Bevrijdingstocht

Canadese militairen versieren een bren carrier met tulpen.

Breng het Bevrijdingsvuur op 5 mei 2021 naar jouw dorp 

Groningen viert en herdenkt 75 jaar vrijheid met een groots provinciaal programma. Op woensdagochtend 5 mei 2021 arriveert het Bevrijdingsvuur in het Stadspark te Groningen. De Tocht om de Noord wil met een Bevrijdingstocht het vuur in álle dorpen van Groningen ontsteken. 

Oproep

We zoeken individuen en/of groepen die het Bevrijdingsvuur naar hun dorp in de provincie Groningen willen brengen. Dit kan bijvoorbeeld wandelend, hardlopend of fietsend en met een fakkel of windlicht. Je kunt de hele afstand afleggen, maar ook kiezen voor een estafette. Er is van alles mogelijk en ludieke acties zijn van harte welkom!
 
Aanmelden kan via onderstaande link: 
 

 

Voor iedereen 

Je kunt je als individu aanmelden, maar ook als groep. Denk bijvoorbeeld aan je hardloopploeg, voetbalteam, schoolklas of theatergroep. Of denk aan inwoners van verzorgingstehuizen, die in een rolstoel meedoen en worden voortgeduwd door hun (klein-)kinderen of vrijwilligers.  

Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te doen  – ook al is het voor een paar honderd meter. Wij zorgen ervoor dat alle personen die voor een bepaald dorp willen lopen aan elkaar gekoppeld worden en de mogelijkheid krijgen om mee te doen. Elk dorp heeft één contactpersoon die dit coördineert. Uiteindelijk gaat het om verbindingen en ontmoetingen, en samen herdenken en vieren. 

Aankomst

Als er meerdere deelnemers zijn voor één dorp, dan is het de bedoeling dat alle deelnemers zich vóór het dorp samenvoegen en gezamenlijk het dorp binnenwandelen. Dat is een feestelijke gebeurtenis. Je kunt er bijvoorbeeld aan denken om het plaatselijke muziekkorps uit te nodigen. In het dorp wordt het vuur vervolgens op een centrale plek ontstoken. Een ‘Vrijheidstoast’ maakt het dan helemaal af: samen proosten op de vrijheid.

De aankomst in het dorp zou je bijvoorbeeld ook kunnen koppelen aan andere lokale activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid, zoals een reeds geplande optocht of een festival. Het is dan ook raadzaam de lokale 4/5 mei comités en dorpsbelangenorganisaties bij de Bevrijdingstocht te betrekken.

Korte handleiding

Meer informatie? Bekijk hier onze korte praktische handleiding.

Meedoen

Lijkt het je wat om mee te doen met de Bevrijdingstocht en het vuur naar jouw dorp te brengen? Vul dan dit aanmeldformulier in.
Lukt dat niet? Dan kun je onderstaande informatie doorgeven via bevrijdingstocht2020@gmail.com.
  • Naam
  • E-mail
  • Telefoonnummer
  • Jouw dorp of stad(swijk) 
  • Met hoeveel personen meld je je aan? 

Groeten uit Groningen