De Noorder Rondtochten 2021

Noorder Rondtochten 2017

De Noorder Rondtochten zijn een heuse wandelversie van de schaatsklassieker De Noorder Rondritten. Met een route van in totaal 135 kilometer is dit wandelevenement er eentje voor de doorgewinterde wandelaar. Een vierdaagse prestatietocht midden in de winter over het prachtige Hogeland van Groningen.

De Noorder Rondtochten 2021 zitten vol! Het is nog wel mogelijk om u in te schrijven voor de NRT Wachtlijst. De ervaring van de afgelopen jaren leert ons, dat nog velen via de wachtlijst kunnen deelnemen aan het evenement! 

Thema Noorder Rondtochten 2021

Het thema van deze editie is 'Wintersfeer'. De route en de dorpen zullen aangekleed worden in winterse sferen en de wandelaar wordt omgedoopt tot 'batloper'.  Voor de niet-Groningers onder ons; iedereen kent vast de term klunen: als schaatsers (met schaats en al) niet kunnen schaatsen over het ijs, maar bijvoorbeeld een stukje over een tapijt over de weg moeten lopen. We hebben het allemaal wel eens gezien bij de Elfstedentocht. In Groningen klunen we niet. Daar noemen wij dat namelijk batlopen. Dus als schaatsers een stukje van de Noorder Rondritten niet over het ijs kunnen, moeten zij batten en dat maakt hen batlopers. En dat zijn de deelnemers aan de Noorder Rondtochten dus ook!

De winterse omstandigheden zullen het weer een bijzondere tocht maken, maar er zal genoeg zijn om je aan op te warmen, zoals warme chocolademelk, warme kwast en snert. Dit maakt de Noorder Rondtochten tot een onvergetelijke prestatietocht, die je niet wilt missen!

Praktische informatie 

De Noorder Rondtochten zijn tijdens vijf lange weekenden (donderdag t/m zondag) tussen 28 januari en 28 februari:

  • 28 t/m 31 januari
  • 4 t/m 7 februari
  • 11 t/m 14 februari
  • 18 t/m 21 februari
  • 25 t/m 28 februari

Route 1:
Start: Groningen
Finish: Appingedam

Route 2:
Start: Appingedam
Finish: Uithuizen

Route 3:
Start: Uithuizen
Finish: Winsum
Korte route  (13,5km):
Start: Warffum
Finish: Winsum

Route 4: 
Start: Winsum
Finish: Winsum (via Zoutkamp)
Korte route  (22km):
Start: Winsum
Finish: Winsum (via 't Stort)

Routes

De route van de Noorder Rondtochten volgt nagenoeg dezelfde route als die van de schaatsklassier de Noorder Rondritten. Hieronder zie je de links naar afstandmeten.nl, als je hierop klikt zie je de routes van de Noorder Rondtochten 2021. Onderstaande routes zijn van toepassing op de volledige Vierdaagse.

De organisatie zorgt voor een optimale verdeling van de Vierdaagse lopers over de vier routes op alle dagen. Wandelaars die alleen in het weekend lopen kunnen een keuze maken uit:

  • Route 3a): Uithuizen - Warffum - Winsum (26 km) 
  • Route 3b): Warffum - Winsum (13 km), korte afstand route 3
  • Route 4b): Winsum - Leens - Winsum (22 km), korte afstand route 4

 

Inschrijven

Maximum aantal deelnemers: 1000 

Inschrijven vanaf 1 oktober 2020 om 18:00 uur via de inschrijfpagina

De inschrijvingskosten voor de Noorder Rondtochten bedragen € 70,-  Dit is inclusief vrij trein vervoer binnen de provincie Groningen van en naar alle Arriva treinstation voor alle vier de dagen. Inschrijvingskosten voor zaterdag- en/of zondag bedragen € 20,-  per dag. Ook dat is inclusief treinvervoerskosten op de betreffende dag(en).

 

Korte terugblik 2013 en 2017

In 2013 werd de eerste versie van de Noorder Rondtochten georganiseerd. Een geschikte aanleiding hiervoor was het feit dat het in 2013 exact vijftig jaar geleden was, dat op 26 januari 1963 (tijdens die beruchte Elfstedentochtwinter) de Groninger schaatsheld Jan Uitham de Noorder Rondritten in Winsum won. Zo werd van donderdag 24 januari tot en met zondag 27 januari 2013 de eerste Winter4daagse Noorder Rondtochten gehouden, met als één van de hoogtepunten de huldiging van Jan Uitham in Winsum op 26 januari 2013! Ruim 1000 wandelaars trotseerden alle winterse omstandigheden zoals: sneeuw, ijs, harde wind en mist. 

NRT 2013

Vier jaren later vond de tweede editie plaats van 26 t/m 29 januari 2017. Ruim 1500 wandelaars volbrachten de barre tocht, maar genoten onderweg ook van de vele vuurkorven met knisperend haardvuur en natuurlijk warme chocolademelk en kwast. 

 

Logo NRT

Groeten uit Groningen