Noordnijs terugblik TodN 2019

Wandelfestival Tocht om de Noord

Beste TodN Ontdekkingsreizigers,

Wandelfestival Tocht om de Noord 2019 zit er op!!

Het was een opmerkelijke editie, met veel bijzondere activiteiten naast het wandelfestival!

Zo was er natuurlijk het Grunnens Laid, dat dit jaar 100 jaar bestond! Wij als TodN vonden dat dit feit niet zo maar geruisloos gepasseerd kon worden. Het Grunnens Laid is ons vertrekpunt en onze leidraad.

Maar eerst....

die bijzonder natte editie van TodN, waarin op zondag ca 44 mm regen viel, de meeste van het land!! Gelukkig waren niet beide dagen zo ernstig. De eerste voorspelde regendag, zaterdag 28 september verliep prima met mooie uitstapjes naar verschillende scheepswerven, fabrieken en natuurlijk die mooie Heemtuin in Muntendam.

Ook de start van de zondag 29 september verliep spectaculair (voor velen van de 40km) met een reis met de stoomtrein van de STAR naar Stadskanaal.

Stoomtrein van de STAR
Stoomtrein van de STAR

Vlak na de aankomst bij het station in Stadskanaal werd een mooie rondgang gemaakt door het Theater Geert Teis, met natuurlijk het Grunnens Laid en ....daarna begon de nattigheid. Vele wandelaars ontpopten zich echter tot ware buitenmensen en trotseerden de regen manmoedig. Bijna iedereen (uit zowel Stadskanaal als Pekela) kwam uiteindelijk de finishhal binnen; nat maar met een grote glimlach en riep: "We did it". Wij zijn trots op jullie, dat jullie het natte weer zo goed hebben doorstaan. Jullie zijn voor ons de echte 'BIKKELS!'

Uiteindelijk werd TodN 2019 een bijzondere editie met ups en downs, met een indrukwekkend Grunnens Laid als slotspektakel op de zaterdag, een mooi begin met de STAR en een heroische afsluiting op de zondag.

Het was een memorabele Tocht om de Noord, dit jaar vooral mogelijk gemaakt door de gastgemeenten:
Midden-Groningen, Veendam, Pekela en Stadskanaal; de provincie Groningen, alle dorpen, vrijwilligers, deelnemers en vele andere partners......

BEDANKT PARTNERS!!!

Wat vindt u nog meer in deze TodN Noordnijs?

 • Tocht om de Noord 2019, een samenvatting
 • Aftermovie TodN 2019
 • Een gezamenlijk kunstwerk: 100 joar Grunnens Laid
 • Compilatie 100 Joar Grunnens Laid op 100 Podia
 • Winnaars TodN foto's 2019

en dan.... dan is het voorbij en gaan we op naar TodN 2020 in de gastgemeente DELFZIJL

met als thema: Wij vieren 75 jaar Vrijheid met een groots Muziekfeest
(in de volgende TodN Noordnijs meer over Delfzijl en TodN 2020)

Tot volgend jaar, tot 26 en 27 september 2020

Wandelfestival TodN 2019

Bijna als een traditie werd gestart met de Junior Tocht om de Noord. Een evenement waarin alle basisscholen van de gastgemeente op de vooravond (vrijdag) van de Tocht om de Noord worden uitgenodigd als voorproefje op de volwassen TodN. Bijna 400 basisscholieren namen de uitdaging aan en werden in een route van bijna 6 km rondgeleid langs en door het industriële erfgoed van Veendam, zoals Avebe, Nedmag, maar natuurlijk ging het langs en door het Veenkoloniaal Museum, het Gemeentehuis van Veendam, het station van de STAR, enz. Het werd een groot succes met vele tevreden jongen gezichten.

Junior TodN (foto DvhN)
Junior TodN (foto DvhN)

Daarna was het de beurt aan de volwassen editie van TodN. De zaterdag begon voorspoedig (zonder regen) met een mooie start bij het 1e industriele erfgoed: Scheepswerf Pattje, daarna ging het vervolgens naar Westerbroek, een veenontginningsdorp uit de twaalfde eeuw. Het hart van het industriële erfgoed ligt in Foxhol en dat hebben de wandelaars hier ook gemerkt met o.a. een mooie rondgang door een andere scheepswerf. Daarna ging het verder door Hoogezand en Sappemeer, o.a. door het brandweermuseum. Vervolgens gaat iedereen door de Heemtuin bij Muntendam, waar een enorme pracht aan paddestoelen de wandelaars tegemoet komt. Een mooie lus via het natuurrijke Borgerswold brengt de wandelaars weer terug naar de Sorghvliethal.

De tweede dag van TodN was totaal andere koek, het wordt een hele natte dag en op sommige plekken kwam zondag 40 mm regen naar beneden! Daarmee viel er in één dag net zoveel regen als normaal in een halve maand, zo meldt Weeronline. Groningen was daarmee de natste provincie van het gehele land!

De organisatie van TodN besloot toch het evenement door te laten gaan, dit met in het achterhoofd: slecht weer bestaat niet, alleen slechte .... voorbereiding!! Het wordt een opmerkellijke dag met een mooie start met de stoomtrein van de STAR naar Stadskanaal (alleen 1e groep van de 40km). Daarna dwars door Theater Geert Teis, waar de wandelaar natuurlijk getrakteerd werd op ..... het Grunnens Laid van Geert Teis, daarna via Alteveer op naar het hart van de strokartonindustrie, de Pekela's, het strokarton bolwerk. Hier stonden vroeger de fabrieken met namen als De Kroon, Ceres en Britannia. De TodN gaat natuurlijk dwars door de oude fabriek(en) en je hoort het lawaai van de Siepco Stoommachine en je waant je even terug in de tijd.

In het dorp Zuidwending passeren we een voormalige aardappelmeelfabriek. En net als je in het hart van de Veenkoloniën bent, krijg je toch een vleugje van de Groninger Ommelanden mee. De naam van het dorp Ommelanderwijk verwijst naar een aantal ondernemende jonkers uit de Ommelanden die óók wilden profiteren van het ‘bruine goud’: de vervening. Uiteindelijk komt de route weer terug in Veendam en via Van Beresteyn en het Veenkoloniaal Museum belanden we weer in de Sorghvliethal, een natte maar mooie kennismaking met de Veenkoloniën.

Aftermovie TodN 2019

Natuurlijk hebben we bij TodN ook een fraaie samenvatting gemaakt, hij is nog niet helemaal af, maar een voorproefje van dag 1 is hier al te zien. De komende week zal er op deze site de beide TodN dagen in een mooie samenvatting te zien zijn. Klik op de bovenstaande foto voor de 1e dag TodN (zaterdag 28 september).

Foto's en Video' s

Heeft u zelf ook mooie foto's en video's gemaakt? Stuur ze naar ons op (bv via wetranfer). U vindt al het beeldmateriaal van TodN 2019 in de komende week(en) weer terug op TodN.nl.

Alvast bedankt!!

Een gezamenlijk kunstwerk: 100 joar Grunnens Laid

Een mooie en massale ode aan "Groningen en Ons Laid!"

De organisatie van het Grunnens Laid resulteerde in vele "100" activiteiten!

Te beginnen op precies 100 dagen voorafgaand aan het Grunnens Laid Festival, waarin we de massale oproep naar buiten laten gaan: We zoeken 100 Vaandeldragers en 100 Podia (locaties en dorpen) in de provincie Groningen, waar op 28 september het Grunnens Laid kan worden gezongen. Op deze dag plaatsen we ook een opmerkelijke video (zie en klik op: 100), waarin "iets" wordt aangekondig rondom 100. Daarop volgen 12 vlogs uit alle gemeenten. Hierbij worden video-opnames gemaakt, waarin Groningers vertellen, waarom ze zo trots zijn op Groningen.

Exact 100 uur voor het Festival Grunnens Laid wordt de challenge #TrotsopGroningen gestart waarin Groningers kunnen laten zien hoe trots ze zijn op Groningen.

100x Grunnens Laid

Ondertussen was orgelspeelster Lenie Kiewiet al een tijdje bezig met het laten horen van het Grunnens Laid op 100 instrumenten, op 100 openbare plekken. Een prachtige prestatie, die zij afrondde op het Prins Claus Conservatorium in Groningen.

100 km van 't Grunnens Laid

Op vrijdag 27 september om 17.00 uur, exact 1 dag (24 uur) voorafgaand aan het Festival start de 100 km van het Grunnens Laid, een speciaal eerbetoon aan Geert Teis. Hij stelde zijn gehele oeuvre ter beschikking aan het Veenkoloniaal Museum in Veendam, onder het mom: Omkieken. Dat is ook de slogan waarmee de 100 km lopers letterlijk op pad gaan: Laten we meer "Omkieken naar elkaar". Zij halen met deze leus ca. € 5000 op voor het goede doel van het UMCG. Lees hier het verslag van Wanda Torrenga over de 100 km tocht!

Ron Wubs en zijn ploeg trekken door Groningen :)
De start van de 100 km, van Zoutkamp naar Veendam

't Grunnens Laid

Zaterdag om 17.00 uur is het dan zo ver. Het Museumplein stroomt vol met ruim 2.000 mensen, die gezamenlijk met 10 bekende Groningers en artiesten 't Grunnens Laid zingen; dit is de volledige uitzending; 't Grunnens Laid vindt u precies op: 57.00 uur. Het wordt een uniek kippenvel moment, samen met 100 verschillende podia (locaties en dorpen) in de provincie Groningen zingen we tegelijkertijd het GrunnensLaid. In totaal laten circa 20.000 mensen in de provincie Groningen horen hoe trots op Groningen ze zijn!

 

#TrotsopGroningen
#TrotsopGroningen

Compilatie: 100 joar Grunnens Laid op 100 Podia

We hebben inmiddels een mooie compilatie gemaakt van alle video's, die zijn gestuurd door de ca 100 deelnemende podia aan het zangfestival Grunnens Laid. Het is een prachtige bonte mengelmoes geworden van veel verschillende podia, koren, fanfares, popgroepen maar ook verschil in beeld- en geluidskwaliteit. Op dit moment hebben we (nog) niet alle video's geplaatst, maar in de komende week(en) zijn ze te vinden op: 100 podia
 

En nu... ga even achterover zitten en kijk en luister hieronder naar: Trots op Groningen, klik op: 100 Joar Grunnens Laid

 

 

De winnende fotografen

Winnende fotoElk jaar geven we alle wandelaars als extra herinnering de: Visitekaartjes van Groningen.

Dit zijn ansichkaarten met foto's die allemaal een koppeling hebben met het thema van TodN, dit jaar dus met het thema: het industriële en culturele erfgoed van de Veenkoloniën.

Alle foto's zijn gemaakt door onze TodN wandelfotografen. De mooiste foto's worden uitgekozen en worden vervolgens in het fotomapje cq op ansichtkaart gezet. De fotografen, die een winnende foto insturen, worden beloond met een (gratis) startkaart voor TodN 2020.

De winnende fotografen van dit 2019 waren:

Bernie Benz, Piebe van den Berg, A Kozlovskis, Jantina Knol, Albert Dubben, Floor Haanstra.

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er oa inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies. 
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn!  Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!  

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen