Vrienden van Groningen

Vrienden van TodN

Initiatief van wandelaars 

Vrienden van TodN / Groningen is een initiatief ván wandelaars, vóór wandelaars en andere betrokkenen bij Tocht om de Noord. Voor een ieder die zich herkent in wederkerige gastvrijheid, liefde voor en 'vanuit' Groningen, en samen wil ontdekken, wandelen of wat daaruit ook voortkomt.

Deelnemende wandelaars, maar ook ondernemingen, inwoners, theatergroepen, muzikanten en vrijwilligers weten al jaren hun 'wandelweg' naar Tocht om de Noord te vinden. We treffen elkaar daarom wel vaker en kijken naar een volgend treffen alweer uit. TodN is daar bijzonder blij mee en ook trots op. Met 'Vrienden van' wordt hieraan nog eens een positieve bijdrage geleverd.


Hendrik Watermulder 'Vanaf de eerste Tocht om de Noord meer dan 15 jaar geleden heb ik al meegelopen en kwam ik vaker dezelfde wandelaars tegen. We raakten aan de praat en gingen ook vaker samen wandelen. Zo zijn mooie vriendschappen ontstaan'.

Kor van Timmeren 'Via Tocht om de Noord leerde ik wandelvrienden kennen met wie ik ook andere tochten onderneem, kan trainen voor een langere tocht en ervaringen en ideeën kan uitwisselen. Ook heb ik onderlinge aandacht en betrokkenheid als positief ervaren.'

Ooldrik Modderman 'Al jaren ben ik actief in de loopsport en wandelcoach. Bij Tocht om de Noord leerde ik nieuwe wandelmaten kennen. Ook organiseer ik bijna wekelijks kortere wandelingen voor groepen. Mensen in beweging brengen en kansen bieden op gezellige ontmoeting, daar gaat het mij om.'

3 Provinciën Groep 'Wij kenden elkaar van verschillende tochten, maar als groep ontstaan uit Voorlopers van het Pronkjewailpad. Van hieruit werd de groep aangevuld met medewandelaars. Het duurde niet lang of we noemden onszelf de 3 Provinciën Groep, want we komen ieder uit één van de Noordelijke provincies'. 


Recente voorbeeldinitiatieven

Schiervoeten1) Er zijn zeven Etappes van de Maand van het Pronkjewailpad uitgezet van april tm oktober. Op elke eerste zaterdag de maand wordt de nieuwe Etappe van de Maand geopend. Deze Openingsetappe is bij uitstek een gelegenheid om met een groep(je) aan deel te nemen. In 2023 gebeurde dit maandelijks. Een bijzondere editie was de Etappe  van de Maand augustus die plaatsvond op Schiermonnikoog en waarvoor het initiatief werd genomen door één van de TodN-wandelaars.

Santiago 2) Enige jaren geleden organiseerde de grondlegger van Tocht om de Noord op verzoek met enkele TodN-deelnemers een wandeltocht naar Santiago de Compostella.

3) Een TodN-wandelaar nam zelf het initiatief om met deelnemers die hij kent van Tocht om de Noord van Santiago de Compostella naar Finesterra en Muxia te wandelen (mei 2023). Eerder wandelde hij alleen van Tui naar Santiago de Compostella.

Airborne4) Al jaren doen heel wat TodN-deelnemers mee aan de Nijmeegse Vierdaagse, maar een wandelaar wilde ook een keer voor de Airbornetocht vanuit Oosterbeek gaan. De grootste eendaagse wandeltocht ter wereld! Bedacht werd dat het leuker zou zijn dit samen met meer wandelaars van TodN te ondernemen (september 2023). 

Attentie! De groepsgrootte is afhankelijk van de belangstelling en boekingsmogelijkheden, vervoer, verblijf en dergelijke.

Meer ideeën:

  • Bezoek aan fiets- en wandelbeurs
  • Wadlopen naar bv Ameland (de kortere route).
  • Naar optreden van een van zangkoren of bands van TodN.
  • Bezoek aan open dag Fiesland Campina, Boert Bewust of LTO Noord.
  • Deelname meerdaagsen, Salland, Heuvelland, Drenthe enz*
  • Lichtbeeldenroute Harlingen, Zwolle, Amsterdam... of andere Light Walks.
  • Wandeling door Groningen met Puutje, of stadswandeling elders.
  • Etappe (van de maand) van Pronkjewailpad wandelen.
  • Maken trainingsprogramma voor trainen grotere tocht.

* via verblijf bv in (vakantie)bungalow, blokhutten enz..

Een ieder kan initiatieven nemen en deze openstellen voor allen die zich herkennen in het profiel van 'Vrienden van' (eerste alinea).

Contact opnemen

Het (onderlinge) contact verloopt via Facebook-groep Vrienden van Groningen. Daar kunnen ook initiatieven worden gepost en contact worden gelegd om samen iets te ondernemen. Voor wie geen Facebook heeft is dit initiatief ook via via dit e-mailadres te bereiken.