De Opmars

De Tocht van Bommen Berend was een bijzondere historische wandelervaring, waarbij de tijd 350 jaar werd teruggedraaid. De wandelaars ervoeren hoe het er 350 jaar geleden aan toe ging. Alle zintuigen werden gebruikt om de ervaring van toen terug te halen: de smaken van toen werden geproefd en typische geuren geroken. Beelden en geluiden uit die tijd werden teruggehaald en aan de route geplaatst. Daardoor kregen de wandelaars echt het gevoel dat zijn werden teruggeworpen in augustus 1672.

De aanloop naar de Tocht van Bommen Berend

Maar hoe ziet de route er eigenlijk precies uit? Welke markante plekken worden er gepasseerd en en welke elementen verwijzen nog terug naar 1672? Om deze vragen te beantwoorden is begin juni 2022 De Opmars gelopen. Tijdens De Opmars liep een kleine groep wandelaars de volledige route vanuit Coevorden naar Groningen. Onderweg ontdekten en beleefden ze allerlei zaken die te maken hebben met de strijd uit 1672 en de bevrijding van Groningen en Coevorden uit handen van Bommen Berend. 

'Een Schricklijck Jaer'

Eén van de doelstellingen was om het nieuwe boek over 1672: 'Een Schricklijck Jaer' over te brengen van Coevorden naar Groningen. Het boek gaat over de oorlog in 1672 in het noorden van de Republiek. Het gaat vooral over de lotgevallen van inwoners in de steden Coevorden en Groningen. Want juist daar worden op het dieptepunt van het Rampjaar 1672 twee belangrijke overwinningen geboekt. Twee zeges die het moreel van het westen, dat inmiddels tot onder nul gedaald was, weer flink wisten op te vijzelen.

Op 2 juni werd het boek gepresenteerd in Coevorden en kregen de 'voorlopers' een exemplaar mee. Na overhandiging werden de wandelaars weggeschoten door de schutterij van Coevorden. Het werd een bijzondere tijdreis, waarbij de wandelaars onderweg (letterlijk en figuurlijk) stil hebben gestaan bij markante locaties en gebeurtenissen uit het verleden, die beschreven staan in het boek.

Eindbestemming was het Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord te Leek. Daar werd het boek overhandigd aan een nazaat van één van de hoofdrolspelers uit het boek.  

Programma

  • Donderdag 2 juni: 

- 14:30 uur: Boekpresentatie en start vanuit de Hervomde kerk te Coevorden

- 18:00 uur: Activiteit in Erm 

- 22:00 uur: Finish in Valthe, locatie: Valtherschans 

  • Vrijdag 3 juni:

- 7:30 uur: Vertrek vanuit Valthe

- 7:30-18:30: Diverse activiteiten op de route

- 18:30: Finish Zuidlaren, locatie: Brinkstraat 2

  • Zaterdag 4 juni

- 4:00 uur: Vertrek vanuit Zuidlaren

- 9:00 uur: Activiteit Grote Markt Groningen (Stadhuis). Ontvangst door Rabenhaupt en overhandiging hoed

- 12:00 uur: Finish Leek, locatie: Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord

 

Oude kaart TvBB

 

Groeten uit Groningen