TodN Noordnijs januari 2025
Beste TodN wandelvrienden,
Het zit erop! De 4e editie van de Noorder Rondtochten is alweer voorbij. Petje af voor alle wandelaars die één of meerdere dagen hebben meegelopen. We hebben het getroffen met het weer. Vooral in het weekend (op zondag) was het heerlijk wandelweer. Maar de vierdaagse lopers hebben ook mindere weersomstandigheden overwonnen. Kou, regen en harde wind. Met name de vrijdag was een pittige dag, ook vanwege de lange afstand.
Maar het is gelukt. En dat is niet in de laatste plaats te danken aan de doorkomstplaatsen. De dorpen hebben geweldig uitgepakt in het thema (zie de afbeelding hierboven). Versieringen langs de routes en op locaties maakten het tot een geweldige (Olympische) beleving voor alle deelnemers. De stempelposten en rustlocaties waren stuk voor stuk fijne plekken om even op krachten te komen, op te warmen en te genieten van een hapje en een drankje. Daar werd dan ook dankbaar gebruik van gemaakt. Samen hebben we laten zien hoe mooi en gastvrij Groningen is!
Vanaf deze plek bedanken we iedereen die op welke manier dan ook een bijdrage heeft geleverd aan de Noorder Rondtochten, waaronder onze partners: Arriva, Pouw Rent, Reining, Waterschap Hunze en Aa's, de start- & finishlocaties, stempelposten, rustlocaties, dorpen, vrijwilligers, muzikanten, inwoners en natuurlijk alle deelnemers. Om met de woorden van één van de deelnemers te spreken: 't was meroakels.
Eén van de hoogtepunten van de Winter4Daagse was de uitreiking van het 'Noorderbrevet' aan een zevental 'oer-Groningers'. In aanwezigheid van de organiserende comités (schaatsen, fietsen en wandelen) overhandige Wethouder Nolles van de gemeente Het Hogeland hen deze bijzondere onderscheiding. Nogmaals: van harte gefeliciteerd met deze unieke prestatie!
Namen van de oer-Groningerss in willekeurige volgorde: Henk Hofman, Arent Sterenberg, Johan Koning, Jacob Heida, Pieter Dijkstra, Remt Buikema, Harm Pops. Niet op de foto: Siep Brink.
Binnenkort volgt er nog een korte aftermovie van de Noorder Rondtochten 2025. In tussentijd zijn er heel veel foto's en video's te vinden via onder andere Facebook en Instagram.
Wat vind je nog meer in deze Noordnijs:
- Inschrijving Bevrijdingstocht bijna geopend!
- Wandelfestival Tocht om de Noord: klanken van het Hogeland
- Het Pronkjewailpad: volop in ontwikkeling
- Wandeltip: theatrale luisterwandeling 'Ruimtereis'
Inschrijving Bevrijdingstocht bijna geopend!
De provincie Groningen werd in april en mei 1945 bevrijd door Canadese, Belgische en Poolse soldaten. In mei van dit jaar is dat precies 80 jaar geleden. Terwijl het Zuiden en Midden van het land al feest vierden, werd in het Noorden nog een zware strijd geleverd. Op 15 april 1945 werd Winschoten bevrijd en pas tien dagen later op 2 mei uiteindelijk ook Delfzijl. Om de bevrijding te vieren en in de voetsporen te kunnen treden van deze bevrijders zal op zaterdag 3 en zondag 4 mei de Bevrijdingstocht Groningen worden georganiseerd.
Als wandelaar ga je ervaren hoe het er 80 jaar geleden aan toe ging. Alle zintuigen worden gebruikt om de verhalen van toen terug te halen en tot leven te wekken. Daarvoor worden allerlei beelden en geluiden uit die tijd teruggehaald en aan de route geplaatst. Ook worden typische smaken uit die periode geproefd en geuren geroken. Daardoor krijg je echt het gevoel dat je voor even wordt teruggeworpen naar 1945.
Voor meer (praktische) informatie kijk op Bevrijdingstocht.nl. Wil je meedoen? Wees er dan snel bij, want er is beperkt plek. INSCHRIJFFORMULIER (geopend vanaf 1 februari om 18.00 uur). Voor meer (praktische) informatie kijk op Bevrijdingstocht.nl. Wil je meedoen? Wees er dan snel bij, want er is beperkt plek.
Tocht om de Noord 2025: Ontdek de klanken van het Hogeland
20 jaar na de allereerste editie van Wandelfestival Tocht om de Noord keren we dit jaar weer terug naar waar het allemaal begon: 't Grunneger Hoogeland. De 19e editie zal, net als de eerste editie in 2006, starten in Warffum. Hier zal op beide dagen ook de finish zijn. Het thema heeft alles te maken met het zintuig 'horen'. Het Hogeland is prachtig om te zien, dat weten de meeste mensen wel. Maar hoe klinkt Het Hogeland eigenlijk? Dat gaat deels over muziek, maar bijvoorbeeld ook over de Groninger (streek)taal.
Op het Hogeland zijn alle ingrediënten aanwezig voor een hele bijzondere ontdekkingstocht. Denk bijvoorbeeld aan de prachtige wierdendorpen, eeuwenoude kerken met bijzondere orgels en unieke musea. Het gastvrije Hogeland ontvangt ons met open armen en gezonde zeelucht.
Tijdens de Openingsbijeenkomst met Pronkjewaildragers en Ambassadeurs op 14 februari zullen de plannen voor TodN 2025 verder worden toegelicht. Natuurlijk houden we u op de hoogte via de komende nieuwsbrieven.
Bent u er (weer) bij in het laatste weekend van september? Maak alvast een notitie in uw agenda, zodat u de start van de inschrijving niet mist: Zaterdag 1 maart om 18:00 uur De link naar het inschrijfformulier vindt u in de eerstvolgende Noordnijs (eind februari)
Het Pronkjewailpad is volop in ontwikkeling
Eén van de doelstellingen van het Pronkjewailpad is om de mooiste en meest bijzondere plekken van Groningen te (laten) ontdekken door zoveel mogelijk mensen. Ontdekken doe je met je zintuigen, door te ruiken, voelen, proeven, horen en zien. Dit gecombineerd met betekenisvolle ontmoetingen onderweg, maakt het Pronkjewailpad uniek in zijn soort.
Door de nieuwe opzet van het Pronkjewaipad, waarbij er is gekozen voor 13 rondwandelingen van 15-20km, zijn er veel drempels weggenomen voor (nieuwe) wandelaars om eens op ontdekkingstocht door Groningen te gaan.
Wilt u ook kennismaken met gastvrij Groningen op het Pronkjewailpad? Pak dan dit jaar uw kans via één van de Etapperondes. Meer informatie hierover volgt in de komende nieuwsbrieven.
Wandeltip: Theatrale luisterwandeling 'Ruimtereis'
Het dorpje Oudeschip, onder de rook van de Eemshaven, ligt in de frontlinie van de energietransitie. De akkers en velden tussen het dorp en de haven moeten plaatsmaken voor nieuwe industrie. Hoe is het om hier te wonen terwijl je achtertuin steeds verder wordt overgenomen door windmolens en fabrieken? Oudeschip is een theatrale luisterwandeling over een dorp dat dreigt te verdwijnen in het belang van het grotere geheel. Een portret van een dorp en haar bijzondere bewoners.
Ga mee op de theatrale luisterwandeling van Ruimtereis/Tom Tieman in Oudeschip
De wandeling is van de Eemshaven naar Oudeschip. Je krijgt een koptelefoon op waardoor de verhalen klinken van bewoners en het gebied, hierin krijg je ook instructies. Eenmaal aangekomen op het eindpunt in Oudeschip wordt je weer teruggebracht naar het startpunt in de Eemshaven. In totaal duurt de wandeling ongeveer een uur.
De luisterwandeling is van 14 februari t/m 2 maart, van de Eemshaven naar Oudeschip. De wandeling is 4,5 kilometer lang. Tickets zijn nu te verkrijgen via: www.ruimtereis.net
Oudeschip: aan het begin/eind van de wereld is een productie van Stichting Ruimtereis en wordt gemaakt door documentairemaker Tom Tieman en zijn team. Ruimtereis maakt audiovoorstellingen op locatie. Tom Tieman maakte eerder de succesvolle theatrale luisterwandeling Huilende Bruiden over het verval van oude herenboerderijen in Oost-Groningen en de audio-installatie Snackgelok met Tryater.
BELANGRIJKE DATA
Noteer alvast in de agenda:
- Inschrijving Bevrijdingstocht 2025: vanaf 1 februari 2025 om 18:00 uur
- Inschrijving Tocht om de Noord 2025: vanaf 1 maart 2025 om 18:00 uur
- Inschrijving Pronkjewailpad 2025: vanaf 21 maart 2025 om 18:00 uur
- Pronkjewailpad (nieuwe Oostroute): donderdag 3 april t/m vrijdag 31 oktober 2025/li>
- Bevrijdingstocht 80 jaar vrijheid: zaterdag 3 en zondag 4 mei 2025
- North Sea Walk 2025: donderdag 8 mei tot en met maandag 12 mei 2025
- Wandelfestival Tocht om de Noord 2025: zaterdag 27 en zondag 28 september 2025