De Opmars

De Tocht van Bommen Berend zal een bijzondere historische wandelervaring worden, waarbij de tijd 350 jaar wordt teruggedraaid. De wandelaars gaan ervaren hoe het er 350 jaar geleden aan toe ging. Alle zintuigen worden gebruikt om de ervaring van toen terug te halen: de smaken van toen zullen worden geproefd en typische geuren geroken. Beelden en geluiden uit die tijd zullen worden teruggehaald en aan de route geplaatst. Daardoor krijgen de wandelaars echt het gevoel dat zijn worden teruggeworpen in augustus 1672.

De aanloop naar de Tocht van Bommen Berend

Maar hoe ziet de route er eigenlijk precies uit? Welke markante plekken worden er gepasseerd en en welke elementen verwijzen nog terug naar 1672? Om deze vragen te beantwoorden zal vanaf 2 juni 2022 De Opmars worden gelopen. Tijdens De Opmars loopt een kleine groep wandelaars de volledige route vanuit Coevorden naar Groningen. Onderweg ontdekken en beleven ze allerlei zaken die te maken hebben met de strijd uit 1672 en de bevrijding van Groningen en Coevorden uit handen van Bommen Berend. 

'Een Schricklijck Jaer'

Eén van de doelstellingen is om het nieuwe boek over 1672: 'Een Schricklijck Jaer' over te brengen van Coevorden naar Groningen. Het boek gaat over de oorlog in 1672 in het noorden van de Republiek. Het gaat vooral over de lotgevallen van inwoners in de steden Coevorden en Groningen. Want juist daar worden op het dieptepunt van het Rampjaar 1672 twee belangrijke overwinningen geboekt. Twee zeges die het moreel van het westen, dat inmiddels tot onder nul gedaald was, weer flink wisten op te vijzelen.

Op 2 juni wordt het boek gepresenteerd in Coevorden en krijgen de 'voorlopers' een exemplaar mee. Na overhandiging worden de wandelaars weggeschoten door de schutterij van Coevorden. Het zal een bijzondere tijdreis worden, waarbij de wandelaars onderweg (letterlijk en figuurlijk) stil zullen staan bij markante locaties en gebeurtenissen uit het verleden, die beschreven staan in het boek.

Eindbestemming is op 4 juni het Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord te Leek. Daar zal het boek overhandigd worden aan een nazaat van één van de hoofdrolspelers uit het boek.  

Voorlopige programma

  • Donderdag 2 juni: 

- 14:30 uur: Boekpresentatie en start vanuit de Hervomde kerk te Coevorden

- 18:00 uur: Activiteit in Erm 

- 22:00 uur: Finish in Valthe, locatie: Valtherschans 

  • Vrijdag 3 juni:

- 7:30 uur: Vertrek vanuit Valthe

- 7:30-18:30: n.t.b. activiteiten op de route

- 18:30: Finish Zuidlaren, locatie: Brinkstraat 2

  • Zaterdag 4 juni

- 4:00 uur: Vertrek vanuit Zuidlaren

- 9:00 uur: Activiteit Grote Markt Groningen (Stadhuis). Ontvangst door Rabenhaupt en overhandiging hoed

- 12:00 uur: Finish Leek, locatie: Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord

Welkom

U bent welkom om als toeschouwer aan te sluiten bij één van de activiteiten onderweg en bij de finishmomenten op alle dagen. Verder kunt u de wandelaars volgen vanuit huis via o.a. Tocht om de Noord Facebookpagina

 

Oude kaart TvBB

 

Groeten uit Groningen