TodN Noordnijs mei 2022

De Opmars

Beste TodN wandelvrienden

Wat is het toch heerlijk om weer op pad te gaan en Groningen te ontdekken. Bijna dagelijks verschijnen er foto's en (wandel)verslagen op de Facebook pagina's van Tocht om de Noord en het Pronkjewailpad. Sommigen zijn nog maar net begonnen en anderen hebben alweer een hele route uitgelopen... Gelukkig blijft er genoeg om naar uit te kijken. Natuurlijk naar Tocht om de Noord in september.

Maar ook naar de Tocht van Bommen Berend op 27 en 28 augustus. In aanloop naar dit laatstgenoemde evenement loopt alvast een klein groepje wandelaars van 2 t/m 4 juni de volledige route tijdens 'De Opmars'.

Benieuwd hoe dat zal gaan en wat ze onderweg meemaken? Volg of like ons dan op Facebook.

Wat vind je nog meer in deze Noordnijs:

 • Tocht van Bommen Berend: De Opmars.
 • Pronkjewailpad: Etappe van de Maand juni.
 • TodN Onderscheiding voor 15x TodN.
 • Enquête thema-tochten: win gratis kaarten!.
 • Dag van de Zuiderlopsterweg.
 • Wandel- en Vaararrangement Visserijmuseum.

Bommen Berend Toch Logo

hoed

Inschrijfactie voor de eerstvolgende 350 deelnemers!

Wil je ook mee doen aan de Tocht van Bommen Berend, maar sta je nog niet ingeschreven? Meld je dan snel aan, want de eerstvolgende 350 deelnemers krijgen van ons een speciale Rabenhaupt-hoed. Met deze wandelhoed, voorzien van zowel de Drentse als Groningse vlag, ben je onderweg herkenbaar als 'bevrijder' en zul je overal met open armen worden ontvangen!

Ps. Deelnemers die nu al ingeschreven staan krijgen uiteraard ook een mooie wandel-accessoire.

Voor meer informatie en inschrijven zie Tocht van Bommen Berend

Korte historie van Bommen Berend

Op 28 augustus 1672, precies 350 jaar geleden, werd er een eind gemaakt aan het beleg van Bernhard von Galen, de bisschop van Münster. Beter bekend als: Bommen Berend. Voor Groningen betekende dit het einde van de belegering en voor Coevorden het einde van de bezetting door het leger van Bommen Berend. Er bestaan veel verbanden tussen Groningen en Coevorden uit die tijd. Eén daarvan gaat over Mijndert van der Thijnen, een dappere Coevordenaar die in Groningen zijn plannen presenteerde, waarna uiteindelijk (in december 1672) ook Coevorden werd bevrijd.

Tijdens de Tocht van Bommen Berend draaien we de tijd 350 jaar terug. We ervaren hoe het er 350 jaar geleden aan toe ging. Alle zintuigen worden gebruikt om de ervaring van toen terug te halen: de smaken van toen zullen worden geproefd en typische geuren geroken. Beelden en geluiden uit die tijd zullen worden teruggehaald en aan de route geplaatst. Daardoor krijgen we echt het gevoel dat we worden teruggeworpen in augustus 1672...

De aanloop naar de Tocht van Bommen Berend

Maar wat kun je nou eigenlijk verwachten tijdens de Tocht van Bommen Berend?

Hoe ziet de route er precies uit? Welke markante plekken worden er gepasseerd en welke elementen verwijzen nog terug naar 1672? Om deze vragen te beantwoorden zal donderdag vanaf 2 juni 2022 'De Opmars' worden gelopen. Tijdens De Opmars loopt een kleine groep wandelaars de volledige route vanuit Coevorden naar Groningen. Onderweg ontdekken en beleven ze allerlei (historische) gebeurtenissen die iets te maken hebben met de strijd uit 1672 en de bevrijding van Groningen en Coevorden uit handen van Bommen Berend.

'Een Schricklijck Jaer'

Eén van de doelstellingen is om het nieuwe boek over 1672: 'Een Schricklijck Jaer' over te brengen van Coevorden naar Groningen. Op 2 juni wordt het boek gepresenteerd in Coevorden en krijgen de 'voorlopers' een exemplaar mee. Na overhandiging worden de wandelaars weggeschoten door de schutterij van Coevorden. Het zal een bijzondere tijdreis worden, waarbij de wandelaars onderweg (letterlijk en figuurlijk) stil zullen staan bij markante locaties en gebeurtenissen uit het verleden, die beschreven staan in het boek.

Eindbestemming is op 4 juni het Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord te Leek. Daar zal het boek overhandigd worden aan een nazaat van één van de hoofdrolspelers uit het boek.

Zie voor het volledige programma onze website: De Opmars

Welkom

Iedereen is van harte welkom om als toeschouwer aan te sluiten bij één van de activiteiten onderweg en bij de finishmomenten op alle dagen. Verder kun je de avonturen van de voorlopers ook volgen vanuit huis via Facebook.

Pronkjewailpad: Etappe van de Maand Juni

Stempel

Afgelopen maand zijn er weer veel kilometers afgelegd op het Pronkjewailpad. Er wordt onderweg genoten van het mooie landschap en de verschillende stempelposten. Toch is er soms ook teleurstelling, bijvoorbeeld als er een stempelpost gesloten is. Hoewel alle stempelposten zoveel mogelijk van donderdag t/m zondag open proberen te zijn, kan het wel eens voorkomen dat je voor een dichte deur staan. In de App vind je altijd de meest actuele openingstijden van de stempelposten, zodat je onderweg niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Verder is niet iedere medewerker/vrijwilliger bij elke (Gouden) stempelpost helemaal goed op de hoogte van het Pronkjewailpad. Daardoor krijg je als wandelaars niet altijd automatisch het 'Pronkjewail' aangeboden. Ons advies; schroom niet om de medewerker zelf te vragen naar hun Pronkjewail. Het is namelijk hun gastvrije gebaar en visitekaartje naar jou als wandelaar. Dat willen ze graag met jou delen. Wij zullen de stempelposten er natuurlijk ook zelf op blijven attenderen dat ze zich gastvrij zullen opstellen. Helpen jullie mee?

Kaart Kornhorn, Marum, Zevenhuizen

Etappe van de Maand: Zevenhuizen - Kornhorn

Waar de Etappe van de Maand mei eindigde (bakkerij van Esch), pakken we in juni de route weer op. Na Zevenhuizen passeren we onder andere: Aardbeien kwekerij Poelman, Minicamping De Pol, Jemalupe, Geitenmelkerij Trix, Boerencamping 't Hoogje, Horeca centrum "Heerlijkheid" en Alpaca Groningen. Ook deze maand kom je onderweg weer leerzame vragen en opdrachten tegen waardoor je de omgeving waarin je loopt beter leert kennen.

Er zijn verschillende afstanden mogelijk, zoals:

 • 36km: Zevenhuizen-Kornhorn
 • 19,5km: Zevenhuizen - Marum
 • 17km: Marum- Kornhorn

Bijzonderheden op de Etappe van de Maand juni

Het kan zijn dat je op 5, 11 of 12 juni op deze route een team van studenten van de Hanzehogeschool gaat tegenkomen. De studenten hebben iets bijzonders in petto voor alle wandelaars op de Etappe van de Maand juni, dus laat je verrassen!

Heb je jouw wandeling nog niet gepland? Kies dan 11 juni om deze etappe te gaan lopen. Want bij stempelpost Aardbei kwekerij Poelman wordt er op deze zaterdag een heerlijke soep geschonken.

Bedrijven en organisaties op het Pronkjewailpad

De afgelopen maanden hebben medewerkers van zowel de Gasunie als het UMCG tijdens een speciaal georganiseerde 'Bedrijvendag' de Etappe van de Maand op het Pronkjewailpad gelopen. Het was voor beide partijen een bijzonder geslaagd experiment, waar de komende maanden zeker een vervolg aan gegeven zal worden.

Lijkt het jou ook leuk om samen met collega's op een laagdrempige manier in de beweging te komen en Groningen te ontdekken? Neem contact met ons op een sluit aan tijdens één van de komende Bedrijvendagen op het Pronkjewailpad!

TodN Onderscheiding voor 15x Tocht om de Noord

Munt Munt

Op vrijdag 29 april 2022 was het precies 16 jaar geleden dat de eerste editie van Wandelfestival Tocht om de Noord plaatsvond. Een mooie aanleiding om met een groepje 'ambassadeurs van het eerste uur' terug te blikken en vooruit te kijken, tijdens een bijeenkomst in de Martinikerk in Groningen.

Speciaal voor 6 wandelaars die alle 15 edities de langste afstand (80km) hebben gelopen, lag er een hele bijzondere 'Pronkjewail' klaar. Niemand minder dan Commissaris van de Koning René Paas reikte deze TodN Onderscheiding uit, in de vorm van de Stadszegel van Groningen.

Benieuwd wat de CdK te melden had aan deze wandelaars? Kijk hieronder het fragment terug.

 

Korte enquête TodN thema-tochten

Inmiddels kent (bijna) iedereen Wandelfestival Tocht om de Noord. Naast dit mooie wandelfestival organiseren wij ook bijzondere thema-tochten. Deze tochten dragen allemaal het karakter van de Tocht om de Noord, maar sluiten daarbij aan bij een belangrijk historisch of cultureel thema.

Recente voorbeelden zijn:

 • 2019: 100 jaar Gronings Volkslied
 • 2020/2021: Bevrijdingstocht en Vrouwenmars

Dit jaar organiseren we in het kader van 350 jaar Ontzet; de Tocht van Bommen Berend. We vinden het belangrijk om aan te sluiten bij de wensen en behoeften van de wandelaar, daarom willen we graag van u weten hoe u kijkt naar dergelijke thema-tochten. U zou ons enorm helpen als u daartoe onderstaande enquête zou willen invullen (+-3 minuten). Als dank bieden we de eerste 100 mensen die de enquête invullen een gratis Tocht van Bommen Berend startbewijs!! (één dag naar keuze).

LINK NAAR DE ENQUETE

Alvast hartelijk!

te

Dag van de Zuiderlopsterweg

Wandel op 4 juni van Loppersum naar Eenum en weer terug. En geniet van live-muziek, voordrachten, lezingen en informatieve kramen in de historische kerken van Loppersum en Eenum. Onderweg kom je verrassende wetenswaardigheden en een toneeluitvoering tegen.

Dag van de Zuiderlopsterweg

Voordrachten:

 • Marjoleine de Vos (schrijver, dichter en NRC-redacteur)
 • Reint Wobbes (historicus en voormalig secretaris van de Stichting Oude Groninger Kerken)

Muziek:

 • Evert Scholte (gitaar en zang) - jamsessie
 • Fred Tuinder (orgel)
 • Ger Warink - ‘Hail Gewoon’
 • Hermien Hoekstra (dwarsfluit)
 • Mare Medley (gitaarduo)

Theater:

Rederijkerskamer ‘Sappho” uit Loppersum

Deze dag moet de Zuiderlopsterweg weer eens goed op de kaart zetten

Weer eens, want dit eeuwenoude kerkepad staat natuurlijk al heel lang op de kaart.

We zien de Zuiderlopsterweg bijvoorbeeld op een plattegrond van Theodorus Beckeringh, getekend in 1750.

Dat is meer dan 130 jaar voordat de spoorlijn Groningen-Delfzijl werd aangelegd!

De spoorlijn die de Zuiderlopsterweg tot op de dag van vandaag doorkruist.

Juist door het spoor dreigt de onverharde Zuiderlopsterweg te verdwijnen, ondanks de petitie die vorig jaar ruim 800 keer is ondertekend en ondanks de adhesiebetuigingen van vele lokale bedrijven en organisaties waaronder de Stichting Oude Groninger Kerken en Landschapsbeheer Groningen.

De Historische Vereniging Loppersum stelt dat de Zuiderlopsterweg zeker 800 jaar oud is, en heeft de gemeente Eemsdelta en ProRail erop gewezen dat het een historische blunder zou zijn om dit kerkepad op te heffen.

Toch heeft de gemeenteraad Eemsdelta afgelopen januari een besluit genomen waardoor het allesbehalve zeker is dat de spoorwegovergang aan de Zuiderlopsterweg blijft bestaan.

ProRail en de gemeente Eemsdelta willen wel meewerken aan het openhouden van de Zuiderlopsterweg, maar stellen een voorwaarde. Alleen als er dankzij burgerinitiatieven oplossingen worden aangedragen die een ongelijkvloerse spoorwegkruising haalbaar maken, zijn ze bereid er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.

Een groep inwoners van de voormalige gemeente Loppersum zoekt nu naar mogelijkheden om een veilige overgang voor voetgangers te realiseren.

De Dag van de Zuiderlopsterweg is het evenement waarmee deze werkgroep zich presenteert.

 

Informatie, voordrachten, optredens en een fototentoonstelling

 

In de Petrus en Pauluskerk in Loppersum kunt zich laten informeren over de activiteiten van de organisaties die dit initiatief ondersteunen.

In samenwerking met Fotoclub De Wiemers is er een tentoonstelling ingericht van foto’s van Loppersum en Eenum en omgeving. Onderdeel van die tentoonstelling zijn de geselecteerde inzendingen voor de fotowedstrijd die in het kader van deze dag wordt georganiseerd.

De voordrachten, lezingen, optredens vinden tussen 11:00 en 16:00 uur plaats in de Andreaskerk in Eenum en de Petrus en Pauluskerk in Loppersum.

De Stichting Oude Groninger Kerken ondersteunt dit initiatief door de kerken ter beschikking te stellen.

Wandelen doet u op eigen gelegenheid, dus u kunt de wandeling starten wanneer u wilt.

Staat u achter dit initiatief en wilt u kenbaar maken dat u de cultuurhistorische schoonheid van het Gronings landschap het koesteren waard vindt?

Kom dan naar op 4 juni naar de Dag van de Zuiderlopsterweg.

Voor de laatste informatie en bijgewerkte programmering, kijk op: www.erfgoedloppersum.nl

 

Wandel- en vaararrangement Visserijmuseum Zoutkamp

Wandel- en vaararrangement met de ZK 4

Het Visserijmuseum aan de Reitdiepskade in Zoutkamp organiseert een uniekewandel- en vaartocht door het Reitdiepgebied en het Nationaal LandschapMiddag-Humsterland.

De data zijn: zaterdag 18 juni, zaterdag 30 juli enzaterdag 27 augustus. De route heeft een lengte van ruim 20 kilometer enonderweg kunt u genieten van de mooie natuur in de provincie Groningen.

Wandellen

Groep A wandelt het traject Zoutkamp - Electra - Oldehove - Ezinge -Aduarderzijl - Garnwerd en vaart met de ZK 4 weer terug naar Zoutkamp. Hetvertrek is om 8.00 uur vanaf het Visserijmuseum. Deelnemers dienen uiterlijkom 13.15 uur in Garnwerd te zijn.

Groep B vaart van Zoutkamp naar Garnwerd en wandelt het traject dus inomgekeerde richting. De afvaart is om 9.00 uur vanaf het museum. Aan boordvertelt een gids over de geschiedenis van het gebied.

De kosten bedragen € 40,00 per persoon (inclusief lunchpakket, verzorgingonderweg en routeboekje).

Belangstellenden kunnen zich aanmelden door eenmail te sturen naar e.g.stoutmeijer@ziggo.nl. Meer informatie is te vinden opwww.visserijmuseum.com/activiteiten.

Vlag

BELANGRIJKE DATA 2022

Noteer alvast in de agenda:

 • Vanaf heden: inschrijving Pronkjewailpad (West).
 • Vanaf heden: inschrijving Tocht van Bommen Berend.
 • Donderdag 7 april t/m zondag 30 oktober: Pronkjewailpad (West).
 • Donderdag 2 juni t/m zondag 26 juni: Pronkjewailpad West - Etappe van de Maand juni.
 • Donderdag 2 t/m zaterdag 4 juni: De Opmars (aanloop naar de Tocht van Bommen Berend).
 • Zaterdag 27 en zondag 28 augustus: Tocht van Bommen Berend.
 • Zaterdag 24 en zondag 25 september: Wandelfestival Tocht om de Noord 2022.
 • Zaterdag 12 november: Camino Groningen, slotetappe en huldiging Pronkjewailpad.

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er oa inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies. 
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn!  Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!  

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen