Tocht om de Noord 2007

Thema 2007: Wandelen door de huiskamer van Groningen

De Tocht om de Noord laat zich het best omschrijven als een heus wandelavontuur. Als uniek kenmerk van de Tocht lopen we niet langs allerlei gebouwen in het Groningse maar juist gaan we dwars door de vele boerderijen, kerken, molens, borgen en musea. Het thema van 2007, bepaald door ‘Wandelen door de huiskamer van Groningen’, geeft dat dat dan ook perfect weer. De deelnemers maakten zo op een verrassende wijze kennis met het oudste cultuurlandschap van Noord-Nederland.

Zintuig van 2007: zienZintuig van 2007: zien

Naast een speciaal thema staat ook elk jaar bij de Tocht om de Noord één van onze zintuigen centraal te midden van de andere. Voor 2007 was dat het zintuig ‘zien’, wat natuurlijk perfect paste bij het huiskamer thema. Onderweg konden we genieten van straattheater, poppenspel, voordrachten, beeldende kunst en architectuur. “t Is apmoal kultuur onderweg!”

Route 2007

Terwijl in 2006 de eerste Tocht om de Noord slechts 1 dag besloeg kreeg het jaar daarop het wandelevenement zijn tweedaagse karakter. Zo doorkruisten we in 2007 de gehele provincie in twee dagen ‘van Lauwerszee tot Dollard tou’. De start was op zaterdag 6 oktober 2007 in Zoutkamp, aan de rand van het Lauwersmeer. Vervolgens wandelden we op deze eerste dag via een rits van wierdendorpen waar onder Leens en Eenrum naar de finishplaats Warffum. Hier startten we ook weer de volgende dag, zondag 7 oktober, om verder lopend over de oude kwelderdijk, ooit de kustlijn van de provincie Groningen, te finishen aan de andere kust, in Delfzijl. Bijzonder voor de Tocht in 2007 was dat er samengewerkt werd met de organisatie van de Groningse Dag van de Regio en het Groninger Forum en Groninger Museum. Op deze dag werden er altijd, net als bij de Tocht om de Noord, veel deuren voor het publiek opengesteld. Achter veel van die deuren vonden de wandelaars historische voorwerpen terug, die ooit op exact deze locatie waren aangetroffen. De historie keerde even terug naar zijn oorspronkelijk plek. Tegelijkertijd was hier hèt idee geboren, om Groningen van binnenuit te ontdekken: Wandelen door de Huiskamer van Groningen zodat de regionale bevolking, bezoekers en toeristen kennis kunnen maken met datgene wat er leeft en speelt in de regio. Wandelaars van deze editie zullen zich de gezellige doorkomst op het voormalige borgterrein van Ewsum in Middelstum herinneren en de vele historische museumstukken die her-en-der waren tentoongesteld.

Groeten uit Groningen