TodN Noordnijs april 2022
Pronkjewailpad WEST is geopend.
Beste TodN wandelvrienden
Na lange tijd van voorbereiding is het eindelijk zo ver; de Westroute van het Pronkjewailpad is geopend! Van 28 maart t/m 3 april is gehele route nog één keer helemaal voorgelopen door twee teams (zie bovenstaande foto). Daarmee zijn de laatste puntjes op de i gezet en is het voor iedereen mogelijk om kennis te maken met de mooiste pronkjuwelen in West Groningen. Wethouder Elly Pastoor trok ook haar wandelschoenen aan en deelde de eerste stempels uit. Ook de Streekkrant was aanwezig.
Met de Etappe van de Maand zoomen we elke maand in op een deel van de route. Deze maand (april) werden en worden de wandelaars tussen Zuidhorn en Groningen o.a. gastvrij ontvangen bij In 't Holt 1954, Hoeve Zuidwending, Bakkerij Toos & Jet, Baxbier en Knols Koek. Bovendien leer je aan de hand van leuke vragen en opdrachten onderweg veel van de omgeving waarin je loopt kennen!
In mei loopt de Etappe van de Maand van Groningen naar Zevenhuizen, waarbij de volledige etappe (28km) eenvoudig is op te delen in twee kortere etappe van +-11km en +-18km. Zie voor meer informatie verderop in deze nieuwsbrief.
Wat vind je nog meer in deze Noordnijs:
Nog (enkele) plaatsen beschikbaar voor Tocht om de Noord
Was u dit jaar (net) te laat met inschrijven voor wandelfestival Tocht om de Noord? Dan hebben we goed nieuws! Want na een stormachtige inschrijving op 1 maart hebben we inmiddels goed overzicht gekregen op de aanmeldingen en zijn er een aantal vrije plekken ontstaan op verschillende afstanden. Daarom openen we vanaf zondag 1 mei 18:00 uur nog eenmalig de inschrijving (tot alle afstanden vol zijn). Dit is uw kans om alsnog mee te doen aan deze bijzondere editie van Wandelfestival Tocht om de Noord. Wees er snel bij, want vol is echt vol! Inschrijven kan vanaf 1 mei 18:00 via onderstaande link: Tocht om de Noord - inschrijfformulier
Etappe van de Maand Mei
Groningen - Zevenhuizen
Waar de Etappe van de Maand april eindigde (Centraal station Groningen), pakken we in mei de route weer op. Vanaf donderdag 5 mei staan er weer bijzonder gastvrije stempelposten klaar om alle wandelaars te ontvangen. Denk bijvoorbeeld aan Natuurpaviljoen 't Groene Hart in Groningen, Stg. Dorpshuis in Hoogkerk, Stoer, Staal en Hout in Ooswold, Natuurkampeerterrein Lettelbert, Museum Nienoord en Infocentrum Nienoord, Kwekerij & Theetuin De Baggelhof in Nietap en Bakkerij van Esch in Zevenhuizen. Verder kun je onderweg leuke en leerzame opdrachten uitvoeren via de Pronkjewailpad App, waardoor je Groningen nog beter leert kennen! Er zijn verschillende afstanden mogelijk, zoals: - 29km: Groningen - Zevenhuizen - 18km: Groningen - Leek - 11km: Leek - Zevenhuizen Je kunt vanaf iedere finishplek eenvoudig met de bus terug naar het hoofdstation in Groningen. Kijk voor de meest actuele bustijden op 9292ov.
Studenten Hanzehogeschool
Sinds deze maand werken studenten van de Hanzehogeschool mee aan de organisatie van de etappes mei, juni en juli op het Pronkjewailpad. Ze hebben (samen met ondernemers) nagedacht over gastvrijheid en leuke activiteiten op de route. Loop je de Etappe van de Maand? Dan ga je ze misschien wel tegenkomen. Vanaf donderdag 5 mei zal de eerste groep zichzelf voorstellen via de Pronkjewailpad App (digitale stempelpost Hoofdstation Groningen).
Fotowedstrijd
Op de Etappe van de Maand mei is het mogelijk om mee te doen aan een fotowedstrijd. Op aangegeven locaties aan de route kun je via de Pronkjewailpad App een foto maken, waarbij het de bedoeling is om het thema 'Proeven van het Groninger Land' zo goed mogelijk in beeld te brengen. De mooiste foto's worden geplaatst op onze Social Media kanalen en de fotograaf van de allermooiste foto ontvangt een leuke prijs!
Kennismaken met het Pronkjewailpad
Probeer het Pronkjewailpad nu zelf via de Etappe van de Maand mei. Voor €10,- kun je een Etappekaart aanschaffen en vervolgens heb je de hele maand de tijd om de volledige etappe uit te lopen. Al die tijd kun je gebruik blijven maken van de Pronkjewailpad App en kun je op vertoon van je Etappekaart gebruik maken van de Pronkjewails (voorproefjes) op de route. Je kunt je inschrijven via onderstaande link: Inschrijven voor het Pronkjewailpad
Tocht van Bommen Berend: Hondsrugroute en 'de opmars'
Tijdens de Kick-off van het nieuwe fiets- en wandelseizoen is het Hondsrugpad in Nederland uitgeroepen tot Wandelroute van het Jaar 2022. Het Hondsrugpad loopt vanuit Osnabrück in Duitsland tot aan Groningen. De route loopt over oude paden, door bossen, over heidevelden en langs hunebedden. De jury was onder de indruk van de perfecte bewegwijzering, de grote afwisseling aan landschappen, de bondige wegbeschrijving, het grote aandeel aan onverharde paden en de evenwichtige mix van natuur en cultuur (Fiets en Wandelbeurs).
Route Tocht van Bommen Berend
Tussen Emmen en Groningen volgt de route van de Tocht van Bommen Berend delen van het Hondsrugpad. Dit is natuurlijk een prachtig decor om de tijd 350 jaar terug te draaien!
De opmars
Van 2 t/m 4 juni zal een selecte groep wandelaars deelnemen aan 'de opmars'. Doelstelling is om het nieuwe boek over 1672: 'Een Schricklijck Jaer' over te brengen van Coevorden naar Groningen. Het boek gaat over de oorlog in 1672 in het noorden van de Republiek. Het gaat vooral over de lotgevallen van inwoners in de steden Coevorden en Groningen. Want juist daar worden op het dieptepunt van het Rampjaar 1672 twee belangrijke overwinningen geboekt. Twee zeges die het moreel van het westen, dat inmiddels tot onder nul gedaald was, weer flink wisten op te vijzelen.
Op 2 juni wordt het boek gepresenteerd in Coevorden en krijgen de wandelaars een exemplaar mee. Na overhandiging worden de wandelaars weggeschoten door de schutterij van Coevorden. Het zal een bijzondere tijdreis worden, waarbij de wandelaars onderweg (letterlijk en figuurlijk) stil zullen staan bij markante locaties en gebeurtenissen uit het verleden, die beschreven staan in het boek.
Tijdens de opmars wordt de volledige route van de Tocht van Bommen Berend (voor)gelopen, van Coevorden naar Groningen. Waarna uiteindelijk het boek ook zal worden overgebracht naar Museum Nienoord te Leek. Daar worden de wandelaars op 4 juni opgewacht door o.a. De Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso' en een afvaardiging van de moderne krijgsmacht. De opmars zal (deels) worden vastgelegd op beeld, zodat deze voor iedereen te volgen is vanuit huis.
Inschrijven Tocht van Bommen Berend
Je kunt je via www.TochtvanBommenBerend.nl inschrijven voor de diverse afstanden op 27 en 28 augustus 2022:
Zaterdag
Afstand startplaats: voorlopige finishplaats: +-25km Coevorden Emmen +-40 Coevorden Exloo +-70km Coevorden Assen
Zondag
Afstand startplaats: finishplaats: +-15km Haren Groningen +-40km Assen Groningen
Estafette run op 28 augustus
Aanvullend op de tweede dag van de Tocht van Bommen Berend wordt een estafette run georganiseerd, waarbij een originele kogel van de bisschop van Coevorden naar Groningen wordt overgebracht. Teams van ongeveer zes hardlopers leggen elk een etappe af van 10 km. Bij aankomst wordt de kogel doorgegeven aan het volgende team, tot aan de bestemming. De run is een recreatief evenement zonder competitie element. De deelnemers worden onderweg begeleid, verzorgd en na afloop terug gebracht naar hun startplaats.
De uitvoering wordt verzorgd door Lionsclubs langs de route. De opbrengst komt ten goede aanplaatselijke Stichtingen Leergeld. Deze ontfermen zich over de ontwikkelingskansen van kinderen in moeilijke omstandigheden. Zie www.leergeld.nl. Het startgeld zal € 30 zijn. Daarnaast wordt geprobeerd inkomsten uit sponsoring en giften te verkrijgen. Heb je interesse om mee te doen? Dan kun je dit kenbaar maken via chickenchain@gmail.com
Van Yesse naar Sint Jan
Van donderdagavond 28 april t/m zaterdag 30 april 2022 vindt in Groningen (en Yesse) het evenement ‘Van Yesse naar Sint Jan’ plaats. Wij nodigen u van harte uit aan een of meer onderdelen deel te nemen. Aan deelname van de verschillende dagen zijn kosten verbonden. U zult zich voor die onderdelen moeten aanmelden. In bijgevoegde brief kunt u lezen hoe u dat kunt doen.
De aanleiding tot dit evenement is het feit dat ruim 800 jaar geleden de cisterciënzer monnik Caesarius en zijn abt, Henricus van Heisterbach, het vrouwenklooster Yesse, onder de rook van Groningen, en de Groningse Martinikerk bezochten. Caesarius en Henricus maakten in die tijd visitatiereizen langs de cisterciënzerkloosters in het noorden van wat nu Duitsland en Nederland zijn. In Yesse vernam Caesarius over de Mariawonderen die kort daarvoor in dat klooster zouden hebben plaatsgevonden. In de Martinikerk toonde stadspastoor Theodoricus een reliek van de Arm van Johannes de Doper (Sint Jan) aan Caesarius. De wonderen van Yesse en het Johannesreliek zijn door Caesarius beschreven in zijn Dialogus Miraculorum, het Boek der Mirakelen. Op het programma staan onder meer een processie van ‘Van Yesse naar Sint Jan’, lezingen, film, exposities, een boekpresentatie en de uitvoering van de Caesarius-cantate. Dat gebeurt op initiatief van de stichting Bezoekerscentrum Klooster Yesse, de Vereniging Vrienden Martinikerk, het Centrum voor Religie en Erfgoed van de Rijksuniversiteit Groningen en van het Groninger Instituut voor Archeologie. De meeste activiteiten vinden plaats in de Martinikerk in Groningen. De Studentenkoepel voor Levensbeschouwelijke Organisaties in Groningen (SKLO) organiseert op 28 april een besloten lezingenavond voor studenten.
Wandelweekend Westerwolde
Op zaterdag 25 juni en zondag 26 juni 2022 staat het tiende WesterwoldeWandelweekend op het programma. Een weekend waarin één of allebei de dagen gewandeld kan worden door het mooie Westerwolde. De startplek is dit keer Gasterij Natuurlijk Smeerling, Smeerling 15 in Onstwedde van waaruit een aantal prachtige routes zijn uitgezet door gevarieerde landschappen. Op zaterdag is er een wandeling van 10 kilometer met onderweg tal van activiteiten, zoals muziek, toneel en zang. Een route om even de tijd voor te nemen dus. Op zondag is er keuze uit drie verschillende afstanden: 12,5, 25 of 40 kilometer. Alle wandelingen beginnen bij Gasterij Natuurlijk Smeerling. De starttijden variëren per afstand. Een ticket kost € 7,50 per afstand, incl. reserveringskosten.
Start afstanden:
Hier kunt u de tickets bestellen: http://www.westerwoldewandelweekend.nl
Van kerk (Zandberg) tot kerk (Rütenbrock)
In het kader van de viering van de doorkomst van de Giro d'Italia 2002 - 2022 bestaat de mogelijkheid om vanaf zondag 15 mei t/m vrijdag 20 mei deel te nemen aan de in ere herstelde wandeltocht van de kerk in Zandberg (bij Musselkanaal) naar de kerk in Rütenbrock/D en terug. Alvorens er in Zandberg een kerk was gebouwd (1843) gingen gelovigen te voet naar Rütenbrock om daar de H. Mis bij te wonen.
Omdat de Giro op 12 mei 2002 langs beide kerken trok is deze historische tocht nu onderdeel van het jubileumprogramma onder het motto: GRENZENLOOS GENIETEN. De wandeling leidt o.a. langs de standerdmolen in Ter Haar, de kerk in Rütenbrock en het Klooster in Ter Apel (foto).
Praktisch
Afstand: ongeveer 18 kilometer Bij vertrek ontvangt u een stempelkaart en routebeschrijving. Kosten: gratis. Zelf zorg dragen voor proviand, picknickkleed e.d. Aanmelden: kan tevoren bij Rick Tieben (Tel.: 06 31079900) of spontaan op dag vertrek (tussen 09.30 en 12.00 uur) bij sportschool Sports in Motion - Marktkade 90 - Musselkanaal.
Aktuele info steeds op Facebookpagina ZANDBERGIA. Een mooie training voor de komende Tocht om de Noord!