Tocht om de Noord 2009

Thema 2009: Wandelen door de eeuwen van Groningen

In elk van de dorpen die dit jaar werden aangedaan stond de deelnemers een historisch avontuur te wachten. Elk dorp had in zijn eigen geschiedenis naar een hoogtepunt gezocht en probeerde dit in een hoorspel naar de deelnemers te brengen. Niet voor niets was het thema van 2009 dan ook ‘Wandelen door de eeuwen van Groningen’. Vele dorpsomroepers, verhalenvertellers en theatergezelschappen waren ingezet voor een cultureel tintje met historische inslag. De wandelaars beleefden zo als het ware een reis door de tijd.

Route 2009

In het laatste weekend van september 2009, zaterdag 26 en zondag 27, trokken weer een paar duizend wandelaars hun wandelschoenen uit de kast voor de jaarlijkse Tocht om de Noord. Net als vorig jaar volgde de route het Wad- en Wierdenpad, en wel van Zoutkamp, over de oude kwelderwal, door een snoer van authentieke wierdedorpen, in twee dagen naar Delfzijl. De route liep weer dwars door huizen, musea, kerken, boerderijen en molens, maar ook over trekpaden, kerkepaden, tuinen, dijken en akkervelden. De nadruk lag dit jaar, naast de culturele route, op historische belevenissen. De totale tocht besloeg 80 km. Voor de iets minder fanatieke wandelaars was het mogelijk de route in te korten op verschillende afstanden. De tocht werd in nauwe samenwerking georganiseerd met de provincie Groningen, de zes Groningse gemeenten: De Marne, Winsum, Eemsmond, Loppersum, Appingedam en Delfzijl, en natuurlijk de doorkomstplaatsen. Bijzonder was de historische kennismaking met dominee de Cock in Leens, het dwars doorlopen van het woonhuis Oosterhouw van de vroeg overleden dichter C.O. Jellema, en de ontmoeting met stripfiguur Olie B. Bommel in Breede.

Zintuig van 2009 HorenZintuig van 2009: horen

Het wandelfestival Tocht om de Noord stond dit jaar in het teken van het zintuig ‘horen’. Ook kwamen natuurlijk al de andere zintuigen flink aan bod en beleefden we het Groninger (cultuur) landschap volledig.

Groeten uit Groningen