TodN Noordnijs augustus 2020

Beste TodN wandelvrienden,

De Noorder Rondtochten gaan door!

Het landelijk evenementenverbod is opgeheven. Met de aanwijzingen vanuit het protocol Verantwoorde wandeltochten en – evenementen van de KNWB gaan we de Noorder Rondtochten op 28 t/m 31 januari organiseren, de inschrijving start op 1 oktober 2020 (18.00 uur). Het streven is om de NRT in 2021 weer een onvergetelijk evenement te laten worden.

Je kunt kiezen voor de complete 4-daagse (donderdag t/m zondag), maar je kunt ook alleen kiezen voor wandelen in het weekend zaterdag (26 of 14 km) en/of zondag (22 of 41 km). Uiteraard kun je je ook aanmelden in een groep (max. 10 personen).

De afgelopen twee edities hadden beide bijzondere thema's.

Het thema in 2013 was: Schaatsen

Diverse dorpen hadden gezorgd voor wakken, batplaatsen (kluunplekken), koek & zopie tenten en andere schaatsacties..

Het thema in 2017 was: Noorderlicht
De routes werden in dit jaar aangegeven door gekleurde ballonnen en elk dorp had de opdracht om met (gekleurd) licht en vuur kunstwerken te maken. Op de laatste dag was er een heus Noorderlicht festival met licht, geluid en kleurobjecten.

Het thema van 2021 is: Wintersfeer
In samenwerking met dorpen worden de routes gedoopt in winterse sferen met knisperende kampvuren, gluhwein, kerstbomen, hete kwast, sneeuwpoppen en mooie (sfeer)verlichting.

Om deze wintereditie van TodN verantwoord en coronaproof te kunnen organiseren zullen we in de komende periode verder overleggen met dorpen, gemeenten en veiligheidsregio’s. Helaas hebben we door de nieuwe opleving van corona meer maatregelen en aanpassingen moeten doen. We gaan onder meer in kleine groepen starten. Het inschrijfformulier moet daarom veranderen, vandaar dat we de inschrijving op NRT 2021 met 1 maand opschuiven naar 1 oktober 2020 (18.00 uur). Hieronder volgen de belangrijkste aanpassingen:

  • Aanmelden alleen via online voorinschrijving vanaf 1 oktober 18:00 uur.
  • Deelnamelimiet is 1500 wandelaars.
  • Er wordt gestart in groepen van 10 tot max 20 deelnemers.
  • Elke groep start om de 10 minuten.
  • De startlocatie is alleen toegankelijk voor deelnemers van de betreffende groep in aangegeven tijdslot van 10 minuten.
  • Deelnemers ontvangen in de week voor het evenement alle informatie over de NRT
  • De verzorging zal onderweg op een andere (veilige) wijze worden aangeboden.

De NRT 2021 wordt (volledig) coronaproof georganiseerd met kleine startgroepen, die allemaal circa 10 minuten na elkaar gaan starten. Niet iedereen zal starten op de eerste route (dag), u krijgt bij deze NRT een (start) route toegewezen. Bijvoorbeeld: U begint met de route van dag 2, daarna route 3, dan route 4 en sluit af met route 1. Anderen zullen starten met route 3, daarna 4, dan 1 en afsluiten met route 2. In de komende periode zullen we via de website TodN.nl (Noorderrondtochten) en via de TodN Noordnijs u verder informeren over de precieze invulling en aanpassingen van het programma van de NRT 2021. Wat vind je nog meer in deze TodN Noordnijs augustus

  • Mooiste dorp(en) van Nederland liggen op het Pronkjewailpad
  • Groningen, van oudsher al de Wandelprovincie

75 jaar Op weg naar TodN 2021 in de gastgemeente DELFZIJL
met als thema:75x Vrijheid in Groningen

Mooiste dorpen van NL liggen op het Pronkjewailpad

Winsum dat door de ANWB is verkozen tot het mooiste dorp van Nederland.

Winsumer diep (foto NOS) Vorig jaar was Niehove het mooiste dorp en dit jaar was het Winsum dat door de ANWB is verkozen tot het mooiste dorp van Nederland. GEFELICITEERD Winsum!! Wij wisten dat natuurlijk al lang dat Winsum een prachtig dorp is. Niet voor niks heeft Winsum de meeste golden Pronkjewailposten (6), waar je altijd gastvrij wordt ontvangen. Zoals Yann Chocolaterie, het KinderBoekenHuis, het Kaas-Notenhuysch, Cafe J&A, Herberg de Gouden Karper en Discus Profauna. Stuk voor stuk gelegenheden, waar je graag nogmaals terugkomt! Beide dorpen, Winsum en Niehove, en nog veel meer prachtige Groningse dorpen liggen op het Pronkjewailpad. Kom langs en ontdek GastvrijGroningen.nl via het Pronkjewailpad; het kan dit jaar nog tot 1 november 2020! WIE wordt in 2020 de Pronkjewailer van het Jaar? Op 14 november dit jaar wordt weer een Camino Groningen georganiseerd en huldigen we alle deelnemers, die gefinisht zijn op het Pronkjewailpad Noord en/of Zuid. Hierbij nodigen we ook de (top) Pronkjewailspelers uit. Natuurlijk worden de golden Pronkjewailers van het Jaar gekozen. In 2018 waren dat Gerko Dijkstra en Wanda Torrenga in 2019 waren dat John Scheerhoorn en Caroline Benz. Verder gaan we uiteraard vooruitblikken op de nieuwe Oost- en Westroute van het Pronkjewailpad, lees ook: PWP breidt uit met 2 nieuwe routes (RTV Noord). Inschrijving Pronkjewailpad

Momenteel zijn er nog uitgiftepunten voor de Pronkjewail Stempelkaart gesloten, u kunt daarom bij de inschrijving op het Pronkjewailpad ook aangeven om de Stempelkaart te laten opsturen. Verder kun je natuurlijk de PW Stempelkaart afhalen bij de VVV in de stad Groningen (Forum).

Veel PLEZIER!!

Groningen, van oudsher de Wandelprovincie

kloosterkaart van Groningen (Wikipedia)
kloosterkaart van Groningen (Wikipedia)

Wellicht wist u het nog niet, maar Groningen en wandelen zijn al eeuwen nauw met elkaar verbonden. Dat had alles te maken met de wonderen, de bedevaartsoorden en het rijke kloosterleven van de middeleeuwen. Pelgrims uit alle windstreken trokken te voet door Groningen, op pad naar één van de bedevaartsoorden in de provincie. Tijdens hun reis stonden waarden als rust, bezinning, ervaring en respect centraal. Pelgrimage zit in het DNA van Groningen.

Achtergrond

Rooms-katholiek Groningen

Lang geleden waren alle Groningers rooms-katholiek. Vanaf de achtste eeuw kwamen er missionarissen naar Groningen om de heidense bewoners tot het christendom te bekeren. Lang geleden kreeg Usquert bijvoorbeeld bezoek van de missionaris Liudger. Het was zijn taak de inwoners te bekeren tot het christendom. In Helwerd ontmoette Liudger de blinde dichter Bernlef. Bernlef vroeg aan Liudger: ‘Als uw god zo machtig is, toon mij dan een teken’. Daarop legde Liudger zijn hand op Bernlef’s oogleden – en Bernlef had zijn zicht terug. Dit soort wonderverhalen werd opgetekend in ‘vitae’, heiligenlevens, en zorgden ervoor dat het christendom voet aan de grond kreeg in Groningen.

Rijk kloosterleven

Dat Groningers zich bekeerden tot het christendom, was in de middeleeuwen duidelijk te zien aan het rijke kloosterleven. Ooit waren er in de provincie Groningen meer dan dertig kloosters te vinden, van bijvoorbeeld cisterciënzers, norbertijnen, benedictijnen en kruisheren. Kloosters waren erg belangrijk voor de regio – niet alleen op religieus vlak, maar ook op wetenschappelijk en economisch gebied. Monniken hielden zich onder meer bezig met het opvangen van reizigers, het produceren van boeken en het aanleggen van kanalen en dijken. Kloosters bezaten doorgaans over een grote hoeveelheid grond. Klooster Juliana in Rottum bezat bijvoorbeeld bijna 1.200 hectare land, waaronder een deel van het eiland Rottumeroog. Op hun land stonden voorwerken. Een voorwerk is de historische benaming voor een uithof: een boerderij die bij het klooster hoorde. Dit komt met name voor in de provincie Groningen. Op een voorwerk werkten lekenbroeders die allerlei werkzaamheden voor het klooster verrichtten, zoals het verbouwen van voedsel. Volgende keer leest u meer over: Groningen deWandelprovincie.nl. Lees ook het DvhN artikel: Met 2750 kilometers aan wandelroutes is Groningen de Wandelprovincie.

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er o.a. inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

  • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
    Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
  • Fysiotherapie 
    Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
  • Diëtisten
    Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
  • Pedicure
    Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
  • Sportmassage
    Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies.
  • Sportpsycholoog
    Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
  • Blijf fit
    Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn! Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
  • Podotherapie
    Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen