TodN Noordnijs oktober 2021
Inmiddels is het ruim een maand geleden dat het wandelfestival Tocht om de Noord 2021 heeft plaatsgevonden. We kijken we alweer vooruit naar volgend jaar. Dan zijn we namelijk te gast in de gemeente Westerkwartier. Noteer alvast in uw agenda:
Zaterdag 24 en zondag 25 september 2022
Binnenkort zullen we meer vertellen over het thema en de bijzonderheden die ons komend jaar staan te wachten. Het zal in ieder geval weer een ware ontdekkingstocht worden, met verrassende verhalen en routes dwars door de mooiste gebouwen en locaties!
De Opening van Tocht om de Noord voor Ambassadeurs en Pronkjewaildragers zal komend jaar plaatsvinden op vrijdagmiddag 18 februari 2022; reserveer deze datum dus alvast in uw agenda.
Wat vindt u nog meer in deze Noordnijs?
Slotetappe Pronkjewailpad 'Camino Groningen'
Het Pronkjewailpad-seizoen is bijna afgelopen. Sommige wandelaars proberen nog snel 'even' de laatste etappe(s) uit te lopen. Anderen kijken al tijden uit naar de jaarlijkse huldiging van de 'HELDEN van het Pronkjewailpad'. Hoewel dit jaar pas de derde Camino Groningen gelopen zal worden, is deze slotetappe inmiddels uitgegroeid tot een ware traditie. Een evenement waar je bij wilt zijn. Om anderen te ontmoeten en om Gastvrij Groningen samen te vieren.
Walfriduskerk
Dit jaar zal de Camino Groningen starten vanaf de Walfriduskerk te Bedum. U weet het ongetwijfeld; de 11e-eeuwse kerktoren van deze kerk staat schever dan de toren van Pisa (hij hangt 4.18 graden uit het lood, versus 3,97 van Pisa).
Maar de Walfriduskerk is om meer redenen bijzonder én uitermate geschikte als startplek voor de Camino Groningen. De kerk functioneerde tot 1594 namelijk als Pelgrimsoord. Er kwamen pelgrims van heinde en ver om de vermoorde Walfridus en zijn zoon Radfridus te vereren. En om van hun ziekten te genezen. Dat maakte Bedum tot een waar bedevaartsoord.
Wie was Walfridus?
Walfridus was een boer die in de jaren 950 tot 1000 leefde, in de periode waarin de kerstening van de Ommelanden op gang kwam en de heidense Noormannen het gebied teisterden. Walfridus was al bekeerd, hij was een vrome man en omdat er in zijn dorp geen kerk was, maakte hij dagelijks, samen met zijn even godsdienstige zoon Radfridus, een voettocht naar het grote dorp Groningen om te bidden in de de Sint Maartenskerk, die later uitgroeide tot de Martinikerk.
Voor zijn dagelijkse voettocht naar Groningen moest hij, ter hoogte van waar nu Noorderhoogebrug ligt, een doorwaadbare plaats in de rivier de Hunze oversteken. Dat bemoeilijkte deze tocht behoorlijk, daarom bouwde hij daar een brug om zijn kerkgang te vergemakkelijken. De spoorbrug over het Van Starkenborghkanaal, de Walfridusbrug, is naar deze brug vernoemd.
Route Camino Groningen 2021
Behalve vroom was Walfridus ook een boer met vooruitziende blik. Om de landerijen en de veenwouden rond Bedum te ontginnen legde hij de Wolddijk aan, om het naar dit laaggelegen gebied toestromende water tegen te houden. Hierdoor kon het zompige gebied veranderen in landbouwgrond, wat de opmars van Bedum zou betekenen. De Wolddijk is één van de oudste dijken van Nederland.
Bron: De verhalen van Groningen
Tijdens de Camino Groningen lopen we letterlijk in de voetsporen van Walfridus en passeren we onder andere de Wolddijk, lopen we over de Walfridusbrug en finishen we (ook) in de Martinikerk te Groningen.
Oproep
Heeft u een route (Noord, Oost of Zuid) van het Pronkjewailpad uitgelopen, maar dit nog niet doorgegeven? Geef u dan nu (uiterlijk 31 okt) op via pronkjewailpad@todn.nl.
Voor deelnemers aan de Camino Groningen
De praktische informatie (starttijden etc.) is inmiddels verstuurd naar de deelnemers. Heeft u deze nog niet ontvangen maar gaat u wel deelnemen aan de Camino Groningen? Stuur dan ook een mail naar pronkjewailpad@todn.nl.
Stempelkaart
Zorg ervoor dat u 6 november uw (volle) stempelkaart meeneemt. Ook is het belangrijk om uw telefoon met PW App mee te nemen, omdat u daarmee de digitale stempels kunt tonen én de route kunt volgen.
Vervoer
Wij adviseren deelnemers om met de trein naar Bedum te komen. Vanaf het station in Bedum is het ongeveer een kwartiertje lopen naar de Walfriduskerk. De starttijden worden dusdanig ingedeeld, dat het goed aansluit bij de aankomsttijden van de trein. Als u naar de startlocatie wordt gebracht, dan kunt u afgezet worden ter hoogte van Grote Straat 30 te Bedum (9781 HC).
Alvast in de stemming komen? Bekijk dan de compilatie van de Camino Groningen 2018
Verkiezing meest Gastvrije Stempelpost
Aan het einde van ieder Pronkjewailpad-seizoen is er de mogelijkheid om u stem uit te brengen op de 'Meest Gastvrije Stempelpost'. De winnaar(s) van deze verkiezing zal ook worden uitgenodigd voor de Camino Groningen waar de prijs in ontvangst zal worden genomen.
Wilt u ook een stem uitbrengen op uw favoriete stempelpost(en)? Dit is heel eenvoudig: open de Pronkjewailpad App, zoek uw favoriete stempelpost(en) en geef deze 1 tot 5 sterren.
NIEUW - Pronkjewailpad West - NIEUW
Na de Noordroute (2018), Zuidroute (2019) en Oostroute (2020) zal volgend jaar de Westroute (2022) worden geopend. Inmiddels staat de concept route op papier en gaan onze Voorlopers binnenkort op verkenning. Bij de Noord- en Zuidroute hebben we ook al een deel van West Groningen ontdekt, maar op de nieuwe Westroute loopt u natuurlijk juist door dorpen en locaties tegen die u nog niet eerder bent tegengekomen!
Pronkjewail Vakantiepad
Volgend jaar zal er een begin worden gemaakt met het Pronkjewail Vakantiepad. Het Pronkjewailpad gaat hierin samen met ondernemers korte 3 of 4 daagse (vakantie)arrangementen uitwerken, met alles erop en eraan: vervoer, eten, drinken, activiteiten en overnachtingen. Met het Pronkjewail Vakantiepad hoef je dus van te voren niks meer te plannen, maar kun je volledig ontzorgd gaan genieten van het Pronkjewailpad!
Focus op jaarlijke route
Inmiddels is het Pronkjewailpad uitgegroeid tot een wandelroute van meer dan 1000km door Groningen, waarbij honderden toeristische en recreatieve ondernemers zijn aangesloten. Dat is natuurlijk een prachtige aanwinst voor Groningen! Maar we hebben ook gemerkt dat deze omvang uitdagingen met zich meebrengt. Na verloop van tijd verdwijnen er bijvoorbeeld stempels uit stempelposten. Of de stempelposten (locaties) veranderen van eigenaar. Of ze houden helemaal op te bestaan. Het is lastig om dit continu up to date te houden. Bovendien loopt 90% van de wandelaars de nieuwe route en nog slechts een klein deel de 'oude' routes.
Daarom hebben we ervoor gekozen om vanaf volgend jaar te focussen op de nieuwe route (West). De vorige route (Oost) blijft nog wel één jaar open, omdat we de mogelijkheid willen geven om de route in twee jaar uit te lopen. De Noord- en de Zuidroute worden voorlopig afgesloten.
Voorlopig inderdaad, want we kijken alweer verder vooruit. Na de Westroute gaat het Pronkjewailpad natuurlijk verder! Er is nog genoeg te ontdekken in Gastvrij Groningen.
Wordt vervolgd!!