Tocht om de Noord 2016

Zintuig van 2016: ProevenProeven van het Groningse landschap

Thema 2016: Proeven van het Groningse landschap

De rode draad van de Tocht om de Noord in 2016 was de rivier de Hunze, die zijn oorsprong vindt in het Zuidlaardermeer en uitmondt via het Reitdiep in het Lauwersmeer bij Zoutkamp.

Het thema van TodN 2016 was proeven van het Groningse landschap en dat werd ook volop gedaan in 2016! Nagenoeg alle dorpen hadden flink uitgepakt met regionale streekproducten en op elke hoek van de straat cq afslag was iets met een proeverij te vinden. Soms was het een figuurlijk proef, zoals in Haren waar de wandelaars boeven op ‘proefverlof’ tegenkwamen. Soms was het proeven van (minder eetbare) Groningse producten, zoals de rondgang door en over het terrein van shipyard Pattje. Ook werd er gewandeld door de fabriek van Hooghoudt, waarbij je kon genieten van een heerlijke (niet alcoholische) siroop en je bijna bedwelmd werd door heerlijke alcoholische geuren.

Vlakbij de finish van de 1e dag werd er gewandeld door de Energybarn van Entrance (Hanzehogeschool), waar men een laatste versnapering mee kreeg voor het eindschot.

De tweede dag werd iedereen al snel getrakteerd op het traditionele zondagochtend eitje, daarna volgden vele proeverijen in letterlijke en figuurlijke zin: proeven van de stilte (Schouwerzijl), proeven van de Kunst (Warfhuizen), proeven van Zoet en Zuur (Zuurdijk). Zoutkamp was dit jaar het eindpunt met proeven van de Zee, zoals proeven van garnalen en (gedroogde) vis. Bij de finish werden de wandelaars opgewacht door applaus en het langste koor van Groningen.

Zintuig van 2016: proeven

Dit jaar stond het zintuig ‘proeven’ centraal. Tijdens beide wandeldagen werden de wandelaars op allerlei letterlijk en figuurlijke manieren op de proef gesteld.

Route 2016

Dit jaar wandelden de deelnemers de route van Tocht om de Noord verticaal door de provincie volgens de tweede regel van het Gronings volkslied: van ‘Drenthe tot aan ’t Wad’. De route ging van beneden naar boven en gebruikte als rode draad zo veel mogelijk de route van de historische loop van de Hunze, overgaand in het Reitdiep.

Groeten uit Groningen