Vrouwenmars

Vrouwenmars

NB: In verband met het coronavirus (COVID-19) wordt de Vrouwenmars verplaatst naar volgend jaar (2021). Iedereen, die heeft aangegeven interesse in deelname te hebben, wordt op de hoogte gehouden van de verdere ontwikkelingen.

- Organisatie TodN

Op 10 april vluchtte de SD voor de naderende bevrijders uit Westerbork. De gevangenen in het kamp werden achtergelaten onder de hoede van de Wehrmacht. Die avond werden de vrouwelijke politieke gevangenen meegenomen onder begeleiding van 500 Duitse soldaten.

Deze vrouwenmars trok drie nachten lang door Drenthe richting Groningen. Om zo min mogelijk op te vallen liepen ze alleen ’s nachts. Op 14 april bereikten ze uitgehongerd en oververmoeid een boerderij tussen Visvliet en Grijpskerk. De commandant van de soldaten besefte dat ze als ratten in de val zaten, ingesloten door de geallieerden. Even heerste onder de gevangenen de angst dat ze in deze benarde situatie allemaal zouden worden doodgeschoten.

De commandant besloot echter, tegen het bevel van zijn superieuren in, de gevangenen achter te laten en met zijn regiment verder te trekken. In Grijpskerk werden de nu ex-gevangenen zeer hartelijk en gastvrij onthaald en opgevangen.

Bron: de verhalen van Groningen

 

Groeten uit Groningen