Tocht om de Noord 2008

Thema 2008: Wandelen door avontuurlijk Groningen

De Tocht om de Noord had in 2008 als thema: ‘Avontuurlijk Groningen en liep door huizen, musea, kerken, boerderijen en molens. In veel van deze locaties was iets te beleven (te voelen), iets verrassends, wat specifiek te maken had met die plek. Zo werd de tocht dit jaar een avontuurlijke ontdekkingstocht door Groningen. Naast deze cultuurroute, lag de nadruk dit jaar op wandelen over natuurlijke paden, zoals trekpaden, kerkepaden, weilanden, tuinen, dijken, en akkervelden. De wandelaar kon daarmee aan den lijve ondervinden hoe bijzonder eigenzinnig, stoer en open de Groningse natuur is. De Tocht is sinds 2006 uitgegroeid tot een festival van wierdendorpen. Veel plaatsen op en om de route organiseerden namelijk tijdens de Tocht om de Noord een eigen festival. Het is natuurlijk ook een mooie combinatie omdat je verzekerd bent van (wandel)publiek en tegelijkertijd een leuk feest organiseert voor het eigen dorp. Zo vond in Eenrum het Feest der Galerieën plaats. Verder konden we hier ons hart ophalen aan avontuur in achtereenvolgens de mosterdmakerij, de kaarsenmakerij, de molen De Lelie, de kerk, de klompenmakerij en ten slotte de Notoarestoen. Zo was het ook op de tweede dag gezellig in Kantens waar het Molenfestival plaatsvond, daar de plaatselijke molen de Grote Geert precies op de dag af 190 jaar bestond. In Loppersum konden we allerlei historische fototentoonstellingen door het gehele dorp bewonderen zoals in de molen, de kerk en het dorpshuis. Ook de doorkomst in Biessum en Uitwierde was erg gezellig door de vele muziek en de kunstmarkt. De tocht eindigde bij de haven van Delfzijl waar de Culturele Raad op een podium bij het strand en op de dijk in het Paviljoen Coop Himmelb(l)au concerten had georganiseerd. Ten slotte, bij de finish bij de evenementenhal konden we genieten van optredens van de muziekvereniging koningin Wilhelmina.

Route 2008

De Tocht om de Noord werd dit jaar op zaterdag 27 en zondag 28 september 2008 georganiseerd. De route van de Tocht liep evenals vorig jaar ‘van Lauwerszee tot Dollard tou’, over de Groningse kwelderwal , de oude kustlijn van de Waddenzee, via een slinger van wierdendorpen. In totaal liepen we zo in twee dagen circa 77 km door Noord-Groningen. De eerste dag liepen we van Zoutkamp naar Warffum en de tweede dag vervolgden we onze weg van Warffum naar Delfzijl. Door het inzetten van pendelbussen konden de wandelaar ook kiezen voor een kleinere afstand. In totaal konden 2500 mensen zich inschrijven voor de Tocht om de Noord 2008. Bijzonder aan deze tocht was het avontuur over het water met de marenboot bij Wehe- den Hoorn en het Openluchtmuseum in Warffum waar onze zintuigen weer danig op de proef werden gesteld.

Zintuig van 2008: voelenZintuig van 2008: voelen

De Tocht om de Noord heeft als algemeen motto ‘Groningen prikkelt je zintuigen’. In 2008 stond het zintuig ‘voelen’ centraal. Een bijzonderheid was dat de promotiefolder van de Tocht om de Noord dit jaar met een brailleregel al als eerste deze gewaarwording gaf. Ook dit jaar liep het wandelpad dwars door allerlei gebouwen, waarbij dit jaar de wandelaar soms op gevoel zijn weg moest vinden. “Jou vuilen Grunnen hailendaal!”

Groeten uit Groningen