TodN Noordnijs januari 2018; Vergezichten van De Ploeg

Foto: Oude Reitdiepsdijken door Johan Dijkstra (copyright Stichting Johan Dijkstra)

Beste TodN Ontdekkingsreizigers,

De Tocht om de Noord 2017 ligt al weer 4 maanden achter ons en het is hoognodig tijd om iedereen te informeren over het komende .......

Wandelfestival Tocht om de Noord 2018

Eigenlijk wordt alles verteld door het bovenstaande nieuwe campagnebeeld van Tocht om de Noord 2018. Een prachtig beeld vastgelegd door Johan Dijkstra. Hij was een van de oprichters van de Kunstkring De Ploeg, die exact 100 jaar geleden in Groningen het levenslicht zag.

Kunstkring De Ploeg

De Ploeg, dat was de naam van het kunstenaarscollectief dat in 1918 in Groningen werd opgericht. Kunstenaars als Jan Altink, Johan Dijkstra, Alida Jantina Pott en Jan Wiegers gebruikten de ploeg als symbool om de kunst in Groningen te ontginnen en om te woelen. De schilders kozen juist het landschap van Groningen, ze waren onder de indruk van de prachtige vergezichten, waarbij de horizon vrijwel nooit werd onderbroken.

Vergezichten van De Ploeg

Vergezichten van De Ploeg is het thema van TodN 2018, maar wat waren de vergezichten in Groningen honderd jaar geleden en hoe legden kunstenaars dat vast? Tocht om de Noord staat volgend jaar helemaal in het teken van de beroemde kunstenaarskring De Ploeg. ‘Op kruisingen wordt de route en het landschap verbeeld door De Ploeg. De wandelaars zien het landschap door de ogen van De Ploeg honderd jaar geleden, je ontdekt hoe het landschap is veranderd. Reproducties van De Ploeg worden teruggeplaatst op dezelfde locatie in het  landschap waar ooit werd geschilderd (zie foto's hieronder). Hierin wordt onder meer nauw samengewerkt met de Stichting 100 jaar De Ploeg, het Groninger Museum, Academie Minerva (Hanzehogeschool), Stichting Johan Dijkstra e.a. belangenbehartigers rondom De Ploegleden.

Schilders in het landschap

Het tweedaagse wandelfestival Tocht om de Noord op 29 en 30 september 2018 wordt een culturele ontdekkingstocht waarbij de wandelaar letterlijk de provincie Groningen van binnenuit ontdekt. Academie Minerva stond aan de wieg van De Ploeg, ook zij geven op verschillende manieren invulling aan 100 jaar De Ploeg. Verder is contact gelegd met veel amateurschilders die, tijdens de twee dagen, als de wandelaars voorbij komen, de landschappen gaan schilderen.

Het Wandelfestival Tocht om de Noord wordt in 2018 een ‘Kunstexpeditie.’

Andere afstanden bij Tocht om de Noord 2018

Populair

De populariteit van Tocht om de Noord is zeer groot. Binnen een half uur na de start van de inschrijving is het evenement volgeboekt en zijn alle 5.000 plaatsen vergeven. Jaarlijks worden duizenden wandelaars die graag mee willen doen teleurgesteld. Vaak wordt de vraag gesteld: Waarom niet meer mensen toelaten, waarom geen 2e TodN in een andere periode. Echter 2x per jaar organiseren is vrijwel onmogelijk, het kost de organisatie veel moeite om elk jaar weer een nieuw thema, een nieuwe route, nieuwe dorpen en nieuwe activiteiten te coördineren. Daarnaast moet de Tocht om de Noord een bijzonder evenement blijven, waarbij je Groningen op een unieke manier ontdekt en daarbij niet alleen maar in de file staat.

Nieuw

Om opstoppingen te voorkomen wordt dit jaar het aantal afstanden teruggebracht van drie naar twee, te weten 40 en ca. 20 kilometer. Op de zaterdag wordt er 40 kilometer en iets meer dan 20 kilometer gewandeld en op de zondag 40 kilometer en iets minder dan 20 kilometer. Op deze manier kan iedereen toch mee blijven doen. ‘We lopen tegen files aan op de plekken waar de afstanden (25 en 15km) samenkomen en we willen met deze ingreep onderzoeken of we de deelnemers beter kunnen spreiden over de gehele route.

Pronkjewailpad, de alternatieve TodN

Voor TodN deelnemers, die graag kortere afstanden willen lopen (minder dan 20 km) en niet in een grote massa, komt er een alternatief: het Pronkjewailpad. Een pad, dat tegelijkertijd een evenement is, volgens het concept van Tocht om de Noord (zie voor meer info over het Pronkjewailpad (PW Pad) verderop in deze nieuwsbrief.

Winsum: Start & Finishplaats TodN 2018

 

Het Pronkjewailpad start op donderdag 12 april. Wandelen langs en door de pronkjuwelen van Groningen
Burg. Marijke van Beek overhandigt de TodN startvlag aan Burg. Rinus Michels (Winsum)

Winsum is gastgemeente

Het komende jaar is Winsum, op 29 en 30 september 2018, de Start- en Finishplaats van Tocht om de Noord 2018. Heel bijzonder in dit geval is, dat Winsum een eigen wijk heeft, genaamd De Ploeg, met daarin straatnamen vernoemd naar de kunstenaars, zoals: de Johan Dijkstrasingel, de Jan Altinkweg, de George Martenslaan, de Hendrik Werkmankade, de Ploeg, de Alida Potstraat, de Ekke Kleimahof. Een uitgelezen kans om de schilders van De Ploeg nog eens extra onder de aandacht te brengen!!   Route De route in 2018 gaat uiteraard volgens een van de eerste regels van het Gronings volkslied, dit jaar: Van Drenthe tot aan 't Wad. De Tocht om de Noord 2018 wordt op 16 februari officieel geopend en dan wordt ook de route voor het eerst bekend gemaakt. Uiteraard wordt de route dan ook z.s.m. geplaatst op TochtomdeNoord.nl.

Inschrijving De inschrijving start ook dit jaar op 1 maart 2018, maar nu voor het eerst om 18.00 uur (overdag)!
In de volgende TodN Noordnijs (3e week februari) plaatsen we meer informatie over de routes, afstanden en de inschrijving.  

Het Pronkjewailpad start op donderdag 12 april

Het Pronkjewailpad start op donderdag 12 april. Wandelen langs en door de pronkjuwelen van Groningen

Groningen heeft een primeur met een nieuw evenement cq LAW pad! Wandelaars gaan hierin kennismaken met alle toeristische hoogtepunten van de provincie. Het betreft het Pronkjewailpad dat met een lengte van 2x 250 kilometer alle pronkjuwelen in Groningen aandoet.

Het Pronkjewailpad (PW pad) is het antwoord op de grote belangstelling voor de Tocht om de Noord, die een half uur na de start van inschrijving al is volgeboekt.

Er is besloten om een langeafstandspad te maken dwars door Groningen, waarbij de wandelaar van alles kan beleven, maar dan wel op een moment en met een afstand die de wandelaar zelf kan bepalen.  We noemen het de individuele Tocht om de Noord. Het is een pad, maar het is tegelijkertijd ook een doorlopend evenement, deze combinatie (pad en evenement) is uniek voor Nederland.

Net als bij de Tocht om de Noord, vindt het Pronkjewailpad zijn oorsprong in het Gronings Volkslied: “Ain Pronkjewail in golden raand is Grunnen, Stad en Ommelaand”. Centraal staat de gastvrijheid in Groningen, die d.m.v. zogenaamde Pronkjewails (Pronkjuwelen) de wandelaar wordt aangeboden. Om de paar kilometer komt de wandelaar zo’n Pronkjewail tegen en ervaart hij: "Gastvrij Grunnen".

Het Pronkjewailpad is "wandelen nieuwe stijl", met onder andere een start- en slotspektakel. De elementen die Tocht om de Noord zo geliefd maken, zoals: proeven, kunst, theater, muziek en cultuur blijven onveranderd in dit (langlopende) evenement een grote rol spelen!

Pronkjewail app

Langs de route werken ca. 150 (toeristische, culturele en recreatieve) ondernemers samen. Zij zetten hun deur open van donderdag tot en met zondag en ontvangen de wandelaars in hun boerderij, kaasmakerij, bakkerij, winkel, kanobedrijf, maïsdoolhof, museum, zeehondencentrum, palingrokerij of fruitboomgaard. Het zijn instellingen die graag hun gastvrijheid (hun Pronkjewail) met de wandelaars willen delen. Ondernemers die van hun zondagsrust willen genieten, worden op die dag niet getoond in de Pronkjewail app. De route kun je volgen op je smartphone en via gps (en vanaf 2019 via het wandelknooppunten systeem). De PW app zal vanaf eind maart te vinden zijn in de App stores (Apple en Android).

Stempelen en Pronkjewailkaart

Wandelaars kunnen zich inschrijven voor het evenement via Pronkjewailpad.nl (vanaf eind maart). Ze ontvangen op vertoon van het inschrijfformulier bij een tiental Pronkjewail posten, de zogenaamde Pronkjewailkaart. Dit is een stempelkaart waarmee de pronkjuwelen ‘verzilverd’ cq geproefd en beleefd kunnen worden.

Degene die alle benodigde stempels (ca. 60 stempels) heeft binnengehaald, wordt uitgenodigd voor een spectaculair slotevenement in november Alle wandelaars lopen dan gezamenlijk een laatste tocht naar en door de stad Groningen met een huldiging in de Martinikerk.

Nieuwe wandelroute (totaal 500km)

Het Pronkjewailpad is een nieuwe LAW route, die samen met het Routebureau Groningen, Marketing Groningen, de provincie Groningen en met meer dan 100 Voorlopers is ontwikkeld! Er komen twee routes van 250km: een Noordroute die komend jaar (eind maart) wordt geopend en een Zuidroute waarvan de opening in 2019 plaatsvindt.

Het startevenement is op 30 maart waarbij tien wandelaars in tien dagen het hele pad voorlopen en bij iedere gemeente worden ontvangen door de burgemeester.

Vanaf donderdag 12 april is het pad tot 1 november geopend voor alle wandelaars.

Wil je nu al beleven en meegenieten van al wat gebeurt op het Pronkjewailpad, volg en like dan onze Facebookpagina: Pronkjewailpad!

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er oa inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies. 
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn!  Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!  

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen