Noordnijs TodN aug sept 2019

Beste TodN Ontdekkingsreizigers en Pronkjewailers,

Het is bijna zo ver, nog een kleine maand en u ontdekt het industriële en culturele erfgoed van de Veenkoloniën!

Wij als TodN organisatie staan klaar om u toe te laten tot de schatkamer van W. A. Scholten, die 200 jaar geleden hier zijn imperium stichtte met vele fabrieken! Exact honderd jaar later kwam samen met de industrie ook het besef van de eigen identiteit, de trots op de eigen taal en leefomgeving! Geert Teis publiceert daarom in 1919 voor het eerst in het Maandblad Groningen een nieuw lied: Van Lauwerszee tot Dollard tou. Het Gronings volkslied, het Grunnens Laid is geboren en vormt al meer dan 14 jaar de leidraad voor het Wandelfestival Tocht om de Noord. Elk jaar staat een van beide regels centraal en doorkruisen de wandelaars horizontaal of verticaal de provincie Groningen.

Dit jaar is voor het Grunnens Laid een bijzondere rol weggelegd. Dit jaar vieren we dat het Grunnens Laid 100 jaar bestaat en dat doen we op zaterdag 28 september om 17.00 uur op 100 podia in de provincie tegelijkertijd. Veel informatie ziet u al terug in onze vlogs, waarin de Groninger gepolst wordt over zijn trots en kennis van Groningen, zie hiervoor: GrunnensLaid.nl.

Het hoofdpodium staat in Veendam en we nodigen alle TodN wandelaars bij deze van harte uit om samen met ons om 17.00 uur in Veendam het Grunnens Laid te zingen. Het wordt een unieke happening waar heel Groningen naar uitkijkt en waarbij u, de TodN wandelaar letterlijk vooraan staat! U kunt later zeggen: “Ik was erbij!” Een garantie op kippenvel!

Wat vindt u nog meer in deze TodN Noordnijs?

  • TodN startplaatsen, startkaarten, routes, afstanden en meer...
  • Het Grunnens Laid t-shirt.
  • Het Grunnens Laid: Vaandeldragers, Trots op Groningen en een Vlog (laat zie dat je trots bent en deel!)
  • Pronkjewailpad en de Camino Groningen.
  • Mini-documentaire: Wat de aarde ons geeft.
  • Knols Koek is terug.
  • Wandeltips.

TodN Startplaatsen, startkaarten, afstanden, routes ...

De TodN startplaatsen en afstanden zijn inmiddels definitief vastgesteld. Ze zijn dit jaar als volgt:

Startplaatsen zaterdag 28 september

  • Waterhuizen (40 km), Scheepswerf Pattje, Waterhuizen 7, 9​609 PA Waterhuizen
  • Sappemeer (23 km), De Gouden Zon, ​Noorderstraat 323, 9611 AH Sappemeer
  • Veendam (finish), Parkstadhal, Jan Salwaplein 1, 9641 LN ​Veendam

Startplaatsen op zondag 29 september

  • Stadskanaal (40 km), Museumspoorlijn 3, 9503 AD Stadskanaal
  • Oude Pekela (17,5 km), Dollard College, H. Hindersstraat 5, 9665 RA Oude Pekela
  • Veendam (finish), Parkstadhal, Jan Salwaplein 1, 9641 LN ​Veendam

Uw Startkaart via Mijn TodN

Vanaf vandaag 4 september kunt u via Mijn TodN uw TodN Startkaart (met barcode) en alle andere informatie ophalen.

Om de startkaart op te halen gaat u naar Mijn.TochtomdeNoord.nl en logt u in met uw e-mailadres en uw wachtwoord (heeft u ontvangen bij uw bevestiging) en vervolgens komt u op uw persoonlijke pagina met daarop uw Startkaart(en), TodN welkomstbrief 2019, routebeschrijvingen en een Volgen link (voor het thuisfront).

Bent u het wachtwoord kwijt, of vergeten? Geen probleem, op de pagina Mijn.TodN.nl vindt u onder het blauwe balkje de tekst: Wachtwoord vergeten. U klikt hierop, vult uw emailadres in en u krijgt een nieuwe bevestiging via de mail toegestuurd.

Startgroepen

Dit jaar krijgt u (evenals vorig jaar) geen startnummer, maar bent u ingedeeld in een startgroep met een bijbehorende (bus)vertrektijd. Het nummer van de startgroep op de zondag is hoger, dat komt omdat er vanuit de zaterdag naar de zondag wordt doorgenummerd met startgroepen.

Raaisbewies

Het Raaisbewies (de stempelkaart) krijgt u dit jaar uitgereikt op vertoon van uw geprinte startkaart (met barcode) bij binnenkomst op de verzamelplek (of 1e startplaats). Bij ontvangst schrijft u onmiddellijk uw naam en startgroep bij Aigender (eigenaar).

In het Raaisbewies treft u aan het TodN Startbewijs (blauw en rood met logo Grunnens Laid 2019) en op de andere kant de Finish traktatie. Deze kaartjes kunt u uitscheuren. Wij vragen u het TodN Startbewijs zichtbaar te dragen tijdens de Tocht, dit als TodN deelnamebewijs en i.v.m. eten & drinken, dat u wordt aangeboden!

Let op!

Als u 80 km wandelt krijgt 1 Raaisbewies voor beide dagen (u moet wel beide dagen de startkaart laten scannen). De andere wandelaars, die 2 dagen wandelen krijgen 2x een Raaisbewies overhandigd en moeten ook 2x scannen.

Houd de startkaart (met barcode) bij de hand, want deze moet worden getoond bij het instappen in de bus (wees dus zuinig op je startkaart)!!

Uiteraard is vanaf de tweede week van september ook veel informatie te vinden via: TodN.nl en klik op Wandelfestival Tocht om de Noord 2019.

Laatste TodN Startkaarten via Marktplaats

Indien u op de wachtlijst staat, of nog belangstelling heeft bij een TodN Startkaart 2019, dan is er nog een mogelijkheid om alsnog deel te nemen aan TodN! Als u gaat naar Marktplaats.nl en zoekt op Tocht om de Noord, dan ziet u nog een paar aanbiedingen van TodN Startkaarten.

Afstanden wijzigen of annuleren

Vanaf 1 september is het helaas niet meer mogelijk om via de TodN organisatie te wijzigen of te annuleren, wij hebben de indeling in startgroepen vanaf 1 sept. definitief gemaakt. Als u toch wilt wijzigen van afstand, bv van 40 naar 17,5 km, kunt u dat zelf doen. U moet dan gebruik maken van de Restbus voor de nieuw gekozen afstand (zie ook de welkomstbrief bij mijn.TodN.nl). Ook als u wilt annuleren, hoeft u dat niet aan ons door te geven. U kunt uw startkaarten het best aanbieden op Marktplaats.nl (zie ook tekst hierboven).

PS

U kunt de Startkaarten gebruiken voor alle afstanden op die dag (zie ook de TodN Info-brief). U kunt echter niet een kaart voor de zaterdag gebruiken voor de zondag of vice versa, ook kunt u een kaart voor 2 dagen niet splitsen in aparte zaterdag- en een aparte zondagkaart.

Wilt u dit bericht delen met alle TodN wandelaars, die u kent (dankuwel)!!

100 Grunnens Laid

Bestel nu het speciale 100 Joar Grunnens Laid shirt!

Elk jaar kunt u bij TodN een T-shirt bestellen, dit jaar niet ........ of toch wel?

Dit jaar staat het industriële en culturele erfgoed van de Veenkoloniën centraal. We vieren op grootse wijze dat het Gronings Volkslied 100 jaar bestaat. Geschreven in 1919 door Geert Teis Pzn. uit Stadskanaal, die daarna zijn gehele oeuvre liet onderbrengen in het Veenkoloniaal museum (Veendam).

De cirkel van historische gebeurtenissen is rond als op zaterdag 28 september 2019 om 17.00 uur op 100 podia in de provincie Groningen het Grunnens Laid klinkt.

Wij als organisatie hebben gemeend om als collectors item een bijzonder Grunnens Laid shirt te ontwerpen. U ziet o.a. op het shirt de Groningse vlag en de eerste regel in muzieknoten van het Grunnens Laid (zie hiernaast). U kunt nu het shirt bestellen via Mijn.TodN.nl, type uw wachtwoord (code) in die u van ons in de bevestigingsmail heeft ontvangen en u kunt het Grunnens Laid shirt toevoegen aan uw inschrijving.

Wij zien en horen u allen graag op zaterdag 28 september om 17.00 uur op het Museumplein in Veendam, dan wel op een van de 100 podia in de provincie Groningen!!

U vindt de podia op: 100JaarGroningsVolkslied.nl

 

 

Doe mee met..... Grunnens Laid, #TrotsopGroningen en 100 km

Samen zijn we een... Samen zijn we Groningen!
Samen zijn we een... Samen zijn we Groningen!

1: Vaandeldrager: zing voor jouw dorp het Grunnens Laid

Hoe tof zou het zijn als er bij de viering van 100 jaar Grunnens Laid zoveel mogelijk Groninger dorpen vertegenwoordigd zijn? Daarom zijn we op zoek naar 100 vaandeldragers: wandelaars die het vaandel voor hun dorp dragen. Het enige wat je hoeft te doen: zorgen dat je op zaterdag 28 september om 17:00u op het podium op het Museumplein bij Veendam staat, mét een vlag van jouw dorp (of de Groningse vlag). Samen met bekende Groninger artiesten én alle andere vaandeldragers zing je dan het Grunnens Laid. Oh, en je krijgt ook nog eens een speciaal T-shirt van ons. Gaaf toch? Beleef het mee en geef je op via grunnenslaid@gmail.com (noem daarbij ook even het dorp dat je vertegenwoordigt én de maat voor je T-shirt). Het zou ook leuk zijn als je familie en vrienden uitnodigt om naar Veendam te komen, zodat ook zij mee kunnen zingen!

2: Trots op Groningen? Organiseer een podium

Het Grunnens Laid klinkt op 100 locaties in de provincie. Denk aan kerken, borgen, dorpshuizen, musea, horeca en zorgcentra. Er zijn nog een paar plekken over tot alle 100 locaties compleet zijn. Je bent van harte welkom om met jouw wijk, buurt of dorp mee te doen – maar wees er snel bij! Meedoen is helemaal niet moeilijk. Wijs als eerste een plek aan die het ‘podium’ wordt. Dat kan ook gewoon het dorpsplein zijn. Zorg vervolgens voor wat muziek, bijvoorbeeld in de vorm van een koor, een orkestje of een orgel. Maar a capella zingen kan natuurlijk ook gewoon! En tot slot: trommel een paar vrienden, familie, je sportvereniging of een lokale schoolklas op om mee te zingen. En organiseer je al een Burendag? De perfecte gelegenheid om het Grunnens Laid ten gehore te brengen! Meld jouw locatie (jouw ‘podium’) aan via grunnenslaid@gmail.com.

3: Meezingen buiten de Tocht om de Noord

Het volkslied zal onder meer vanuit de Martinitoren in Stad klinken, vanaf het Muziekfestival Delfzijl en in Abraham’s Mosterdmakerij in Eenrum. Ook de supportersvereniging van FC Groningen doet mee en zingt het volkslied in de bus op weg naar de wedstrijd in Amsterdam. Daarnaast wordt het Gronings volkslied gezongen bij andere eeuwelingen, zoals Scholengemeenschap Ubbo Emmius in Stadskanaal, het KLM Orkest en in de Oosterparkwijk. Ongeveer een week vóór het evenement wordt een lijst met alle locaties gepubliceerd op www.grunnenslaid.nl. Er is altijd wel een locatie bij jou in de buurt waar het Grunnens Laid gezongen wordt. Je bent overal van harte welkom. Laat zien dat je trots bent op Groningen en zing mee!

4: Vlogs en #trotsopgroningen challenge

In aanloop naar het evenement komt er een twaalfdelige vlog-serie online. Vlogger David Elzinga gaat in alle Groninger gemeenten op bezoek bij locaties die meedoen op 28 september. Daar test hij de kennis van de inwoners. Hoe goed kennen Groningers hun volkslied eigenlijk? De vlogs verschijnen twee keer per week op GrunnensLaid.nl en op Facebook.com/TochtomdeNoord. Exact honderd uur vóór onze Sing-along van start gaat lanceert de organisatie de #trotsopgroningen challenge. Groningers worden opgeroepen om via sociale media te laten zien waarom zij trots zijn op Groningen. Dit kan door een foto of video te plaatsen met de hashtag #trotsopgroningen, en anderen uitdagen hetzelfde te doen.

5: De 100 km van het Grunnens Laid

4 mannen en 3 vrouwen durven het aan om in het kader van 100 jaar Gronings volkslied, de 100 km te lopen in 24 uur van Lauwerszee tot Veendam tou. Als alles goed staan zij op zaterdag 28 september om exact 17.00 uur op het podium op het museumplein voor het Veenkoloniaal museum.

Ze doen dit niet alleen voor zichzelf, maar voor Groningen en het UMCG.

Dus ondersteun hun in de 100 km naar Veendam en klik voor meer informatie op: https://www.geef.nl/nl/project/100-kilometer-omkieken-voor-het-umcg/info. Kijk ook op: 100 km Grunnens Laid.

 

Kijk mee, doe mee en deel de #TrotsopGroningen Challenge
dinsdag 24 september van 13.00 uur tot 28 september 17.00 uur, zie: Facebook.com/TochtomdeNoord!!

Het Pronkjewailpad

Camino Groningen

Op 1 november sluit het Pronkjewailpad-seizoen. Alle wandelaars die de Noord- en/of Zuidroute hebben uitgelopen worden van harte uitgenodigd voor de Camino Groningen op zaterdag 9 november. De Camino Groningen bestaat uit een slotetappe én een huldiging. De slotetappe staat geheel in het teken van St. Maarten, die ook voorop de stempelkaart staat. Gastvrijheid is immers een kernwaarde van St. Maarten én van het Pronkjewailpad. De etappe loopt van de Maartenskerk in Middelbert naar de Martinikerk in de Stad. Daar vindt een feestelijke huldiging van de wandelaars plaats.

Als je alle verplichte stempels hebt gehaald, kun je je stempelkaart laten controleren bij Café de Toeter in de stad Groningen. Daar krijg je dan ook een finishstempel. Heb je geen finishstempel laten zetten? Dan krijg je eentje tijdens de Camino Groningen.

Meld je tot en met 31 oktober aan voor de Camino Groningen via Pronkjewailpad@gmail.com. Het insturen van je stempelkaart is niet nodig.

Themastempels

In 2019-2020 bieden Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) en het Pronkjewailpad jou een extra uitdaging. Omdat de SOGK 50 jaar bestaat, kun je in 50 opengestelde kerken in de provincie een ‘themastempel’ halen. Deze kerken liggen op de Noord- én Zuidroute van het Pronkjewailpad en soms zelfs niet altijd direct op de route. Soms zal je dus even moeten fietsen of de auto pakken. Je kunt de themastempels op de daarvoor bestemde plek op de Zuidroute-stempelkaart zetten. In deze 50 kerken kun je ook een kwartetkaart scoren. Als je alle stempels hebt gehaald, heb je het kwartetspel ook compleet. Deze uitdaging met themastempels is niet verplicht.

Pronkjewail Fietspad

De Noordroute van het Pronkjewailpad wordt in 2020 geopend als fietspad. De route wordt momenteel in samenwerking met het Fietsplatform geschikt gemaakt voor fietsers.

Oostroute

In 2021 opent de Oostroute van het Pronkjewailpad. De Noord- en Zuidroute omvatten al een groot deel van de provincie, maar nog niet alles. De Oostroute verbindt een aantal bijzondere Groninger locaties met elkaar, zoals Oude Pekela, Winschoten, de Punt van Reide, Termunterzijl, de Eemshaven en wierdedorpjes als Godlinze. De Oostroute wordt komend jaar ontwikkeld in samenwerking met de Voorlopers.

Mini-Documentaire: Wat de aarde ons geeft

Wat de aarde ons geeft is een mini-documentaire serie waarin ‘tijdreiziger’ Albert Secuur ons meeneemt door de geologische en economische geschiedenis van Oost-Groningen. Hij laat ons zien dat (ook) dit gedeelte van ons land 260 miljoen jaar geleden een enorme binnenzee – de Zechsteinzee – was en welke gevolgen dat had… en nu nog heeft. Mineralen, zouten, fossiele brandstoffen, het latere veen; het vormde de aarde waarop we vandaag de dag met liefde leven wonen en werken. De vitaliteit, (oer)kracht en toekomst van deze regio? Albert gaat op zoek naar antwoorden en stuit op diverse medereizigers…

Het is een prachtige mini-documentaire, waarin de TodN deelnemer een bijzonder voorproefje krijgt voorgeschoteld over het ontstaan van de Veenkoloniën.

Knolskoek weer verkrijgbaar

Knolskoek weer verkrijgbaar

Na bijna een jaar geen Knols koek is op maandag 29-07-2019 weer begonnen met het produceren van de echte Groninger koek. Bij de Tocht om de Noord krijgt sinds jaar en dag iedereen een voorproefje op deze heerlijke Groningse koek een traditie, die ook dit jaar weer wordt voortgezet.

Wij, als Tocht om de Noord, feliciteren het bedrijf met de (her)opening en hopen nog op een mooie en lange samenwerking!!

Wandeltip 1: Walfridusvoettocht, 6 en 7 september

 

 

Zo aan het eind van de vakantie begint het vast weer te kriebelen om lekker aan de wandel te gaan. Op zaterdag 7 september wordt weer de jaarlijkse Walfridusvoettocht georganiseerd. De uitgezette routes variëren in lengte van 5 tot 40 km. Mocht u/jij een grotere uitdaging willen aangaan dan kan er op vrijdag 6 september om 23.00 uur gestart worden voor de 1 e Walfridus Kennedymars.

Wij hopen u/jou te mogen begroeten op 6 of 7 september 2019. Meer informatie en het inschrijfformulier zijn te vinden op onze website www.walfridusvoettocht.nl

Wandeltip 2: Fivelstadtocht, 14 september


Fivelstadtocht

Op zaterdag 14 September 2019 wordt er vanuit Appingedam de zesde historisch culturele wandeltocht georganiseerd in het gebied Fivelingo voor de afstanden 5-15-25 en 40 kilometer. Op dit moment zijn er al ruim vijfhonderd aanmeldingen en het maximaal aantal deelnemers is vastgesteld op achthonderd.

De streek Fivelingo omvat deels de huidige gemeenten Appingedam, Loppersum, Delfzijl, delen van de nieuwe gemeente Midden-Groningen, het in 2019 te vormen Het Hogeland alsmede Ten Boer als onderdeel van de nieuwe gemeente Groningen. De wandeltocht wordt elk jaar op de zaterdag van het tweede weekend in september uitgeschreven. Bewust is gekozen voor de combinatie met het Landelijk Open Monumentenweekend om zo de culturele en historische achtergronden van de te lopen wandelroutes te accentueren.

Telkens wordt een andere windrichting genomen als wandelgebied waarbij voor 2019 een zuidelijke route is uitgezet. Tijdens deze historisch culturele wandeling worden bekende maar ook minder in het oog springende facetten van de rijke historie in het Fivelingo gebied belicht. U kunt hierbij denken aan oude smokkelroutes, waterwegen, kerkpaden, handelsroutes en (voormalig) industrie.

Vanzelfsprekend zijn er enkele verrassende, spraakmakende en (on)herkenbare aspecten uit dit Fivelingo gebied te bewonderen waarbij uiteraard de organisatie de grondgedachte van de tocht niet uit het oog zal verliezen:

Fivelstadtocht, het historisch cultureel wandelevenement van de provincie Groningen.

Voor meer informatie en aanmelden kijk op www.fivelstadtocht.nl

 

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er oa inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

  • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
    Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
  • Fysiotherapie 
    Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
  • Diëtisten
    Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
  • Pedicure
    Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
  • Sportmassage
    Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies. 
  • Sportpsycholoog
    Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
  • Blijf fit
    Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn!  Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
  • Podotherapie
    Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!  

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen