Tocht om de Noord 2010

Wandelen door de Keuken van Groningen

Tocht om de Noord 2010

Thema 2010: Wandelen door de keuken van Groningen

Dit jaar vierde de tocht haar eerste lustrum. In de voorafgaande jaren waren alle zintuigen prominent aan bod geweest en daarom kwamen bij deze speciale feestelijke editie ze alle vijf samen terug in een thema dat staat voor de meest centrale plek in het huis: de keuken. Niet voor niets kreeg de tocht daarom de titel ‘Wandelen door de Keuken van Groningen’ mee.

Tijdens de tocht konden de lopers ruiken, voelen, horen, zien en proeven! Elk dorp wist het thema op zijn eigen manier en met zijn eigen ingrediënten (waaronder streekproducten) vorm te geven. Zo kwamen we onder meer door een maïsdoolhof, fruitboomgaarden en dwars door boerderijen. Onderweg proefden de wandelaars wat het Groningse land te bieden heeft, van Grunneger mosterdsoep of snert uit het soepenbuffet, Stamppot Mous, Stopvaarve of Haite Bliksem tot een Engelse high tea gereserveerd door deftige obers. Hierdoor maakten we dit jaar een echt culinair festijn mee en reisden we door allerlei (letterlijke en figuurlijke) keukens.

Route 2010

Het wandelfestival Tocht om de Noord werd dit jaar weer in het laatste weekend van september gehouden. De tocht heeft ondertussen steeds meer bekendheid gekregen: zo kwamen op de eerste inschrijfdag reeds 500 aanmeldingen binnen. Het unieke van de tocht, namelijk dat de deelnemers niet alleen langs mooie locaties wandelen, maar er ook dwars doorheen, trekt blijkbaar veel enthousiaste wandelaars. De maximale limiet werd deze editie gesteld op 3000 lopers. Dit jaar werd de Tocht voor de vijfde keer georganiseerd, het eerste jubileum, en kende daarom veel verrassingen. De organisatie liet de route bijvoorbeeld letterlijk geheel anders(om) lopen. Zo ging de Tocht niet ‘van Lauwerszee tot Dollard tou’, maar ging deze keer van Delfzijl naar Zoutkamp, tegengesteld aan de route van de vorige jaren. De tocht volgde weer grotendeels het Waden Wierdenpad. Op zaterdag 25 september startten we in een prachtig ochtendgloren vanuit de haven van Delfzijl en liepen we eerst over de zeedijk naar Nansum en vervolgens naar Bierum dat ons welkom heette met een ‘Goud begun van de dag’. Hier liepen we door de heerlijk geurende warme bakkerij Olinga, nationale koekkampioen van Nederland, en dat was te proeven. Vanuit Bierum ging het naar het verderop gelegen Losdorp, waar we dwars door het dorpshuis ‘De Bongerd’ en de schuur van de boerderij van de familie Menninga heenliepen. Daarna op naar het mooie wierdedorp Godlinze dat zich behoorlijk uitgesloofd had om het de wandelaars naar hun zin te maken. Vanaf hier ging de tocht naar Leermens, Eenum en Zeerijp waar we dwars door de eeuwenoude kerken heen kwamen. We finishten in de bekende Op Roakeldaishal in Warffum. De route op zondag 26 september ging hier weer verder. We liepen door het kunstenaarsdorp Den Andel, de voor Tocht om de Noord bekende plaats Eenrum en Mensingeweer. Ten slotte bogen we af naar finishplaats Zoutkamp waar we in de haven nog de Palingrokerij, de Sloepenloods en het Visserijmuseum konden bewonderen.

Wandelen door de keuken van GroningenZintuig van 2010: Ruiken

Het wandelfestival stond dit jaar in het teken van het zintuig ‘ruiken’ en paste daarmee perfect in het keukenthema. Daar bleef het niet bij want in keukens komen natuurlijk al onze zintuigen aan bod en zo werd deze jubileumtocht een totale beleving van het Groningse landschap.

Voor het voetlicht: Wierdedorp Godlinze

De deelnemers die in Delfzijl startten liepen via de dorpen Bierum en Losdorp naar Godlinze. Het wierdedorp Godlinze is ontstaan in de middeleeuwen. Het is een gaaf voorbeeld van hoe een wierde er in die lang vervlogen tijd uitzag: cirkelvormig met twee ringen, waarvan de buitenste ring in het algemeen bekend is als de ossenweg. Als spaken in een wiel verbinden paden deze ossenweg met de binnenring. Elke editie van de Tocht zijn er wel dorpen die een omvangrijk programma op touw hebben gezet. Zo voor de Tocht van 2010 had Godlinze behoorlijk uitgepakt. Via de Hoofdweg kwamen we Godlinze binnen en konden eerst een ommetje maken door de bijzondere slingertuin van kunstenaar Erik ter Louw. Erik was na vele omzwervingen in de late zomer van 1974 in Godlinze beland waar hij zijn oude huisje volledig herstelde. Met diverse bouwmaterialen metselde hij bijzondere structuren in zijn tuin die hij daarmee tot een zogenaamde ‘Ecodrôme’ omvormde. Na bezichtiging van deze tuin liepen we door de achterzijde de romaans-gotische Sint-Pancratiuskerk binnen, en kwamen aan de voorkant er weer uit. In de kerk werden de wandelaars op al het bezienswaardige gewezen, zoals de bijzondere beschilderde 13de-eeuwse gewelven met figuren in Spaanse kledij. Via de Porhorn en Allersmaweg konden we vervolgens in het Dorpshuis onze tweede stempel scoren. In het Dorpshuis zongen de leden van het 110 jaar jonge Warffums Mannenkoor enige nummers en konden de wandelaars genieten van toastjes met zelfgemaakte bessenjam van de familie Vermue, een traktatie die door de wandelaars zeer werd gewaardeerd. Via de Provincialeweg, die speciaal voor de Tocht om de Noord voor het doorgaande verkeer was afgesloten, liepen de deelnemers, vervolgens naar Leermens. Halverwege de Provincialeweg konden we nog genieten van Oud Hollandse spelletjes. Het bezoek aan Godlinze was de moeite waard!

Groeten uit Groningen