De Noorder Rondtochten 2021

Laatste informatie 18 januari 2021

Beste NRT wandelvrienden,

De NRT komt er aan en we willen jullie graag voorzien van de laatste informatie.

Als het goed is hebben jullie vrijdag of zaterdag (15 of 16 januari) de startpakketten ontvangen. Wellicht is de post bij jullie iets later, maar in principe moeten alle startpakketten deze week binnenkomen.

We krijgen inmiddels wel een paar vragen over de Noorder Rondtochten en de huidige lockdown: Gaat de NRT wel door, is het wel veilig in het kader van corona?

Hoe druk wordt het bij de NRT?

We kunnen op bovenstaande vraag alleen maar zeggen: Hoe jammer je het ook vindt, je komt dit jaar geen mens tegen bij de NRT onderweg; geen bekenden en ook geen andere wandelaars. We werken met een indeling in 5 verschillende weken, een verdeling over 4 routes, eenrichtingsverkeer, een gescheiden startplaats voor de weekendlopers (Warffum) en geen start of verzamelplekken. Dit alles resulteert in een deelname van ca. 20 wandelaars per route over afstanden van 25 tot 40 km. Waarschijnlijk kom je minder mensen tegen dan tijdens je ommetje thuis, een (bos)wandeling elders of de winkelstraat in je dorp.

Zoals eerder aangegeven is de NRT dit jaar een individuele activiteit, waar je bij ons de route(s) kunt afhalen. Je kunt het een beetje vergelijken met het Pieterpad, dat dit jaar (niet geheel onlogisch) zijn grootste toeloop had.

We hebben op de routes onderweg afspraken gemaakt met o.a. supermarkten, daar kun je even uitrusten en krijg je een versnapering (traktatie) aangeboden via je stempelkaart. Via de app kun je de route volgen, chatten met het thuisfront, leuke opdrachten oplossen en bijzondere ontdekkingen doen. Ook de NRT doorkomst plaatsen doen mee in aankleding van de dorpen. Je ziet ze in (winter)sferen met kleurige route aanwijzingen, alles coronaproof. .....en als je absoluut helemaal alleen op de route wilt lopen, dan kun je er zelfs voor kiezen om bijvoorbeeld op een maandag of dinsdag te lopen! Hou er in dat geval wel rekening mee dat niet alle stempelposten zijn ingericht voor bijvoorbeeld afhaalkoffie, zoals vermeld in de TodN App.

Hoe nu verder?

Je hebt het startpakket met de stempelkaart nu in huis. Wat moet je verder doen? De eerste stap is: download de (nieuwste versie van de) Tocht om de Noord App. Je vindt deze in de Appstore en Google Playstore.

Open de App, lees de introductie en log in via de knop ‘Startkaart’. Gebruik hiervoor het e-mailadres dat je gebruikt hebt bij de inschrijving en het wachtwoord dat je hebt ontvangen via de bevestigingsmail. Daarna kun je gebruik maken van alle functionaliteiten in de App.

Via de knop ‘Startkaart’ zie je ook een streepjescode. Die is verder niet van belang. Normaal gesproken wordt deze streepjescode op de startlocatie gescand en ontvang je de stempelkaart. Bij deze NRT is dat (natuurlijk) niet het geval en heb je de stempelkaart met de post ontvangen.

Wat kun je doen met de TodN/NRT app?

Deze App is (letterlijk) jouw gids tijdens de Noorder Rondtochten. Je kunt hiermee o.a. de route volgen, digitaal stempelen, foto’s delen en onderweg jouw kennis over Groningen & onze winterlanden testen.

Route

Via de knop ‘route’ kun je alle vier de routes zien. Bovenin het scherm kun je kiezen voor de route die je vandaag gaat lopen: route 1, 2, 3 of 4. Voor een beter overzicht kun je uiteraard inzoomen en meldingen van ‘Bezienswaardigheden’ (stempelposten en quizvragen) en Toiletten aan-/ en uitzetten.

 

Voor de weekendlopers:

 • Loop je route 3a, dan kies je route 3 (met als startpunt Uithuizen)
 • Loop je route 3b, dan kies je ook voor route 3, maar dan start je vanaf station Warffum (ongeveer halverwege de getoonde route).
 • Loop je route 4b, dan kies je voor route 4, maar dan buig je vanaf ‘Stempelpost ’t Stort’ (na ongeveer 12km) weer af richting start- en finishplaats Winsum. De 4daagse lopers vervolgen hun route vanaf ’t Stort richting Zoutkamp en vervolgens ook naar Winsum.

Stempelen

Met de knop ‘stempelen’ kun je bij iedere stempelpost een digitale stempel zetten. Hiervoor hoef je dus nergens naar binnen. Je moet echter wel in de buurt (ca 100 meter) zijn van een stempelpost. Na afloop kun je jouw digitale kaart downloaden als PDF en eventueel printen.

 

Als je inzoomt op een stempelpost en klikt op ‘Lees meer’ dan vind je meer informatie over deze locatie. Bijvoorbeeld over de dagen en tijden waarop de locatie open is voor bijvoorbeeld afhaalkoffie etc.

 

Verder is het bij sommige stempelposten ook mogelijk om gebruik te maken van een toilet. In dat geval vind je twee icoontjes op (bijna) dezelfde locatie in de App.

 

Quizvragen

Naast stempelposten vind je op de route ook verschillende locaties waar je een vraag kunt beantwoorden. Misschien weet je al heel veel over Groningen... Maar hoeveel weet je eigenlijk over de combinatie Groningen en de winterlanden Oostenrijk, Zweden, IJsland en Groenland? Op elke route wordt er een link gelegd tussen Groningen en één van deze landen, dus ga de uitdaging aan en misschien win jij wel een vrijkaart voor het Pronkjewailpad Oost(!!), waarmee je dit jaar verzekerd bent van nog heel veel mooie wandelingen!

Foto’s

Met de knop ‘foto’ kun je een foto maken en delen via bijvoorbeeld Whatsapp of Social Media. Hierdoor kun je al jouw volgers eenvoudig op de hoogte houden van je belevenissen onderweg.

Medailles, herinneringen & T-shirts

Alle 4daagse lopers ontvangen een medaille. Deze krijg je op het uiterste puntje van de langste route van de Noorder Rondtochten, namelijk in…. Zoutkamp.

Deelnemers aan één of twee dagen in het weekend krijgen als herinnering een NRT badge. Deze is af te halen aan het eind van route 3 en 4 bij de Spar in Winsum. Loop je 2 dagen? Haal dan direct op de eerste dag (zaterdag) jouw badge af. Per persoon kun je maximaal 1 badge afhalen.

De bestelde T-shirts zijn op alle donderdagen en vrijdagen in februari ’s ochtends (van 9:30-12:00 uur) af te halen vanaf het Loopsportcentrum Noord, Regattaweg 5 in Groningen.

Rest ons verder om jullie heel veel SUCCES te wensen bij deze Noorder Rondtochten.

KOP DER VEUR!!

De Noorder Rondtochten 2021

De Noorder Rondtochten zijn een heuse wandelversie van de schaatsklassieker De Noorder Rondritten. Met een route van in totaal 135 kilometer is dit wandelevenement er eentje voor de doorgewinterde wandelaar. Een vierdaagse prestatietocht midden in de winter over het prachtige Hogeland van Groningen.

De Noorder Rondtochten 2021 zitten vol! Het is nog wel mogelijk om u in te schrijven voor de NRT Wachtlijst. De ervaring van de afgelopen jaren leert ons, dat nog velen via de wachtlijst kunnen deelnemen aan het evenement!

Thema Noorder Rondtochten 2021

Het thema van deze editie is 'Wintersfeer'. De route en de dorpen zullen aangekleed worden in winterse sferen en de wandelaar wordt omgedoopt tot 'batloper'. Voor de niet-Groningers onder ons; iedereen kent vast de term klunen: als schaatsers (met schaats en al) niet kunnen schaatsen over het ijs, maar bijvoorbeeld een stukje over een tapijt over de weg moeten lopen. We hebben het allemaal wel eens gezien bij de Elfstedentocht. In Groningen klunen we niet. Daar noemen wij dat namelijk batlopen. Dus als schaatsers een stukje van de Noorder Rondritten niet over het ijs kunnen, moeten zij batten en dat maakt hen batlopers. En dat zijn de deelnemers aan de Noorder Rondtochten dus ook!

De winterse omstandigheden zullen het weer een bijzondere tocht maken, maar er zal genoeg zijn om je aan op te warmen, zoals warme chocolademelk, warme kwast en snert. Dit maakt de Noorder Rondtochten tot een onvergetelijke prestatietocht, die je niet wilt missen!

Praktische informatie

De Noorder Rondtochten zijn tijdens vijf lange weekenden (donderdag t/m zondag) tussen 28 januari en 28 februari:

 • 28 t/m 31 januari
 • 4 t/m 7 februari
 • 11 t/m 14 februari
 • 18 t/m 21 februari
 • 25 t/m 28 februari

Route 1:

 • Start: Groningen
 • Finish: Appingedam

Route 2:

 • Start: Appingedam
 • Finish: Uithuizen

Route 3:

 • Start: Uithuizen
 • Finish: Winsum

Korte route (13,5km):

 • Start: Warffum
 • Finish: Winsum

Route 4:

 • Start: Winsum
 • Finish: Winsum (via Zoutkamp)

Korte route (22km):

 • Start: Winsum
 • Finish: Winsum (via 't Stort)

Routes

De route van de Noorder Rondtochten volgt nagenoeg dezelfde route als die van de schaatsklassier de Noorder Rondritten. Hieronder zie je de links naar afstandmeten.nl, als je hierop klikt zie je de routes van de Noorder Rondtochten 2021. Onderstaande routes zijn van toepassing op de volledige Vierdaagse.

De organisatie zorgt voor een optimale verdeling van de Vierdaagse lopers over de vier routes op alle dagen. Wandelaars die alleen in het weekend lopen kunnen een keuze maken uit:

 • Route 3a): Uithuizen - Warffum - Winsum (26 km).
 • Route 3b): Warffum - Winsum (13 km), korte afstand route 3.
 • Route 4b): Winsum - Leens - Winsum (22 km), korte afstand route 4.

Korte terugblik 2013 en 2017

In 2013 werd de eerste versie van de Noorder Rondtochten georganiseerd. Een geschikte aanleiding hiervoor was het feit dat het in 2013 exact vijftig jaar geleden was, dat op 26 januari 1963 (tijdens die beruchte Elfstedentochtwinter) de Groninger schaatsheld Jan Uitham de Noorder Rondritten in Winsum won. Zo werd van donderdag 24 januari tot en met zondag 27 januari 2013 de eerste Winter4daagse Noorder Rondtochten gehouden, met als één van de hoogtepunten de huldiging van Jan Uitham in Winsum op 26 januari 2013! Ruim 1000 wandelaars trotseerden alle winterse omstandigheden zoals: sneeuw, ijs, harde wind en mist.

NRT 2013

Vier jaren later vond de tweede editie plaats van 26 t/m 29 januari 2017. Ruim 1500 wandelaars volbrachten de barre tocht, maar genoten onderweg ook van de vele vuurkorven met knisperend haardvuur en natuurlijk warme chocolademelk en kwast.

 

Logo NRT

Groeten uit Groningen