TodN Noordnijs juli 2021
TodN 2021 Vrouwenmars, Vrijwilligers en veel meer ...
Beste TodN wandelvrienden,
In deze TodN Noordnijs editie vinden jullie een overzicht van de evenementen, die in het najaar op stapel staan.
Na-inschrijving TodN 2021 Er zijn nog enkele plaatsen vrij op de 20 km van de TodN 2021. De inschrijving zal sluiten op 1 augustus (of eerder als de max inschrijving is bereikt). Inschrijven kan via: na-inschrijving TodN 2021.
Vrouwenmars
1945 - 2020 / 21
Op 11 april 1945 kwamen er enige honderden Duitsers in het kamp Westerbork. Vrijwel alle vrouwen moesten zich reisklaar maken. ’s Nachts gingen ze, onder zware bewaking, op weg richting Assen. Ze liepen in groepen van 3×3 omringd door Duitsers. Ze hadden hen Partizanen-vrouwen, die doodgeschoten zouden worden, genoemd. Het werd een verschrikkelijke tocht. De groep bestond uit vrouwen van alle rangen en standen en ook de leeftijd varieerde van jong tot oud. Zelfs hoogzwangere vrouwen waren erbij. Ze trokken langs Assen en hoorden dat daar behoorlijk werd geschoten. Het maakte grote indruk op hen. In de buurt van Loon werd tegen de ochtend halt gehouden. Ze werden ondergebracht in een boerderij van een NSB’er. Daar werd de dag doorgebracht met weinig eten. Bij het invallen van de duisternis ging men weer op stap richting Groningen. Tegen de morgen van vrijdag 13 april bereikten ze het Hooihuis aan de Friesestraatweg.
Route
Bovenstaande is een korte anekdote van de belevenissen van de 116 vrouwen, die op het eind van de oorlog een helse route moesten lopen. De Vrouwenmars is op vrijdag 17 september 2021 en gaat van Kamp Westerbork via een historische route (Rolde, Assen, Peelo, Glimmen, Haren) naar het Joods monument in de stad Groningen. Bij het Joods monument worden officieel de geallieerde vlaggen overhandigd ter ere van de toenmalige bevrijders.
Programma
Het voorlopige programma met tijden, ziet er op hoofdlijnen als volgt uit:
Tijden
Onderweg worden verschillende (historische) locaties bezocht en activiteiten gedaan, die een directe relatie hebben met de Vrouwenmars.
Deelnemen
Deze tocht wordt eenmalig georganiseerd op vrijdag 17 september . Hiervoor zoeken we in totaal 116 vrouwen, die ten minste 40 kilometer op 1 dag moeten kunnen lopen. De kosten voor deelname bedragen € 20,00. Je kunt je opgeven (totdat het maximum van 116 deelnemers is bereikt) via het TodN inschrijfformulier: Vrouwenmars: kruis bij Speciale TodN Tochten deelname Vrouwenmars aan.
Wandelfestival Tocht om de Noord 2021
Dit jaar zal de TodN er iets anders uitzien dan de vorige 14 edities. We hebben al eerder aangegeven dat deze editie meer een doorstroom activiteit gaat worden met (veel) minder mensen, die we vasthouden bij de start- en finishlocaties. Ook denken we na over het gebruik maken van de CoronaCheck (app), waardoor het een (nog) veiliger evenement gaat worden. Laat niet onverlet dat het Wandelfestival TodN dit jaar een groot feest gaat worden, dit jaar onder de noemer van het grootste wandel- en muziekfeest dat we ooit georganiseerd hebben. We vieren 75 (+ 1) jaar bevrijding, maar natuurlijk ook de bevrijding van corona! We zullen onderweg op de route alle (muziek) registers open trekken en zullen je swingend begeleiden naar de finish. Themapartners 2021 We werken dit jaar nauw samen met 2 themapartners, te weten:
Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG)
Wandelen in vrijheidDit jaar is het 76 jaar geleden dat Groningen bevrijd werd. Ook toen werd er veel gelopen, er waren bonte bevrijdingsoptochten. De vlaggen hingen uit en meisjes en dames droegen kleurrijke bevrijdingsrokjes en oranje strikken in het haar. Hoe mooi is het dat we 76 jaar later nog steeds in vrijheid leven en hoe belangrijk is het hierbij stil te staan! Het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) zet zich hier al bijna 30 jaar voor in. Dit jaar doen we dat ook als themapartner van Tocht om de Noord. Daarmee hopen we de naamsbekendheid van de stichting te vergroten en dat meer mensen de weg weten te vinden naar het OVCG voor vragen en schenkingen van materiaal. Maar natuurlijk zetten we ook onze kennis en kunde in om deze Tocht om de Noord nog meer betekenis te geven. In het archief liggen namelijk talloze verhalen, documenten, dagboeken, foto’s, affiches die allemaal vertellen over de oorlog in en de bevrijding van Groningen. Deze informatie wordt verwerkt in de presentaties langs de routes. Koren zullen dezelfde liedjes zingen als 76 jaar geleden bij de bevrijding. En dames zullen in bevrijdingsrokjes langs de route staan. Het wordt een feest, net als 76 jaar geleden. Maar zeker ook een feest om die 76 jaar in vrijheid te vieren. Muziek en Bevrijdingsoptochten in Groningen (foto: N-Ned. Persfotobur. Folkers, Groninger Archieven)
Muziekfestival Delfzijl Waardoor het slotstuk in Delfzijl een groots muzikaal spektakel belooft te worden.
Na-inschrijving TodN 2021
Er zijn nog enkele plaatsen vrij op de 20 km van de TodN 2021. De inschrijving zal sluiten op 1 augustus (of eerder als de max inschrijving is bereikt). Inschrijven kan via: na-inschrijving TodN 2021.
Oproep vrijwilligers
Tocht om de Noord kan alleen plaatsvinden met de hulp van honderden vrijwilligers. Om het evenement mogelijk te maken moet er heel veel georganiseerd worden, zowel op de start- en finishlocaties als ook langs de route en in de dorpen. Denk hierbij aan taken als: Lijkt het jou leuk om eens een kijkje te nemen achter de schermen bij een groot evenement? Meld je dan nu aan via onderstaande link. Aanmeldformulier vrijwilliger TodN Praktisch: Wij vinden het belangrijk dat onze vrijwilligers weten hoe het is om ‘in de schoenen te staan’ van de wandelaar. Daarom krijg je bij ons de mogelijkheid om één dag mee te helpen en één dag (gratis) mee te lopen tijdens Tocht om de Noord. Wil je liever het hele TodN weekend meehelpen? Dan krijg je van ons een Pronkjewailpad Stempelkaart cadeau (zie www.pronkjewailpad.nl)!Pronkjewailpad en de Camino Groningen
Het Pronkjewailpad is in volle gang. Uiteraard ligt de focus (van de wandelaars) dit jaar meer op de nieuwe Oostroute, maar ook op de andere routes wordt er volop gewandeld.
Sommige Pronkjewailers hebben hun route zelfs al beeindigd en dan rijst de vraag: Hoe nu verder? Inmiddels weten velen van jullie, dat we een afsluitend evenement organiseren: de Camino Groningen, de laatste etappe van het PW pad. Dit jaar wordt de Camino Groningen georganiseerd op zaterdag 6 november tussen 9.00en 16.00 uur (zet het alvast in je agenda). We kiezen dit jaar voor een andere startplek dus voor iedereen weer een nieuwe verrassing!!
Wat doe je dan met een volle Pronkjewail Stempelkaart?
Het is heel eenvoudig. Je hebt de laatste etappe gelopen en de stempelkaart is helemaal gevuld met fysieke en digitale stempels. Vervolgens stuur je een e-mail naar Pronkjewailpad@TodN.nl en hierin geef je aan dat je het Pronkjewailpad Noord, Zuid, Oost helemaal hebt uitgelopen. Wij kunnen o.a. op de achterkant (de back-end) van de website zien waar je (digitaal) gestempeld hebt en of je een molenvraag hebt beantwoord. De echte controle gebeurt natuurlijk bij de Camino Groningen op zaterdag 6 november. Iedereen moet daar zijn volle stempelkaart tonen, zodat we ook echt weten, dat je de gehele (N, Z of O) route hebt uitgelopen. Digitale stempels kun je evt. downloaden en plakken in de stempelkaart. Wat gebeurt er bij de Camino Groningen?
De Camino Groningen is zoals gezegd de laatste feestelijke etappe. Je loopt van een bedevaartsoord cq kerk in het Ommeland naar de Martinikerk in Groningen. Hier vindt de huldiging plaats van alle wandelaars, die het Pronkjewailpad hebben afgelegd. Je ontvangt hier je Pronkjewail medaille, je oorkonde en een eenvoudige lunch gezamenlijk met andere Pronkjewailers.
Kortom een gezamenlijk en gezellige afsluiting van het Pronkjewailpad! Graag tot ziens op: zaterdag 6 november 2021De Molenzomer komt er aan!
Dit jaar werkt het Pronkjewailpad nauw samen met de Groninger molens. Doelstelling: zoveel mogelijk wandelaars enthousiast, deskundig en ambassadeur maken van de molens. We doen dat onder meer door leuke molen opdrachten in de app. Uiteraard liggen er voor de winnaars met de meeste molens en de meeste vragen goed mooie prijzen te wachten! Tussenstand Molen opdrachten Joost Ruegg: 225 ptn Hero Poppens: 200 ptn George Huitema: 150 ptn Rene Beukema: 140 ptn Eisse de Haan: 90 ptn. Helaas zijn nog niet alle molens open voor publiek, maar op de website GroningerMolens.nl valt veel te ontdekken: onder de tab 'Thema's' vindt u veel inspirerende onderwerpen, zoals molentochten, molenliedjes ...
Pronkjewail molens in Groningen
Molens in Groningen: het verhaal van welvaart en waterbeheersing
Groningen is een echte molenprovincie met 91 monumentale molens die bewaard zijn gebleven en die door veel vrijwilligers draaiend worden gehouden. Molens werden natuurlijk ingezet voor de voedselproductie voor het malen van graan, het persen van olie of het pellen van gerst. Voor dit laatste heb je veel wind nodig en daarom vind je in Groningen veel pelmolens. Molens zorgden ook voor het wegpompen van overtollig water dat in Groningen ruimschoots aanwezig was. Voor inpolderingen werden soms hele molenkolonies opgezet en deze molens konden ook weer worden verplaatst als grote instrumenten om een klus te klaren. De meeste molens hebben deze functie verloren, maar sommige poldermolens vervullen nog een rol voor de waterschappen. Daarnaast kende Groningen talrijke houtzaagmolens die vooral voor de scheepsbouw van belang waren. Daarvan is de FRAM in Woltersum de enige die is overgebleven.
Molens vertellen niet alleen het verhaal hoe mensen leefden, aten en werkten, maar het zijn ook bijzondere technische instrumenten die door de eeuwen heen steeds meer werden verfijnd. Vooral de bouw en vorm van de wieken waren daarin belangrijk, omdat alle wind die gevangen kon worden belangrijk was in een tijd zonder stoom en elektriciteit. Kenmerkend in Groningen zijn vooral de wieken met zelfzwichting, waarbij kleppen automatisch open en dicht gaan zodat de molenaar geen zeilen op de wieken aan hoeft te brengen. Vooral in Groningen zijn molens met zelfzwichting te vinden.
Molens in Groningen staan voor ambacht, deskundigheid en innovatie. Veel mensen zijn betrokken bij deze monumenten en staan klaar om bezoekers te ontvangen en de molens te laten draaien.
Daarom werken we graag mee aan het Pronkjewailpad om jullie als wandelaars te ontmoeten. Bezoek ze allemaal want ze zijn de moeite waard.
Nieuwsgierig geworden? Zie www.groningermolens.nl
Groningen Marathon, de avontuurlijkste marathon van NL
De hele maand juni werd ieder weekend de Groningen Marathon van Groningen naar Veendam gelopen. Ruim 300 hardlopers en wandelaars hebben kennis gemaakt met dit nieuwe evenement, waarbij deelnemers zowel fysiek als mentaal werden uitgedaagd. Ondanks de beperkingen van deze tijd is gebleken dat hardlopen en wandelen nog steeds heel goed mogelijk is.
Citaat van een deelnemer: “Het was een prachtige route met veel afwisseling. We hebben veel plezier gehad bij het uitvoeren van de opdrachten! Complimenten aan de organisatie die in deze ingewikkelde tijden toch een leuke tocht willen en kunnen organiseren!”
Benieuwd naar de aftermovie? klik op de foto of klik hier
We willen alle hardlopers en wandelaars hartelijk bedanken voor hun deelname. We gaan de komende tijd de Groningen Marathon 2021 evalueren en gelijk vooruit kijken naar volgend jaar. In 2022 is er natuurlijk weer een nieuwe editie, met een nieuwe route van Stad naar Ommeland (of andersom) en met nieuwe uitdagingen en verrassende opdrachten!
Altijd al sportmasseur willen worden?
Zoals jullie weten zijn we al ruim een jaar partner in het Loopsportcentrum Noord. Een prachtige plek waar je met al je loopsport blessures terecht kunt. Sinds kort kun je ook zelf (mede)wandelaars weer op de been helpen met behulp van de opleiding tot sportmasseur. De opleiding wordt gegeven in ons eigen Loopsportcentrum.
De inschrijvingen voor de opleiding sportmassage zijn juist geopend! Op 6 en 9 september 2021 gaan de nieuwe rondes van de opleiding sportmassage weer van start.
De opleiding bestaat uit de volgende vakken:
Massage, verzorging, anatomie, fysiologie en sporthygiëne. Tegenwoordig is de sportmasseur de onmisbare steun en toeverlaat voor en na de wedstrijd en training. Hij is onmisbaar vanwege zijn kennis van verzorging en massage, maar ook als vertrouwenspersoon.
Ben jij dé persoon voor de opleiding
sportmassage? Inschrijven kan via onze website: www.opleidingsportmassage.nl tot gauw in Groningen ....en voor nu iedereen een fijne zomer toegewenst!