Tocht van Bommen Berend

350 jaar Ontzet: Groningen & Coevorden

Op 28 augustus 1672, precies 350 jaar geleden, werd er een eind gemaakt aan het beleg van Bernhard von Galen, de bisschop van Münster. Beter bekend als: Bommen Berend.

Voor Groningen betekende dit het einde de belegering en voor Coevorden het einde van de bezetting door het leger van Bommen Berend.

 

 

Tocht van Bommen Berend - De Opmars

Cultureel Coevorden

 

Er bestaan veel verbanden tussen Groningen en Coevorden uit die tijd. Eén daarvan gaat over Mijndert van der Thijnen, een dappere Coevordenaar die in Groningen zijn plannen presenteerde, waarna uiteindelijk ook Coevorden werd bevrijd. Meer informatie over dit verhaal is te vinden via Cultureel Coevorden • Coevorden en het jaar 1672.

 

 

RampjaarVeldslag Groningen TvBB

Het jaar 1672 is de geschiedenisboeken ingegaan als het 'Rampjaar’. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werd in dat jaar aan alle kanten aangevallen door haar vijanden. Engeland viel aan op zee, maar werd verslagen door admiraal De Ruyter. De Fransen vielen aan in het Zuiden, maar werden gekeerd door de Hollandse waterlinie. Vanuit het Oosten vielen de bisschoppen van Keulen en Münster ons land binnen en veroverden grote delen van Oost- en Noord-Nederland. Maar omdat Stad standhield liep ook deze aanval op niets uit. De Republiek was in 1672 in groot gevaar, maar hield uiteindelijk stand.

 

Carl von Rabenhaupt

Onder leiding van ingehuurde legercommandant Carl von Rabenhaupt vocht Groningen in 1672 terug tegen het leger van de bisschop van Münster. Mede door zijn kanon De Groote Griet verhinderde Von Rabenhaupt, samen met de Stadjers, dat bisschop Von Galen na een beleg van enkele weken Groningen in kon nemen. Op 27 augustus besloot de bisschop eieren voor zijn geld te kiezen en droop af. 

Logo stg Groningens Ontzet 350Op 27 en 28 augustus 2022 lopen wij de historische route van Bommen Berend vanuit Coevorden naar Groningen. We draaien de tijd 350 jaar terug en we ontdekken wat er nu allemaal nog verwijst naar die tijd. Verder sluiten we aan bij festiviteiten die worden georganiseerd onder de vlag van Coevorden Culturele Gemeente en Stichting Groningens Ontzet 350 jaar.

Wandel in de voetsporen van de legers en de helden van toen, van Coevorden naar Groningen

Historische wandeltocht

Op 27 en 28 augustus 2022 wordt de historische route van Bommen Berend vanuit Coevorden naar Groningen gelopen. De tijd wordt 350 jaar teruggedraaid en de wandelaars ontdekken wat nu allemaal nog verwijst naar die tijd. Verder sluit het evenement aan bij diverse festiviteiten en culturele voorstellingen dit weekend in zowel Coevorden als Groningen. 

De hele route is 110 km lang en kan in twee dagen worden afgelegd. Er is echter ook een mogelijkheid om voor kortere afstanden te kiezen.

Zintuigen

De wandelaars gaan ervaren hoe het er 350 jaar geleden aan toe ging. Alle zintuigen worden gebruikt om de ervaring van toen terug te halen: de smaken van toen zullen worden geproefd en typische geuren geroken. Beelden en geluiden uit die tijd zullen worden teruggehaald en aan de route geplaatst. Daardoor krijgen de wandelaars echt het gevoel dat zijn worden teruggeworpen in augustus 1672.

Inschrijving

Op 31 maart 1672 schreef Carl von Rabenhaubt zich in als luitenant-generaal bij het Staatse leger. In die rol weet hij Groningen uiteindelijk uit de handen van Bommen Berend te houden. Nu, 350 jaar later, start de inschrijving voor de Tocht van Bommen Berend!


Plattegrond route

Afstanden: (onder voorbehoud van wijzigingen)

Zaterdag 27 augustus: Startplaats Coevorden, 3 afstanden

  • Afstand circa 25 km (naar Emmen)
  • Afstand circa 40 km (naar Exloo)
  • Afstand circa 70 km (naar Assen)

Zondag 28 augustus: Finishplaats Groningen, 2 afstanden:

  • Afstand circa 15 km (vanaf Haren)
  • Afstand circa 40 km (vanaf Assen)

 

Let op! Alle afstanden starten op zaterdag dus vanuit Coevorden en finishen op verschillende plekken (zie hierboven). Beide afstanden op zondag starten op verschillende plekken en finishen juist op dezelfde locatie: Groningen. 

Kosten 

De inschrijfkosten voor deelname op één dag bedragen €25,-. De inschrijfkosten voor twee dagen bedragen €40,-. 

Starttijden

De exacte starttijden worden later bepaald. We proberen hierin rekening te houden met o.a. het openbaar vervoer richting Coevorden (op zaterdag) en Assen (op zondag). 

Overnachten

Wandel je beide dagen en wil je overnachten? Dan adviseren we om van vrijdag op zaterdag een overnachtingslocatie te zoeken in de buurt van het treinstation in Coevorden. Van zaterdag op zondag kunt je het beste overnachten in de buurt van het treinstation in Assen. 

350 jaar Ontzet: Groningen & Coevorden

Dit jaar wordt het 350-jarig ontzet van de beide steden groots herdacht en gevierd, waarbij Coevorden en Groningen een unieke samenwerking zijn aangegaan. Naast de Tocht van Bommen Berend, organiseren Cultureel Coevorden en GO350 meerdere gezamenlijke activiteiten. Zo is er op 25, 26 augustus in Coevorden en op 28 augustus in Groningen het Theaterconcert Bommen Berend te zien. Dit Theaterconcert wordt uitgevoerd door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. In augustus wordt een gezamenlijke herdenkingsmunt geslagen. 

Meer info

Voor meer informatie over de activiteiten tijdens de Ontzet vieringen kijk op:

 

 

Groeten uit Groningen