Tocht om de Noord 2018

Praktische Informatie

Hier kunt u uw TodN Startkaarten downloaden Mijn.TochtomdeNoord.nl

Van harte welkom bij de 13e editie van het Wandelfestival Tocht om de Noord (TodN); van Drenthe tot aan ‘t Wad.

Dit jaar gaat u op veel plekken op de route door de bril kijken van de schilders van De Ploeg. U gaat ontdekken op welke kleurrijke manieren de schilders het Groninger landschap hebben vastgelegd. U gaat beseffen waarom juist het Groninger landschap met zijn enorme decor aan ruimte, diversiteit, kleuren zo’n geweldige aantrekkingskracht uitoefende op de schilders van De Ploeg. Om op de juiste manier het Wandelfestival TodN 2018 te beleven, is het zaak dat u alle juiste gegevens bezit om er een onvergetelijke (2) dag(en) van te maken.

Startkaart ophalen
Vanaf maandag 10 september vindt u al uw persoonlijke gegevens op mijn.TochtomdeNoord.nl. Als u de voorgaande link aanklikt kunt u inloggen m.b.v. het e mailadres dat gebruikt is bij het inschrijven en het wachtwoord dat u per e-mail hebt ontvangen (in de inschrijfbevestiging van TodN).

Wachtwoord vergeten?!
Wat te doen als u het wachtwoord bent vergeten?  Ga naar mijn.TochtomdeNoord.nl, rechts onder het blauwe balkje inloggen staat: wachtwoord vergeten? Klik hierop en u kunt mbv uw e-mailadres het wachtwoord opnieuw opvragen!


Op uw persoonlijke pagina: mijn.TochtomdeNoord.nl treft u aan:

  • Uw startkaart met barcode,
  • uw vertrektijd(en),
  • het onderdeel waaraan u deelneemt, 
  • De routebeschrijvingen,
  • de links naar afstandmeten.nl,
  • de volgenlink (hiermee kunnen thuisblijvers u volgen).

Algemene informatie
Het Raaisbewies (de stempelkaart) krijgt u dit jaar uitgereikt op vertoon van uw geprinte startkaart (met barcode) bij binnenkomst op de verzamelplek (of 1e startplaats). Bij ontvangst schrijft u onmiddellijk uw naam en startgroep bij Aigender (eigenaar).    
PS: Hou de startkaart (met barcode) bij de hand, want deze moet ook worden getoond bij het instappen in de bus!

In het Raaisbewies treft u aan: een TodN Startbewijs (met logo 2018) en op de andere kant een Finish traktatie. Deze kaartjes kunt u uitknippen of -scheuren.
Wij vragen u het TodN Startbewijs zichtbaar te dragen bij uw tocht (met bv een veiligheidsspeld) dit als deelnamebewijs i.v.m. het uitdelen van drinken, streekproducten en dergelijke. De traktatie kaart (de andere zijde van het startbewijs) kunt u na afloop bij de finish gebruiken.

Startkaart en Startgroep
Alle deelnemers die 2 dagen wandelen krijgen via Mijn.TochtomdeNoord.nl één startkaart (met barcode) voor zowel zaterdag als zondag. Het startgroepnummer op de zondag is hoger dan op de zaterdag, dat komt omdat er wordt doorgenummerd. Vergeet uw startkaart niet op zondag, deze wordt op beide dagen gescand!

Startpakket: T-Shirt en Prent om de Noord
Als u bij de inschrijving heeft aangegeven een T-shirt of de Prent om de Noord te willen ontvangen (zie startkaart), dan kunt u deze op één van beide wandeldagen afhalen bij de infobalie. De Prent om de Noord is ook tijdens TodN nog te koop bij de info-balie, een prachtige herinnering aan een kleurrijke TodN!!

Routes en Afstanden
De routebeschrijving en routekaartjes voor zaterdag 29 en of zondag 30 september 2018 kunt u downloaden en printen vanaf mijn.TochtomdeNoord.nl of www.TochtomdeNoord.nl. De afstanden, genoemd in deze brief, zijn niet op 100m. nauwkeurig, in de laatste nieuwsbrief en op de website vindt u de exacte afstanden (v/a 24-09).

Hieronder vindt u de TodN routes via afstandmeten.nl:
Zaterdag 40km, Warffum - Winsum
Zaterdag 26km, Loppersum - Winsum
Zondag 37km, Haren - Winsum
Zondag 19km, Groningen (ACLO) - Winsum

ADRESSEN (verzamelplaats en finish):
29 en 30 september: TodN Tent, Het Aanleg (einde weg), 9951 SJ Winsum, volg borden TodN.


VERTREKTIJDEN BUS
De organisatie vervoert u van de verzamelplaats (Winsum) naar uw startplaats met bussen (zie volgende pagina).

REIZEN NAAR DE VERZAMELPLAATS
a) Met openbaar vervoer naar de verzamelplaats (Winsum): vanaf het treinstation Winsum is het ca. 1500m. lopen naar de TodN Tent (Het Aanleg, 9951 SJ Winsum). Er worden ook pendelbussen ingezet vanaf het station Winsum naar de verzamelplaats op Het Aanleg.  Let op: als u de terugweg gebruik wilt maken van deze pendelbus, dan kunt u opstappen bij de bushalte aan de rotonde, parallel aan de Schouwerzijlsterweg.

b) Met uw eigen auto naar de verzamelplaatsen:

Zaterdag en zondag is er parkeergelegenheid voorbij de voetbalvelden langs de Schouwerzijlsterweg. Parkeeradres voor navigatie is Schouwerzijlsterweg 7A, 9951 TG Winsum (voetbalvereniging Winsum). Volg bij binnenkomst van Winsum de borden richting parkeerplaats en volg de instructies van de verkeersregelaars.

c) Voor ‘halers & brengers’ geldt ook dat wandelaars uitgezet kunnen worden bij de bushalte aan de rotonde, parallel aan de Schouwerzijlsterweg. Dan gaan ze te voet naar de TodN Tent (Het Aanleg, 9951 SJ Winsum).

RECHTSTREEKS NAAR DE STARTPLAATS (NIEUW: LET OP DE STARTTIJDEN!!)

Het is mogelijk om rechtstreeks naar de startplaats te gaan. U heeft namelijk uw startkaart reeds in uw bezit via mijn.TochtomdeNoord.nl. Als u rechtstreeks naar de startplaats afreist moet u rekening houden met de starttijd. Uw starttijd is een half uur na de aangegeven starttijd op de startkaart. Op de startplaats wordt uw startkaart (barcode) gescand en ontvangt u het TodN Raaisbewies (stempelkaart).


Zaterdag 29 september
40km: 1e starttijd om 06.30 uur, HHC, A.G. Bellstraat 2, 9989 AT Warffum
26km: 08.15 uur, Hotel Spoorzicht, Molenweg 11, 9919 AE Loppersum
Finish: TodN Tent, Het Aanleg (einde weg), 9951 SJ Winsum


Zondag 30 september
37km: 1e starttijd om 06.30 uur, Cafe De Middelhorst, Oude Middelhorst 1, 9751 TK Haren
19km: 08.00 uur, Sportcentrum de ACLO, Blauwborgje 16, 9747 AC Groningen
Finish: TodN Tent, Het Aanleg (einde weg), 9951 SJ Winsum

 

LIMIETTIJD:
De limiettijd voor de finish op zaterdag is: 18.00 uur!
De limiettijd voor de finish op zondag is:   17.00 uur!

Let op!
U dient zich te houden aan de verkeersregels die gelden voor voetgangers!
De route wordt aangegeven op verschillende manieren, namelijk d.m.v.:

  • Routebordjes, bepijling op het wegdek en (De Ploeg) kunstwerken;
  • Routebeschrijving en routekaartjes (downloaden vanaf 24 sept. via: www.TodN.nl / route);
  • De TodN app, deze geeft de route exact weer.

Wat te doen bij (kleine) calamiteiten?
Wij adviseren u om (vanaf 1e week sept) de TodN App te downloaden. Wij kunnen u via deze applicatie in bepaalde (nood)gevallen snel en adequaat informeren over gewijzigde omstandigheden. Hiernaast zullen we u tijdens TodN 2018 op beide wandeldagen (29 en 30 sept) informeren via onderstaande sociale media kanalen:

Twitter.com/TochtomdeNoord en Facebook.com/TochtomdeNoord. Indien u tijdens de tocht (ernstig) geblesseerd raakt belt u dan met de EHBO: 06-52868124 of via de TodN App. Heeft u andere problemen, dan kunt u terecht op het nummer: TodN Algemeen (050-8509023).

VERTREKTIJDEN BUS
De organisatie vervoert u vanaf de verzamelplaats Winsum (29 en 30/9) naar uw startplaats met bussen. Alle deelnemers, ook als u op eigen gelegenheid gaat, ontvangen een persoonlijke vertrektijd van 30 min. waarbinnen u vertrekt. U vindt deze tijd op de startkaart (barcode brief). Als hier staat 8.10 uur, dan betekent dat uw vertrektijd ligt tussen 8.10 en 8.40 uur! Bij de startprocedures houdt de organisatie zich strikt aan deze vertrektijden!  

Let op (nieuw)!!
Start u op u eigen gelegenheid vanaf de startplaats, dan ligt uw persoonlijke starttijd een half uur later dan aangegeven op de startkaart!

WIJZIGEN of ANNULEREN
Op 1 september 2018 is iedereen ingedeeld in startgroepen en tijden, na 1 september kunnen wij niets meer wijzigen. Indien u toch graag wilt veranderen van afstand kunt u dat eigenhandig doen (u hoeft dat niet te melden). U vertrekt dan vanaf de nieuw gekozen startplaats en u vertrekt op de laatste vertrektijd, bijvoorbeeld:

zaterdag 40km naar zaterdag 25km, u vertrekt dan naar Loppersum tussen 10.00-10.30 uur.
zondag 19km naar zondag 40km, u vertrekt dan naar Haren tussen 7.00-7.20 uur.

Hieronder vindt u de laatste vertrektijden (samen met de Restbus). Deze vertrektijden en deze bus(sen) zijn dus specifiek bedoeld voor wandelaars die zelf (in de maand september) hun afstand willen wijzigen.

Annuleren
U kunt helaas vanaf 1 september niet meer annuleren (zie ook de bevestiging). Dit omdat de organisqatie op 1 september overgaat tot de definitieve indeling en tevens alle bestellingen (medailles, buffet, bus, proeverijen, enz) definitief maakt! U kunt uw startkaart wel aanbieden nb op Marktplaats.nl, wij verwijzen potentiele deelnemers eveneens naar deze website. De organisatie van TodN gaat niet bemiddelen in het ruilen en verkopen van startkaarten!

Laatste vertrektijden zaterdag 29 SEPTEMBER vanaf de verzamelplaats: TodN Tent, Winsum

Zaterdag: 40km (Warffum - Winsum)
De laatste vertrektijd is tussen 7.00 - 7.20 uur (samen met de Restbus).

Zaterdag: 25km (Loppersum - Winsum)
De laatste vertrektijd is tussen 10.00-10.30 uur (samen met de Restbus).


Laatste vertrektijden zondag 30 SEPTEMBER vanaf de verzamelplaats: TodN Tent, Winsum

Zondag: 40km (Haren - Winsum)
De laatste vertrektijd is tussen 7.00-7.20 uur (samen met de Restbus).


Zondag: 19km (Groningen (ACLO - Winsum)
De laatste vertrektijd is tussen 10.30-10.50 uur (samen met de Restbus).

Wij wensen u, mede namens onze partners, een boeiende TodN editie 2018!P.S.
Deelnemen aan de Tocht om de Noord is op eigen risico en voor eigen verantwoordelijkheid. De organisatie accepteert geen verantwoordelijkheid wanneer het evenement door overmacht afgelast of verplaatst moet worden (er vindt geen gehele restitutie van inschrijfgelden plaats).

 

Vergezichten van De Ploeg

De Ploeg was een Nederlandse kunstenaarsvereniging, opgericht in 1918 als reactie op het artistieke klimaat in de stad Groningen. Een aantal jongere kunstenaars was van mening dat de mogelijkheden om te exposeren en zich te ontwikkelen te beperkt waren. Zij hoopten door samenwerking tentoonstellingen te kunnen organiseren van de leden en daarnaast kunstenaars en publiek kennis te laten maken met nieuwste ontwikkelingen op het gebied van beeldende kunst, architectuur, literatuur in de vorm van exposities en lezingen. Tot de initiatiefnemers behoorden Jan Wiegers, Johan Dijkstra, George Martens en Jan Altink.

Het wandelfestival Tocht om de Noord brengt het ontstaan en de ontwikkelingen van deze bijzondere Groningse kunstkring op 29 en 30 september 2018 op een bijzondere wijze uitgebreid onder de aandacht. De wandelaar maakt een ontdekkingstocht door Groningen, waarbij hij geleid wordt door (letterlijke en figuurlijke) vergezichten van De Ploeg.

Het is voor organisatie de aanleiding om Tocht om de Noord in het teken te zetten van dit 100 jarig jubileum. ‘Op elke kruising wordt het landschap verbeeld door De Ploeg. De wandelaars zien het landschap door de ogen van honderd jaar geleden, je merkt ook hoe het landschap is veranderd. Reproducties van De Ploeg worden teruggeplaatst op dezelfde locatie in het landschap waar ooit werd geschilderd, hiermee werken we nauw samen met het Groninger Museum.’

Schilders in het landschap
Het tweedaagse wandelfestival Tocht om de Noord op 29 en 30 september 2018 is een culturele ontdekkingstocht waarbij de wandelaar letterlijk de provincie Groningen van binnenuit ontdekt. Peter Velthuis: ‘Academie Minerva stond aan de wieg van De Ploeg, ook zij zullen nu schilderen bij TodN in het kader van 100 jaar De Ploeg. Verder zijn we in contact met veel (amateur) schilders die tijdens de twee dagen als de wandelaars voorbijkomen de landschappen gaan schilderen. Het Wandelfestival Tocht om de Noord  wordt in 2018 een echte ‘Kunstexpeditie.’

Populair 
De populariteit van Tocht om de Noord is zeer groot. Binnen een half uur na de inschrijving is het evenement volgeboekt en zijn alle 5.000 plaatsen vergeven. Jaarlijks worden duizenden wandelaars die graag mee willen, teleurgesteld. Maar organisator Peter Velthuis kan niet meer deelnemers toelaten. ‘We willen juist dat Tocht om de Noord een bijzonder evenement blijft, waarbij je niet constant in de file staat.

Nieuw
Om opstoppingen te voorkomen wordt dit jaar het aantal afstanden teruggebracht van drie naar twee, te weten 40 en ca. 20 kilometer. Op de zaterdag wordt er 40 kilometer en iets meer dan 20 kilometer gewandeld en op de zondag 40 kilometer en iets minder dan 20 kilometer. Op deze manier kan iedereen toch mee blijven doen. ‘We lopen tegen files aan op de plekken waar de afstanden (25 en 15km) samenkomen.' We willen met deze ingreep onderzoeken of we de deelnemers beter kunnen spreiden over de gehele route. 

Een andere primeur is het Pronkjewailpad een nieuw alternatief voor wandelaars, die graag kortere of juist langere afstanden willen lopen. Deze individuele TodN is te lopen vanaf april tot november (zie Pronkjewailpad).

Route
De centrale start- en finishplek is dit jaar in Winsum, hier wordt op beide dagen verzameld en gefinisht. Dit jaar loopt de route op hoofdlijnen van Drenthe tot aan het Wad, volgens de 2e regel van het Gronings volkslied. 

Foto’s over TodN thema en omgeving 
De organisatie roept wandelaars op om dit jaar een mooie foto te maken van de route van Tocht om de Noord in combinatie met het thema De Ploeg. Hierbij kun je denken aan: Wat was het standpunt (of perspectief) van de schilders, wat of welk deel wilde hij of zij vastleggen van het Groningse landschap?
Foto’s kunnen ingezonden worden tot 1 juni 2018 naar: info@tochtomdenoord.nl