Tocht om de Noord 2006

Thema en zintuig 2006: Wandelen door de proeftuin van Groningen

Wandelen door de proeftuin van GroningenProeftocht door Groningen Deze allereerst Tocht om de Noord was opgezet als een proeftocht. Het proeven was tijdens de tocht tweeledig. Enerzijds moest blijken of het concept van een wandelexpeditie dwars door het Groninger landschap en het culturele erfgoed wel aan zou slaan. Anderzijds konden we met proeven, en eigenlijk met al onze zintuigen, van alles onderweg genieten. Zo kregen we onderweg allerlei lekkernijen zoals Groninger koek, metworst Mollebonen, Raspatat en Hooghoudt dranken aangeboden. Deze tocht was door de organisatie ook speciaal op Koninginnedag gepland omdat er dan in verschillende dorpen onderweg van alles te beleven zou zijn. Inderdaad, in Delfzijl dwaalden veel wandelaars op de vrijmarkt. En ook de oranjebitter bij de finish viel goed in de smaak.

Route 2006

Op zaterdag 29 april 2006, voor dat jaar Koninginnedag, werd de eerste Tocht om de Noord gehouden. Een stevige wandeling van ruim 40 kilometer door Noord-Groningen. De route volgde grotendeels het Wad- en Wierdenpad en waarbij de wandelaars de oude kustlijn langs de Waddenzee volgden. De start was ’s ochtends om kwart over zeven in Waffum. Bij Café Spoorzicht stond al ver voor tijd een grote groep enthousiaste wandelaars te wachten op het startsein dat gegeven zou worden door commissaris van de koningin Hans Alders. Maar eerst moest er van de commissaris het Groninger volkslied gezongen worden. Onder de tonen van Warfummer fanfare Euphonia liepen de wandelaars vervolgens dwarsdoor het Openluchtmuseum het dorp uit, richting Uithuizen en ’t Zandt, om via Appingedam uiteindelijk te eindigen in Delfzijl.

Voor wie minder ver wilden lopen stond de bus klaar naar andere vertrekpunten op de route. De tocht had het karakter van een cultuurexpeditie waarbij er onderweg veel aandacht was voor Groninger cultuur, landschap en historie. Om de volledige afstand te wandelen en onderweg nog de musea en het Koninginnedagspektakel te ondergaan, waren de deelnemers al gauw acht of negen uur onderweg. Volgens een later bericht in het Dagblad van het Noorden vonden de deelnemers de route prachtig en de opzet van het evenement fantastisch: “Prachtige luchten. In Rottum en in Uithuizen zijn we door kerken gelopen, in ’t Zandt speelden muziekkorpsen en hebben we bij een sierviskwekerij gekeken. In Appingedam ging de route langs de hangende keukens. Echt ongelooflijk allemaal. We zijn om kwart over zeven vertrokken en waren om tien voor drie terug. Volgend jaar doe ik zeker weer mee!” Deze proeftocht was dan ook bijzonder geslaagd: het begin van een jaarlijkse traditie!

Groeten uit Groningen