100 Jaar Gronings Volkslied

Het Grunnens Laid bestaat 100 jaar! Dit wordt groots gevierd op zaterdag 28 september om 17:00u. Op dat moment kun je overal in de provincie – op maar liefst 100 locaties – het Gronings volkslied zingen. Ben jij ook trots op Groningen? Smeer je stembanden en laat het horen! 

Je kunt alvast oefenen, want de eveneens 100 jarige KLM had een mooi cadeautje voor Groningen in petto: Het Grunnens Laid gespeeld door het KLM Orkest. klik op de foto hieronder en zing mee!

Zing mee

Het Gronings volkslied ligt aan de basis van de Tocht om de Noord. Daarom wil de organisatie het 100-jarig bestaan van het volkslied niet ongemerkt voorbij laten gaan! Loop je de Tocht om de Noord? Dan kun je het Grunnens Laid zingen bij het hoofdpodium in Veendam. Ben je niet in Veendam? Dan kun je op 99 andere plekken meezingen. Je bent overal van harte welkom om mee te zingen: in kerken, zorgcentra, dorpshuizen, buurtfeesten, festivals… Het belooft een enorm feest te worden. Mis het niet!

Van Lauwerszee tot Dollard tou

Het Grunnens Laid wordt overal in de provincie gezongen: van Lauwerszee tot Dollard tou en van Drenthe tot aan ‘t Wad. Zo klinkt het volkslied bijvoorbeeld vanuit de Martinitoren in Stad, vanaf het Muziekfestival Delfzijl en in Abraham’s Mosterdmakerij in Eenrum. De supportersvereniging van FC Groningen zingt het volkslied in de bus op weg naar Amsterdam. Ook klinkt het volkslied tijdens de Boeskoolmarkt in Ter Apel en tijdens de Slipjacht in Uithuizermeeden. In Harkstede wordt in het kader van het Grunnens Laid een mini-festival georganiseerd en verpleeghuis Old Wolde in Winschoten maakt er een Groningse middag van. Daarnaast wordt het Gronings volkslied gezongen bij andere eeuwelingen, zoals in de Oosterparkwijk en tijdens de reünie van Scholengemeenschap Ubbo Emmius in Stadskanaal.

De gehele lijst met locaties vind je hier

Vlogs en #trotsopgroningen challenge

In aanloop naar het evenement komt er een twaalfdelige vlog-serie online. Vlogger David Elzinga gaat in alle Groninger gemeenten op bezoek bij locaties die meedoen op 28 september. Daar test hij de kennis van de inwoners. Hoe goed kennen Groningers hun volkslied eigenlijk? De vlogs verschijnen twee keer per week onderaan deze webpagina én op de Facebookpagina van de Tocht om de Noord.

Honderd uur vóór het evenement van start gaat lanceert de organisatie de #trotsopgroningen challenge. Groningers worden opgeroepen om vanaf dinsdag 24 september om 13:00u via sociale media te laten zien waarom zij trots zijn op Groningen. Dit kan door een foto of video te plaatsen met de hashtag #trotsopgroningen, en anderen uitdagen hetzelfde te doen.

 

Vlog 1: Rijtuigenmuseum en Borg Nienoord, Leek

Vlog 2: Oosterparkwijk, Groningen

Vlog 3: Scharmerplas, Scharmer

Vlog 4: Kerkje Solwerd, Appingedam

Vlog 5: Eenum

Vlog 6: Wedde

Vlog 7: Scholengemeenschap Ubbo Emmius, Stadskanaal

Vlog 8: Winschoten