TodN Noordnijs '11 november is de dag'

Beste TodN wandelvrienden,

De afgelopen weken stonden voor ons in het teken van evalueren en terugblikken op Tocht om de Noord 2023. Op dinsdagavond 17 oktober deden we dat met vertegenwoordigers van zowel de Nederlandse als Duitse dorpen en doorkomstplaatsen. We kwamen samen in 't Kruispunt te Vlagtwedde. Voor TodN een bijzondere locatie, omdat we daar in februari van dit jaar ook de TodN Openingsbijeenkomst hebben georganiseerd. De circkel is daarmee dus helemaal rond voor dit jaar. 

GastfreundschaftNadat alle aanwezigen ook namens gemeente Westerwolde een bedankje kregen aangeboden, werd er een bijzonder 'kunstwerk' overhandigd. Op de zaterdag tijdens TodN hebben veel wandelaars namelijk gezamenlijk hun associatie bij het woord 'Gastfreundschaft' opgeschreven. Dit gebeurde vlakbij de grensovergang waar men vanuit Duitsland weer terug Nederland in moest lopen. Het ingelijste exemplaar werd op 17 oktober overhandigd aan Angelika Grote van het Landwirtschaftsmuseum in Rhede, waar het vanaf heden ook te bewonderen zal zijn.  

Wat vind je nog meer in deze Noordnijs

 • Slotetappe Pronkjewailpad, Camino Groningen
 • Opening Gulden Martinusweg en afscheid Peter Velthuis 
 • Vrienden van TodN 

Slotetappe Pronkjewailpad, Camino Groningen

MaartenscollegeOp zaterdag 11 november zal de lustrumeditie van de Camino Groningen plaatsvinden. De startlocatie dit jaar is het Maartenscollege in Haren. Deze school, oorspronkelijk het Sint-Maartenscollege, is gesticht in 1946 als katholieke school. Na de fusie in 1992 met de katholieke mavo Sint-Matinus uit de Rivierenbuurt en de Protestants-Christelijke mavo De Schalm uit Haren werd het een interconfessionale scholengemeenschap voor vmbo-t, havo, atheneum en gymnasium. Sinds de fusie werd het voorvoegsel 'Sint-' verwijderd. 

De koppeling met het Pronkjewailpad is natuurlijk snel gemaakt. De beeltenis van Sint-Martinus staat voorop de PWP stempelkaart, als toonbeeld van delen en gastvrijheid. Een mooiere plek om van start te gaan met deze 5e slotetappe van het Pronkjewailpad is daarom haast niet denkbaar. 

De route loopt langs enkele bijzondere locaties, zoals bijvoorbeeld een verdwenen borg. Wandelaars die de Noordroute hebben gelopen zijn er al velen tegengekomen dit jaar...Ook zullen we (letterlijk) even stil staan op een voormalig kloosterterrein, waar we meer te weten gaan komen over het kloosterleven in Groningen.

Natuurlijk zal er ook een tipje van de sluier worden gelicht over het thema van volgend jaar. Dat beloofd weer een spannend, typisch Gronings thema te worden waarbij we heel veel redenen gaan ontdekken waarom we trots mogen zijn op onze mooie provincie...!

Heb je ook een PWP route volledig uitgelopen en jezelf nog niet aangemeld voor de Camino Groningen? Doe dit dan alsnog uiterlijk voor 1 november (dus vandaag!) via dit formulier.  

Opening Gulden Martinusweg en afscheid Peter Velthuis

Gulden MArtinuswegBeste TodN-ers,

We hebben in de afgelopen jaren veel met elkaar samen bedacht, beleefd en ontdekt om Groningen nog beter op de kaart te zetten. We hebben daarin denk ik veel bereikt, alhoewel ….. het kan altijd nog beter! Zelf zal ik daar in de komende jaren mee doorgaan, maar niet meer in de rol van organisator. Op de mooie en bijzondere datum van 11 november 2023 neem ik afscheid van het wandelfestival Tocht om de Noord en aanpalende evenementen, zoals het Pronkjewailpad, Noorder Rondtochten, enz. 

Mijn belangstelling voor de mooie provincie Groningen houdt echter niet op met bestaan. Ik zal me blijven inzetten om Groningen op alle mogelijke manieren te promoten. 

SCOREN met GroningenZo zetten we nu Groningen weer op de kaart met een nieuwe landelijke afstand wandelroute: de Gulden Martinusweg. Een pelgrimspad dat in Groningen begint en via Utrecht naar Tours in Frankrijk loopt. Deze route wordt begin november geopend en zal op 11 november gezamenlijk met de Camino Groningen (Pronkjewailpad) eindigen in de Martinikerk.

Ik zal bij deze bijeenkomst als afscheid het eerste exemplaar van mijn (TodN) boek ‘SCOREN met Groningen' uitreiken aan de CdK dhr. R. Paas.

Ik wil jullie allemaal graag bijzonder bedanken voor het vertrouwen dat jullie in mij en de Tocht om de Noord hebben gesteld! Uiteraard wens ik jullie samen met mijn opvolger Ronald Hellinga heel veel (wandel) plezier en succes in de nabije toekomst!!

We komen elkaar vast weer tegen, tot dan!

Peter Velthuis

Pouw Rent Groningen is trotse mobiliteitspartner van TodN en de Gulden Martinusweg

Pouw Rent

Vrienden van TodN op pad

Vrienden vanTijdens Tocht om de Noord bent u ze misschien wel tegengekomen: wandelaars die elkaar hebben gevonden binnen het initiatief 'Vrienden van TodN'. Dit initiatief staat open voor iedereen die zich herkent in zijn/haar liefde voor Groningen, wandelen, ontdekken en alles wat daaruit voortkomt. 
 
Dit jaar zijn we begonnen, maar eigenlijk bestaat het al veel langer. Neem als voorbeeld de '3-Provincien Groep'. Hieronder aan het woord: 
 
"Vrienden van TodN is een mooi initiatief. Daar herkennen wij ons ook wel in. Wij kenden/herkenden elkaar van verschillende tochten, maar als groep zijn wij ontstaan uit de voorlopers van het Pronkjewailpad. Van hieruit werd de groep aangevuld met medewandelaars. Het duurde niet lang of we noemden ons de 3-Provincien groep, want we komen ieder uit één van de noordelijke provincies. 
Zo is er een vrij hechte groep ontstaan die regelmatig samen gaat wandelen. Alleen wandelen doen we ook, maar samen is gezellig en dan hebben we veel plezier. Geen verplichtingen, maar vrije keuze. Waardoor we in wisselende samenstellingen kunnen wandelen. Dat doen we in de buurt, maar ook buiten Nederland kun je ons zomaar tegenkomen. We kennen elkaar al een tijdje en doen dit eigenlijk al jaren zo en dat bevalt ons prima. En de Voorlopers van het Pronkjewailpad uit de groep, zijn tot op heden nog steeds Voorlopers! Wij juichen het initiatief 'Vrienden van TodN' van harte toe. 
 
Meer weten? Kijk op Vrienden van Tocht om de Noord

BELANGRIJKE DATA

Noteer alvast in de agenda:

 • Woensdag 1 t/m 11 november: Opening Gulden Martinusweg
 • Zaterdag 11 november: Camino Groningen, finish Gulden Martinusweg en afscheid Peter Velthuis
 • Start inschrijving Wandelfestival Tocht om de Noord: 1 maart 2024 om 18:00 uur
 • Start inschrijving Pronkjewailpad (nieuwe Zuidroute) 21 maart om 2024 om 18:00 uur
 • Donderdag 4 april t/m donderdag 31 oktober 2024: Pronkjewailpad (nieuwe Zuidroute) 
 • Zaterdag 28 en zondag 29 september 2024: Wandelfestival Tocht om de Noord 2024

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er oa inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies. 
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn!  Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!  

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen