Pronkjewailspel! Doe jij al mee?

Beste Wandelvrienden,

Vandaag is het 5 mei en zijn we 75 jaar bevrijd, een mooie dag om het TodN Noordnijs te versturen!! We wensen iedereen en generaties na ons nog vele jaren in goede gezondheid en vrijheid in dit prachtige land!

Deze TodN Noordnijs is voor een groot deel gewijd aan het Pronkjewailspel en het Pronkjewailpad. We verwachten in de Noordnijs van juni meer informatie te kunnen geven over de stand van zaken m.b.t. het wandelfestival Tocht om de Noord.

Het lijkt er op dat de maatregelen rondom het coronavirus enigszins versoepeld gaan worden, dat is een mooi bericht! Het Pronkjewailspel, dat as weekend (9 & 10 mei) gaat beginnen is dan een mooie tussenstap van binnen naar buiten. Je kunt het spel namelijk binnen spelen (sporten), maar natuurlijk ook buiten; zelfs op de route van het Pronkjewailpad.

Dus heb je zin om aanstaand weekend weer eens lekker te bewegen? Dan is het Pronkjewailspel de oplossing! Wij organiseren namelijk op zaterdag en/of zondag 9 en 10 mei de opening van het Pronkjewailspel met de nationale "Thuiswedstrijd van Groningen".

.....en iedereen kan meedoen, of je nu in Maastricht, Middelburg, Zwolle of in Groningen woont.

Op zaterdag 9 mei wordt om 9.00 uur het "Pronkjewailspel" officieel geopend door Mirjam Wulfse, gedeputeerde (Cultuur, Toerisme en Recreatie) van de Provincie Groningen.

Het Pronkjewailspel is een gratis activiteit (app) waarmee je thuis en in de buurt het Pronkjewailpad kunt wandelen en op een virtuele en actieve manier Groningen kunt ontdekken. De lancering (9 & 10 mei) gaat gepaard met een bijzondere opening: "de Thuiswedstrijd van Groningen". In dit weekend wordt iedereen opgeroepen om thuis cq in de buurt zoveel mogelijk kilometers af te leggen op het virtuele Pronkjewailpad.

Blijf bewegen

Vanwege de coronacrisis blijven Nederlanders massaal thuis - en als we naar buiten gaan, dan houden we 1.5 meter afstand. Heel goed - want door het contact met anderen zoveel mogelijk te beperken, kunnen we nieuwe besmettingen voorkomen. Een ongezond neveneffect van (te)veel thuis blijven is echter dat we minder gaan bewegen. De gevolgen daarvan kunnen groot zijn. Bewegen is immers goed voor je bloedsomloop, je hart wordt sterker, je bloedvaten komen in een veel betere conditie, je spieren en botten worden steviger. Het is vooral goed voor je afweersysteem, maar ook je humeur, je mentale gezondheid en je zelfvertrouwen hebben er baat bij.

Kortom: we moeten wel blijven bewegen, eventueel thuis of lekker in de buurt. Daar is het Pronkjewailspel voor bedacht.

Het Pronkjewailspel

Het Pronkjewailspel is een virtuele versie van het Pronkjewailpad. Met andere woorden: Kun je wegens de coronacrisis of andere praktische redenen niet naar Groningen komen om het pad te doen? Dan blijft het Pronkjewailpad via dit spel altijd toegankelijk, en kun je Groningen blijvend ontdekken. Als je het Pronkjewailpad straks wel écht weer kunt lopen, dan is dit spel een mooie extra uitdaging tijdens het wandelen.

Foto B. Benz
Foto B. Benz

Hoe werkt het?

Het Pronkjewailspel is een app. Deze app telt jouw bewegingen en stappen en bepaalt daarmee het aantal kilometers dat jij hebt gelopen. Alle (combinaties van) bewegingen tellen mee, zolang je de app maar op je draagt. Denk aan traplopen, bewegen op de hometrainer of loopband, (indoor) fitness of een wandeling in de buurt of tuinieren. Onderweg komt je in elk dorp een stempelpost tegen. Daar moet je een vraag beantwoorden om een stempel en bonuspunten op jouw digitale stempelkaart te verdienen. Middels deze ‘DOE-activiteiten’ leer je Groningen op een mooie (inter)actieve manier kennen.

Thuiswedstrijd in Groningen: opening op 9 & 10 mei

Op dit moment hebben zich al vele TodN deelnemers opgegeven met daarnaast een aantal Groningse topsporters - maar ook jij bent uiteraard welkom bij deze thuiswedstrijd! Je kunt het Pronkjewailspel natuurlijk op je eigen tempo doen, maar in het openingsweekend dagen we iedereen uit om in twee dagen een zo groot mogelijke afstand af te leggen op het virtuele Pronkjewailpad. En dat doe je niet zomaar, dat doe je voor een goed doel (zie ook hieronder). Vraag bijvoorbeeld je vrienden, familie en kennissen om je te sponsoren voor het aantal kilometers dat je aflegt.

Houd Groningen vitaal

Natuurlijk is de zorg voor onze fysieke gezondheid op dit moment prioriteit één! We moeten echter niet vergeten dat Toerisme, Recreatie, Cultuur en Sport de voeding is voor de geest. Willen we Groningen vitaal houden, dan is het van groot belang dat we deze sector overeind en gezond houden. Het opgehaalde geld gaat daarom volledig naar deze sector. Steun deze vitale sector & blijf vitaal met het Pronkjewailspel! Nadere info hierover volgt.

Meedoen?

Wil je meedoen met deze thuiswedstrijd op 9 & 10 mei? Geef je dat op via dit aanmeldingsformulier. Verder zouden we het leuk vinden als je af en toe verslag doet via de sociale media. Vertel bijvoorbeeld wie je bent, waarom je meedoet, hoe deze crisis jou raakt, wat je hoopt te bereiken, hoe ver je bent, enzovoort. Alles is welkom!

Topsporters van Groningen doen mee

Inmiddels hebben ook al een aantal (aanstormende en ex) topsporters zich gemeld om deel te nemen, zoals: Lonneke Uneken (wielrennen), Jolanda Langeland (schaatsen), Jochem Kamphuis (KNVB scheidrechter eredivisie), Martijn Keizer (wielrennen). Wil je als (top)sporter ook je steentje bijdragen in toeristisch en sportief Groningen? Laten het weten via: aanmeldingsformulier.

Mooie prijzen

De tien personen die op zondag 10 mei 21.00 uur de grootste afstand hebben afgelegd, ontvangen ieders een gratis startkaart voor het Pronkjewailpad-Oost! De Wandelkrant Te Voet houdt op een speciale webpagina de tussenstad tussen de verschillende deelnemers bij.

Verder ontvangt iedereen, die minimaal 5 etappes van het Pronkjewailspel wandelt een mooie oorkonde!

Natuurlijk kun je na de eerste 36 uur verder gaan met het Pronkjewailspel. Ben je gefinisht? Maak dan wederom een printscreen en stuur deze naar pronkjewailpad@todn.nl. In samenwerking met de Wandelkrant te Voet belonen we de 50 personen die als eerste gefinisht zijn, met een gratis startkaart voor het Pronkjewailpad-Noord! En het houdt niet op: de 50 personen die daarna finishen ontvangen 50% korting op een startkaart voor het Pronkjewailpad-Noord.

Kom in beweging tegen corona

Houd Groningen vitaal en blijf vitaal met het Pronkjewailspel!
schrijf je in en doe mee

Route van het Pronkjewailpad vanaf 1 juni open

Het Pronkjewailpad is, evenals het Pieterpad, een Lange Afstand Wandelpad. Het is daarmee een van de weinige activiteiten die in (corona) tijd zijn toegestaan, mits je je natuurlijk wel houdt aan de voorgeschreven regels van het kabinet en de RIVM!!

Zoals:

 • Indien je geen klachten hebt kun je prima naar buiten om een stuk te wandelen, want dit gebeurt individueel en dus niet in groepsverband!
 • Ga niet fysiek stempelen; in de buurt van de locatie van de stempelpost (in een straal van ca 50 meter) kun je ‘digitaal stempelen’ via de app.
 • Ga niet met meer dan 2 personen te wandelen en loop met een boog (1.5 meter) om anderen heen.
 • Alle stempelposten zijn (voorlopig) nog gesloten, maar je kunt wel digitaal stempelen.
 • VVV kantoren zijn veelal ook nog gesloten, je kunt daarom bij de inschrijving aangeven dat je de stempelkaart graag opgestuurd wilt hebben.

Meer informatie vind je ook via: Pronkjewailpad 2020.

Wij wensen jullie vanaf 1 juni veel plezier met het wandelen van het Pronkjewailpad 2020!
Heb je vragen, aarzel niet om ons te mailen op: Pronkjewailpad@gmail.com.

PS: De Stempelkaarten zijn vanaf de datum van afgifte 2 jaar geldig (op Zuidroute staat 2019-2020, maar betekent 2 jaar geldig)

Brintahuisje (foto: B. Benz)
Brintahuisje (foto: B. Benz)

 

 

 

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er o.a. inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies.
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn! Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen