TodN Noordnijs Mei 2021

TodN 2021 Bevrijdingstocht ...en veel meer

Beste TodN wandelvrienden,

In deze TodN Noordnijs een mooie terugblik van de Bevrijdingstocht en meer nieuws over de Groningen Marathon, mooie arrangermenten bij het Pronkjewailpad en het laatste nieuws over het Wandelfestival Tocht om de Noord. De corona cijfers gaan gelukkig de goede kant op, de versoepelingen komen er aan: We mogen met meer mensen buiten sporten en met het stijgende aantal vaccinaties in zicht zal het mogelijk zijn om het Wandelfestival Tocht om de Noord, evenals de Vrouwenmars in september in (slechts) een iets aangepast vorm door te laten gaan (lees meer verder op in deze nieuwsbrief).

Na-inschrijving TodN 2021

Vorig jaar was traditioneel op 1 maart de inschrijving op het Wandelfestival TodN, in een mum van tijd waren alle startplaatsen zoals gebruikelijk vergeven. Het afgelopen jaar hebben zich echter een aantal deelnemers teruggetrokken, vanwege blessures of andere besognes. We bieden daarom eenmalig op dinsdag 1 juni de mogelijkheid tot na-inschrijven op TodN 2021. Inschrijven kan vanaf 18.00 uur via: na-inschrijving TodN 2021.

--- GOLDEN PRONKJEWAILPOSTEN UITGELICHT ---

Carin van de Wal van Museum Het Behouden Blik en Anita Oosting van de Lentemaheerd in Uithuizermeeden hebben een prachtig arrangement samengesteld voor alle wandelaars op de Oostroute van het Pronkjewailpad.

Het arrangement heet: 

In de voetsporen van kunstkring De Ploeg in Uithuizermeeden’

Schilderij hieronder: Rustende zichters van Ploegschilder Johan Dijkstra. (in bezit van Groninger Museum).

Lentemaheerd
Lentemaheerd

Lentemaheerd

U bent van harte welkom voor een overnachting inclusief ontbijt in de Ploegkamer. Deze kamer heeft een eigen badkamer en is ingericht in de stijl van de Groninger Ploeg.

Bij aankomst wordt u ontvangen met een vers kopje koffie of thee en natuurlijk een plak Groninger koek.

Museum Het Behouden Blik

Begin uw wandeltocht vervolgens bij Museum Het Behouden Blik. Speciaal voor de wandelaars is er een kleine expositie ingericht met daarin een overzicht van het commerciële werk van schilder en tekenaar Jannes de Vries, lid van de Groningse schildersgroep De Ploeg. Jannes ontwierp onder andere de bekende blikverpakking van Tjoklat chocoladepastilles. In het museum krijgt u ook een kopje koffie of thee.

Boerderij Johan van Veen

Tot slot kunt een bezoek brengen aan de Hefswalsterweg 43. Hier staat het geboortehuis van Johan van Veen, lid van de Groninger Ploeg. Het pand is nog altijd in gebruik als woonhuis. De gevelsteen herinnert aan zijn prominente bewoner. Bij deze boerderij vindt u meer informatie over Johan van Veen en zijn connectie met Johan Dijkstra, schilder en ook lid van de Groninger Ploeg. Dijkstra was getrouwd met de zus van Johan en schilderde op deze locatie het schilderij ‘De rustende zichters’.

Het volledige arrangement inclusief één overnachting, de activiteiten, ontbijt en toeristenbelasting is te boeken vanaf € 55,- p.p.

Voor meer informatie en boeken kunt u kijken op De Ploeg (lentemaheerd.nl).

---PRONKJEWAILPAD VRIENDENACTIE---

Lijkt het u leuk om gebruik te maken van bovenstaand arrangement en kent u wellicht iemand die ook de (stoute) wandelschoenen aan zou moeten trekken?

Deel uw enthousiasme over het Pronkjewailpad dan met uw vrienden, familie en kennissen en maak gebruik van onderstaande actie*:

1) Bij het aandragen van één nieuwe Pronkjewailpad deelnemer

 • Gratis ontbijt voor twee personen bij de Lentemaheerd (overnachting kunt u eventueel zelf bij boeken).
 • Entree museum Het Behouden Blik + koffie of thee.
 • Bezoek Boerderij van Veen.

2) Bij het aandragen van twee nieuwe Pronkjewailpad deelnemers

 • Al het bovenstaande + 25% korting op een overnachting voor twee personen

3) Bij het aandragen van drie nieuwe Pronkjewailpad deelnemers (of meer)

 • Al het bovenstaande + 50% korting op een overnachting voor twee personen

Hoe werkt het?

 

Eet een ei

*Actievoorwaarden:

 • Aangedragen deelnemers hebben niet eerder deelgenomen aan Pronkjewailpad (Noord of Zuid).
 • De tipgever is zelf vóór 15 mei 2021 ingeschreven voor het Pronkjewailpad Oost
 • Deze actie is geldig tot 1 juli 2021
 • Boeken is mogelijk tot 1 augustus 2021
 • Reservering rechtstreeks bij de Lentemaheerd is altijd nodig voor ontbijt en overnachting en vindt plaats op basis van beschikbaarheid

 

Vrijwel alle dorpen in Groningen bevrijd!

Als afsluiting werd op woensdag 5 mei door 10 Vaandeldragers het vrijheidsvuur overhandigd aan de CdK René PaasAlle dorpen indivdueel, maar toch samen

Groningen viert en herdenkt 75 jaar (+ 1 jaar) vrijheid met een mooi provinciaal programma, dat o.a. via het online Bevrijdingsfestival werd uitgezonden. De Tocht om de Noord gaf invulling aan het festival met de Bevrijdingstocht; een activiteit waarin het bevrijdingsvuur van Lauwerszee tot dollard tou & van Drenthe tot aan 't Wad is ontstoken!

Vanaf half april hebben honderd(en) wandelaars, hardlopers en fietsers hun dorp in de provincie Groningen 'bevrijd'. Overal in de provincie brandde van 1 t/m 5 mei een bevrijdingsvuur op een historische plek. Er is samen herdacht, er zijn verhalen gedeeld, gedichten voorgedragen en er is gevierd.

Als afsluiting werd op woensdag 5 mei door 10 Vaandeldragers het vrijheidsvuur overhandigd aan de CdK René Paas

Burgemeester Sipke Swierstra van Veendam ontsteekt bevrijdingsvuur

Burgemeester Sipke Swierstra van Veendam ontsteekt bevrijdingsvuur

Al deze momenten zijn vastgelegd in een mooie compilatie, klik op: Groningen bevrijd. Wil je meer video's en foto's zien? Ga dan naar Bevrijdingstocht.nl

 

Groningen Marathon

Groningen MarathonNog maar even en dan is het alweer juni; dé Groningen Marathon maand! De eerste hardlopers en wandelaars zullen starten op zaterdag 5 juni. Vanaf die dag wordt de Groningen Marathon op iedere zaterdag en zondag in juni gelopen.

De steeds wisselende omstandigheden met betrekking tot het coronavirus, vragen van ons als organisatie en van jullie als deelnemers behoorlijk wat flexibiliteit. Uiteindelijk hebben we het aantal routes teruggebracht van 4 naar slechts 1 route. Iedereen loopt dus verspreid over 8 dagen (elke zaterdag & zondag in juni) dezelfde route. De keuze is gevallen op de oostroute, met als startplaats Groningen en finishplaats Veendam. De halve marathonafstand start in Martenshoek en finisht ook in Veendam.

Ergens volgende week (in de laatste week van mei) ontvangen de deelnemers alle (praktische) informatie in de mail. Vanaf 2 juni zal ook de exacte route(beschrijving) beschikbaar komen via onze website www.GroningenMarathon.nl.

In samenwerking met verschillende locaties op de route hebben we een aantal bijzondere en uitdagende opdrachten klaarliggen voor de deelnemers. Het beloofd echt een onvergetelijk avontuur te worden! Wil je op de hoogte blijven van de Groningen Marathon of jouw ervaringen delen? Meld je dan aan voor de Facebookgroep van TodN via: Tocht om de Noord | Facebook of volg Groningen Marathon op Instagram.

Je kunt nog meedoen aan deze unieke sportbeleving van Stad naar Ommeland. Schrijf je in voor een zaterdag of zondag in juni 2021 via het inschrijfformulier op Groningen Marathon 2021 (tochtomdenoord.nl)

 

Wandelfestival Tocht om de Noord 2021

Vrijwel alle seinen staan op groen v.w.b. het doorgaan van het Wandelfestival Tocht om de Noord. Uiteraard zullen we rekening gaan houden met mogelijke ontwikkelingen rondom corona. We zullen deze keer niet met zijn alle tegelijkertijd starten en finishen in een hal (afgesloten ruimte), maar waarschijnlijk in de open lucht, of doorstroom locatie. Iedereen zal een exacte starttijd krijgen en de startgroepen zullen (veel) kleiner gaan worden.

Hoe dan het Wandelfestival TodN gaat een groot feest worden, dit jaar onder de noemer van het grootste wandel en muziekfestival dat we ooit georganiseerd hebben. We vieren 75 (+ 1) jaar bevrijding, maar natuurlijk ook de bevrijding van corona! We zullen onderweg op de route alle (muziek) registers open trekken en zullen je swingend begeleiden naar de finish. We gaan nauw samenwerken met het muziekfestival Delfzijl, waardoor het slotstuk in Delfzijl een groots muzikaal spektakel belooft te worden.

We houden qua data nog even een slag om de arm. We hopen eigenlijk dat het wandelfestival in het oorspronkelijke weekend (17 t/m 19 september) kan plaatsvinden. Het kan echter zijn, dat we het wandelfestival (moeten) verspreiden over 2 of 3 weekenden. Uiteraard houden we jullie hiervan op de hoogte!

Na-inschrijving TodN 2021

Zoals in de aanhef al aangegeven, hebben we door annuleringen, nog enige ruimte voor nieuwe deelnemers. We bieden daarom eenmalig op dinsdag 1 juni de mogelijkheid tot na-inschrijven op TodN 2021. Inschrijven kan vanaf 18.00 uur via: na-inschrijving TodN 2021.

Vrouwenmars

Tegelijk met de TodN komt ook de Vrouwenmars weer in zicht! Doelstelling is om deze tocht van Westerbork naar Groningen op vrijdag 17 september te lopen. Op vrijdagavond wordt officieel in Groningen de geallieerde vlaggen overgedragen aan wandelaars van TodN, die het op hun tocht meedragen naar Delfzijl, de laatste plek op het vasteland, waar de Duitsers nog lang stand hielden.
 
De voorhoede wordt gevormd door 116 vrouwen (reeds aangemeld), die allemaal een naam (vrouw) uit de oorlog symbolisch meedragen. Naast deze 116 vrouwen wordt ook een achterhoede geformeerd van wandelaars, die graag dezelfde route willen mee wandelen. De route gaat door en langs historische plekken, de afstand zal ca. 40 km zijn. Wandelaars (vrouwen en mannen) die geïnteresseerd zijn in deelname in deze (symbolische) achterhoede kunnen zich (voor) aanmelden via: inschrijven Vrouwenmars.
 
In de volgende TodN Noordnijs meer informatie over de Vrouwenmars.

 

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er oa inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies. 
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn!  Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!  

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen