TodN Noordnijs juli 2020

Beste TodN wandelvrienden,

Er komen steeds meer versoepelingen rondom het coronavirus en dat geldt ook voor de wandelwereld. Gelukkig mochten we al naar buiten om zelf te wandelen, zoals bij het Pronkjewailpad en we zien nu ook steeds meer wandelorganisaties, die de eerste stappen op het evenementenpad wagen.

De TodN 2020 hebben we helaas moeten verplaatsen naar 2021 (3e weekend van september). Ons volgende evenement gloort echter aan de horizon, onze TodN Wintereditie: de Noorder Rondtochten (NRT). Het is een Winter4daagse, die 1x in de 4 jaar wordt georganiseerd in het laatste (volledige) weekend van januari. Hij staat ook komend jaar op het programma van 28 t/m 31 januari 2021. We zullen het evenement zodanig organiseren dat het coronaproof is: geen wachtrijen, in kleine groepen starten en finishen, grote groepen worden vermeden. In het weekend kan gekozen worden voor meerdere afstanden (zaterdag: 25 en 15km en zondag: 40 en 23km), waarmee we we toch nog een klein vleugje TodN realiseren.

De inschrijving op de Noorder Rondtochten zal starten op 1 september 2020, 18.00 uur met een maximale inschrijving van 1500 deelnemers. Een leuke terugblik op de edities van 2013 en 2017 vind je op: Noorder Rondtochten (foto's). Alle informatie rondom de NRT 2021 verschijnt medio augustus op NoorderRondtochten.nl

Wat vind je nog meer in deze TodN Noordnijs juli

 • Vakantie in eigen land met het Pronkjewailpad
 • Mooie start van de Groningen Marathon
 • Vakantie in eigen land met het Pronkjewailpad
 • Pronkjewailspel een blijvertje
 • Nieuwe website voor Tocht om de Noord

75 Jaar vrijheid

op weg naar TodN 2021 in de gastgemeente DELFZIJL met als thema:75x Vrijheid in Groningen

Mooie start van de Groningen Marathon

Op zondag 28 juni organiseerden we de Groningen Marathon (GM). Het werd een zeer geslaagde eerste editie. Naast de virtuele marathon, was er ook een live editie. Hiervoor hebben we 10 wandelaars en 10 harlopers uitgenodigd, die de route fysiek hebben getest (een klein aantal ivm corona). Alle deelnemers waren uiteindelijk lovend over deze eerste testloop.

Een aantal lopers hebben we gevraagd om een klein verslag te doen. Lees hieronder hun bevindingen:

Tijdens de GM zijn er 3 klassementen bijgehouden. Hieronder volgen de winnaars van:

 • De snelste mens: Gerard Vos (42195 meter in 3,11 uur)
 • De slimste mens: Jannette Haverkamp & Bert Swalve (beiden een score van 115)

Combinatie van snelste en slimste:

Der Aa-kerk
Der Aa-kerk

De fitste mens: Louwe Smit (47009 stappen binnen 6 uren en een score van 105)

Bovengenoemde winnaars ontvangen een gratis startkaart voor de volgende editie van de GM: van harte gefeliciteerd!

Natuurlijk kijken we alweer vooruit naar het vervolg. Waarschijnlijk gaat de GM jaarlijks plaatsvinden in het laatste weekend van mei. Dat is volgend jaar op zondag 30 mei 2021. Dit keer hopelijk met een fysieke route, dwars door verrassende gebouwen en locaties en met bijzondere opdrachten voor zowel hardlopers als wandelaars.

We willen jullie nogmaals hartelijk bedanken voor je deelname en we houden je graag op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de Groningen Marathon 2021!

 

Vakantie in eigen land met het Pronkjewailpad

de Mariakerk
de Mariakerk

 

Vanaf 4 juni kon je weer inschrijven op het Pronkjewailpad. De (Pronkjewail) stempelposten zijn meer en meer geopend en verwelkomen de wandelaars graag met een gastvrij gebaar! Wat is er dan mooier om dit jaar een wandelvakantie in eigen land te vieren met het Pronkjewailpad. Een mooie combinatie met de nieuwe campagne: Gelukkig ben je in Groningen (Groningen Marketing)

Wat is er nieuw in het PWP 2020?

Dit jaar zijn inzake het Pronkjewailpad een aantal zaken vernieuwd, waarmee het pad nog boeiender wordt en nog gemakkelijker te volgen is.

 • Het Pronkjewailpad ligt nu bijvoorbeeld voor 99% langs wandelknooppunten, dus zonder app goed te volgen.
 • In de PW app zijn vanaf vandaag alle wandelknooppunten zichtbaar, dus even kijken in de app wat het volgende knooppunt is en je hoeft alleen nog maar de (wkp) paaltjes te volgen.
 • De stempelposten zijn anders gekleurd:
  • Goud staat natuurlijk voor een golden pronkjewailpost en hier word je altijd verrast met een bijzonder gastvrij gebaar.
  • Blauw staat voor een bemande stempelpost, vaak een horeca-gelegenheid, waar je een lekker kopje koffie kunt kopen.
  • Groen staat voor een onbemande stempelpost, vaak een kerk of een molen, die niet altijd bemand kan worden. Hier vind je de stempel op een gemakkelijke plek, die vaak ook wordt vermeld in de app.
 • Dit jaar is het centrale onderwerp: de Groningse Molen. Vanaf medio augustus kun je alle molens bezoeken (zie ook onderstaande molenkaart) en daar een stempel halen. Tevens kun je bij alle molens bonuspunten verdienen door een kleine (molen) opdracht op te lossen. De opdracht vind je in de PW app: Wie wordt dé molen expert van Groningen?!!

Centraal onderwerp 2020/21: De Groningse molen

Het afgelopen jaar waren de Groninger kerken het centrale onderwerp van het Pronkjewailpad. In elke kerk lag een (kerk) kwartetkaart voor je klaar en als je alle kerken had bezocht, had je het Groningse kerkkwartetspel compleet. Ruim 25 Pronkjewailers hadden alle kerken bezocht en verdienden daarmee een mooie prijs met het boek: De kerk als tijdmachine! Alle andere (gefinishte) Pronkjewailers kregen na afloop van de Camino Groningen alsnog het mooie kerkkwartetspel uitgereikt.

Dit jaar zijn de Groninger molens het (centrale) onderwerp van het Pronkjewailpad. De provincie Groningen heeft momenteel nog ca. 90 (complete) molens, ooit waren dit er ongeveer 1000 molens. We dagen dit jaar graag alle Pronkjewailers uit om minimaal 50 van deze molens te bezoeken en natuurlijk ligt ook nu op het eind van het Pronkjewailpad, een mooie beloning in het verschiet.

Kaart
Klik op de kaart om alle molens op de route te zien

Wie wordt in 2020 de Pronkjewailer van het Jaar?

Op 14 november dit jaar wordt weer een Camino Groningen georganiseerd en huldigen we alle deelnemers, die gefinisht zijn op het Pronkjewailpad Noord en/of Zuid. Hierbij nodigen we ook de (top) Pronkjewailspelers uit. Natuurlijk worden de golden Pronkjewailers van het Jaar gekozen. In 2018 waren dat Gerko Dijkstra en Wanda Torrenga in 2019 waren dat John Scheerhoorn en Caroline Benz. Verder gaan we uiteraard vooruitblikken op de nieuwe Oost- en Westroute van het Pronkjewailpad, lees ook: PWP breidt uit met 2 nieuwe routes (RTV Noord).

Inschrijving Pronkjewailpad

Momenteel zijn er nog uitgiftepunten voor de Pronkjewail Stempelkaart gesloten, u kunt daarom bij de inschrijving op het Pronkjewailpad ook aangeven om de Stempelkaart te laten opsturen. Verder kun je natuurlijk de PW Stempelkaart afhalen bij de VVV in de stad Groningen (Forum).

Veel PLEZIER!!

Het Pronkjewailspel is een blijvertje

Het Pronkjewailspel loopt nu een aantal maanden en we kunnen met enige trots melden dat er bijna 2000 pronkjewailspelers meedoen of meegedaan hebben!

Vorige keer spraken we over de uitdaging om meer dan 1 miljoen stappen in Groningen te zetten. Op dit moment is deze uitdaging al achterhaald! Henri Floor uit Driebergen (prov Utrecht) heeft het spel inmiddels al 4x uitgespeeld, wat neerkomt op ca. 1.500.000 (virtuele) stappen in Groningen, een groot COMPLIMENT gaat uit naar Henri!!

Op dit moment zijn er ca. 50 Pronkjewailspelers, die het gehele Pronkjewailpad hebben afgerond, ruim 250 virtuele kilometers in Groningen. Allemaal heel knappe prestaties! Je kunt uiteraard nog steeds meedoen, ga naar de app Store en zoek op Pronkjewailspel, of klik vanuit je telefoon op: Apple of Android.

(foto: Wandel.nl)
(foto: Wandel.nl)

Het Pronkjewailspel blijft

Door het grote succes van het Pronkjewailspel hebben we bedacht, dat naast het Pronkjewailspel Noord er ook een Pronkjewailspel Zuid gaat komen. Deze wordt waarschijnlijk gelanceerd tijdens de Camino Groningen (14 november 2020) in de Martinikerk.

In de volgende Noordnijs hoor je hier meer over.

Meer weten?

Wil je ook meedoen aan het Pronkjewailspel?

Dan kun je meer informatie vinden over dit virtuele Pronkjewailpad via: Pronkjewailspel.nl, of bezoek onze facebookpagina: Pronkjewailpad, of zoek op #Pronkjewailspel.

"Tot gauw op het virtuele of fysieke Pronkjewailpad"


Tocht om de Noord heeft een nieuwe website!

Vernieuwde website

De website van Tocht om de Noord is onlangs volledig vernieuwd en opgefrist. Sommige informatie werd wat moeilijker te vinden, onduidelijk of het was juist weer iets te veel van het goede. De stofkam is goed door de website gegaan, sommige (oude) informatie is verwijderd en nieuwe informatie is zodanig geplaatst dat je op een snelle(re) manier de juiste inhoud en activiteiten vindt. De techniek en het ontwerp, zijn geheeld vernieuwd. Het kan zijn dat 1 of 2 links nog niet helemaal goed functioneren, maar daar wordt in de komende dagen aan gewerkt. Zie je nog iets dat niet klopt, laat het ons weten!

Met dank aan onze webmaster en ontwikkelaar: Ron Wubs (zie ook Simpelwerf.nl)

 

Samenwerking Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Loopsportcentrum Noord & Nova ZemblaZoals jullie inmiddels weten is TodN verhuisd naar het nieuwe Loopsportcentrum Noord.

We zijn hier gestart met de nieuwe organisatie Nova Zembla, die alle wandelactiviteiten onder zijn hoede neemt.

Het Loopsportcentrum is (voorlopig) geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (Regattaweg 5 in Groningen). In het Loopsportcentrum vind je meerdere faciliteiten onder 1 dak.

Je kunt je er o.a. inschrijven voor diverse (wandel)activiteiten en informatie ophalen.

En ..... als je geblesseerd bent, dan helpen wij je letterlijk weer op de been.

 • Sportmedische begeleiding (via een zelfstandige sportarts)
  Sportmedische begeleiding, inspanningstesten of sportkeuringen kun je hier laten doen.
 • Fysiotherapie 
  Verschillende behandelingen om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen laten bewegen, zonder pijnlijke spieren of gewrichten. 
 • Diëtisten
  Eenthousiaste (sport)diëtisten bieden jou de mogelijkheid om je sportprestaties te verbeteren, gezonder te leven.
 • Pedicure
  Schoonheidsbehandelingen, massages, pedicures, harsbehandelingen en gel lak
 • Sportmassage
  Wil je soepel blijven? Of hulp bij sneller herstel van de spieren na een inspanning. Voorkomen van blessures, d.m.v. sportmassage, tapingen, metingen en voedingsadvies.
 • Sportpsycholoog
  Trainen om mentaal sterkerte worden. Professionele begeleiding, sportpsychologie structureel praktisch toe te passen.
 • Blijf fit
  Sporten en een nieuwe leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn! Serieuze resultaten bereiken kan in slechts 2 x 30-45 minuten per week! 
 • Podotherapie
  Specialisten op het gebied van voetklachten. Voeten zijn de basis van ons lichaam, zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen!

 

Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla
Loopsportcentrum Noord & Nova Zembla

Groeten uit Groningen