TodN Noordnijs Maart 2018
Beste TodN Ontdekkingsreizigers,
Het is al weer bijna een maand geleden dat de inschrijving op de Tocht om de Noord 2018 plaatsvond. Ook dit jaar was het wandelfestival weer razend snel vol. Als u er niet bij zit en u wilt toch nog graag meedoen wanhoop dan niet, er zijn zeker nog wel mogelijkheden. Zo weten we dat gedurende het jaar zich ook weer mensen afmelden, omdat ze geblesseerd raken, verhinderd zijn, verhuizen, enz. Het loont dus de moeite om je nog in te schrijven op de wachtlijst. Bovendien weten we uit ervaring van de voorgaande jaren, dat er in de maand september nog veel TodN startkaarten worden aangeboden. De reden is dat wandelaars op het laatste moment verhinderd zijn en de startkaarten niet meer kunnen teruggeven aan ons (de TodN Organisatie). Dus wacht geduldig af, want in ieder geval in de maand september zijn er weer nieuwe kansen!
TodN Ommetjes
De TodN Ommetjes zijn wellicht interessant voor de beginnende en iets gevorderde wandelaar. We organiseren wederom in de maanden mei en juni deze Ommetjes in samenwerking met het Huis voor de Sport Groningen. Ideaal om goed voorbereid aan de start te komen en bovendien nog een TodN startkaart te bemachtigen! Houd de TodN Noordnijs april in de gaten!!
Prent om de Noord
Waarschijnlijk hebben velen onder u, de Prent om de Noord over het hoofd gezien bij de stress rondom het inschrijven. Dit jaar is het namelijk mogelijk om dit mooie Visitekaartje van TodN 2018 ook letterlijk bij u in huis op te hangen. Dit jaar kunt u het thema: Vergezichten van De Ploeg, vormgegeven door het prachtige schilderij van Johan Dijkstra, het Reitdiepdal (zie bovenaan deze Nieuwsbrief) zelf aanschaffen in een mooie reproductie. Indien u graag dit fraaie vergezicht, waar doorheen u zelf gaat wandelen, wilt aanschaffen, stuur dan een e-mail naar: info@TochtomdeNoord.nl en maak € 15,00 over naar Tocht om de Noord (rek. nr: NL47 RABO 0149 0261 29) o.v.v. Prent om de Noord. De prent ligt dan voor u klaar in een handige koker bij de finish in Winsum dit jaar.
Vergezichten van De Ploeg
Het thema van TodN 2018 is de Vergezichten van De Ploeg. De wandelaars van TodN zullen die vergezichten, de landschappen maar ook de toekomstbeelden van de Kunstkring De Ploeg op allerlei manieren op de route tegenkomen. Een mooi voorbeeld, dat u zeker onderweg zult tegenkomen is het onderstaande kerkje van Oostum, dat door vrijwel alle schilders van De Ploeg meerdere malen is vastgelegd, een icoon in het Groningse landschap!
Tocht om de Noord staat dit jaar helemaal in het teken van de bekendste kunstenaarsgroepen in de kunstgeschiedenis van de vorige eeuw. Op kruisingen wordt de route en het landschap verbeeld door De Ploeg. Door de ogen van De Ploeg ontdek je hoe mooi Groningen is en tegelijkertijd zie je hoe het landschap in 100 jaar is veranderd. Reproducties van De Ploeg worden teruggeplaatst op dezelfde locatie in het landschap waar ooit werd geschilderd. Er wordt onder meer samengewerkt met de Stichting 100 jaar De Ploeg, het Groninger Museum, Academie Minerva (Hanzehogeschool), Stichting Johan Dijkstra e.a. belangenbehartigers rondom De Ploegleden.
Als bijlage vindt u hierbij een mooi DvhN artikel over het ontstaan van De Ploeg in 1918 (veel leesplezier)!
Het Wandelfestival Tocht om de Noord 2018; een ‘Kunstexpeditie.’
Het Pronkjewailpad, de alternatieve TodN
Wandelen langs en door de pronkjuwelen van Groningen
Nog exact een week, dan is de officiële Opening van het Pronkjewailpad. Dan wordt in precies 10 dagen, van 30 maart tot en met 8 april, het gehele pad in een keer gelopen (volg ook het DvhN met een dagelijkse column)!
Vrijwel alle organisaties, die het Pronkjewailpad ondersteunen, zijn aanwezig bij deze tiendaagse Opening waaronder de Commissaris van de Koning, de burgemeesters en vele vertegenwoordigers van landelijke en regionale instellingen.
De week daarna, vanaf donderdag 12 april gaat het pad officieel voor alle wandelaars open! Dan begint voor iedereen de uitdaging om minimaal 250 km in een half jaar af te leggen. Als dat lukt en je verzamelt in elk van de ruim 50 dorpen minimaal 1 stempel, dan word je uitgenodigd voor de huldiging op zaterdag 17 november. Op deze dag komen we allemaal samen en lopen we in een mooie tocht van Ommeland naar Stad om te eindigen bij de Martinikerk, waar de huldiging plaats gaat vinden.
.....maar zo ver is het nog lang niet! Eerst komt de inschrijving op het Pronkjewailpad en die start op: (zaterdag) 31 maart om 18.00 uur via Pronkjewailpad.nl. Als je hebt ingeschreven en betaald krijg je onmiddellijk een bevestiging retour met daarbij de PW Startkaart. Deze Startkaart ga je printen en kun je omwisselen bij een tiental uitgiftepunten voor je definitieve Pronkjewailkaart (vanaf 12 april), dit is jouw stempelkaart waarmee je alle stempels (en pronkjuwelen) kunt ophalen!!
Introductie Pronkjewailpad
Om je een goede indruk te geven, hebben we onlangs een korte film van het Pronkjewailpad gemaakt. Hiermee kun je een klein beetje (voor) beleven wat het Pronkjewailpad precies inhoud. Klik op de onderstaande afbeelding en laat je meenemen naar het Noordelijkste haventje van Groningen!
De Pronkjewail App
Met behulp van de Pronkjewail App kun je eenvoudig de route volgen en de Pronkjewailposten vinden. De PW App is relatief eenvoudig te downloaden via de App stores van Android en Apple (vanaf 31 maart). Je kunt de route ook via GPS volgen, even een mail sturen naar Pronkjewailpad@gmail.com en vanaf 2019 zal de route te volgen zijn op het wandelknooppunten systeem.
Landelijke primeur met vrijwel 100% dekking
Het Pronkjewailpad wordt inmiddels door veel (landelijke) organisaties met argusogen gevolgd. Niet voor niks natuurlijk, want het pad is (voorlopig) nog enig in zijn soort. Het thema: GastvrijGroningen.nl zorgt voor veel bijval, veel (lokale) partijen sluiten zich aan bij dit concept en willen graag deelnemen aan het Pronkjewailpad. Toch hebben we nog geen 100% dekking, vooral op de zondag zijn er nog een paar dorpen, waar we geen (on)bemande stempelpost hebben kunnen vinden. Hier zoeken we nog naar alternatieven. Indien u aan of op de Pronkjewailroute woont (zie voor alle PW dorpen, onderaan deze nieuwsbrief) dan horen we graag (via Pronkjewailpad@gmail.com) uw suggesties!! Dat kan bijvoorbeeld een rustpunt zijn, of een clubhuis, een sportaccommodatie, een verenigingsgebouw, enz. dat geopend is op zondag.
Route en doorkomstplaatsen PW Pad
Groningen - Zuidwolde - Bedum - Westerwijtwerd - Middelstum - Toornwerd - Kantens - Rottum - Zandeweer - Uithuizen - Usquert - Noordpolderzijl - Warffum - Breede - Den Andel - Saaxumhuizen - Pieterburen - Molenrij - Kloosterburen - Kruisweg - Hornhuizen - Lauwersoog - Vierhuizen - Zoutkamp - Houwerzijl - Leens - Wehe den Hoorn - Eenrum - Mensingeweer - Schouwerzijl - Winsum - Onderdendam - Huizinge - Westeremden - Loppersum - Eenum - Leermens - Oosterwijtwerd - Krewerd - Holwierde - Biessum/UItwierde - Delfzijl - Farmsum - Appingedam - Steendam - 't Roegwold - Woudbloem - Kolham - Scharmer - Harkstede - Meerstad - Noorddijk - Groningen. (PS indien we een dorp zijn vergeten te noemen, alvast ons excuus).
Aanmoedigingsprijs voor PW Starters
Als organisatie verstrekken we een aanmoediging voor de eerste 100 inschrijvers, die op donderdag 12 april om 10.00 uur vanaf de Martinikerk gaan starten met het Pronkjewailpad. Het betreft het inspirerende boekje: De wandelaar als Pelgrim (van Gerrit Jan Zwier).
Het Pronkjewailpad, de 'alternatieve' Tocht om de Noord
Wandeltip voor de maand mei: "De Slag"
Unieke interactieve loop voor hardlopers en wandelaars op zaterdag 26 mei
Op zaterdag 26 mei a.s. is er in samenwerking met de organisatie van de festiviteiten rondom de viering van de slag van Heiligerlee van 450 jaar geleden, een unieke tocht voor wandelaars en hardlopers uitgezet. Onder de naam De Slag krijgen wandelaars en hardlopers een eenmalige kans om onderdeel uit te maken van een stuk geschiedenis. Via een app voor smartphones is de route interactief te volgen.
Vanuit Appingedam en Bourtange zijn er door Aquilo twee routes uitgezet naar Heiligerlee. Er zijn verschillende afstanden, variërend van 5 tot en met 43 km. Er is busvervoer geregeld. Wandelaars en hardlopers lopen langs oude aanval routes zoals deze zijn ingezet tijdens de beslissende Slag bij Heiligerlee van 450 jaar geleden. Na afloop kunt u gratis het evenemententerrein op en eventueel de nabootsing van de Slag te zien, uitgevoerd door 400 reenactors.
Maximum deelname: 1.500 per route, wees er snel bij vol=vol. Meer informatiie: DeSlag.info