Tocht om de Noord 2013

Thema 2013: Ontdek de sporen uit het verleden van Ol Graitje

Het thema van de Tocht om de Noord in 2013 was Ol Graitje, de historische tramspoorlijn van de Oost Groningse (OG) stoomtram. Deze tram dateerde uit de jaren 1912/1913 en hield halverwege de vorige eeuw op met bestaan. De tram had de bijnaam ‘Ol Graitje’ omdat de tram zo langzaam reed. De tramverbinding liep van Ter Apel via Winschoten naar Delfzijl. Op beide wandeldagen werden de wandelaars verrast met allerlei zaken die aan de voormalige tram herinnerden. Het begon al bij de start in Sellingen op camping De Barkhoorn waarbij wandelaars telkens opgeschrikt werden door snerpend tramgefluit en hun start cq tramkaartje geknipt werden door heuse tramconducteurs. De hele dag kwamen we langs de route en in diverse dorpen zelfgebouwde trams tegen. Bij het lopen dwars door verschillende scholen bleken veel kinderen mooie tekeningen van Ol Graitje gemaakt te hebben. Ten slotte was er vlak voor de finish in Winschoten weer een groot gezamenlijk werkstuk voor de wandelaars. Deze keer konden we met zijn allen stickers plakken en kwam er een mooi groot schilderij van Ol Graitje te voorschijn.

Zintuig van 2013: voelenZintuig van 2013: voelen

Dit jaar stond het zintuig ‘voelen’ centraal. Tijdens beide wandeldagen voelden we voortdurend nog de aanwezigheid van de tramspoorlijn Ol Graitje, maar ook de andere zintuigen deden weer volop mee en zo hoorden, roken, proefden en zagen we de tram door het landschap gaan.

Route 2013

Dit jaar wandelden de deelnemers de route van Tocht om de Noord voor de tweede keer verticaal door de provincie volgens de tweede regel van het Gronings volkslied: van ‘Drenthe tot aan ’t Wad’. De route ging van beneden naar boven en volgde hierbij dit jaar zoveel mogelijk de route van de historische stoomtram Ol Graitje. Deze tram liep in de periode 1918 – 1948 van Ter Apel via Winschoten naar Delfzijl. De eerste dag, zaterdag 28 september, liepen we vanaf Sellingen door het mooie Westerwolde, langs de Ruiten Aa, en zo via Vlagtwedde naar Wedde. Vanaf de Burcht Wedde startte vervolgens de laatste etappe van de eerste dag via een fraaie route naar de finish in de voormalige Tramwerkplaats in Winschoten. De Noordroute op de tweede dag, zondag 29 september, startte in de gerenoveerde strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda. Dwars door de voormalige graanschuur van Nederland, het Oldambt, liepen we vervolgens langs het nieuwe Oldambtmeer door naar een aantal bijzondere locaties in Oostwold zoals het grasbaanvliegveld. Langs uitgestrekte wegen, zonder enige dorpen in wijde omtrek te bekennen, kwamen we uiteindelijk bij de Dollard aan en konden we het rijke vissersleven proeven in de bekende vissersplaatsen Termunten en Termunterzijl. Met de laatste loodjes in de benen leerden we nog in de kerk van Farmsum de geschiedenis van de tientallen recent opgegraven eeuwenoude grafzerken kennen. Ten slotte konden we op de, voor de ervaren Tocht om de Noord wandelaars, bekende finishplaats Evenementenhal De Boegschroef in Delfzijl een welverdiende Groninger stamppot nuttigen.

Groeten uit Groningen