsvond.

Het boek werd in ontvangst genomen door nazaten van één van de hoofdrolspelers uit het boek.

Het boek gaat over de oorlog in 1672 in het noorden van de Republiek en dan met name over de lotgevallen van bewoners van de steden Coevorden en Groningen. Daar werden op het dieptepunt van het Rampjaar 1672 twee zeer belangrijke overwinningen geboekt. Overwinningen die de moraal eindelijk weer flink wisten op te vijzelen.

350 jaar terug in de tijd

Na de boekpresentatie kregen 5 wandelaars - de voorlopers - het boek en een plattegrond uit 1672 mee. Na deze overhandiging werden de wandelaars door de schutterij van Coevorden weggeschoten. Zoals te verwachten werd het een bijzondere tijdreis, waarbij de wandelaars onderweg (letterlijk en figuurlijk) stilstonden bij belangrijke locaties en gebeurtenissen uit het verleden, die ook in het boek beschreven staan.

Zoals bijvoorbeeld de plundering van kerken (denk aan de kerken in Dalen en Rolde). Of de terugkeer van de Valtherschans in Valthe, destijds een belangrijke verdedigingslinie om Bommen Berend af te stoppen. Maar ook in de omgeving van Assen (Poepenhemeltje) en van Groningen (de ingemetselde kogels op het Zuiderdiep) is er nog veel te vinden dat terug verwijst naar die tijd.

In onderstaande korte video krijg je een indruk krijgen van de belevenissen tijdens De Opmars. En daarmee ook alvast een klein voorproefje van de sfeer tijdens de Tocht van Bommen Berend in augustus...

Tijdelijke inschrijfactie!

HoedZorg dat je er snel bij bent, want momenteel krijg je bij inschrijving (tijdelijk) een mooie wandelhoed cadeau. Met deze 'Rabenhaupthoed', voorzien van  zowel de Drentse als Groningse vlag, ben je onderweg herkenbaar als 'bevrijder' en zul je overal met open armen worden ontvangen!

Ps. Deelnemers die nu al ingeschreven staan krijgen uiteraard ook een mooie wandel-accessoire.

Voor meer informatie en inschrijven zie Tocht van Bommen Berend.

Wist je trouwens dat de route van de Tocht van Bommen Berend voor een groot deel gaat over het Hondsrugpad? Dit pad is onlangs uitgroepen tot Wandelpad van het jaar 2022!

Hai is vot

Eén van de hoogtepunten van 350 jaar Ontzet in Groningen zal zijn op 28 augustus 2022. De dag waarop de Tocht van Bommen Berend finisht in het centrum van Groningen. Maar wij zijn niet de enige die druk zijn met de voorbereidingen op deze viering, ook heel veel andere Groningse partijen gaan hier groots aandacht aan schenken. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de RUG. Hadden jullie onderstaande leuke video al gezien? Kijken maar!

Pronkjewailpad: Etappe van de Maand Juli

In april (1e maand) zijn we gestart in Zuidhorn en in juli komen we hier weer terug. Dat betekent dat we straks de hele zuidlus van het Pronkjewailpad hebben gehad. Hoewel we daarmee nog niet (helemaal) op de helft zijn, hebben we toch al een grote diversiteit aan landschappen en stempelposten voorbij zien komen. Van de stad Groningen en grote(re) dorpen Leek en Marum tot plaatsjes als De Haspel en Lucaswolde. Alles is zeer de moeite waard om ontdekt te worden.

Route: Kornhorn - Zuidhorn

De Etappe van de Maand juli loopt de route van Kornhorn naar Zuidhorn. Onderweg passeren we onder andere Handwerkatelier De Vlinder in Noordwijk, Bed & Breakfast De Boerenakkers in Boerakker, Brood bij de Buren in Oldekerk en Café De Halte en Historische Vereniging Aeldakerka in Niekerk.

Ook deze etappe kun je weer opdelen in kortere routes:

 • 22km: Kornhorn - Zuidhorn
 • 15km: Kornhorn - Oldekerk
 • 7km: Oldekerk - Zuidhorn

Laat je verrassen door het prachtige landschap en Groningse gastvrijheid op deze nieuwe Etappe van de Maand op het Pronkjewailpad!

Etappe van de Maand juli

Vooraankondiging North Sea Walk 2023

 

BootVolgend jaar, op 7 juni 2023, is het precies 50 jaar geleden dat Koningin Juliana de Eemshaven heeft geopend. Wij willen dit moment graag aangrijpen om een bijzonder wandelevenement te organiseren, waar de North Sea Walk Noorwegen ook onderdeel van uitmaakt.

Met de onlangs gestartte Holland Norway Lines ligt er een fantastische directe verbinding tussen Groningen en Noorwegen, waar we graag gebruik van willen maken. Het schip ('de MS Romantika') biedt alle comfort en faciliteiten die ervoor zorgen dat je aan boord direct een 'vakantiegevoel' krijgt.

vlaggenIn Noorwegen zullen we, net als bij de North Sea Walk Zweden, op ontdekkingstocht gaan om de cultuur en highlights in de omgeving te ontdekken.

Na afloop van de reis, bij terugkomst in de Eemshaven, zal er een wandeltocht starten die loopt van de Eemshaven naar de stad Groningen. Deze tocht symboliseert de verbinding tussen de Eemshaven en de stad Groningen, die de afgelopen 50 jaar alleen maar sterker is geworden.

Meer informatie over bijvoorbeeld de exacte data, inschrijving, actviteiten etc. volgt later!

Open dagen SPNA

Op aanstaande zaterdag 2 juli is er specifiek voor 'burgers en buitenlui' een Open Dag op één van de stempelposten op het Pronkjewailpad: SPNA Proefboerderij Kollumerwaard te Munnikezijl.

Je bent van harte welkom! Zie voor meer informatie Open dagen SPNA 2022 en onderstaande poster.

SPNA

BELANGRIJKE DATA 2022

Noteer alvast in de agenda:

Vanaf heden: inschrijving Pronkjewailpad (West)

 • Vanaf heden: inschrijving Tocht van Bommen Berend
 • Donderdag 7 april t/m zondag 30 oktober: Pronkjewailpad (West)
 • Donderdag 7 juli t/m zondag 31 juli: Pronkjewailpad West - Etappe van de Maand juli
 • Zaterdag 27 en zondag 28 augustus: Tocht van Bommen Berend
 • Zaterdag 24 en zondag 25 september: Wandelfestival Tocht om de Noord 2022
 • Zaterdag 12 november: Camino Groningen, slotetappe en huldiging Pronkjewailpad

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er o.a. inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies.
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn! Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen