100 Jaar Gronings Volkslied
Het Grunnens Laid bestond in 2019 een eeuw en dat werd groots gevierd op zaterdag 28 september om klokslag 17:00u. Op dat moment kon je overal in de provincie – op maar liefst 100 locaties – het Gronings volkslied zingen. Ruim 20.000 trotse Groningers smeerden de stembanden en hebben hun stem laten horen!
Aftermovie: 100 jaar Grunnens Laid
100 jaar
Het Gronings volkslied ligt aan de basis van de Tocht om de Noord. Daarom besloot de organisatie het 100-jarig bestaan van het volkslied niet ongemerkt voorbij te laten gaan! Tocht om de Noord-wandelaarsv konden het Grunnens Laid zingen bij het hoofdpodium in Veendam. Was je niet in Veendam? Dan was je op 99 andere plekken van harte welkom om mee te zingen. Kerken, zorgcentra, dorpshuizen, buurtfeesten, festivals… Het was een enorm feest!
Van Lauwerszee tot Dollard tou
Het Grunnens Laid werd overal in de provincie gezongen: van Lauwerszee tot Dollard tou en van Drenthe tot aan ‘t Wad. Zo klonk het volkslied bijvoorbeeld vanuit de Martinitoren in Stad, vanaf het Muziekfestival Delfzijl en in Abraham’s Mosterdmakerij in Eenrum. De supportersvereniging van FC Groningen zong het volkslied in de bus op weg naar Amsterdam. Ook klonk het volkslied tijdens de Boeskoolmarkt in Ter Apel en tijdens de Slipjacht in Uithuizermeeden. In Harkstede werd in het kader van het Grunnens Laid een mini-festival georganiseerd en verpleeghuis Old Wolde in Winschoten maakte er een Groningse middag van. Daarnaast werd het Gronings volkslied gezongen bij andere eeuwelingen, zoals in de Oosterparkwijk en tijdens de reünie van Scholengemeenschap Ubbo Emmius in Stadskanaal.
De gehele lijst met locaties vind je hier.
Vlogs en #trotsopgroningen challenge
In aanloop naar het evenement 100 jaar Grunnens Laid kwam er een twaalfdelige vlog-serie online. Vlogger David Elzinga ging in alle Groninger gemeenten op bezoek bij locaties die van plan waren mee te doen op 28 september. Daar testte hij de kennis van de inwoners. Hoe goed kennen Groningers hun volkslied eigenlijk? De vlogs verschenen twee keer per week onderaan deze webpagina én op de Facebookpagina van de Tocht om de Noord.
Honderd uur vóór het evenement van start ging lanceerde de organisatie de #trotsopgroningen challenge. Groningers werden opgeroepen om vanaf dinsdag 24 september om 13:00u via sociale media te laten zien waarom zij trots zijn op Groningen. Dit kon door een foto of video te plaatsen met de hashtag #trotsopgroningen, en daarmee anderen uit te dagen hetzelfde te doen.
Teaser 100 jaar Grunnens Laid
Vlog 1: Rijtuigenmuseum en Borg Nienoord, Leek
Vlog 2: Oosterparkwijk, Groningen
Vlog 3: Scharmerplas, Scharmer
Vlog 4: Kerkje Solwerd, Appingedam
Vlog 5: Eenum
Vlog 6: Wedde
Vlog 7: Scholengemeenschap Ubbo Emmius, Stadskanaal
Vlog 8: Winschoten
Vlog 9: Pekela
Vlog 10: Zoutkamp
Vlog 11: #trotsopgroningen en Delfzijl
Vlog 12: Veendam
KLM Orkest feliciteert Groningen
De eveneens 100-jarige KLM had een mooi cadeautje voor Groningen in petto: het Grunnens Laid gespeeld door het KLM Orkest.