Tocht om de Noord 2015

Als u dit leest is de jubileumeditie van de Tocht om de Noord gelopen. Zoals elk jaar gebruikelijk is liepen we volgens de beginregels van het Gronings volkslied en wel in 2015 weer eens verticaal door de provincie: ‘van Drenthe tot aan ’t Wad’. Dit jaar had de wandelaar de rol van pelgrim en liepen we op de eerste wandeldag, zaterdag 26 september, vanaf Uithuizen het begin van het Jacobspad.

Dit langeafstandswandelpad maakt deel uit van de ‘Camino’, de eeuwenoude pelgrimsroute naar Santiago de Compostella, de plaats waar de apostel Jacobus begraven zou zijn. De start was dan ook in Uithuizen bij de meest noordelijke Jacobuskerk. De wandelaars volgden het pelgrimspad verder richting de dorpen Zeerijp, Eenum en Wirdum en bogen vervolgens af via Garrelsweer naar Woltersum, Ten Boer, Thesinge, Garmerwolde, om ten slotte te eindigen in de stad Groningen in de sporthal van het Alfa-college bij het sportcomplex Kardinge.

Op de tweede wandeldag, zondag 27 september, startten we in de kop van Drenthe en liepen vanaf Norg via de dorpen Roden, Roderwolde, Peize via het prachtige natuurge bied ‘de Onlanden’ door naar Eelde- Paterswolde. Ten slotte liepen we via de Hoornse dijk, langs de Hoornse Plas, naar de finishplek van Tocht om de Noord 2015: de Vismarkt in Groningen waar we in de Der Aa-kerk en een grote feesttent
op de Vismarkt onthaald werden op een groots muzikaal eindfeest.

Laat je leiden door het geluid van GroningenThema en zintuig 2015

Laat je leiden door het GELUID van Groningen

Dit jaar heeft de Tocht om de Noord als thema gekozen: het geluid van Groningen. Hierbij is de wandelaar een pelgrim, die middels zijn zintuigen zijn weg zoekt en wel via geluid. De route was dit jaar daarom in zijn geheel met muziek en geluid (pijlen) uitgezet. Op de afslagen onderweg stonden meer dan 1000 muzikanten of geluidsdragers, die de wandelaar de juiste richting op bliezen, trommelden, tokkelden, of gewoon zongen. Het zal duidelijk zijn dat het speciale zintuig dit jaar ‘horen’ is.

De rode draad bij het geluidsthema is het bekende en beroemde Groningse orgel, dat reeds in de middeleeuwen werd geïntroduceerd in vele kerken. Tijdens de Tocht om de Noord van 2015 kwamen de wandelaars zo naast vele kerkorgels ook bijzondere andere orgels tegen zoals draaiorgels, waterorgels, traporgels, windorgels en zelfs Hammond-orgels. De wandelaars maakten naast orgels, op hun pelgrimstocht ook kennis met allerlei andere soorten van muziek en geluid uit Groningen.

Afgelopen jaren werkte Tocht om de Noord voor elke tocht samen met zogenaamde theaterdorpen. In dit speciale geluidsjaar werden dat muziekdorpen. Hierbij werkten muziekstudenten intensief samen met een dorp en bedachten een muziekstuk dat te maken heeft met (de geschiedenis van) het dorp. Bijzonder was dat we niet begonnen met het traditionele startschot, maar met de oerknal, het allereerste geluid. Aan het eind van de tweedaagse pelgrimage waren op de Vismarkt in Groningen nog eens alle kerkorgels opnieuw te horen en werd samen met alle Tocht om de Noord- wandelaars weer een groot kunstwerk gemaakt: door het gezamenlijk blazen op een door elke wandelaar ontvangen blaaspijpje, de Kazoo, werd een mega-orgelconcert uitgevoerd. Een waardig slot van een groots jubileum!

Groeten uit Groningen