TodN Noordnijs Oktober 2020
De Noorder Rondtochten 2021 in wintersfeer
't Gait deur!!
28 t/m 31 januari 2021 of
28 januari tot 28 februari 2021
Beste TodN wandelvrienden,
Wandelen is een populaire sport geworden de afgelopen maanden. Logisch natuurlijk: het is gezond voor lichaam en geest, je kunt het doen waar en wanneer je wilt, alleen of samen, verhard of onverhard.
Vooral in deze (corona) tijd is wandelen een grote hit, want je kunt lekker buiten en alleen bewegen, zonder het risico te lopen om jezelf of anderen te besmetten. Lees ook het mooie artikel van de ANWB: Wandel je gezond en gelukkig.
Geen wonder dat de Noorder Rondtochten binnen een mum van tijd vol zat.
(PS: Er zijn nog een paar mogelijkheden om in te schrijven, zie: na-inschrijven)
Natuurlijk roept het evenement wel vragen op, bijvoorbeeld: "Kunnen de Noorder Rondtochten wel doorgaan in deze tijd?" Zoals we hierboven hebben beschreven kun je altijd blijven wandelen, misschien niet samen, misschien niet de exacte route, misschien niet op hetzelfde moment,maar ................
de NRT gait deur!!
Scenario's
Vanwege de ontwikkelingen m.b.t. het coronavirus hebben we drie mogelijke scenario's. Afhankelijk van en in samenwerking met de veiligheidsregio zal er medio januari een keuze worden gemaakt voor één van de scenario's.
Scenario 1, in geval van een lichte lockdown (28 t/m 31 januari)
Scenario 2, in geval van een matige lockdown (28 januari tot 28 februari)
Scenario 3, in geval van een strenge (of totale) lockdown (28 januari tot 28 februari)
Mogelijkheid om deel te nemen aan het NRT wandelspel
Uiteraard blijft het te allen tijde mogelijk om te annuleren en je inschrijfgeld terug te vragen (zie ook voorwaarden).
Bijzondere voorwaarden
In verband met de ontwikkelingen rondom het coronavirus vraagt de organisatie alle deelnemers om, naast de algemene TodN voorwaarden, ook kennis te nemen van het Coronaprotocol en de bijzondere maatregelen die hiervoor gelden. Door het online inschrijven verklaart de deelnemer dat hij/zij dit protocol zal naleven.
Na-inschrijven en wachtlijst NRT
De Winter4daagse de Noorder Rondtochten zit nagenoeg vol, alleen voor sommige afstanden zijn nog plekken vrij. Voor de snelle beslisser is het nog mogelijk om je in te schrijven voor de weekendafstanden:
Als je hiervan gebruik wilt maken, stuur dan een e-mail naar info@Noorderrondtochten.nl, of schrijf je in op de NRT Wachtlijst.
Hoe verder?
In de komende periode zullen we via de website Noorderrondtochten.nl en via de TodN Noordnijs je verder informeren over de precieze invulling en aanpassingen van het programma van de NRT 2021.
Het streven is om van deze 3e editie weer een onvergetelijk evenement te maken. Dit jaar met een passend thema: Wintersfeer (zie ook onder: uitwerking thema).

Een mooi voorproefje beleven van die Wintersfeer kun je nu al doen via (een of meer van de) onderstaande filmpjes te bekijken, veel plezier!!
Klik voor meer Wintersfeer op: dag1 - dag 2 - dag 3 - dag 4
Wat vind je nog meer in deze TodN Noordnijs oktober?
NRT thema 2021: Wintersfeer in Winterland
Misschien herinner je je nog de vorige Noorder Rondtochten? In dat geval weet je wellicht nog dat er op iedere route één kleur centraal stond. Zo werden de routes aangegeven met iedere dag een andere kleur ballonnen. Duidelijk, herkenbaar en ook nog eens heel feestelijk!
Tijdens de komende editie komen deze kleuren weer terug. Dit jaar worden de kleuren gekoppeld aan een ‘Winterland’. Zo ga je niet alleen op reis door Groningen, maar ontdek je ook een stukje Oostenrijk, Zweden, IJsland en Groenland.
Route 1 – Groningen-Appingedam: Oostenrijk (rood)
Bij de startlocatie klinkt er apres ski muziek uit de boxen. Onderweg hoor je het geluid van rammelende koebellen. Op de stempelposten word je geholpen door mensen in lederhosen. Je krijgt spontaan zin in Apfelstrudel, maar dan natuurlijk wel met Groningse appels! Marco Borsato zong het al: ‘Vandaag is rood!’
Route 2 – Appingedam-Uithuizen: Zweden (geel)
Zoals Groningen het Noorden van Nederland is, zo is Zweden het Noorden van Europa. Een belangrijke waarde in Zweden is ‘Allemänsrätten’. Vrij vertaald: het allemansrecht. Dat is het recht voor ieder individu om overal in Zweden te recreëren waar je wilt en te genieten van het prachtige land. Daar gaat het ook om bij de Noorder Rondtochten; genieten van het prachtige Groninger land en de gastvrijheid van dorpen. De kleur geel ga je zeker tegenkomen onderweg. En misschien loop je Pippi Langkous ook nog wel tegen het lijf…
Route 3 – Uithuizen- Winsum: IJsland (blauw)
Overal op de route zie je prachtige ijsvogels en helder blauwe ijskristallen. Maar het is ook oppassen geblazen! Het ‘blauwe’ IJsland staat bekend om haar vulkanen, geisers, gletsjes en grote ijsblokken. Een ijzige sfeer, die doet denken aan de tocht van Willem Barentsz en Jacob van Heemskerck ‘om de noord’. Een ijskoude tocht dus, voor de doorgewinterde wandelaar.
Route 4 – Winsum-Winsum (via Zoutkamp): Groenland (groen)
Heb je altijd al eens het Noorderlicht willen zien? Dan moet je in Groenland zijn. Of op route 4 van de Noorder Rondtochten! Op deze route word je verrast door dit prachtige natuurverschijnsel. Geniet van groene wintergerechten zoals snert of stamppot. Of ga voor de ultieme Groenland-beleving, door in Zoutkamp te genieten van een vers gevangen visje.
NB
Uiteraard zijn bovenstaande activiteiten afhankelijk van welk scenario er gekozen gaat worden
Groningen, van oudsher de Wandelprovincie

Wellicht wist je het nog niet, maar Groningen en wandelen zijn al eeuwen nauw met elkaar verbonden. Dat had alles te maken met de wonderen, de bedevaartsoorden en het rijke kloosterleven van de middeleeuwen. Pelgrims uit alle windstreken trokken te voet door Groningen, op pad naar één van de bedevaartsoorden in de provincie. Tijdens hun reis stonden waarden als rust, bezinning, ervaring en respect centraal. Pelgrimage zit in het DNA van Groningen.
II. Sporen van pelgrims in Groningen
Bedevaartsoorden
Het belangrijkste bedevaartsoord in Groningen was de Martinikerk. Sinds 1220 lag daar de arm van de heilige Johannes de Doper, in een rijkversierde reliekhouder. Deze reliek trok hordes pelgrims. Men geloofde dat deze arm ziekten kon genezen en bisschoppen verleenden aflaten, een soort kwijtschelding van zonden, aan pelgrims die de arm van Johannes kwamen aanbidden.
In de middeleeuwen was ook Bedum één van de grootste pelgrimsoorden van Noord-Nederland. Pelgrims kwamen van heinde en verre naar de kapelletjes van de heilige Radfridus en Walfridus, die als martelaars van het christendom werden vereerd. Er gebeurden daar allerlei wonderen. Zo kwam er een blinde vrouw de St. Radfriduskapel bezoeken, maar deze bleek gesloten te zijn. Ze legde zich dan maar vóór de deur neer en begon daar te bidden – en werd onmiddellijk genezen.
Daarnaast kent Groningen ook een aantal kleinere, onbekendere bedevaartsoorden van weleer. Uit het ‘hostieputje’ in de kapel van Solwerd werd water geput waar een helende werking aan toe was geschreven. Aan de Mariakerk van Oosterwijtwerd zou lange tijd een Mariacultus verbonden zijn geweest. Voor de bedevaartgangers was naast de kerk een pelgrimshuis beschikbaar. De kapel van de lekenbroeders van Yesse in Kropswolde is eveneens bezocht door pelgrims vanwege een Mariawonder dat daar zou hebben plaatsgevonden.
Een bestaand bedevaartsoord is de Mariabedevaartsplaats Warfhuizen. In 2001 was de oude kerk van Warfhuizen omgebouwd tot een traditionele kluizenarij met kapel. De kerk wordt sindsdien bewoond door een officiële Rooms-Katholieke kluizenaar, pater Hugo. Twee jaar later werd een levensgroot Spaans processiebeeld geplaatst, genaamd ‘De Bedroefde Moeder van Warfhuizen’. Het beeld bleek een grote aantrekkingskracht op gelovigen uit binnen- en buitenland en Warfhuizen werd langzamerhand een bedevaartsoord. Door parochianen van de Sint-Jozefkathedraal in de stad Groningen werd een Mariabroederschap opgericht om de kluizenaar te helpen met de opvang van de pelgrims. De bedevaartgangers komen onder andere uit Nederland, Duitsland, Vlaanderen, Wallonië en zelfs Zwitserland.
Kloosters
De zorg voor reizigers werd gezien als taak van de kerk. De kerk bood bijvoorbeeld voedsel en onderdak aan de armere pelgrims. Om die reden hadden veel kloosters dan ook een ziekenverblijf en een gastenzaal.
Het ‘Huis van het Nieuwe Licht’, het kruisherenklooster in Ter Apel, is daar een voorbeeld van. Het klooster lag op een zandrug door het onbegaanbare Bourtangermoeras, en ving eeuwenlang zieke en hongerige pelgrims op.
Gasthuizen
Toen de stad Groningen in de late middeleeuwen flink begon te groeien, groeide ook de vraag naar verblijfplaatsen voor armen en reizigers – veelal pelgrims. Daarop werden door stedelijke bestuurders de eerste gasthuizen gesticht. Gasthuizen worden in andere steden worden aangeduid als hofje of convent. Maar liefst 32 gasthuizen herbergt de Stad, na Amsterdam en Leiden, de meeste van Nederland.
Het Pepergasthuis, gebouwd in 1405, was speciaal bedoeld voor pelgrims die naar de stad Groningen reisden om de arm van Johannes de Doper te bezoeken. 'Ellendighe en arme pellegrams' konden twee of drie nachten verblijven in het gasthuis aan de Peperstraat.
Voorwerken
Een aantal voorwerken hebben hun naam aan Groninger gehuchten gegeven, zoals het Aduarder Voorwerk en het Garsthuizervoorwerk. Vaak staan er nog steeds grote boerderijen met die naam op de plek van het middeleeuwse voorwerk.
Volgende keer leest u meer over: Groningen deWandelprovincie.nl.
Lees ook de onderstaande artikelen over Groningen de Wandelprovincie:
Noorderbreedte: Wandelprovincie Groningen
Dagblad vh Noorden: Met 2750 kilometers aan wandelroutes is Groningen de Wandelprovincie.