TodN Noordnijs Maart 2021

Beste TodN wandelvrienden,

De lente komt eraan en ...... met de eerste lentedag in zicht start ook het nieuwe Pronkjewailpad Oost. In deze TodN Noordnijs leggen we nog even kort uit wat het Pronkjewailpad inhoudt en vertellen we jullie precies wat er nieuw is aan de Oostroute.

Pronkjewailpad in het kort

Het Pronkjewailpad is een populair langeafstand wandel- en fietspad door de provincie Groningen, waarbij deelnemers op een verrassende en interactieve manier kunnen kennismaken met Gastvrij Groningen.

Wat maakt het Pronkjewailpad zo uniek? En waarom is het geschikt voor iedere wandelaar?

 • Flexibiliteit: je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe ver je wilt lopen;
 • Gastvrijheid: onderweg ben je verzekerd van de meest gastvrije stempelposten en krijg je op veel plaatsen een ‘Pronkjewail’ aangeboden;
 • De mooiste routes: de verrassende routes zijn met de grootst mogelijke zorg uitgekozen;
 • Beleven en ontdekken: door het uitvoeren van uitdagende opdrachten, leer je Groningen steeds beter kennen
 • Camino Groningen: als je binnen twee jaar een volledige route (Oost, Noord of Zuid) uitloopt, dan word je uitgenodigd voor de eindetappe met een bijzondere huldiging in de binnenstad van Groningen!
 • Pronkjewailpad in beeld: Wil je de belevenissen op het Pronkjewailpad kort samengevat zien, bekijk dan deze video.

De nieuwe Oostroute

Met onze ervaring van de afgelopen jaren (met de Noord- en Zuidroute), hebben we een aantal vernieuwingen doorgevoerd die van toepassing zijn op de Oostroute:

- Als eerste hebben we de stempelposten verdeeld in 3 kleuren en soorten, zodat je precies weet wat je kunt verwachten. De stempelposten vind je terug in de app en op Pronkjewailpad.nl bij routes: Oostroute.

 1. Pronkjewailposten, kleur: goud
  Dit zijn stempelposten, die niet alleen een stempel aanbieden, maar ook een Pronkjewail; een gastvrij gebaar (een voorproefje). Deze kunnen ook af en toe onbemand zijn.
 2. Bemande stempelposten, kleur: blauw
  Dit zijn stempelposten waar je een stempel krijgt van een medewerker.
 3. Onbemande stempelposten, kleur: groen
  Dit zijn stempelposten waar je zelf een stempel moeten zetten.

Nu kun je rustig de avond van te voren alle stempelposten qua kleur (soort), informatie en arrangementen van te voren bekijken.

- Als tweede hebben we een (facultatief) onderdeel: Opdrachten toegevoegd. Veel van de opdrachten gaan over het thema van dit jaar: de Groninger molen. Dat maakt het Pronkjewailpad avontuurlijk en leerzaam, waardoor je nog beter begrijpt waarom en hoe de molens functioneerden. Tegelijkertijd word je kennis getoetst en kun je (eventueel) punten scoren. Uiteraard is het niet verplicht maar het zorgt wel voor een leuke aanvulling op je tocht .....en gaandeweg leer je Groningen steeds beter kennen.

- Als derde hebben we vorig jaar de wandelknooppunten toegevoegd aan het Pronkjewailpad, dat betekent dat je niet steeds je telefoon in de hand hoeft te houden om de route te volgen. Dus geen getuur meer op je telefoonschermpje en geen lege telefoonaccu's

We kunnen rustig zeggen dat het Pronkjewailpad dit jaar één van de leukste activiteiten wordt: ontspannend, uitdagend, leerzaam en vooral nu belangrijk: coronaproof.

Opening

Het Pronkjewailpad Oost wordt geopend en nog een laatste keer gecontroleerd door onze voorlopers. Dat gebeurt traditioneel in de week voorafgaand aan de start van het Pronkjewailpad van zaterdag 20 maart t/m zondag 28 maart. Op zaterdag 20 maart om 10.00 uur wordt door Roeli Broekhuis (Erfgoedpartners) en Peter Velthuis (TodN) de officiele overdracht van de route gedaan aan de voorlopers. Die vanaf daar in tweetallen in estafettevorm de routes controleren en stempelposten openen.

Inschrijving

Vanaf 21 maart, de eerste lentedag, kun je je opgeven via: inschrijven Pronkjewailpad. Je kunt dit jaar kiezen uit de Noord-, Zuid- of Oostroute. De start van het Pronkjewailpad is jaarlijks vanaf de 1e donderdag in april en dat is dit jaar (geen grap) op donderdag 1 april en loopt tot en met 31 oktober.

Startplekken van het Pronkjewailpad

Dit jaar zijn er geen speciefieke startplekken van het Pronkjewailpad. De voorgaande jaren was dat natuurlijk vaak de Martinikerk in Groningen. Dit jaar is er geen speciale startplek en starttijd. Je kunt dit jaar dichtbij huis beginnen, op de route waar jij wilt, op de dag en tijdstip die jou goed uitkomen. Uiteindelijk kom je toch weer terug waar je bent begonnen. Wel zo handig in deze (corona) tijd dat je zelf je tijdstip en startplek kunt bepalen; spreiding is het toverwoord!

Veel plezier!!!!

De Noorder Rondtochten

Nog eenmaal de Noorder Rondtochten. Want we zijn jullie nog de winnaars van de NRT Quiz verschuldigd!

....de uiteindelijk winnaar(s) van de NRT Quiz zijn geworden:

De winnaar van de NTR Quiz

Op de 1e plaats: Lucy Bakker met 105 punten

Op de 2e plaats de 4 onderstaande wandelaars elk met 100 punten:

 • Rikie Venhuizen-Burema.
 • Frank Hogewoning.
 • Bernie Benz.
 • Monica Linssen.

Van harte gefeliciteerd wandelaars. Jullie ontvangen alle vijf een gratis kaart op de Oostroute, deze wordt binnenkort naar jullie opgestuurd.

Verder ontvangt de winnares: Lucy Bakker het Groningse (quiz)spel: 'Gelijkspel' (aangeboden door KrachtVorm). We nemen nog contact op (met Lucy) om een afhaaltijdstip vast te stellen.

Bevrijdingstocht 2021 wordt uniek

We zoeken nog een klein aantal wandelaars, Vaandeldragers / Ambassadeurs die het bevrijdingsvuur naar een dorp in Groningen willen brengen. Dat kan natuurlijk je eigen dorp zijn, maar je kunt ook meedoen als je niet uit de provincie komt en graag het bevrijdingsvuur naar een (specifiek) dorp in Groningen wilt brengen.

De startdatum bepaal je zelf (in overleg met ons), de finish is voor iedereen op 5 mei.

Alle dorpsintochten worden vastgelegd in beeld. We maken hiervan een mooie compilatie voor alle deelnemers, want het is een unieke gebeurtenis, die nog niet eerder in Nederland is vertoond. We zijn in overleg met RTV hoe we deze video (compilatie) gaan uitzenden. Reken maar dat het een eenmalige en geweldige belevenis in elk dorp zal worden, een moment waarop Groningen weer op een bijzondere wijze van zich laat horen en zien!! #TrotsopGroningen

Je kunt je nog opgeven (alleen of met zijn tweeën) via Bevrijdingstocht.nl.

Groningen Marathon

Bij een marathon denk je al gauw aan een snel parcours, tienduizenden deelnemers en overal dranghekken en verkeersregelaars. Alles is erop gericht dat je zo snel mogelijk van start naar finish kunt komen. Deelnemers gaan tot het uiterste en records worden gebroken.

‘Mens sana in corpore sano’

Bij de Groningen Marathon gaat het allemaal net een beetje anders. Want hoewel er misschien geen wereldrecords worden gelopen, worden er wel hele bijzondere prestaties verwacht van de deelnemers. Prestaties waarbij je zowel je lichaam (fysiek) als je verstand (mentaal) nodig hebt. Onderweg kom je namelijk allerlei verrassingen en obstakels tegen op de route. Soms moet je sterk zijn en soms moet je slim zijn om de oplossing te vinden. Sommige opdrachten vragen een gezonde doses lef en sommige opdrachten zijn alleen uit te voeren door samen te werken. De uitdaging is om zowel lichamelijk als geestelijk een topprestatie te leveren. Vandaar dat het credo van de Groningen Marathon luidt: ‘Mens sana in corpore sano – een gezonde geest in een gezond lichaam’.

‘De Tocht om de Noord van het voorjaar’

De Groningen Marathon wordt door sommigen al ‘de Tocht om de Noord in het voorjaar’ genoemd. Dat is ook niet gek, aangezien er veel gelijkenissen zijn: ieder jaar een nieuwe route van circa 40km, waarbij Groningen wordt beleefd en waar op een verrassende manier kennis wordt gemaakt met het landschap, bijzondere locaties, heerlijke lekkernijen en de typische Groningse cultuur. Maar naast deze TodN-ingrediënten worden er, zoals hierboven beschreven, ook hele bijzondere elementen toegevoegd. Dat maakt de Groningen Marathon anders dan alle andere evenementen en daarmee werkelijk uniek.

de 4 Groningen (halve)marathon routes
de 4 Groningen (halve)marathon routes

Praktisch

Net als bij de Noorder Rondtochten ligt de start en de finish bij een Arriva-station, waardoor je eenvoudig en kosteloos kunt reizen met de trein. Je kunt je inschrijven voor een zaterdag en/of zondag in juni. Dit jaar is er (vanwege corona) zeer beperkte inschrijfmogelijkheid (max 500 deelnemers). Wees er dus snel bij, want verschillende data zitten al (bijna) vol!

Voor meer informatie en het inschrijfformulier, kijk op: Groningen Marathon 2021 (tochtomdenoord.nl)

Tot gauw -LIVE-

Vlag

75

op weg naar TodN 2021 in de gastgemeente DELFZIJL

met als thema:Vier x Vrijheid in Groningen

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er oa inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies. 
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn!  Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!  

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen