TodN Noordnijs november 2023 SCOREN met Groningen
Beste TodN wandelvrienden,
Op zaterdag 11 november j.l. kwam er heel veel bij elkaar. In de Martinikerk ('de mooiste Pronkjewail van Groningen') finishten zowel de Voorlopers van de Gulden Martinusweg als de wandelaars van de Camino Groningen.
Beide groepen wandelaars verzamelden rond 13:30 uur op het Hereplein in Groningen, waar een grote groep kinderen met lampions al stond te wachten. Ook St. Maarten zelf was aanwezig en liep uiteindelijk zelfs nog met paard en al de Martinikerk binnen. Foto in Martinikerk: Albert Dubben.
Ondanks de aanhoudende regen, werd het een zeer feestelijke dag. Burgemeester Koen Schuiling nam symbolisch de Martinushamer in ontvangst van de Voorlopers en opende daarmee deze nieuwe pelgrimsroute van Groningen naar Utrecht. Uiteindelijk zal de route helemaal doorlopen via België naar Tours, de stad waar Sint Martinus bisschop is geweest.
Ca 150 Pronkjewailpadlopers werden gehuldigd voor het feit dat ze afgelopen jaar al wandelend 250km (of meer!) op ontdekkingstocht door Groningen zijn geweest. Ook werden er diverse prijzen uitgereikt. Daarover later in deze Noordnijs meer.
Tot slot was er aandacht voor het afscheid van Peter Velthuis als organisator van de Tocht om de Noord. Het eerste exemplaar van zijn boek 'SCOREN met Groningen' overhandigde hij aan de Commissaris van de Koning René Paas. Het tweede exemplaar was voor zijn opvolger Ronald Hellinga. Foto Martinusvlag: Wiep en Angelique Hofstee.
Wat vind je nog meer in deze Noordnijs:
Terugblik 11 november 2023
Foto Martinus te paard: Albert Dubben
Opening Gulden Martinusweg
Van 1 t/m 11 november 2023 werd in samenwerking met het Sint Martinusberaad Groningen de Gulden Martinusweg officieel geopend met een 11-daagse wandeltocht vanuit Utrecht naar Groningen door een groep van ca 25 Voorlopers onder leiding van Peter Velthuis. Zij liepen deze nieuwe Martinusroute in etappes vanuit Utrecht, via Arnhem, de Hanzesteden langs de IJssel en vervolgens dwars door Drenthe naar Groningen. Daarbij maakten ze onder meer gebruik van de eerste ANWB-wandelroute uit 1914, de Hanzeroute en het Jacobspad.
Op 11 november startte de laatste etappe vanuit de kerk in Vries naar de Martinikerk in Groningen. Op het Hereplein sloten ook de wandelaars van de jaarlijkse Camino Groningen en de kinderen van de lampionnenoptocht aan op weg naar de Martinikerk in Groningen. De wandelaars werden in het schip van de Martinikerk ontvangen en de kinderen konden in de kapel van de kerk aan de lampionnenwedstrijd deelnemen.
De wandelaars van de Gulden Martinusweg overhandigden in de Martinikerk een convenant, met het recht op het maken van een replica van de Martinushamer, aan de burgemeester van Groningen Koen Schuiling. Ook werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om de burgemeester te wijzen op het 400-jarig bestaan van de Martinitoren, straks in 2027. Een geweldige kans om te scoren met Groningen!
Liana Zuidema, één van de Gulden Martinusweg lopers, heeft een uitgebreide foto en video reportage gemaakt. Deze is te vinden via een link op www.Martinusweg.nl. Op deze pagina verschijnt t.z.t. ook meer informatie over de (route van de) Gulden Martinusweg. Van 1 t/m11 november konden de lopers gebruik maken van een luxe 9-persoonsbus om van en naar de etappeplaatsen te komen. Het vervoer werd mede morgelijk gemaakt door mobiliteitspartner Pouw Rent Groningen. Zie foto met Peter Velthuis en Wanda Torrenga.
Lustrumeditie Camino Groningen
Met de slotetappe van het Pronkjewailpad vanuit Haren werd alweer de 5e editie van de Camino Groningen georganiseerd. Er werd verzameld op een bijzondere locatie, namelijk het Maartenscollege. Op deze school heeft het personeel bovengemiddeld veel aandacht voor het thema 'delen is het nieuwe hebben'. Leerlingen en docenten worden hier dagelijks aan herinnerd, wanneer ze via de trappen langs een groot beeld van Sint Martinus lopen.
Na een regenachtige wandeling langs onder andere een verdwenen borg (Emdaborg) en klooster (vrouwenklooster Yesse), werd er gefinist in de Martinikerk te Groningen. Daar werden de wandelaars gefeliciteerd met hun prestatie en kregen ze het bijbehorende medaillle-deel. Daarnaast werden er nog prijzen uitgereikt in 3 categoriën:
Mr. & Miss Pronkjewailpad:
Janny Marijs en Sake de Vries (hoogste score op de thema-/borgvragen).
Meest Gastvrije Ondernemer van Groningen:
Diana's Hobbypaleis (gekozen door de wandelaars).
HJ Mediaprijs:
Douwe en Geeske Oosterhuis (gekozen door het TodN-mediateam).
Afscheid Peter Velthuis
Op 11 november was er in de Martinikerk ook aandacht voor het afscheid van Peter Velthuis als organisator van de Tocht om de Noord. Ook de Commissaris van de Koning René Paas sprak mooie woorden. Zie hieronder een gedeelte van zijn speech: "Peter heeft voor veel mensen met Tocht om de Noord Groningen letterlijk op de kaart gezet. Hij zette wandeltochten op als klinkende evenementen. Zodat het klokgave PR voor onze provincie zou zijn. Hij deed dat door zoveel mogelijk gebruik te maken van wat er al is. En soms door een verbinding te leggen die er misschien nog niet was. En nu voegt hij bij zijn afscheid aan al die wandelingen nog iets moois toe. Om zijn nalatenschap veilig te stellen. Een soort 'how to'. Een handleiding hoe je dat eigenlijk doet, hier in Groningen: een evenement neerzetten om onze provincie in de etalage te zetten. We kunnen er allemaal ons voordeel mee doen.
Het ga je goed Peter! En graag weer tot ziens".
Vooruitblik Pronkjewailpad 2024: Nieuwe Zuidroute
De afgelopen jaren hebben we via het Pronkjewailpad al kunnen ontdekken hoeveel moois Groningen te bieden heeft op het gebied van materieel erfgoed. Denk bijvoorbeeld aan de meer dan 90 molens, ruim 100 bijzondere Groninger kerken en 16 prachtige borgen. Ook komend jaar zullen er weer molens, kerken, borgen en andere bijzondere gebouwen hun deuren openen voor de Pronkjewailpad wandelaars. Maar het centrale thema heeft in 2024 niet direct iets te maken met Groningse gebouwen. De nieuwe zuidroute staat namelijk volledig in het teken van bijzondere Groningse personen. Het thema luid: 'Ontdek de iconen van Groningen'.
Dit kunnen Groningers zijn die in het verleden veel hebben betekent voor hun provincie, denk bijvoorbeeld aan Aletta Jacobs, Anthony Winkler Prins of W.A. Scholten. Maar dat kunnen ook bekende (oud)inwoners uit het heden zijn, bijvoorbeeld Marianne Timmer, Bert Visscher of Jan Mulder. Allemaal Groninger om trots op te zijn! Allen hebben een nadrukkelijke link met één van de plaatsen op de nieuwe Zuidroute van het Pronkjewailpad. Daar gaan we ze tegenkomen, zowel figuurlijk maar ook letterlijk....!
Op dinsdag 21 november kwamen ca 30 Voorlopers van het Pronkjewailpad bij elkaar in het Loopsportcentrum te Groningen. Er werd teruggeblikt op het afgelopen jaar, maar vooral ook vooruitgekeken naar volgend jaar. Er ligt een nieuwe concept zuidroute klaar die de komende weken stap voor stap wordt voorgelopen. Er wordt o.a. gelet op aantrekkelijkheid, veiligheid, potentiële stempelposten en natuurlijk de Goninger Iconen. We houden u op de hoogte! Foto: Rik Jan Luiting
De vierde editie van de Vrouwenmars: u kunt zich weer inschrijven!
Precies 79 jaar na de bevrijding van de 116 vrouwen, zal op zondag 14 april 2024 voor de vierde keer de wandeling plaatsvinden. Met het lopen worden deze vrouwen, die hun leven voor onze vrijheid op het spel hebben gezet, herdacht. De inschrijving staat open voor iedereen, zowel mannen als vrouwen.
Inschrijving
Voor alle details over deze bijzondere wandeling en het inschrijvingsproces, kunt u terecht op de website www.vrouwenmars1945.nl.
Afstand
Vorig jaar liep de wandeltocht van Kamp Westerbork naar het Huis van Bewaring in Groningen. Dit jaar wordt het tweede deel van de tocht voltooid en loopt de route vanaf het Huis van Bewaring in Groningen naar Grijpskerk. De twee afstanden van deze wandeltocht zijn 5 en 25 kilometer.
Vrijwilligers
Wilt u graag bijdragen als vrijwilliger aan deze wandeltocht? Er zijn verschillende manieren waarop u kunt helpen, zoals meelopen als begeleider of het uitreiken van Vrouwenmars-herinneringen na afloop. Als u interesse heeft dan kunt u zich aanmelden door een e-mail te sturen naar info@vrouwenmars1945.nl.
Wat is de Vrouwenmars?
In de nacht van 11 op 12 april 1945 werden 116 politieke vrouwelijke gevangenen vanuit Kamp Westerbork op een gedwongen mars gestuurd. Niemand wist waarheen of waarom. Velen van hen waren ernstig verzwakt door het zware werk dat ze in Kamp Westerbork hadden moeten verrichten en leefden voortdurend in angst gefusilleerd te worden. De tocht strekte zich uit over een periode van drie aaneengesloten dagen en nachten en staat sindsdien bekend als de vrouwenmars. De vrouwen liepen vanuit Kamp Westerbork via Assen naar Groningen en van daaruit richting Grijpskerk, waar zij op 14 april 1945 werden bevrijd.
BELANGRIJKE DATA
Noteer alvast in de agenda:
- Openingsbijeenkomst Tocht om de Noord (ambassadeurs): 16 februari 2024 om 15:00 uur
- Start inschrijving Wandelfestival Tocht om de Noord: 1 maart 2024 om 18:00 uur
- Start inschrijving Pronkjewailpad (nieuwe Zuidroute) 21 maart om 2024 om 18:00 uur
- Open: Pronkjewailpad (nieuwe Zuidroute): donderdag 4 april t/m donderdag 31 oktober 2024
- Wandelfestival Tocht om de Noord 2024: zaterdag 28 en zondag 29 september 2024
- Start inschrijving Noorder Rondtochten 2025: dinsdag 1 oktober 2024 om 18:00 uur