100 Jaar Gronings Volkslied

Vier met ons mee …. 100 Jaar Gronings Volkslied!

Het Gronings Volkslied (het Grunnens Laid) is het volkslied van de provincie Groningen. Het lied is geschreven in 1919 door Geert Teis Pzn, de muziek werd gecomponeerd door Gerard Roelof Jager. Het werd in 1919 voor het eerst gepubliceerd, in het maandblad "Groningen". Het is het enige provinciale volkslied dat officieel in het dialect geschreven is. Geert Teis bracht zijn gehele oeuvre onder bij het Veenkoloniaal Museum in Veendam, waar hij het de titel gaf: "Omkijken". In dat kader worden allerlei acties georganiseerd met als thema: Omkijken naar ... (o.a. in samenwerking met het UMCG in Groningen).

Het volkslied staat symbool voor Stad en Ommeland, voor de trots in de provincie Groningen, voor de Groningse identiteit. Bijna alle Groningers weten dat Groningen een eigen volkslied heeft en meer dan driekwart kan het meezingen. Het is het lied dat alle Groningers verbindt! 

Het Wandelfestival Tocht om de Noord heeft sinds 2006 het Grunnens Laid omarmd als kompas, de rode draad die jaarlijks wordt gevolgd. Zo wordt er elk jaar afwisselend gelopen van Lauwerszee tot Dollard tou en van Drenthe tot aan 't Wad.

Tocht om de Noord vindt dat je een mijlpaal als 100 jaar Gronings Volkslied niet zomaar voorbij kan laten gaan en daarom worden er tijdens Tocht om de Noord 2019 allerlei activiteiten georganiseerd om 100 jaar Gronings Volkslied groots te vieren. Het Gronings volkslied zal daarom niet alleen gezongen worden in Veendam (TodN start & finishplek), maar in de gehele provincie Groningen; vanaf elk plein, vanuit elke plaats, vanaf elk platform, vanaf elke plek op de wereld! Zo wordt nauw samengewerkt met verschillende festivals, waaronder het Muziekfestival Delfzijl, de Eeuw van Ubbo Emmius, 100 jaar Oosterparkwijk, Avebe en vele anderen. Samen met 100 podia zal op 28 september om 17.00 uur overal in de provincie het Gronings Volkslied klinken!  

Het centrale evenement wordt georganiseerd op zaterdag 28 september op het Museumplein in Veendam. Hier wordt als hoogtepunt samen met tienduizenden Groningers in de provincie het Gronings volkslied gezongen met een groot aantal bekende Groninger artiesten ..... laat zien en laat horen dat je trots bent op Groningen. Doe mee .... Zing mee....!!!

 

Samen zijn we één, samen zijn we Groningen!


Zingen van het Gronings volkslied bij de Ommelandsereis (Glazen Huis, 2009)

Zing mee met het Gronings volkslied op zaterdagmiddag 28 september

 • Vanaf het Museumplein in Veendam.
 • Vanaf alle sociale media platformen.
 • Vanuit dorpshuizen in Groningen.
 • Vanuit kerken (met orgel).
 • Vanaf dorpspleinen.
 • Met festivals en activiteiten.
 • Met scholen (basis en middelbaar).
 • Met muziekkoren en -bands.
 • Met 100 ludieke acties.
 • Met 100 artiesten.
 • Met 100 Groningse vlaggen.
 • Met 100 Vaandeldragers.

Meer ludieke ideeën .......? Geef het door op: GrunnensLaid@gmail.com

 

Laat zien en horen dat je trots bent op Groningen, zing mee 28 september 17.00 uur!